Работа на брод

Член од
14 ноември 2014
Мислења
336
Поени од реакции
254
Дечки, од 3 интерјвуа што сум ги прошол со бродски компании, НА НИЕДНО не ми било одговорено што точно ќе работам и какви обврски ке имам и слично, а секогаш сум прашувал. дури и првиот пат прашав како можам да се подготвам подобро за од старт да улетам, нормално не ми кажаа. и на регрутерите не им е тоа работата, а уште помалку на агенциите. ваљда вие што сте работеле на брод разбирате како функционира една корпорација. Ако не, тогаш нешо у вас е проблемот.

Замислете како ќе изгледаа огласи за работа ако работодавецот ги пишуваше искрено? и кој може да ти гарантира заработка? може некој само да пише просечна или максимална заработка, тоа и го направи тончи. да, може да отидеш на добар брод во пикот на сезоната и да имаш максимум комишн, или може да отидеш на тапа брод у лоша сезона и да си на минималец 6 месеци, се е до среќата.

Сум испраќал другарки на работа у шоп, и сум ги спремал со некои информации шо ги имам за одредени бродови каде што имам другари у моментот. Се укрцале и се се сменило за 2 недели. Се смениле крузевите, си отишол менаџерот, компанијата ги сменила таргетите.
Од друга страна имам другар што работи со ЕДЕН менаџер цело време пошто се мнооогу добри другари а и добри работници, се утепаа од правење пари на кој брод и да отидат, и добар тим се, и сеа мислам дека другаров е на тренинг за да му биде асистент. На првиот договор другаров сакаше да се откаже после првиот месец пошто имаше кучка менаџерка, ама и тоа се смени.

Така да никад никој не може да ти гарантира за тоа како ќе ти биде на брод и колку процент ќе имаш од продажба. Најлесно за тоа е да ја окривиш агенцијата или било кој претставник.
 

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.398
Поени од реакции
7.848
Ме разочаравте, мислев ќе се надоврзат уше неколку профили да го разубават целофанот околу приказната, вака слабо ептен :icon_lol:

Од една страна се пишува basic salary 800$ со додатни, со провизија-пази долниот праг од 2000 па уше и горен праг од 3000$ за фитнес инструктор :pos:

А сега друга приказна, демек не може никој да знае, зависи од условите, самиот кандидат итн. шо е точно донекаде, само шо пак останува прашањето што беше расфрлањето на напумпани цифри ако ете, никој не може да знае колку, како...:sneaky:

Точно дека никој до детал не може да опише шо ќе се работи ама затоа има job description and basic responsibilities, нешто шо го има во процедурите на секоја пристојна бродска компанија и со шо се знае горе долу кој за шо е таму.

Дечки не се работи за ден-два а и пари се во прашање додека стигнете на брод, сум видел доста шо се разочарале кога стигнале поради сказните кои им биле кажани па се вратиле, некои дури без да ги повратат средствата шо ги вложиле, не дозволувајте да Ве манипулира некој кога веќе и Вие а и компанијата плаќа за услугата на најмување.
Што повеќе прашање толку помалку шанси кога ќе стигнете на брод да бидете разочарани или непријатно изненадени.
Мене лично воопшто не ми оди во прилог ова шо го пишувам, напротив, меѓутоа не отидов на страната на било која агенција да мудрувам како шо тие тоа го прават тука.



^ Објавено вчера на Linkedin профили на Chief Housekeeper and Ass. Chief Housekeeper.
Не гледам долна граница на заработка наведена а ја има, тој шо посредува за RCCL, answer please, whats the lowest fixed salary for entry level position in HSKP dept?
Посебно не може да се наведе долна граница кога има gratuity во равенката, сума која гостинот може да ја повлече со дискреционо право-без да наведе образложение зошто тоа го направил.

Royal Caribbean Cruises careers

Carnival UK careers

Disney Cruise Line careers

Costa Cruises careers

:icon_lol:
 
Член од
14 ноември 2014
Мислења
336
Поени од реакции
254
Па толку да си инает и сам да се закопаш со коментар не може. Не глеаш дека тоа јас што ти го зборам само се потврди?

Самите компании филуваат и ја претставуваат работата на брод како некој престиж. А тоа дека луѓе се разочаруваат коа ќе отидат, никој не им е крив, можда немаат еден ден работно искуство некаде каде што стварно се работи. сум сретнал и такви што се качиле со напумпано CV, им рекле дека најлесно се штедат пари на брод и мислат дека некој ќе ги тинтра како дома. Немам сожалување за такви луѓе а уште помалце би кривел било која агенција.

Job description i basic responsibilities нема врска со тоа што ствааарно ти се обврски, се е таму општо напишано шо појма немаш што ќе ти бидат дневните обврски. не пишуе дека ќе стануеш у 5 сабајле за да почнеш со работа у 6. Сигурно на некој не му одговара тоа пошто дома кога е стануе у 11. УАА агенциите ме прелажаа :)
 

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.398
Поени од реакции
7.848
За мене е подобро да сум инаетчија него измамник. Чудно е кај нас кога некој отвора скокотливи теми, пa ќе пропадне шемата.

Не знам дали јас се закопав, ама некој потона со тоа шо од основни 800 долари и минимум 2000 со се провизија се сведе на никој не може да знае и слично лево десно фаќање кривинчиња. Две страни да сврти било кој и ќе види кој се закопа :icon_lol:

Компаниите не знам дали филуваат или не, ама знам дека се повеќе вртат кон најмувањето да го прават сами, посебно за одредени позиции, затоа шо има нешто на средина шо не им се допаѓа.

Јас од тоа шо читам шо си пишал глеам дека врска немаш шо е темата на дискусија а и не те интересира и се уфрли само да ја спасуваш ситуацијата, никој не спомна ниту работно искуство, ниту тинтрање, тепаш некој филм сега безврска. Такви луѓе какви шо си опишал јас не сретнав на брод, ама ете како ептен исксуен лик сигурно си сретнал/а. Не ни размислуваат такви за на брод.

Поентата беше да не се манипулира со примањата, а ова со Job description i basic responsibilities нема врска со тоа, ама ете некој магично го наметна да дефокусира од тоа шо е муабет.

И во МКД никаде не пишува дека за да почнеш со работа во 8 часот, во колку треба да станеш, пошто тоа е пред се индивидуален избор, некој може џогира пред тоа па станува во 5 часот. А на брод си за десетина минути си на позиција од кабина.
Нормално е да бидеш 15-20 минути порано да се преземе смена, добијат/дадат инструкции итн...тоа ниту еднаш не го споменав како шо може да се види, ама па не ти е целта тоа пак да речам.

Јас лично во времето шо го поминав на брод само ЕДНАШ задоцнив на смена и тоа поради промена на временска зона. Ниту еднаш не добив писмена опомена по било која основа.Едноставно сериозно си ја сфаќам работата каква и да е.
Така да муабетите твои се вода по мостот...
Пак да речам врска нема тоа шо си пишал/а со дискусијата.

Јас лично не напишав ниту еднаш дека некој ме прелажал, само во случајот малку ја разбистрив сликата.

А и не споменав конкретно агенција или некој од тука не прозвав.
 
Последно уредено:
Член од
14 ноември 2014
Мислења
336
Поени од реакции
254
Не знаев дека со шерлок холмс праам муабет. Ме откри и кој сум и која ми е поентата. Тоа што не ги сфаќаш поентите е твој проблем. Не можам да ти цртам. Глеам дека си доволно паметен, можеш да пишуваш caps lock коментари на статуси на миленко неделковски дека земјата е рамна. Толку многу ги утна поентите. Уште ми објаснуеш за стануење рано пред работа, работни навики? дали си нормален? На крај искочи дека јас работам во агенција? Одлична логика. Ако некој брани свој став, сигурно е вработен некаде и има ќар од тоа. Уште од првиот пост на темава пишав дека ме нервира тој менталитет, општо, не само твој.

А тоа што си инаетчија е твој проблем, само ќе ти биде тешко коа ќе сфатиш дека СИТЕ се измамници, вклучувајќи ги и тие агенции во странство и бродски компании во кои ти слепо веруваш дека се поштени пошто не се од твое маало. Ама за тоа има туторијали на интернет, се вика capitalism 101. Провери, интересно е, мислам дека се работи за големи компании што заработуваат на грбот на експлоатирани работници.
 

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.398
Поени од реакции
7.848
Кој лик сташно нешто, на темата за работа на брод го спомна Миленко Неделковски и тоа дека земјата е рамна, капитализмот ги експлоатирал работниците па сум пишувал капс лок.

Пиле, ти наметна стереотипи дека само неработници или не знам какви не биле задоволни од агенциите за најмување за работа на брод, ама ете и тоа не ти помина, на кого и да сакаше да алудираш. :)
Најди еден текст јас лично за мене каде сум се пожалил од работата на брод или од било која агенција дека ме заебала?

Еве шо е напишано тука на форумот за позицијата фитнес инструктор Штајнер,


Здраво Довичински, јас имав двајца цимери фитнес тренери и еден фризер.
Платата ти е 800долари + процент од продажба + бакшиш (2-3 илјади долари)
Имаш гостински привилегии

За повеќе детали повели во вторник на презентација во 11 часот, јас ќе ја држам и следниот вторник, и ако нешто испуштам после тоа на раат ќе ти објаснам :)
Еве шо е напишано на официјален оглас од истата компанија за истата позиција,

Personal Trainer
Published:
2 May 2018
Recruiter:
Steiner Leisure Limited
Category:
Sport and Fitness Jobs
Position:
Fitness Instructor / Personal Trainer
Salary:
commission based salary with monthly garantee of $800,-US
Description:

The company offers fitness professionals a unique career in the industry. The Personal Trainer is certified to lead classes and perform Personal Training sessions on board.

  • They are fitness professionals with extensive experience in the fitness field.
  • The Personal Trainer must be knowledgeable of all fitness offerings at the spa, hold current certifications and have at least 1 year's experience.
  • They must posses excellent customer services skills in order to provide the highest quality environment and instruction
that will meet the needs of our guests in the area of health and exercise.

Education and Experience Requirements:
  • Must have a recognised National Certification in personal training , preferably in yoga and pilates. An exercise to music qualification is preferred but not essential.
  • You must have a minimum of 1 year's industry experience, 6 months of which must include personal training clients. - The spa industry provides some of the most exciting professions today! You have been carefully selected to represent this department because of your customer service abilities, enthusiasm, professional appearance, knowledge of health
    and fitness, technical know-how and ability to make fitness fun and rewarding. We hope you will find your career here very rewarding and challenging.
Cruise Ship Fitness is for the individual that strives to be the best, can motivate and inspire others and has a desire to learn and be successful.

Essential Components Required:
  • Premier’s level 3 Certificate in Gym Instruction or Fitness Instructor YMCA Level 3 or an equivalent resistance weights or personal training qualification
  • All applicants must attend 5 hours of Pilates and Yoga classes before attending training
Language Requirements
Good knowledge of the English language is required.


Кој сака да види каде е проблемот може многу лесно тоа да го направи, не само за парите туку и за работните обврски кои ете не ги кажувал никој или шо и да напиша безврска, не е ни битно сега.
Шо е уште епотрагично @Довичински напиша дека тука веќе заработува 800 долари месечно, да стигне до брод со се обука во Лондон тоа ќе чини екстра.

И на огласот за селебрити пишува потенцијални 4000'$ месечно, ама ништо не пишува за загарантирани или минимални. Никој тоа нема да ти го изусти во капитализамот а не пак да на писмено да го напише па да се прави мутав.

Во хаускипинг на брод тие се загарантирани исклучиво за Assistant Chief Housekeeper/Executive Chief Housekeeper или Senior Assistant Housekeeping Manager/Housekeeping Manager. Има уште еден мал дел на Vessel Sanitation Program кој е дел од Housekeeping dept по бродови кои се солидно платени со фискна плата и покриени трошоци, имам и јас оглас поставено за таа позиција тука.
Ама тоа е нешто друго веќе.

Нема потреба од шанкуре муабети ако немаш да додадеш некоја информација или искуство кое може да биде од полза на секој еден кој чита.

И сеа капитализмот уште лаже или попат некако кај нас стигна да се зашеќери?

Изглеа ти веруваш дека земјата е рамна не јас.
 
Последно уредено:
Член од
14 ноември 2014
Мислења
336
Поени од реакции
254
Кај си инает, буквалиста си, промашуеш поенти. Без да се објаснуем. Прашуем, каде во одговорот на тончи пишува дека се гарантирани 2-3000? Истата тактика како celebrity огласот, потенцијални 2-3000. Само ти си го видел тоа што сакаш да го видиш.

Једини плус у муабетов е што си го изедитирал постот коа си видел каква глупост си треснал, имало спас за тебе.
 

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.398
Поени од реакции
7.848
Празни шанкуре муабети, во меѓувреме стискајте си ми се допаѓа со тој шо се браните :pos:

Ниту на официјалниот оглас од Steiner ниту на оној од Celebrity никој не се дрзнал да истресе цифра за некој минимум од ракав настрана од тоа шо навистина е загарантирано.

Тука може да се вртиме од шупливо во празно и да го спомнуваме Миленко и за тоа дека земјата е рамна откако сме засрале :icon_lol:

Патем речено не сум јас буквалиста, некој свесно или не изнесе погрешни информации.

Јас во една друга агенција од Скопје, да не испадне рекламирам некој, за келнер му беше кажана минимум плата и дека се настрана од тоа зависи од еден куп околности, никој не спомна од до цифра како сега. А бар келнер може многу повеќе да заработи на било кој брод или компанија од фитнес инструктор. Да не сум грешка?

Многу битен момент, чудно како на официјални огласи од самите компании го нема.

П.С Да напишеше барем еден пасус шо може да биде корисен за сите оние кои сакаат да заминат да работат на брод а ја читаат темата. Ајде, може ќе скинеш нешто од колегата на сметка на некој друг шо ќе ја чеша главата на брод за есапот ;)

Не сакам да ги нападнам Коузон ниту било кој лично, едноставно ми пречат вакви ситуации. Ама по се изглеа ќе почнам.

:icon_lol:
 

kazanski

чилакс
Член од
3 октомври 2011
Мислења
461
Поени од реакции
490
Сега комотно можете муабетов да го терате во приватни пораки, тотално премина во лична расправија меѓу две страни.
Пред некој ден 157ма страна, вечерва 159та.
 
Член од
1 ноември 2017
Мислења
10
Поени од реакции
2
Момци можете да ми препорачате некој што работи со вадење визи? Од агенцијата ми ги пратија сите потребни документи за виза, а коа го видов документот онлајн што го потполнуваш, свест ми се заврте,премногу работи има, си треба некој што го потполнувал тоа.
Имате некој предлог?
 

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.344
Поени од реакции
7.466
Момци можете да ми препорачате некој што работи со вадење визи? Од агенцијата ми ги пратија сите потребни документи за виза, а коа го видов документот онлајн што го потполнуваш, свест ми се заврте,премногу работи има, си треба некој што го потполнувал тоа.
Имате некој предлог?
Колешките од Коузон за 1000 денари ќе ти завршат работа.
 
Член од
14 ноември 2014
Мислења
336
Поени од реакции
254
Пази тончи да не те нападне некој што наплаќаш за услуга, не е етички :brlav:
 
Член од
8 март 2012
Мислења
24
Поени од реакции
5
Decki zdravo

Vecerva zaminuvam na NCL za pozicija youth counselor no nemozam nikade da go pronajdam sertifikatot za prva pomos .
Dali vednas gi proveruvaat dokumentite,Dali e mozno da mi napravat mekoj problem I Dali nekoj imal slicno iskustvo da mu fali nekoj dokument
Se nadevam ima nekoj buden da mi odgovori.Pozdrav.
 

Themacedon

ViXa
Член од
16 август 2009
Мислења
154
Поени од реакции
75
vednas gi proveruvaat...mora da imas se spremno...ne sakam da te plasam...no kaj mene na mojata kompanija vrakjaat direktno...ili dodeka patuvas nekade prati gi tvoite od koja bilo medicinska ustanova da ti izvadat, i dodeka stignes da ti go skeniraat i pratat na email
 

Kajgana Shop

На врв Bottom