Протест!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
не ми е јасно, зашто по 5 пати да учам, кога може еднаш ?
Eпа ако е еднаш научено веќе не се заборава. Капираш?
На пример татко ми е хирург. И има некои пациенти со дијагнози со кои се среќава еднаш во 1000 пациенти. Татко ми кога ќе го станат во 3 сабајле да оперира треба да им рече "Чекајте, да отворам книгата да се потсетам па ќе дојдам?" Ако си учел како што треба, без потсетување можеш да извадиш 3 без проблем, затоа што прашањата ќе бидат основни од секоја тема.
Toa e разликата помеѓу добриот доктор и лошиот доктор. Исто е и кај учениците.

Ddime

████████████████████
Член од
18 февруари 2007
Мислења
5.076
Поени од реакции
212
Каква споредба:pos:
таткоти направил 10000операции. Сигурно не му било лесно кога ги правел првите операции. Ти си го учел материјалот еднаш односно повекето од учениците пред тест ке научат, и ке добијат 5ка.

Може вака:
Затоа постојат тетратки. И за време на една година по секој предмет ако си раскажуваш(пишуваш) лекции во тетратка многу полесно и без проблеми ке го положиш тестот, ке ти требаат највеке 3саати да го повториш цел материјал.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
таткоти направил 10000операции. Сигурно не му било лесно кога ги правел првите операции. Ти си го учел материјалот еднаш односно повекето од учениците пред тест ке научат, и ке добијат 5ка.

Може вака:
Затоа постојат тетратки. И за време на една година по секој предмет ако си раскажуваш(пишуваш) лекции во тетратка многу полесно и без проблеми ке го положиш тестот, ке ти требаат највеке 3саати да го повториш цел материјал.
Па не баш. Пред 2 недели оперираше прв случај во Македонија на циста на деветка, на заб. Ни на клиника се немаше појавено таков случај дотогаш, да има 9ка заб, а не па со циста која ја зафатила пола вилица.

Инаку ова со тетраткиве ти е добра идеја, и така професориве сакаат да им учиш од тетратка, за трета година од учебнициве што ги купив само 3 дали ги користам, другото од тетратка. Иако не знам колку им е дозволено на професориве да ни диктираат работи што ги нема во книгата, ама ајде.

Ddime

████████████████████
Член од
18 февруари 2007
Мислења
5.076
Поени од реакции
212
Инаку ова со тетраткиве ти е добра идеја, и така професориве сакаат да им учиш од тетратка, за трета година од учебнициве што ги купив само 3 дали ги користам, другото од тетратка. Иако не знам колку им е дозволено на професориве да ни диктираат работи што ги нема во книгата, ама ајде.
Не мислев на тоа што диктираат професорите. Туку на посебни тетратки каде ке ги учиш лекциите од книга, и ке ги раскажуваш(пишуваш) во таа тетратка. После подолго време, прочитај лекција што си ја раскажал (пред два-три месеци што си ја напишал) и првите реченици да ги прочиташ, ке ти текне цела лекција.

Сигурно нема една лекција две-три страни да ја пишуваш...туки само најбитното раскажано со сопствени зборови.

пробистипка

малечка
Член од
13 август 2008
Мислења
2.026
Поени од реакции
130
Абе фатете учете, не се лигавите пред министерство, ебате беља, цело време по дискотеки, кафани, се ебавате, на мсн и интернет до сабајле, играте по играчници цело време. бегате од часови, и сега уште се буните....:nenene:
а што ти си поминал средно и сега многу те гајле за тоа ако не подржуваш барем не прај бцки и стој си на страна .
А тоа дали ке полагаме и како ке полагаме ке слушнеме во второто полугодие :toe: тогаш ке ни објаснат што како затоа што министерството по обичај не е спремно на време за извршување на овој закон

Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
а што ти си поминал средно и сега многу те гајле за тоа ако не подржуваш барем не прај бцки и стој си на страна .
А тоа дали ке полагаме и како ке полагаме ке слушнеме во второто полугодие :toe: тогаш ке ни објаснат што како затоа што министерството по обичај не е спремно на време за извршување на овој закон
Covekot si e realen. Ako te "bcka" realnosta spravi si se so realnosta i napadjaj drugi ludje ako ne mozes da dades odgovor. Ajt..

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
На пример татко ми е хирург. И има некои пациенти со дијагнози со кои се среќава еднаш во 1000 пациенти. Татко ми кога ќе го станат во 3 сабајле да оперира треба да им рече "Чекајте, да отворам книгата да се потсетам па ќе дојдам?" Ако си учел како што треба, без потсетување можеш да извадиш 3 без проблем, затоа што прашањата ќе бидат основни од секоја тема.
И една таква докторка познавам. Ја замолив да ми објасни некои работи повеке ѕа хипофизата и зема од книга да ми чита. Докторкава ви е пример за лош лекар исто како примерите за лоши ученици кои се плашат од тестирања.

Може вака:
I iskustvoto e vazno, no sepak ako ti ne si naucil na vreme, ne veruvam deka iskustvoto ke pomogne. Ova so tetratkite ne mi se dopaga, ama ako tebe ti pomaga koristi si go metodot.
Не мислев на тоа што диктираат професорите. Туку на посебни тетратки каде ке ги учиш лекциите од книга, и ке ги раскажуваш(пишуваш) во таа тетратка. После подолго време, прочитај лекција што си ја раскажал (пред два-три месеци што си ја напишал) и првите реченици да ги прочиташ, ке ти текне цела лекција.

Сигурно нема една лекција две-три страни да ја пишуваш...туки само најбитното раскажано со сопствени зборови.
Pa normalno deka ke se pisuva samo najbitnoto, no nekoi pisuvaat i celi referati.

Член од
7 јануари 2008
Мислења
5.366
Поени од реакции
804
Средношколци незадоволни од воведувањето екстерно оценување на крајот на учебната година, претпладнево се собраа на протест пред Министерството за образование и наука.
Тие бараат укинување на законската одредба. Според измените на Законот за средно образование, на крајот од учебната година учениците ќе бидат оценувани со национални стандардизирани тестови на Бирото за развој на образованието.
„Министерството за образование и наука го спроведува Законот. Главна цел е да се оцени објективноста на наставниците и дали реално го оценуваат знаењето на учениците“, изјави за МИА, портпаролката на МОН Маја Корубин.
Законските измени предвидуваат по сумирањето на резултатите од екстерното оценување, на крајот на годината да се направи ранг-листа на наставници кај кои се утврдени големи отстапувања во оценувањето, т.е. ако нивната оценка варира за две оценки од онаа што ученикот ќе ја добие на тестот.
На дваесет отсто наставници кои ќе бидат на врвот на листата платата во наредната учебна година ќе им биде намалена за десет отсто, а наставниците, пак, кои давале реални оценки и за кои тестовите нема да покажат големи отстапки ќе бидат наградени со 15 отсто.
Предвидено е со екстерното оценување да бидат опфатени и учениците од четврто до осмо одделение.
Учениците ќе бидат тестирани само еднаш и само по еден предмет, но се уште е во подготвка правилникот со кој ќе биде прецизирано по кои предмети ќе има тест, дали учениците ќе може да избираат предмет за тестирање и кога најдоцна треба да бидат информирани.
Учениците кои се противат на одлуката протестите ги почнаа во петокот. Тие се незадоволни зашто не знаат за што да се подготвуваат и стравуваат дека на крајот на годината ќе мора одново да го учат материјалот за кој еднаш биле оценети.
Новата одлука за екстерно оценување Министерството ја правда со потребата за реално вреднување на работата на учениците, зашто во училиштата неретко има притисок и трка по високи оценки кои се само нумерички, а не и објективен одраз на нивното знаење.

извор

Член од
19 август 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0
Утре во 10:00 часот сите да се собереме пред министерството за образование за да протестираме за завршните тестови...прати го ова на сите твои контакти ! Ова ми стаса за утре.

Z

ZeroStyle

Гостин
Кај утре на екскурзија е Корчагин :)

Денес директорот не прибра на идење, иначе класната не бодри :pos:

Член од
19 август 2007
Мислења
53
Поени од реакции
0
Па ја мислам Корчагин на екскурзија у среда ќе ги носат.

BliND

Raptus regaliter...
Член од
16 јануари 2006
Мислења
3.963
Поени од реакции
361
Ама татко ти завршил факултет , а општа гимназија ? Деца кој сеуште незнаат што сакаат може да им се падне завршен тест по предмет кој едвај го совладуваат е в ред? На пример јас ни во основно ни во средно никогаш не сум ја сваќал математиката. Имав 4/5 ама тоа бидејќи 5 дена пред тестот учев на памет , после 2 дена истата задача незнам ни да ја прочитам не пак да ја решам, и што ако мене ми се падне математика ??? Мојот труд бар некако да извадам подобар просек бил залуден ?? Имаме матура за да определиме дали сум заслужил 1 или 5 , и дали ќе бидам математичар или ќе бидам професор по јазик....

Awake

б.
Член од
30 декември 2007
Мислења
3.198
Поени од реакции
2.628
Утре во 10:00 часот сите да се собереме пред министерството за образование за да протестираме за завршните тестови...прати го ова на сите твои контакти ! Ова ми стаса за утре.
И гледајте да бидете таму!

Kajgana Shop

На врв Bottom