Рамна Земја?

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.167
Поени од реакции
9.858
Балон со хелиум немало во 16ти
Да ама проблем ќе беше ако јаболкото наместо на главата на Њутн паднеше во вода да плови... Така пред 16-век луѓето не биле сеуште свесни дека ги јебе "гравитација" уште пред да ја измисли Њутн. Твојот Питагора вика дека земјата има облик на топка а понапреднава "наука" открива дека земјата има обем од 40 илјади км па логички би требало да има пад односно закривување на земјата кое нигде не постои во реалноста.
(исчезнувањето на бродовите позади хоризонтот, месечевата сенка, различни соѕвездија видливи од различно место и тн.).
За ова веќе пишувавме дека "АКО ЗЕМЈАТА Е ТОПКА" со пресметан обем тогаш мора на одредено растојание бродот да исчезне од видливо поле односно да не е видлив заради "ЗАКРИВУВАЊЕ НА ВОДАТА" а не САМО ДНОТО на бродот заради плима. Веќе одамна пишав дека КОНВЕРГЕНЦИЈА НЕ Е ЗАКРИВУВАЊЕ. Јас конкретно те прашувам: ДАЛИ МОЖЕШ ДА ДОКАЖЕШ ПРАКТИЧНО ДЕКА ЗЕМЈАТА Е ТОПКА КОЈА СЕ ВРТИ? Без примери со авиони, разни летала, автомобили, бродови, НАСА итн. На пример пиши ми конкретно на кое место на "земјината топка" има ЗАКРИВУВАЊЕ видливо со голо око? Дали ќе биде копнена површина или водена не е важно...
Автоматски споено мислење:

Генерално муабетот за плоча се актуелизира со подемот на христијанството, кое со своите догми го има вратено светот многу чекори наназад (нешто слично прави Исламот денес во одреден дел од светот)
А имињата на планетите со имиња на богови звучи како страшен напредок за хелиоцентризмот ?

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Да ама проблем ќе беше ако јаболкото наместо на главата на Њутн паднеше во вода да плови... Така пред 16-век луѓето не биле сеуште свесни дека ги јебе "гравитација" уште пред да ја измисли Њутн. Твојот Питагора вика дека земјата има облик на топка а понапреднава "наука" открива дека земјата има обем од 40 илјади км па логички би требало да има пад односно закривување на земјата кое нигде не постои во реалноста.

За ова веќе пишувавме дека "АКО ЗЕМЈАТА Е ТОПКА" со пресметан обем тогаш мора на одредено растојание бродот да исчезне од видливо поле односно да не е видлив заради "ЗАКРИВУВАЊЕ НА ВОДАТА" а не САМО ДНОТО на бродот заради плима. Веќе одамна пишав дека КОНВЕРГЕНЦИЈА НЕ Е ЗАКРИВУВАЊЕ. Јас конкретно те прашувам: ДАЛИ МОЖЕШ ДА ДОКАЖЕШ ПРАКТИЧНО ДЕКА ЗЕМЈАТА Е ТОПКА КОЈА СЕ ВРТИ? Без примери со авиони, разни летала, автомобили, бродови, НАСА итн. На пример пиши ми конкретно на кое место на "земјината топка" има ЗАКРИВУВАЊЕ видливо со голо око? Дали ќе биде копнена површина или водена не е важно...

А имињата на планетите со имиња на богови звучи како страшен напредок за хелиоцентризмот ?
Види, и пред некое време се обидов да ти помогнам, ама очигледно е дека тоа е скоро невозможно.
Ти го дадов најосновниот пример кој покажува дека земјата ротира, пробај, качи се на повисок објект, фиксирај некој држаш и ставај предмет на истиот. Со било кој ласерски дистомат можеш да проектираш вертикала и да видиш каде треба да падне доколку е фиксна. Ќе видиш дека нема никогаш да ја погодиш таа точка, што ти е доказ дека имаш ротација.
Околу закривеноста, повторно види го експериментот на Ератостен, не е тешко да го пробаш самиот, повторно доказ за закривеноста.
Верувај во што сакаш, само не замарај тука, напорен си со муабетите, постојат милион докази и слики за тоа како изгледа земјата, постојат дури и компании кои нудат приватни летови со борбени авиони до стратосферата, место од каде и те како се гледа закривеноста.
Ако до толку мислиш дека сите те лажат и користат фиш ај леќи, собери пари, плати си лет и ќе видиш со свои очи.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.167
Поени од реакции
9.858
Верувај во што сакаш, само не замарај тука, напорен си со муабетите,
Јас не ти се обраќам само на тебе. Не се живцирај молим те можеш слободно да ме блокнеш и решен проблем.
На следно ниво целата приказна ја носи Ератостен кој дури и дава димензии со екстрмно едноставен експеримент.
Јас веќе ти пишав за ова ама очигледно не разбираш што значи ЗАКРИВУВАЊЕ НА ЗЕМЈАТА кое во реалноста НЕ ПОСТОИ.
Ти го дадов најосновниот пример кој покажува дека земјата ротира, пробај, качи се на повисок објект, фиксирај некој држаш и ставај предмет на истиот. Со било кој ласерски дистомат можеш да проектираш вертикала и да видиш каде треба да падне доколку е фиксна. Ќе видиш дека нема никогаш да ја погодиш таа точка, што ти е доказ дека имаш ротација.
Немој не ме радуј... Изгледа мака мачеле геодетите за облакодерите во Њујорк или Дубаи а да не збориме за железничките пруги. :pos: цепки брат...

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
По макотрпна работа од околу 20-30 години, денес во 12:30 се лансираше Џејмс Веб телескопот што ќе ја види првата светлина во универзумот. Првите звезди, галаксии, итн. Помеѓу другото, се очекува да можеме да ги истражуваме атмосферите на егзо-планетите, што значително ќе ја олесни потрагата по вонземен живот. Ако се е океј, за едно пола година треба да ги добиеме првите слики. Неговиот претходник Хабл направи револуција во нашето разбирање за универзумот.

Џејмс Веб ќе е биде продолжување на револуцијата. Живееме во златно доба на науката.

Освен одговори на веќе постоечки прашања, се очекува да сретниме работи што не сме ги замислувале ни во најбурните фантазии.
Учиме како фукционира се околу нас, ние како зрно песок во незамисливо огромната плажа наречена универзум.

Али да, ваљда сето е тоа намештаљка. :unsure:

Љубопитството и бунтовништвото се добра особина. Само луѓе, дај цела таа убава енергија насочете ја во правилна насока.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.167
Поени од реакции
9.858
Освен одговори на веќе постоечки прашања, се очекува да сретниме работи што не сме ги замислувале ни во најбурните фантазии.
Одлично,токму тоа и Дон Петит го изјави :pos:
Screenshot_2021-12-25-22-28-37-73_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg

Живееме во златно доба на науката.
:pos:
Screenshot_2021-12-25-22-32-19-64_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg Screenshot_2021-12-25-22-32-29-73_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg
Ама затоа па ...

Првите звезди, галаксии, итн.
Крш :pos:

Помеѓу другото, се очекува да можеме да ги истражуваме атмосферите на егзо-планетите, што значително ќе ја олесни потрагата по вонземен живот.
Screenshot_2021-12-25-22-37-25-54_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Screenshot_2021-12-25-22-41-40-58_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg Screenshot_2021-12-25-22-40-44-14_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Кој верува во ова нека се фрли од кулите Џевахир директно на глава :pos:

Последно уредено:
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.408
Поени од реакции
4.279
Одлично,токму тоа и Дон Петит го изјави :pos:
Прегледај го приврзокот 317525

Прегледај го приврзокот 317527Прегледај го приврзокот 317528
Ама затоа па ...

Крш :pos:

Прегледај го приврзокот 317529

Прегледај го приврзокот 317530Прегледај го приврзокот 317531

Кој верува во ова нека се фрли од кулите Џевахир директно на глава :pos:
Не ми се верува дека на темава се напишале 340 страни, дури не ми се верува дека и јас еве ке пишувам нешто овде... Па добро човеку, имаш телефон, Вибер, скајп... кога ке се разбудиш утре јави се кај некој пријател во Америка, прашај го дали таму е ден, дали сонцето изгреало како кај нас, нека се уклучи со камера па и самиот види... Сега пред да си легнеш јави се кај некој во Австралија, прашај го дали и тој се спрема за легнување, нека ти уклучи камера па види дали и таму е темно како кај нас... Јави се кај некој во таму Норвешка, финска, Русија, прашај колку им трае и каква е ноќта кај нив... Размисли за тоа па поврзи и размисли како имаме пролет, лето, есен, зима, зошто сега е темно уште во 16 часот а на лето е ден до 21...

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.808
Поени од реакции
1.529
Не ми се верува дека на темава се напишале 340 страни, дури не ми се верува дека и јас еве ке пишувам нешто овде... Па добро човеку, имаш телефон, Вибер, скајп... кога ке се разбудиш утре јави се кај некој пријател во Америка, прашај го дали таму е ден, дали сонцето изгреало како кај нас, нека се уклучи со камера па и самиот види... Сега пред да си легнеш јави се кај некој во Австралија, прашај го дали и тој се спрема за легнување, нека ти уклучи камера па види дали и таму е темно како кај нас... Јави се кај некој во таму Норвешка, финска, Русија, прашај колку им трае и каква е ноќта кај нив... Размисли за тоа па поврзи и размисли како имаме пролет, лето, есен, зима, зошто сега е темно уште во 16 часот а на лето е ден до 21...
Заеби.

Колку повеќе пишуваме на оваа "тема" толку повеќе значење и даваме на истата.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.167
Поени од реакции
9.858
Заеби.

Колку повеќе пишуваме на оваа "тема" толку повеќе значење и даваме на истата.
Да не ви се повтори веќе, пошто оваа тема е сериозна и не е поврзана со темата НАУЧНА ФАНТАСТИКА :pos:

Размисли за тоа па поврзи и размисли како имаме пролет, лето, есен, зима,
Ако е сонцето 150 милиони км.оддалечено од земјата запрашај се како е можно воопшто да имаш и годишни времиња?

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom