Рамна Земја?

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.577
Поени од реакции
27.419
Истото и јас го мислев за вас. Ако вие се осеќате како да се вртите на топка со голема брзина која пак со уште поголема брзина шиба у непознат правец во некаква галаксија без да го почувствувате тоа исто така е ваше право.
Така е батка. Јас мислам дека конечно најдовме заедничка точка. Најглупа работа е да се докажуваш.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Така е батка. Јас мислам дека конечно најдовме заедничка точка. Најглупа работа е да се докажуваш.
Зависи како ќе го земеш. Тебе ништо не морам да ти докажувам. Уживај ;)

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Добро извини...
Нема потреба да се извинуваш. Ниту си ми погрешил нешто а ниту јас на тебе. Што е до мене секој овде има право на свое размислување во интерес на темата.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.924
Поени од реакции
11.095
Истото и јас го мислев за вас. Ако вие се осеќате како да се вртите на топка со голема брзина која пак со уште поголема брзина шиба у непознат правец во некаква галаксија без да го почувствувате тоа исто така е ваше право.
Добро бе Зурла, аргументов(у болд) сто пати го пишуваш до сега!?
…како да ти кажам… :rolleyes:
Ама уште у 17век тој непознат правец такозвани ”орбита” е пресметан до секунда точност и во деклинација и во агол.

Што мислиш годишните времиња се мењаат така оти иде редот?! Сонцето зимно време е пониско, или денот е пократок оти лошата кралица на Зимата така маѓесала?!

Знам дека јас не те разубедувам, ама сам убеди се дека си во право, и баш провери твоите теоретичари што викаат за ова!

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Добро бе Зурла, аргументов(у болд) сто пати го пишуваш до сега!?
…како да ти кажам… :rolleyes:
Ама уште у 17век тој непознат правец такозвани ”орбита” е пресметан до секунда точност и во деклинација и во агол.

Што мислиш годишните времиња се мењаат така оти иде редот?! Сонцето зимно време е пониско, или денот е пократок оти лошата кралица на Зимата така маѓесала?!

Знам дека јас не те разубедувам, ама сам убеди се дека си во право, и баш провери твоите теоретичари што викаат за ова!
Верувај се во врска со рамна земја истражувам дали преку видеа на Јутјуб или од мое лично искуство ништо не се остава на случајност.
Мене од тие работи што ги наброја не ми е толку интересно колку што ми е интересен феноменот за тоа КОЛКУ БЛИСКУ Е СОНЦЕТО ДО ЗЕМЈАТА ВО СРЕД ЗИМА... На кој начин е пресметана "орбитата" и како може тоа мерење денес да се провери? Зошто оддалеченоста на сонцето е измерена од 50-ти пат? И ред други нелогичности.
Автоматски споено мислење:

Ова anyone?

Член од
14 август 2018
Мислења
4.924
Поени од реакции
11.095
Верувај се во врска со рамна земја истражувам дали преку видеа на Јутјуб или од мое лично искуство ништо не се остава на случајност.
Мене од тие работи што ги наброја не ми е толку интересно колку што ми е интересен феноменот за тоа КОЛКУ БЛИСКУ Е СОНЦЕТО ДО ЗЕМЈАТА ВО СРЕД ЗИМА... На кој начин е пресметана "орбитата" и како може тоа мерење денес да се провери? Зошто оддалеченоста на сонцето е измерена од 50-ти пат? И ред други нелогичности.

Ова anyone?
Го изгледав целото видео!
До 12мин лупетаа магнети, скејтборди и основно непознавање на механика!

Арно ама… после 12мин кога тргнаа “да го критикуваат” учебникот… некако зарибаа!?
Всушност одлично видео како функционира вртењето на Земјата! Прекрасна презентација!
Да го занемариме тоа што женската стенкаше неколку пати после секоја лекција во знак на “неувереност”, завршија одлична работа!
Ниту еден аргумент против, ниту еден факт, да не зборувам пак за рамна земја која не ја ни спомнаа како алтернатива! А и како би кога аргументите се бетон?!

На крај пак се избрукаа со временските зони! Требало некој да им каже дека тие се цивилизациски договор! Ние имаме исто време до секунда со Барселона на пр. затоа што тоа ни го олеснува животот,ама сепак сонцето изгрева кај нас скоро два часа порано!

И како ова видео ти докажа дека Земјата не врти околу Сонцето?! Како Рамна Земја механиката ги објаснува:годишните времиња? Должината на денот? Аголот на Сонцето??

П.С. Ете јас го изгледав видеото, сега е твој ред да објасниш со твои зборови, оти уште едно видео нема да гледам!

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Го изгледав целото видео!
До 12мин лупетаа магнети, скејтборди и основно непознавање на механика!

Арно ама… после 12мин кога тргнаа “да го критикуваат” учебникот… некако зарибаа!?
Всушност одлично видео како функционира вртењето на Земјата! Прекрасна презентација!
Да го занемариме тоа што женската стенкаше неколку пати после секоја лекција во знак на “неувереност”, завршија одлична работа!
Ниту еден аргумент против, ниту еден факт, да не зборувам пак за рамна земја која не ја ни спомнаа како алтернатива! А и како би кога аргументите се бетон?!

На крај пак се избрукаа со временските зони! Требало некој да им каже дека тие се цивилизациски договор! Ние имаме исто време до секунда со Барселона на пр. затоа што тоа ни го олеснува животот,ама сепак сонцето изгрева кај нас скоро два часа порано!

И како ова видео ти докажа дека Земјата не врти околу Сонцето?! Како Рамна Земја механиката ги објаснува:годишните времиња? Должината на денот? Аголот на Сонцето??

П.С. Ете јас го изгледав видеото, сега е твој ред да објасниш со твои зборови, оти уште едно видео нема да гледам!
Која е логиката додека се смрзнуваш во зима сонцето да биде најблиску до земјата а кога е лето да биде нај оддалечено?
Дали при здрав разум и свест кога ќе излезеш надвор и ќе застанеш во место чувствуваш некакво вртење на земјата? Како функционира во тој момент кај тебе вртењето на земјата?Што ти се случува практично во тој момент? Сподели искуство...
ама сепак сонцето изгрева кај нас скоро два часа порано!
Сонцето никогаш и не заоѓа...
И како ова видео ти докажа дека Земјата не врти околу Сонцето?!
Како ти во реалноста кога ќе излезеш надвор си докажуваш дека земјата врти околу сонцето? Каде го виде тоа доживување?

Во моделот за рамна земја, Сонцето и Месечината се вртат околу Земјата еднаш на секои 24 часа и како рефлектори ги осветлуваат областите над кои минуваат. Годишното патување на Сонцето од тропска во тропска, краткоденица до краткоденица, е она што ја одредува должината и карактерот на деновите, ноќите и годишните времиња. Ова е причината зошто екваторијалните региони доживуваат лето и топлина речиси цела година, додека повисоките географски широчини Северот и особено јужниот искусуваат поизразени сезони со сурови зими.

Хелиоцентричниот модел тврди дека годишните времиња се менуваат врз основа на наводниот „аксијален наклон“ и „елиптична орбита“ на топката-Земја околу Сонцето. Нивниот неисправен сегашен модел дури нè става најблиску до Сонцето (91.400.000 милји) во јануари кога е всушност зима, и најдалеку од Сонцето (94.500.000 милји) во јули, кога всушност е лето низ поголемиот дел од Земјата. Тие велат дека поради навалувањето на топката-Земја, различни места добиваат различно количество на директна сончева светлина и тоа е она што предизвикува сезонски и температурни промени. Меѓутоа, ова има малку смисла, бидејќи ако сончевата топлина патува над деведесет милиони милји за да стигне до топката-Земја, како може малото навалување, максимум само неколку илјади милји, да го негира патувањето на Сонцето од деведесет милиони милји, давајќи ни истовремено тропски лета и зими на Антарктикот?

„Земјата е испружена структура, која се оддалечува од централниот север во сите правци кон југ. Екваторот, кој е на средина помеѓу северниот центар и јужниот обем, го дели текот на сонцето на северна и јужна деклинација. Најдолгиот круг околу светот што го прави сонцето е кога ќе ја достигне својата најголема јужна деклинација. Постепено одејќи кон север, кругот се собира. За околу три месеци откако ќе се достигне јужниот крај на неговиот пат, сонцето прави круг околу екваторот. Сè уште следејќи го северниот правец додека се движи околу и над светот, за уште три месеци се постигнува најголемата северна деклинација, кога сонцето повторно почнува да оди кон југ. Во северните географски широчини, кога сонцето оди на север, секој ден изгрева порано, напладне е повисоко и подоцна заоѓа; додека во јужните географски широчини во исто време, сонцето се разбира подоцна изгрева, на пладне достигнува помала надморска височина и заоѓа порано. Во северните географски широчини во текот на јужното лето, да речеме од септември до декември, сонцето секој ден изгрева подоцна, напладне е пониско и заоѓа порано; додека на југ тој се издига порано, достигнува поголема надморска височина напладне и заоѓа подоцна секој ден. Ова секојдневно движење околу земјата е причина за наизменичното менување на денот и ноќта; додека неговите северни и јужни текови ги произведуваат годишните времиња. Кога сонцето е јужно од екваторот, на југ е лето, а на север зима; и обратно. Фактот за промена на годишните времиња целосно противречи на Њутновата заблуда дека Земјата се врти во орбита околу сонцето. Се вели дека летото е предизвикано од тоа што земјата е најблиску до сонцето, а зимата поради тоа што е најоддалечена од сонцето. Но, ако читателот го следи аргументот во кој било учебник, ќе види дека според теоријата, кога Земјата е најблиску до сонцето, мора да има лето и на северните и јужните географски широчини; и на ист начин кога е најдалеку од сонцето, мора да биде зима низ целата земја во исто време, бидејќи целата земја тогаш би била најдалеку од сонцето!!! Накратко, невозможно е да се објасни повторувањето на годишните времиња со претпоставката дека Земјата е глобуларна и дека се врти во орбита околу Сонцето“. -Томас Виншип, „Зетска космогенија“ (124-125)

Превземен текст од легендарниот Ерик Дубеј...

Screenshot_2022-03-31-23-41-16-30_cbf47468f7ecfbd8ebcc46bf9cc626da.jpg
Screenshot_2022-03-31-23-42-02-93_cbf47468f7ecfbd8ebcc46bf9cc626da.jpg

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.924
Поени од реакции
11.095
Која е логиката додека се смрзнуваш во зима сонцето да биде најблиску до земјата а кога е лето да биде нај оддалечено?
Одговорено во видеото кое ти го постираше!
Дали при здрав разум и свест кога ќе излезеш надвор и ќе застанеш во место чувствуваш некакво вртење на земјата? Како функционира во тој момент кај тебе вртењето на земјата?Што ти се случува практично во тој момент? Сподели искуство...
Ни јас ни било кој чувствува затоа што и ние се вртиме заедно со референтниот систем од кој сме дел!
А како се чувствувам е тешко да објаснам со зборови…
Кога ќе погледнеш низ телескоп еднаш во животот ќе сфатиш и ти.
Бтв стварно оди на живци што постојано мора да компензираш за вртењето на Земјата додека гледаш ;)
Буквално се се врти и бега од окуларот!
Сонцето никогаш и не заоѓа...
Се согласувам! Вртењето на Земјата го предизвикува тој ефект.
Како ти во реалноста кога ќе излезеш надвор си докажуваш дека земјата врти околу сонцето? Каде го виде тоа доживување?
[\QUOTE]
Па доволно е да го видиш Сонцето, сенките…
Вториот одговор погоре…

Во моделот за рамна земја, Сонцето и Месечината се вртат околу Земјата еднаш на секои 24 часа и како рефлектори ги осветлуваат областите над кои минуваат. Годишното патување на Сонцето од тропска во тропска, краткоденица до краткоденица, е она што ја одредува должината и карактерот на деновите, ноќите и годишните времиња. Ова е причината зошто екваторијалните региони доживуваат лето и топлина речиси цела година, додека повисоките географски широчини Северот и особено јужниот искусуваат поизразени сезони со сурови зими.
Болдираниот дел ти е контрадикторен!
Одлучи се! Или механиката функционира на 24 часа repeat(како вртењето на Земјата), или имаш покомплицирана механика во која ти треба друг вектор и.е. Рамната Земја исто да се врти и да го менува аголот спрема Сонцето!?!
Сега се врти и она или…?

П.С. на се ќе ти одговарам, ама ги чекам Биг бенг теори на Фокс.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
затоа што и ние се вртиме заедно со референтниот систем
Сине тоа никогаш не можеш да го докажеш практично. Останува само како мантра да си го кажуваш тоа затоа што така си прочитал во учебник. Дали сваќаш дека практично тоа вртење не постои?

Вртењето на Земјата го предизвикува тој ефект.
Кај си видел или почувствувал "вртење на земјата"? Како е можно Северница секогаш да се појавува на исто место ако се вртиме заедно со референтниот систем? Кој уред мери "вртење на земја"? Како е можно да се измери јачина на земјотрес а не може да се измери "вртење на земјата" од 1600км/ч?

Како ќе го објасниш феноменот ПОПЛАВА на "земјина топка која се врти околу својата оска и шиба у непознат правец"?

Што е тоа што ја разбранува водата во морето а не ја мрда водата во чашата?
Screenshot_2022-03-31-23-59-49-78_cbf47468f7ecfbd8ebcc46bf9cc626da.jpg

Последно уредено:
Член од
16 октомври 2021
Мислења
686
Поени од реакции
1.543
Сине тоа никогаш не можеш да го докажеш практично. Останува само како мантра да си го кажуваш тоа затоа што така си прочитал во учебник. Дали сваќаш дека практично тоа вртење не постои?

Кај си видел или почувствувал "вртење на земјата"? Како е можно Северница секогаш да се појавува на исто место ако се вртиме заедно со референтниот систем? Кој уред мери "вртење на земја"? Како е можно да се измери јачина на земјотрес а не може да се измери "вртење на земјата" од 1600км/ч?

Како ќе го објасниш феноменот ПОПЛАВА на "земјина топка која се врти околу својата оска и шиба у непознат правец"?
Зурла дај не заебавај, толку научници од историјата до ден денес, тргни од астрофизичари, астрономи па се до самите астронаути. Се образовале, учеле, работеле на милион проекти за вселената, истражувале и вака го дискредитираш нивниот вложен труд? Со тоа што ќе кажеш дека земјата е рамна и како доказ ќе се земат мижи асан да ти баам аргументи без ниту една научно-истражувачка поткрепа? Исто како да си се посрал на целиот нивен труд, пракса и долгогодишно искуство.

Тоа е исто како ти целиот свој живот да си го посветил на една струка, си се образовал, истражувал, си се обучувал и јас доаѓам и велам: Ај не му верувајте на Зурла со тоа што го збори и презентира, неговата професија не постои. Покажи барем малку почит кон тие луѓе што се труделе бар ако ништо друго.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Зурла дај не заебавај, толку научници од историјата до ден денес, тргни од астрофизичари, астрономи па се до самите астронаути. Се образовале, учеле, работеле на милион проекти за вселената, истражувале и вака го дискредитираш нивниот вложен труд? Со тоа што ќе кажеш дека земјата е рамна и како доказ ќе се земат мижи асан да ти баам аргументи без ниту една научно-истражувачка поткрепа? Исто како да си се посрал на целиот нивен труд, пракса и долгогодишно искуство.

Тоа е исто како ти целиот свој живот да си го посветил на една струка, си се образовал, истражувал, си се обучувал и јас доаѓам и велам: Ај не му верувајте на Зурла со тоа што го збори и презентира, неговата професија не постои. Покажи барем малку почит кон тие луѓе што се труделе бар ако ништо друго.
Во ред се сложувам делумно си во право но...
Од каде ги наоѓаат бројките како: вртење на земјата со 1600 км/ч, летање на земјата со 106 000км/ч, ѕвезди со оддалеченост од милијарди км, оддалеченост на сонцето или месечината, термини како СВЕТЛОСНИ ГОДИНИ?!?!? Според која методологија е дојдено до тие цифри и термини?
Зошто ми ги игнорирате горенаведените прашањата? И од претходните постови?

Прашањата и сомнежот околу ХЕЛИОЦЕНТРИЗМОТ не се моја заслуга туку на илјадници луѓе од цел свет што се бават со оваа тема. Јас само следам што се истражува и како се гради темата за рамна земја. Ниту некого убедувам ниту нешто ќе променам. Едноставно ја засакав самата тема и ме привлекува затоа што се откриваат нелогичности во врска со хелиоцентризмот од учени луѓе. Тие луѓе пред тоа исто така верувале во хелиоцентризам пред да почнат да се бават со темата за рамна земја.

и како доказ ќе се земат мижи асан да ти баам аргументи без ниту една научно-истражувачка поткрепа?
Токму на тој начин работат и т.н светски образовани научници. Не можат никако да се проверат нивните истражувања.

Последно уредено:

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.156
Поени од реакции
9.843
Во моделот за рамна земја, Сонцето и Месечината се вртат околу Земјата еднаш на секои 24 часа и како рефлектори ги осветлуваат областите над кои минуваат.
А според Хелиоцентризмот земјата се врти околу сонцето а пак месечината се врти околу земјата. Да нема забуни.
Во моделот на рамна земја сонцето и месечината кружат над рамна земја.

Kajgana Shop

На врв Bottom