Пчеларство

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Од 2002 година тоа ми е професија (не математиката). Затоа добро знам на какво дереџе се пчеларите.
Последниве 5 год. кои се математиките?
Просек си удрил ваљљда, три реда бројки се.

D

Deleted member 12196

Гостин
Последниве 5 год. кои се математиките?
Просек си удрил ваљљда, три реда бројки се.
После 2006 година (добра) се заредија средни и слаби години. 2015 беше добра (околу 30 килограми просек), 2016 беше катастрофа (неколку илјади евра во минус и големи загуби), 2017 беше слаба, плус обновување на загубите (приходи нема), 2018 и 2019 просечни (10-12 килограми), 2020 засега не е за пофалба (крајот ќе каже)...
Инаку од 2002 година имам податоци за секое семејство (колку сум вложил, што сум работел и кој е билансот), сè до 2016, која ме разочара, па повеќе не водам детална евиденција. Ако ја исклучиме катастрофалната 2016 (и 2017) година, последните 10 години просекот (онака грубо) е околу 10 килограми. Но треба да ги вкалкулираме трошоците...

Да додадам за есапот:
Кај мене одвај (неполни) 6€ го продавам на мало, на големо не даваат ни 4€. Добро е што имам широк круг на муштерии, па кога ќе вкалкулирам тегла, достава, остануваат околу 5€. 100 семејства по 50€ = 5000€ вкупен приход. Трошковите ги сведувам на минимум (во сезона спијам на пчеларник, ако треба во плевна), па не патувам секој ден. Инаку ако имам и такви трошоци, од заработката скоро ништо.

Последно уредено од модератор:
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.652
Поени од реакции
8.255
После 2006 година (добра) се заредија средни и слаби години. 2015 беше добра (околу 30 килограми просек), 2016 беше катастрофа (неколку илјади евра во минус и големи загуби), 2017 беше слаба, плус обновување на загубите (приходи нема), 2018 и 2019 просечни (10-12 килограми), 2020 засега не е за пофалба (крајот ќе каже)...
Инаку од 2002 година имам податоци за секое семејство (колку сум вложил, што сум работел и кој е билансот), сè до 2016, која ме разочара, па повеќе не водам детална евиденција. Ако ја исклучиме катастрофалната 2016 (и 2017) година, последните 10 години просекот (онака грубо) е околу 10 килограми. Но треба да ги вкалкулираме трошоците...

Да додадам за есапот:
Кај мене одвај (неполни) 6€ го продавам на мало, на големо не даваат ни 4€. Добро е што имам широк круг на муштерии, па кога ќе вкалкулирам тегла, достава, остануваат околу 5€. 100 семејства по 50€ = 5000€ вкупен приход. Трошковите ги сведувам на минимум (во сезона спијам на пчеларник, ако треба во плевна), па не патувам секој ден. Инаку ако имам и такви трошоци, од заработката скоро ништо.
Генерално Источна Македонија покрај тоа што има полоши услови за пчеларење, цената на медот е за евро две пониска од Западна Мк. Значи ем подложен на суши и загуби, ем со клиентела со послаба куповна моќ.
Во Скопје генерално има добра цена и се наоѓа купувачи, ама мораш да работиш на кругот долго време. Ако имаш кој да ти ја продава приказната, во Скопјево можеш да постигнеш добра цена! Инаку тешко е ем да си пчелар ем ПР менаџер ;) Кораб Трница на пример по 10 евра беше тегла лани, ама они имаат и приказна и клиентела!

Член од
30 јануари 2011
Мислења
1.264
Поени од реакции
1.079
Колку мед извади лани?
Нешто помалку од тон, што е далеку и од 10кг просек. Годинава горе-долу би била иста како тргнале работиве.

Математиката е проста, ко за бизнис на страна ако имаш слободно време се исплати. Со 100+ веќе ти е работно место, а се помалку од тон е катастрофа и загуба на време.

1000 * 350 ден (некоја просек цена) = 350.000 ден. - без вкалкулирани трошоци кои се мнооогу
Работник во рандом фирма = 20,000 ден * 12 месеци = 240.000 ден. - чисти, а може и К-15 ќе падне :ROFLMAO:

D

Deleted member 12196

Гостин
Нешто помалку од тон, што е далеку и од 10кг просек. Годинава горе-долу би била иста како тргнале работиве.

Математиката е проста, ко за бизнис на страна ако имаш слободно време се исплати. Со 100+ веќе ти е работно место, а се помалку од тон е катастрофа и загуба на време.

1000 * 350 ден (некоја просек цена) = 350.000 ден. - без вкалкулирани трошоци кои се мнооогу
Работник во рандом фирма = 20,000 ден * 12 месеци = 240.000 ден. - чисти, а може и К-15 ќе падне :ROFLMAO:
Ако успееш трошоците и работата да ги сведеш на минимум, некако се поминува со 10 килограми. Инаку без 15 килограми не ја бива. А во последно време ретки се годините со 15 килограми.

Член од
30 јануари 2011
Мислења
1.264
Поени од реакции
1.079
Ако успееш трошоците и работата да ги сведеш на минимум, некако се поминува со 10 килограми. Инаку без 15 килограми не ја бива. А во последно време ретки се годините со 15 килограми.
Мое мислење, никогаш повеќе нема да видиме 15кг, поготово Паланечко...
Климата на страна што еден ден е -5, а наредниот +35 степени, ако во тој дел пред 10год. имало да речеме 20 пчелари, сега се во најмала рака 200. Ако порано се садела секоја нива, сега на прсти се бројат овие ниви.
Ние сме на исто место веќе 15 години, порано немаше други кошници во радиус од можеби 10км. Сега во радиус од 500м јас имам двајца со кои делиме и што е најтрагично не знаат да работат - истиот филм од Медена Земја.

Ако 2016та беше добра година за да рипне цената на медот, правопропорционално и еден куп луѓе добија желба за пчеларство. Нешто како лешникот кога стигна 1000 денари и сите лешници почнаа да садат.

Годинава да помине па ќе бараме нова локација или ќе редуцираме на 10тина кошници колку за дома да има.

Член од
9 јуни 2014
Мислења
43
Поени од реакции
20
Од каде набавувате амбалажа?
Неколку пати зедов од тука, но дали има и други

Sent from my iPhone using Tapatalk

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.380
Поени од реакции
24.089
Retko koj go vmetnuva potrosenoto vreme na pcelarnik vo ravenkata za dobivka. Ajde da recime deka prosek se nekoj 10 kg med. E drugo e ako si potrosil 100 rabotni casovi( lupam onaka) i drugo e ako si potrosil 10 rabotni casovi po kosnica. Koga ke napravis na kraj na godinata esap mozi da ti ispadni dnevnica kako da si rabotel za semki i soncogled.
Za hobi pcelarenje so destina sanduci i taka i taka posto e hobi i tepanje vreme, no ako nekoj toa go raboti kako povekje od hobi, vremeto potroseno na pcelarnik i toa kako treba da se zeme vo predvid.
Oddamna zavrsija tie godini koga prosekot bese mnogu pogolem od 10-15kg.

D

Deleted member 12196

Гостин
Retko koj go vmetnuva potrosenoto vreme na pcelarnik vo ravenkata za dobivka. Ajde da recime deka prosek se nekoj 10 kg med. E drugo e ako si potrosil 100 rabotni casovi( lupam onaka) i drugo e ako si potrosil 10 rabotni casovi po kosnica. Koga ke napravis na kraj na godinata esap mozi da ti ispadni dnevnica kako da si rabotel za semki i soncogled.
Za hobi pcelarenje so destina sanduci i taka i taka posto e hobi i tepanje vreme, no ako nekoj toa go raboti kako povekje od hobi, vremeto potroseno na pcelarnik i toa kako treba da se zeme vo predvid.
Oddamna zavrsija tie godini koga prosekot bese mnogu pogolem od 10-15kg.
Потрошеното време на пчеларник индиректно е вметнато во равенката. Ако малку време посветувам на едно семејство, можам да опслужувам многу семејства. Ако го зголемам времето, не можам да опслужувам ни половина од таа бројка. Значи дека треба да пронајдеме некој баланс кој е најисплатив.
10 семејства можам да ги „титрам“ како сакам и кога сакам. Добивам по 20 килограми. Со 100 семејства има многу работа. Морам да ја смалам работата по поединечно семејство. Добивам по 15 килограми. Со 250 семејства веќе е премногу работа. По поединечно семејство ќе има минимална работа. Ќе добијам по 10 килограми.
Бројките се онака за пример, секој треба да се приспособи према своите можности.

И на крај...
Климата и временските услови не ми одат во прилог, па ништо од мојата математика.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Во земјоделие и пчеларство ако рачунате дневница и саатница ви се еба векот, ќе испадне дека секој циго на аргатница е дупло повеќе платен од вас :D

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Имам една нива 5 декари на 350 метри над. висина, а и на водно еден плац/нива од 2 декари. Да се сади со тие културите ќе се стигне ли до 20 Кг?

Член од
7 декември 2019
Мислења
4.652
Поени од реакции
8.255
Што и да садиш во тие 5 декари или 2 колку и да се, основно е што имаш околу. Плус пресметка колку е далеку од дома, пристап, вода, ориентација! Каде ти се тие 5 декари?

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Што и да садиш во тие 5 декари или 2 колку и да се, основно е што имаш околу. Плус пресметка колку е далеку од дома, пристап, вода, ориентација! Каде ти се тие 5 декари?
Населба Илинден. Иначе ако ги одгледувам планирам да живеам таму, кај и да биде тоа на негде 2 Км максимум одалеченост. Со колиба направена таму за работа.
Дали 5 декари фацелија ќе бидат доволни за 50 дупли?
Автоматски споено мислење:

Сега прочитав...500 Кг на 5 декари, што е добро. Би земал може под наем уште 5, за некои 100 евра годишно и таман ќе биде.

Kajgana Shop

На врв Bottom