A
AnFem
Гостин
Ако работи на црно, не може да го тужи за плата. Ако викнете инспекција, може типот да крка казна, пријавувањето може да биде анонимно, како што кажа Сатори... За останатото ќе се воздржам од коментари, бидејќи сум на форум. Парите не верувам дека ќе ги земе, освен по насилен пат...Иако не верувам дека нешто функционира во скапанава држава сепак сакам да пробам нешто.Имено се работи за еден другар.Работи во една мала фирма,ко по стандард Непријавен,работи и по 12 ч. кога газдата има потреба,не смее да одбие да не го избрка и на крај му ги цепка парите на два три дела.Последниот месец му скратил 1500 денари без причина односно причината било - му се намалувал профиот во овој дел од годината .Денес КОНЕЧНО на пријателов му пука филм и бара совет како да напушти,а да си ја земе и одработената плата од прошлиот месец.Читав малце по нетов како е кај нас и најдобра опција што ја најдов е Државниот инспекторат за труд -http://www.dit.mk/ .Работата е ако го пријавам и утре му дојде инспекција - ништо од парите.Добро би ми дошла помош од некој кој знае како оди тоа и има ли некоја финта како да си ги земе парите.
Во заблуда си, вработени има, ама на црно, меѓу другото се зборува и за нивните права, како случајов погоре.За какви работнички права зборувате во држава каде има повеќе од 30 проценти невработени?
А колку и да ти звучи чудно, темава воедно е отворена и за подигање на свест (барем се надевам)... Сите добро знаеме од каде потекнува проблемот, мене ме плаши тоа што никој не се обидува да го реши.
Не ми е јасна иронијава...AnFem... Ќе сакаш ли да ми објасниш што е тоа социјална правда???