A кај го разбра ова? Ја од вчера на вести што кажуваа слушнав дека ќе се бира рандом клас каде што предава некој наставник, ќе се испрашуваат сите ученици во тој клас, и не смее над 30% од учениците да имаат отскок од две оценки т.е. она шо го спомнаа претходно на темава. Нови вести немам чуено, ова што го велиш точно(извор каков?) е или гласини од деца кои освен раскази за прво одд ништо не прочитале па не го разбираат тоа што го збореа вчера на вести? И сега замисли у клас ти полагаш физика, втор математика, трет музичкоКолку пто јас разбрав, најново е дека секој ученик ќе влечел сам за себе што ќе полага...Нешто ко демек секој ќе полагал по еден предмет...Колку е точно појма неам....Битно вака разбрав...
Не, врати се страна две поназад. Неколку класови.Рандом клас????? Оу шит...
Сакаш да кажеш дека само еден клас од цела генерација ќе го крка????
Ај донт лајк дис... А шо ќе им се деси на тие ученици кои ќе се покажат полошо него очекувано??? страда цел клас или цела генерација...или иде поединечно???
Кога може на будала да се прави лице во министерството задолжено за средното образование или како и да беше, не го запомнив, може и директорката да те лаже. Иначе ја сум од Орце, и во петокот бевме на протестот, прва и трета година, што бевме во смена. Кога му кажавме на директорот дека нема да идеме на часови, дека ке идеме на штрајк ради тестовите бла бла, тој одговори дека прв пат од нас слуша, дека нема слушнато ништо за тие ствари итн..а после тоа на медиумите даваше изјава дека тестовите биле ради тестирање на професорите...значи и он лаже. Џену грл, негде на претходните страни прочитав, нешто у стил, џабе се буните а у..епа ај да седнеме дома, и да чекаме да лупаат без врска закони. Се буневме за името да не ни го променуваат, може не сменивме којзнае што, али народотот покажа незадоволство поради таков предлог(менување на име). Ова е исто, само тука место бунење за име, се буниме ради тестовите, а народот го заменуваме ние, учениците. Како што кажа мојата класна, нека направат тестови од министерството, еден тест за тромесечие, еден за полугодие, и еден за тромесечието во второ полугодие. Професорите треба само да предаваат, ние ке ги правиме тестовите, а министерството ке биде задолжено да ги прегледува тие тестови. Професорите само ке ги внесуваат оцените од тестовите, и кога ке дојде крај на година, нема плачење зашто ја ваква оценка зашто јас таква... И уште ова, ке ги замолам оние што завршиле средно, нека не даваат безврска коментари од типот, деца седнете да учите, не седете толку на компјутер бла бла. поздравДиректорката не може да не лаже, затоа што законот беше на лист и со печат од министерство.
А тоа што во службен весник има друго, тоа си е проблем на министерството. И не знам што е службен весник, Волшебничке, објасни ми жити се`!
Ви велам имаме сериозен проблем со етичките и моралните вредности во државава.
Ајде бе ? Значи ја цела година ке учам, ке добивам петки, и ПАК морам да докажувам дека на крај, дека знам а ? пак да го повторувам целиот материјал од поново ? Епа која е целта на испрашувањата и на тестовите преку целата година ? Ние следиме редовна настава, не вонредна! ја можам да не идам у школо, ке дојде полагањето, ке си добиеш поштено 3ка, и ајтЈааа мајаката...ако е заслужена петката, и ја имал ученикот цела година, лесно ќе ја завери и на крај од годината.
Абе брат ти ако цела година учиш, сигурно и на крај година ке ја докажеш таа петка.Ајде бе ? Значи ја цела година ке учам, ке добивам петки, и ПАК морам да докажувам дека на крај, дека знам а ? пак да го повторувам целиот материјал од поново ? Епа која е целта на испрашувањата и на тестовите преку целата година ? Дај цело време ке си добивам кецови, ке дојде крај година, ке научам, ке добијам 3ка, и мирна глава
не ми е јасно, зашто по 5 пати да учам, кога може еднаш ?Абе брат ти ако цела година учиш, сигурно и на крај година ке ја докажеш таа петка.