Протест!

RIZTETO

Somebody stop me
Член од
3 јуни 2007
Мислења
2.508
Поени од реакции
75
Mи олесни на срцево. Дека го греам столчето редовно, не можам да кажам. Испуштам по лекција-две(највеќе тема). Но за испитување, ја учам целата, па макар и да треба повеќе од 4 саата да си ја тупам главата. Генијалци има, и додека се сметам за интелигентен (yeah, ко нарцис изгледам), не верувам дека можам да извадам по се 4 и 5. По оние предметите во кои не се истакнувам и кај кои тешко ја добивам посакуваната оценка, многу лесно би извадил 3 на финалниот тест. Еве да набројам: француски, хемија, физика и физичко. Хемија шо се вика 50-50 учам на памет. ЈБГ, не сваќам многу формули, се префрлив од приватно во гимназија, имам огромни дупки на кои им требат време да се надополнуваат, а нешто слично би рекол и за физиката. Физичко, очигледно е ако не му оди на некој, не е спортски тип, па така и јас suck во скоро секоја спортска активност. Француски надополнувам сега дека не учев во прва година, и мислам дека ќе надополнам доволно за да ја заслужам 5ката но другиве предмети? Ќе биде една онака потешка работа која без разлика колку ќе се трудам да ја завршам, не сакам да ми зависи од еден финален тест. И сега некој да ме цитира со оноа, па греј го повеќе столчето, не иди толку на форум. Абе мора малку живот да се има во целава хаварија, не? Не се откажувам од него. Нема време за живот по завршувањето образование. После подршката од родителите е завршена, наоѓаш работа, жена, деца. Така да сметам дека со тестовиве ни за излегување немаше да имам време, а не пак за интернет(нели вклучувам други активности како глума, играорна, германски/англиски, пливање, и сл.) И додека сосема сфаќам дека не треба да се буба, ама едно е сигурно, крај на годината ќе ми треба сигурно повеќе од 3-4 дена да повторам еден предмет, и сега рачунај 10 предмета по 5 дена нека се = 50 дена(дека нели овие за време на годината се полагаат, така да ќе треба да се учат и новите содржини паралелно) што не беше замислениот дел околу повторувањето и распонот на давањето на сите тестови. Не знам, мене сето тоа ми беше како една гоооолема збрка. И не ми се допаѓаше воопшто.

А добра причина ако имаше тестови по секој предмет? Не можам да ја видам. Оние со врски? Ќе имаа ужас оценки. Професорите? Пола избркани. Слаби ученици кои се борат за опстанок во животот, да имат завршено бар средно? Сите надвор од школо!
Единствено нешто шо донекаде е добро се правдата за учениците со врски. Но тие и понатаму ќе имаат последици на матура, па и во животот ќе останат хендикепирани...
Затоа не ми се допаѓаа тестовиве.

А за протестот? Што знам, можда имаше некоја корист доколку влијаеше на решението на министерството, а може министерството однапред ова го предвидуваше за крајта. Јас не избегав од училиште. Ниту пак ниеден од моите другар(к)и во клас. Имаше доста ученици од други паралелки кои ги видов надвор, но ете, ние не избегавме. И така....

И пак ќе кажам, убаво заврши работава. Мислам дека треба да бидеме сите задоволни, да смириме страсти и да си ги бркаме нашите бунтовни бубачки на други места. :helou:
Сосема си во право братче. Ние на овие години ако не шетаме и лумпуваме, ако не седиме на нет, незнам кога тоа ке го правиме друг пат:toe:

nike girl

Just Do It
Член од
25 август 2008
Мислења
61
Поени од реакции
1
Значи 4та год. сум и ја незнам дали да се спремам за испитот, дали за матурата, дали за приемниот, ццц. Нека му напраат испити и на министерот, па да видиме колку се они писмени :nenene: И штрајкот што беше денес, беше чиста глупост, затоа што никој се немаше јавено во министерство да го закаже. А 80% од учениците не ни знаеа за што се штрајкува и кога се штрајкува не се иде дома или на кафе, туку пред министерство, кадешто нашата директорка со цел памет не снимаше на мобилен, само се прашувам што ке се види од нејзината "15 mpx" камера :nesum: Значи, СРАМ :kesa:

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Денес од мое школо ги собраа сите претседатели и вака соопштија. На крај испадна дека ни јас ни вие не бевме во право. Вака ќе изгледа тестирањето:
Во секое средно училиште ќе се одберат рандом професори и рандом класови на кои тие предаваат. Што значи дека може вашиот клас да не прави тест.
Ќе се полага еден предмет на крајот од годината, како што кажав погоре, зависи кој професор го потрефат, зависи кој предмет го предава и зависи на кој клас го предава. Што значи дека нема да полагате милион предмети.
Ако 30 проценти од учениците во паралелката, на тестот добијат оценки за 2 скалила подоле отколку што треба да им биде крајната оценка, професорот е казнет со 10 проценти од платата цела година. Истово ќе се случи ако 30 проценти од учениците во паралелката имаат за 2 скалила оцена повисока од напишаната за крај.
Ова е законот кој им беше прочитан на претседателите, лично од директорката која тукушто се беше вратила од министерството.
Е сега, ако вие уште верувате дека ќе полагате 10 предмета на крај на година, тоа е ваш проблем. Штрајкувајте, чукајте изостаноци. Кога навистина некогаш ќе треба да побегнете, нема да можете. Филмакедон има право, зошто не штрајкуваме да ни ги вратат парите од партиципација, да ни овозможат бесплатен превоз, туку штрајкуваме за тестовиве? Зошто не штрајкуваме да не не` крадат кога плаќаме за екскурзии напумпани цени?
Џабе се палевте толку.
Одлично, драги ученичиња, сите сте drama queens(and kings!).
Само ме интересира уште нешто, дали ситуацијата на ученикот некако се загрозува ако извади помала оцена од онаа во сведителство? Колку што сфатив досега - не, така да, професорите треба да штрајкуваат а не ние да се правиме бунтовници за ништо.

Добро бе, за кој к ја денес отидов во школо? Идиот. Место да си се легачам цел божји ден, пат ќе тепам, па ќе барам триста души да прашам шо се дешава, кој шо сака прави, од кабинет до кабинет се рашетаваат, со по тројца души на час предаваат луѓено, ќе се убедувам пола саат дека последен час пред писмена треба да се ка-чи-ме, да знам што ќе ми се падне и да не се крстам пред листот 45 минути утре, е не. Ќе си ојме. Океј.
Па све некои безвезе години, уопште четврта не видов. :nesvest: Да знаеја бар за што штрајкуваат. Не гледав вести, бев во центар на то "протестот", на пар минути, да видам што и како. Требаше кеса за на глава да си земам. Реков ја дека ова ќе биде. А постон кај шо ве прашав зашто не седнете да учите си остана така, десет страни уназад. :pos: Абе деца...
Аздисани.
Ах Емма Емма, вие можда сте искористиле протест, ама ние цел клас останавме на часови, како и повеќето други класови. Јебига.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Само ме интересира уште нешто, дали ситуацијата на ученикот некако се загрозува ако извади помала оцена од онаа во сведителство?
Не се загрозува ако е за 1 скалило повисока/пониска од таа што ти е ставена во свидетелство. А професорот се казнува ако оценките од тестот со тие во свидетелство кај 30 проценти од учениците се разликуваат за две скалила.

И глупава ви е таа споредба сега некој е активен на час цело време, а некој учи само за тестови. Од активност за колку професорот може да ти попушти за крајна оцена? За една оцена, нормално. Ако си имал 4 во дневник цело време и си бил активен цела година, нормално дека ќе ти стави 5. Сега ако сте имале по некои предмети професорки - хуманитарци и сте се навикнале на нив, тоа е сосема друга работа. Исто е и со тестовиве, нема зошто да ти ја расипат оцената ако се разликува за едно скалило.
Подобро да гледате да извадите за две скалила подобра, кај тие "професори што ве мрзеле", да им докажете дека не се во право, а не за инат да не пишувате ништо на тестовите и да го казнат професорот. Нонстоп се жалите знаев за 5ка, ми лупна 2ка. Па докажете, еве ви шанса. А не да не пишувате ништо, после демек да се сеирите. Мислам, доста неетички е тоа, професорот/ката си има деца, фамилија, можеби си е поштен, нема веројатно заради копиљана да страда.

Ddime

████████████████████
Член од
18 февруари 2007
Мислења
5.076
Поени од реакции
212
Единствена добра работа во овие тестови...е дека нема веке на крај на година, ако ти се сите петки а математика 3ка, професорот нема да ти стави 5ка.
A и воопшто ако ти фалат две оценки за да поминеш одличен/мндобар, нема да се поправа.

Тоа највеке ме нервираше.

За мене е добро, дека можеби никогаш ги немав сите 5ки...па не ми поправаа. :pos:

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Сосема си во право братче. Ние на овие години ако не шетаме и лумпуваме, ако не седиме на нет, незнам кога тоа ке го правиме друг пат:toe:
Епа брат шетај. лумпувај, ама во петок и сабота, а другите денови ке го загрееш столчето и ке учиш, а не по цел ден да форумите да го минуваш. Што да кажат нашите родители кога во нивно време имале само ТВ, нит интернет, нит дискотеки. За нив тоа не биле добри времиња?
Единствена добра работа во овие тестови...е дека нема веке на крај на година, ако ти се сите петки а математика 3ка, професорот нема да ти стави 5ка.
A и воопшто ако ти фалат две оценки за да поминеш одличен/мндобар, нема да се поправа.

Тоа највеке ме нервираше.

За мене е добро, дека можеби никогаш ги немав сите 5ки...па не ми поправаа. :pos:
И мене исто ме нервира. Јас во прва имав една четворка и советот на сите ги поправи кои беа исти случај како мене, само мојата четворка не ја поправија. Сега веке ке го нема тоа.

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Ок за тоа со поправањето оцени на крај, стварно не е фер да се поправаат на некои, а на некои не. Доста беа пробивања со врски што резултираат со огромни разлики меѓу трудот на два ученика а од друга страна, сосема исти оцени.
Ама...
Нели ова доаѓа како капак зошто треба да се посветиме на матурата сега?! Јас сум таква што брзо заборавам, посебно материјал од предмети што не ме интересираат како историја на пример, значи ми треба повторување за да научам нешто for good, уствари ништо не правам без да повторам. А има премногу за повторување. И сега што? Ако земам да повторувам потребни и непотребни, сакани и несакани предмети од минатите години, паралелно со учење на предметиве што ми се сега во четврта, и паралелно со учењето за матура, кај ми е крајот??

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Епа брат шетај. лумпувај, ама во петок и сабота, а другите денови ке го загрееш столчето и ке учиш, а не по цел ден да форумите да го минуваш. Што да кажат нашите родители кога во нивно време имале само ТВ, нит интернет, нит дискотеки. За нив тоа не биле добри времиња?

И мене исто ме нервира. Јас во прва имав една четворка и советот на сите ги поправи кои беа исти случај како мене, само мојата четворка не ја поправија. Сега веке ке го нема тоа.
Не бе ништо немале тие...
Рече немале дискотеки?Дискотеките се излезени во нивно време дечко, баш кога биле на наши години.
И демек сакаше да кажеш тие немале ништо и само учеле, а?:)

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Не бе ништо немале тие...
Рече немале дискотеки?Дискотеките се излезени во нивно време дечко, баш кога биле на наши години.
И демек сакаше да кажеш тие немале ништо и само учеле, а?:)
Па немало баш тогаш дискотеки. Оделе по кафеани, а не по дискотеки. Може имало дискотеки, ама ретки биле во однос на кафеаните. А за тоа дека учеле, стварно учеле и тоа многу повеке од нас.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Па немало баш тогаш дискотеки. Оделе по кафеани, а не по дискотеки. Може имало дискотеки, ама ретки биле во однос на кафеаните. А за тоа дека учеле, стварно учеле и тоа многу повеке од нас.
Ти мора да си живеел долго во Матриксот па не знаеш што се случувало на Земјава...секогаш имало луѓе што учеле и не учеле.На млади години никој не лумпувал, сите учеле, така?

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Ти мора да си живеел долго во Матриксот па не знаеш што се случувало на Земјава...секогаш имало луѓе што учеле и не учеле.На млади години никој не лумпувал, сите учеле, така?
Е добро де, имало и такви и онакви. Мислиш дека можеш да постигнеш резултат во школо (да си одличен) ако лумпуваш по цели денови и се пијанчиш?

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Е добро де, имало и такви и онакви. Мислиш дека можеш да постигнеш резултат во школо (да си одличен) ако лумпуваш по цели денови и се пијанчиш?
Муабетот не беше кој како поминувал на школо, туку ти рече тие само учеле и не правеле други работи...а оценките се друга работа.

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Муабетот не беше кој како поминувал на школо, туку ти рече тие само учеле и не правеле други работи...а оценките се друга работа.
Па учеле, правеле и други работи, ама тоа било минимално во однос на учењето. И тие се пијанчеле, ама имало ред кога си пијаница, а кога си ученик.

^Exotic^

Wanderstruck
Член од
25 ноември 2007
Мислења
5.969
Поени од реакции
1.060
Па учеле, правеле и други работи, ама тоа било минимално во однос на учењето. И тие се пијанчеле, ама имало ред кога си пијаница, а кога си ученик.
Муабетов излегува "еех, во наше време..." или "овие сегашниве деца ништо не знаат"...

Kajgana Shop

На врв Bottom