Психологија: Околу потсвеста

АМБРОЗИЈА

случајна минувачка
Член од
22 декември 2008
Мислења
351
Поени од реакции
74
Книгата е добра , за тие што ќе и ја сфатат суштината, а не предизвикува никакво остварување на желби туку само наведува да се потрудиме за да добиеме нешто.Писателот само сака да истакне дека се што постои и што се случува е дело на човековиот ум- размислете и ќе сфатите дека стварно е така, ние сме креатори на се, а дека се што ќе посакаме ќе ни се оствари е апсурдно - со самото тоа што не секогаш посакуваме и нешта кои е скоро невозможно да се остварат или пак имаат крајно негативен исход.

Доколу сакате да го контролирате светот околу себе прочитајте ја ,,Целестинското пророштво,, - многу е подобра , а и содржи техники за ,,читање,, на луѓето, се разбира ако имате предиспозиција за тоа.

А ова со ,, Моќта на потсвеста,,- веќе е општопозната книга која дава добри резултати само за оние кои веруваат во нејзината моќ, ако се чита ради-реда нема да се забележат никакви позитивни аспирации.
 

jeeeee8

Like dreams
Член од
28 ноември 2008
Мислења
647
Поени од реакции
16
И мене ми се свиѓа книгата, целта е да те исполни со самодоверба и да докаже дека ако нешто навистина од се срце сакаш, и ако веруваш во себеси, дека ќе се исполни. Навистина многу работи потекнуваат од човековата подсвест.
Ако упадне некој во депресија(предзвикувач на многу телесни болести) тоа му се случува затоа што во потсвеста размислува за тие негативни работи што му се случиле, па ако има луѓе околу него и ако самиот си внесува во глава дека не е се така црно како што изгледало, ги менува своите размислувања и се отргнуваат тие темни мисли, и човекот има многу големи шанси да се излечи од депресијата, ako негативните мисли да ги замени со позитивни:)
 

Jukka

chili
Член од
16 мај 2007
Мислења
537
Поени од реакции
2
knigata se cita za da se razberi, pogore nekolku clenovi zabelezav deka velat deka knigata e glupa, sto se podrazbira pod glupa kniga? da, mozebi nema slikicki i erotski sceni ....... knigata ne e ispolnuvac na zelbi, aj ja procitav i sea da cekame da vidime dali ke se sluci toa, ke padni nesto od gorniot ....moze treba malku da razmislis, da analiziras. Avtorot saka da kaze deka nie sme samite kreatori na ovoj svet, i na site nesta sto se slucuvaat okolu nas, nestata dali ke se odvivaat vo pravilen ili nepravilen pravec zavisi od nas.Ne tera da razmisluvame pozitivno, rabotite da gi gledame od svetlata strana, da gi otrgneme negativnite misli od nasite glavi, da se kontrolirame ....... "potsvesta e aktvivna 24 casa, taa nikogas ne spie, gi kontrolira site nasi funkcii" hmmmm.... mozebi e navistina taka, jas go imam isprobano primerot, ( da stanam utre vo 7 sabajle ) bese uspesen ...... odamna ja citav, nesto mi ostana vo glava a moze i pak da se procita , moze nekoj i da predlozi nekoja kniga .....
 
Член од
24 декември 2008
Мислења
401
Поени од реакции
244
Ништо нема да ви се исполни ако не верувш во нештото
па сигурно нема да станиш во 7 сабајле ако и пред да пробаш со повторвање во себе не веруваш во тоа
 
Член од
20 август 2007
Мислења
23
Поени од реакции
1
Па цело време коментирате за свеста и потсвеста. Да сакаш да веруваш е свесна работа, а да имаш верба е друго т.е. потсвесна.
 

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Незнам само зошто на потсвеста гледате како да е некој тотално сепариран дел од вас.

Замислете си Зајак.......го замисливте ??? не е битно , само што прочитавте за зборот Зајак е доволно да помислите на него , инаку како би сфатиле што значи зборот.

ОК , сега помислете си на училишна табла.......Епа додека мислите на таблата , зајакот ви е потсвеста , затоа што во тој момент , таблата се наоѓа во фокусот на вашата свест.

Или на кратко , во потсвеста ви е се она што го знаете , а не ви се наоѓа моментално во краткотрајната меморија.Односно просторот во кој се сместуваат работите за кои моментално стануваме свесни.

Интересниот дел е што , вашиот мозок , комуницира со самиот себе, без вие да станете свесни за тоа.

И тие информации за кои не станувате свесни , ќе исковаат некоја целина , и ќе ви ја пласираат.

и коа ќе каже некој , во потсвест ми е НЕМОЖАМ. ми иде на нерви.
Затоа што некогаш бил свесен за тоа што денес се наоѓа во неговата потсвест.
Ама кутриот дозволил да апсорбира деструктивна информација.
 
Член од
9 јануари 2009
Мислења
5
Поени од реакции
0
потсвеста е всушност „јас„ Начинот на кој јас функционирам, на кој живеам, се однесувам итн. потекнува од нашата потсвест.
Пример: Зошто јас секогаш задоцнувам на автобус, а ти си на време?
Тоа е нашата потсвест која управува со нас
 
R

RAYTHEON23

Гостин
citav kniga sotakov naslov i tvrdi deka potsvesta moze se imeno eden sin imal tatko bolen od rak na koj lekarute mu soopstile dekake umre....sinot napravil vaka mu rekolna tatko mu deka ke odi vo izrael da zeme drvenoparce od krstot na koj isus bil raspnat....sekako sinot si prosetal dosol za edna nedela i za 1 den cancerot isceznal a tatkomu dopral obicno glinosano drvo kolku e vistina ne znam ama mozno e da e vazna potsvesta vo motivacijata
 

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Шо пари е книгава иначе и кај може да се најде?
 

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Моќта на потсвеста...бла бла бла бла бла...чисто дрвење... Па ајде ви се молам, да беше се така лесно и едноставно, поточно примерот за болеста, па немаше да се развива медицината туку ќе се развиваше психичкиот тренинг. Потсвеста е само глас, кој е тотална спротивност на она што сме ние и нема никаква улога во решавањето на проблемите...
 

PhantomerX

Несопирлив
Член од
30 октомври 2008
Мислења
623
Поени од реакции
46
Има многу срање книги ако гледаме така... Но неслучајно некој рекол ``со секоја прочитана книга си се` побогат``. Секоја книга кажува нешто самата по себе.

Инаку Моќта на потсвеста вреди. Колку толку барем укажува на некои универзални работи кои не се измислици на `болни` умови.

А за примерот со болеста... Психички тренинг навистина би те излекувал... Тоа не го може секој па затоа била измислена медицината.
 

G-Kidd

Завршетник
Член од
29 април 2007
Мислења
45
Поени од реакции
2
Aw...велиш се ти се исполнува?Ај те молам речи му на Дедо Мраз да дојде кај мене оваа година.Јас секој ден пред спиење го повторувам истото,па еве ги начукав годините а него го нема.

Не е доволно да веруваш,треба и да делуваш.Не може едноставно да ти падне од небо.Типичен пример-јас верувам дека еден ден ќе ми се паднат милион евра на лото.Но ако не играм,од каде бе злато?Така е се во животот-треба доста да се потрудиш за да успееш.
Многу правилен одговор. Јас сум огромен фан на таа книга ја имам прочитано дури 4 пати, и кога ќе имам време ќе ја прочитам пак. Е кога ќе ја прочитате повеќе од еднаш ќе сватите дека и не е баш така едноставно како што кажа погоре Razorblade, да не расправам сега на долго, ќе ви кажам само дека треба да ја прочитате повеќе од еднаш или пак само еднаш ама да сте гение...позз
 

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.260
Поени од реакции
2.254
Многу правилен одговор. Јас сум огромен фан на таа книга ја имам прочитано дури 4 пати, и кога ќе имам време ќе ја прочитам пак. Е кога ќе ја прочитате повеќе од еднаш ќе сватите дека и не е баш така едноставно како што кажа погоре Razorblade, да не расправам сега на долго, ќе ви кажам само дека треба да ја прочитате повеќе од еднаш или пак само еднаш ама да сте гение...позз
Што е финтата со читање една книга повеќепати?????

Јас уште 20-30 страни и ќе ја завршам книгата(прв пат) а не верувам дека потсвеста е толку `моќна`..........Сепак во книгата има доста добри мисли....има што да се научи од неа каок и од секоја книга ама не и да се стане исцелител!!!!

Едит: Сепак тетин ми благодарение на оваа книга ги остави цигарите...............:kajg:
 
C

Cool Hand Luke

Гостин
Таа книга не е толку за читање туку за вежбање. Кај мене еднаш делуваше методата со замор на умот, само ми требаше пола ден интензивна концентрација да го направам умот сугестибилен. Оние што многу учат можеби ја постигнуваат таа состојба но не се свесни.

http://www.forum.kajgana.com/showpost.php?p=679136&postcount=24
 

Anele

princess without a crown*
Член од
3 јануари 2009
Мислења
135
Поени од реакции
4
Knigata e komercijalno sranje spored mene - perenje mozok. Mokta na potsvesta...sto nema da izmislat...kade e naucnoto objasnuvanje za ovoj fenomen?! Jas, duri ne vidam logicno objasnuvanje potkrepeno so fakti ne veruvam!
 

Kajgana Shop

На врв Bottom