Протест во Струга! Запалена црквата во Лабуништа/Мала Речица?

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Епа сите се светски, никој не е на месечината.
Што ќе се случеше доколку и христијаните одговараа на ист начин на сите провокации од Албанците-муслимани???
А, да бе.. Турција ќе инвестира 10 милиони евра во 2222, па сега мора да се турчиме. Да не ги налутиме, да не скокнат па да инвестираат во Бугарија, Грција или на други места кадешто повеќе ги почитуваат..
Среќа голема имаат радикалните исламисти што живеат во Христијанска земја па можат да се курчат, не дај боже да бевме Хиндуси, а знаеме па тие какви будали се, сеа ќе беше голем прогон и колење.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Zal mi e za site onie albanci i makedonci koi se prepukuvaat tuka za da dokazat deka se vo pravo i moram da vi kazam deka preku glava mi e veke od vas!!! Dosta ja cuvate ova zemja i lugeto koi mirno sakaat da si ziveat tuka vo neizvesnost. Dosta ziveete vo minatoto i si zemate za pravo da tvrdite deka ovaa zemja e samo vasha i ednite ili drugite imaat pogolemo pravo na nea. Nemate pravo nitu da bidete ekskluzivci koi ke davaat ili odzemaat prava na nekoj tret. Toa go moze samo Gospod no denovive i ednite i drugite zaboravivte na nego. Se palat crkvi i krstovi kako da sme vo 18 vek. Ova e sramota i sekoj svesen graganin treba da go osudi. No sramno i zalosno e ona sto se gleda na videoto od vevcanskiot karneval. 10tina alkoholizirani budali se drznaa da plukaaat protiv svetite nesta na vernicite od islamska religija. No tie plukaat i protiv svoite deca, koi vo nivna neposredna blizina gi gledaa kako glumat odzi so flasha vino vo ednata i kuran vo drugata raka, medicinska sestra sednata na mrtov penis i zeni zabuleni vo crno koi se klanjaat vrz toj penis. Pa kakvo skolo im dava toj karneval na ovie decinja? Zarem toj gradonacanik na vevcani, ministerstvoto za kultura, vladata i site drugi, ne treba da gi ogranicat vakvite nekulturni i perverzni nastapi vo javnost? Zarem ova e donstiinstveno prikazuvanje na nekakva kultura i pritoa proslavuvanje na eden verski praznik? Pa ako e taka togas ovoj karneval treba da se zabrani za pomladi od 18 godini zatoa sto sodrzi mnogu perverzni sceni koi sigurno loso vlijaat vrz mladite. Politicarite ne smeat da se izvlecat od ova i mora da najdat resenie daja smirat situacijata zatoa sto tie se vinovni sto nema nikakov red za nisto.Ako se frlaat pari na graganite za vakvi karnevali togas graganite imaat pravo da baraat otcet za nivnite pari.
Gi povikuvam i onie mizerii od palaci na crkvi koi me sramat i poradi koi sto mojata religija se narekuva so pogrdni iminja, da prestanat so glumenje ludilo i da ne ne doveduvaat site nas, miroljubivite muslimani vo situacija da bideme plukani od nekoi lesnoumni nacionalisti koi voopsto ne znaat sto znaci pocituvanje na religija i na razlicnosti. Ovie majmuni koi vo struga plata crkvi, neka odat pred vlada ili pred opstina vevcani i tamu neka kazuvaat sila t.e neka baraat pravda. Verskite objekti kako i miroljubivite hristijani ne im se vinovni za budalstinite koi odredena alkoholizirana grupa gi napravi vo Vevcani. Dozvoleteni nam koi si ja sakame ovaa zemja so site razlicnosti, da ziveeme mirno i zaedno zatoa sto gospod ne sozdal razlicni i vie toa ne moze da go smenite!!!!

Povod za ovoj moj tekst bese videoto koe vecerva za prv pat go vidov na youtube( http://www.youtube.com/watch?v=tGTCa_7cNsU ) kako i informaciite za palenje na crkva koi postojano se vrtat na vestite.
Како се однесуваат Муслиманите во Швајцарија и во Македонија можеш да ни нацрташ тука за подобро да те разбереме?

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
sekogas i vo sekoja zemja na svetov , koga drzavata ne resava nekoj golem problem , toa go pravi narodot...
mene ne mie jasno zosto se site ovie sekojdnevni provokaci protiv Albancite i nivnata vera ???
"rakometarite , karnevalot"
Pa dobro be Makedonci zasto tolku ne provocirate, koga nie se zalagame za sozivot
gi podrzuvame site projekti koi se za dobroto na Makedonia, no vie sepak ne prekinavte so provokaciite.
Vie ne mozete da go razlikuvate priatelot so nepriatelot

1.srbite ne vi go priznavaat crkvata "verata" no vie sepak gi narekuvate (nasi braka.)
2.Bugarite ne ve priznavaat kako nacia no vie sepak gi narekuvate (nasi braka.)
3 Grcija (za ovie nema potreba za koment)
4.Albania ve podrzila vo site vasi projekti i planovi no vie sepak gi narekuvate (dusmani.)

Pa sega kazete mi koj tuka e priatel a koj nepriatel ?
Eden Makedonec sto ne go interesira verata i naciata , toj ne e Makedonec,
toj e srbin ili bugarin

razmislete malku poveke za ova...
Ти дечко си изгубен во поим т.е поими...
Извини вака ама да те прашам.
Ти се сметаш за Македонец или за Албанец ??
Нормално имаш Македонци од Албанска, Турска, Јапонска, Српска и тн националности....
Нема логика да се сметаш за Албанец и да дојдеш во туѓа држава( читај Македонија) и да исправаш криви дрини, а јас како што можам да приметам од тоа што го имаш напишано токму тоа и го правиш.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
sekogas i vo sekoja zemja na svetov , koga drzavata ne resava nekoj golem problem , toa go pravi narodot...
mene ne mie jasno zosto se site ovie sekojdnevni provokaci protiv Albancite i nivnata vera ???
Pa dobro be Makedonci zasto tolku ne provocirate, koga nie se zalagame za sozivot
gi podrzuvame site projekti koi se za dobroto na Makedonia, no vie sepak ne prekinavte so provokaciite.

1.srbite ne vi go priznavaat crkvata "verata" no vie sepak gi narekuvate (nasi braka.)
4.Albania ve podrzila vo site vasi projekti i planovi no vie sepak gi narekuvate (dusmani.)

toj e srbin ili bugarin

Се надевам си се напил од лековите...

Ајде да почнам како што ти си пишал.
Ракометарите ?
Не го разбирам ова,дообјасни се.

Карневалот...самиот збор ти кажува дека се работи за хумор и сатира,прогуглај на нет малку,штом веќе си можел да се регнеш на форумов за да тресеш зелени,што всушност значи зборот карневал,во ред ?

Друго,
Ние со Србите го имаме тој проблем,јас како што знам вие не се декларирате како граѓани на Македонија ?
Ако се деклариравте,немаше да палите знамиња,немаше да рушите црква на Кале,немаше да вадите знамиња и пароли за Голема Албанија.
Бугарите ни сами немаат нација,ама за тоа треба да знаеш историја,ама ти тешко да си учел историја.
Никогаш татарите не сме ги нарекле наши браќа,не кур сери многу многу од почеток.
За педерите грчки ни јас немам коментар,ама вас изгледа ви се виде интересно дека тие протестираат за палењето на знамето,па ај и вие да се направите интересни,да се разбудите од зимски сон да видите дали ќе ви упали фората и вас.
Албанија...тоа ти е нешто за што немам зборови.
Да,не поддржила за некој проекти,а не ги признава Македонците што живеат таму како малцинство.
Што сакаш повеќе од ова ?

Па сега ти кажи ми дали ВООПШТО МАКЕДОНИЈА има искрени пријатели штом толку знаеш да паметуваш без врска.

Вие не,ни под разно не сте ни пријатели,ако бевте малку пријатели и навистина сакавте соживот,немаше години и години уназад да правите зулуми,ок ?

Ај сеа биди поздравен.

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Значи во се се согласувам освен во тоа тиранија на малцинство. Човече, се убаво мислиш ама не заборавај ова - македонец се дели по партија, албанец се дели по партија али битно албанец се поврзува со религија на крај. Кај нас нема религија. Кај нас партијата е религија. А коа ќе поврзеше дека без поврзаност повеќе од партија, само она може да те контролира доаѓаме до степен кој го кажав погоре, каде што едните се организирани заедно а другите се поделени и полесно запаливи. Жално али така е. Ние сме криви. Ние македонците сме криви за ова. Кога еден убав ден, поделбата меѓу етничките македонци ќе биде се освен за која партија си - се ќе ни тргне подобро. Ама тоа е далеку од умот да се верува дека ќе се деси. Посебно не сеа. Коа им одговара на главучите со тоа што си имаат верни армии гласачи а не луѓе кои гласаат зашто мислат дека се подобри заради некои постапки и дела што ги имале или ги планираат...
Сами сме си криви де, и јас го викам тоа. Сами сме криви што дојдовме до ова дереџе у својата држава каде што си мнозинство, другите да господарат...

Толку сме меѓусебно поделени што на другите им е лесно против нас, поделени сме до степен на самоуништување...

Можеби ќе почнеме да се освестуваме за некое време, но касно е веќе, возот е заминат.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Балканот како да се е вратил во почетокот на 20 век.
Едни сакат извинуване от градоначалник на Вевчани, коj можел и да не знае што ке се деси точно, коj со каква маска ке настапи,па и веjaт зелени знаминja.
Други сакат извинуване за палене на цркви.
Дано проблемите не почнат да се решават пак по истиот начин,заштото това ке покаже дека Балканот не е мрднал ни на милиметар от преди 100 години.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Јас сум видел и Косовар и Албанци и овие нашиве што кога че пораснат сакаат да бидат Албанци...
Не дека се ептен голема бројка, ама од Косоварите и нашиве само една девојка познавам што е паметна и образована. Од мое искуство сите други се закоравени и у голем број инцестоидни.
Треба книга да фатат, ептен нема смисла ова...

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Сами сме си криви де, и јас го викам тоа. Сами сме криви што дојдовме до ова дереџе у својата држава каде што си мнозинство, другите да господарат...

Толку сме меѓусебно поделени што на другите им е лесно против нас, поделени сме до степен на самоуништување...

Можеби ќе почнеме да се освестуваме за некое време, но касно е веќе, возот е заминат.
Веруј, народот треба тоа да го спознае. На партиите им одговара ова, нема да го сменат. И веруј, да не беа овие зулуми на политичкиве партии за вадење корист - етнички конфликти ќе немаше тука, правна држава бе брат. Вака, секад има некој онеправден а тоа ти е таман ситуација за палење на следен конфликт во иднина, за успешно параванче за некои потези во позадина или за промена на политика. Ах отидовме ние далеку. Ова е друга тема иако е со ова поврзана...

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.719
Најлошото е што во Лабуништа најголемиот дел од муслиманите се Македонци кои се декларираат како Албанци или Турци.
Ајде, доста е за денес.
Утре продолжуваме да си играме "Држава".

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Абе дечки, џабе им објаснувате ним... :)

Сите знаеме дека е глуп и дека тропа глупости.
И он самиот знае дека тропа глупости.
И другите Албанци знаат дека тропа глупости.
Но е упорен у тоа, а другите го поддржуваат...

Не прави будали при здрав памет, му се може.
Ако ја/друг Македонец пишеше онаква глупост, 10 Македонци ќе цитираа и ќе пишаа: Глуп, што збориш !?
Арно ама, никој Албанец нема тоа да му го пише нему.
Тоа е разликата.

Следствено на тоа, на крај, Мерко ќе испадне „у право“ дека Македонци запалиле, сите од надвор нему „ќе му поверуваат“, нашиве ќе оќутат.

Реков, да не беа Вевчанци у прашање, досега Македонците ќе беа одамна заќутени.

Член од
27 јуни 2008
Мислења
151
Поени од реакции
179
Како се однесуваат Муслиманите во Швајцарија и во Македонија можеш да ни нацрташ тука за подобро да те разбереме?
A kako se odnesuvaat svajcarcite vo svajcarija??? So ima da ti objasnuvam za toa kako jas kako musliman ke se odnesuvam nekade. Jas znam kako se odnesuvam tuka i znam deka poveke od mnogu bugarofili, srbomani, grkofili ja sakam ovaa zemja. Za nea navivav od se srce koga rakometarite igraa vo Srbija iako mnogu mi smetaa del od pesnite koi se skandiraat tamu. Za nea bev vo vojska ,i zanea ke poginam ako treba. Vo nea plakam danoci i se drugo i zatoa nikoj nema pravo da pluka po mene kako musliman zatoa sto pak nekoj drug " takanarecen musliman" pravel zulumi nekade vo Strusko . Jas ne plukam po hristijanite zatoa sto tie se moi prijateli i so niv sakam da ziveam vo mir. Jas sum protiv tie luge koi pravat parodii od ona sto mene mi e sveto. Isto taka sum protiv toa nekoj za toa sto tie go pravat da im dava drzavni pari i da gi reklamira. Sekako od se srce go osuduvam palenjeto na crkvi i tvrdam deka toa ne e nesto koe bi go napravil iskren vernik vo islamot.
A so toa sto se obiduvas da me vturnes vo drugi temi t.e da ti kazuvam primeri od svajcarija, toa moze na drugo mesto. Veruvaj nema da imas nikakov argument da mi dokazes deka tamu tie imaat pomalku prava ili nesto drugo( mislam deka toa ti bese celta so postavuvanjeto na prashanjeto). Pravata na covekot denes se univerzalni i sekoj gi steknuva so samoto raganje. Prashanje e kolku tie prava se pocituvaat ili pak zloupotrebuvaat. Kaj nas se slucuva tipicno zloupotreuvanje na pravata pri sto edna nacija si zema za pravo da bide taa sto ke dava prava ili pak ke diskutira dali istite gi dala premnogu ili premalku. JAs denes sum musliman, a utre mozebi ke stanam ateist ili hristijanin, isto taka nekojsi Igor, Petko ili stanko moze da stane musliman, pa zarem toj poradi toa treba da gi izgubi svoite prava da bide makedonec i pred se covek? Zarem ako ja od utre stnam hristjanin treba da dobijam nekoi prava plus? Eoa ako taka razmisluvate togas treba da znaete deka denes lugeto se pismeni i svesni, i nema nikomu da mu dozvolat da im bide BOG zatoa sto toa moze da bide samo eden.

Arta

I AM THE YUMMY PIE!
Член од
26 јуни 2011
Мислења
142
Поени од реакции
49
Toa e сигурно.
Мада, сеуште не можеме да кажеме дека се тепаат. За да кажеме дека се тепаат, треба и двајцата да тепаат.
aj sega ne se praj sveti angel arhangel ist balkanski mentalitet sme...

a makedoncite ako se pametni malcei ja sakat svoja sopstvena drzava neka odat utre i da go simnat od vlast toj vas car nikola i seto ova nacionalisticka politika samo za da si go osiguruva negovata vlast igrajki si so nacionalnite cuvstva...ne gledate deka odkoga toj dojde na vlast i so vakva nacionalistivka politika a ne ekonomska sekoj den sve e poloso i poloso...ako ne ide toj od vlast sigurno na graganska vojna se ojt...znacite se tuka i sega no za zal ne gi gledame...utre ke zavrsi i toj mozda kako gadaf no docna ke bide..

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503

toj e srbin ili bugarin

Е сеа јас да ти објаснам

Сите овие провокации што доаѓаат од Македонците се уствари одговор на вашите провокации, и тие провокации што ги правите вие Албанците не се од сега туку се уште од 1997 година ако збориме во самостојна Македонија кога тогаш како и пред некој ден се симнуваа македонски знамиња и качеа саудиски и сосема трети знамиња, се тоа незаконски, па мораше полицијата со сила да ве спречи, 2001 година кој испровоцира војна и нормално тоа се рефлектира се до ден денес. Се тоа што се случува денес е рефлексија од минатото кои го направија Албанските националисти со исламска идеологија наследувајќи ја традицијата на нивните дедовци, татковци и прадедовци од "BALI KOMBENTAR", со една единствена цел да создадат Голема и етнички чиста Албанија.

1. Тоа го нарекуваат одредена група луѓе кои мислат дека Србите ни се браќа бидејќи нашите баби и деовци го имаат осетено Четничкиот нож, но истите тие Срби кои ги презираа Македонците и повикуваа на истребување во војните во 90тите, застанаа во одбрана на Македонија во 2001 како кај вас што застанаа голем број Турци, Бошњаци дури и Македонци Муслимани а се тоа поради верата. А со црквата немам коментар.

2. Ако пролисташ низ форумов ќе видиш колку ги милуваме Бугарите како браќа и дали ги сакаме.

3. За грците нема коментар, тие со сите не се сакаат, но 2001 ни дадоа воена помош.

4. Никогаш Албанија не била душман на Македонија, бидејќи Албанија како држава и нема направено никакво зло на Македонија со векови наназад ( освен Балистите од Бали Комбентар и Качаките разбојничи банди од Албанија). Како може да биде душман кога во историјата заедно се бореле Македонците и Албанците против секој окупатор што ќе нападнел, почнувајќи од Турско ропство.

Кога бев на одмор во Албанија, сто пати повеќе сум се осеќал попријатно и по гостопримливо се докажувале Албанците на нас Македонците одколку Србите, Бугарите или Грците.

Член од
25 октомври 2011
Мислења
663
Поени од реакции
719
Не е така како што го кажуваш тоа. Преку стап е само државата постојано да си ги брани своите (навивачи/Вевчанци) а постојано пак да ги затвара и суди другите. Зошто немаше реакција за навивачите од страна на МВР? Тоа во нивна надлежност е ебаго. Ама не, си молчеа и молчат. Зошто немаше реакција од страна на МВР за Вевчанци? И тоа е во нивна надлежност. Пак молчеа.
Значи не е до Исламот, туку е до она што некој некого тука дупи. Ги затворија и ќе ги судат оние од Тетово што нацртаа мапа на Голема Албанија, а никаде ги нема да ги затворат и осудат оние што цртаат мапи на Голема Македонија, иако и втората постапка е неуставна. Арно ама ви се крева кога вие ја вршите неправдата, а боли кога друг ви врши неправда (и после сте јако ефикасни во вториов случај нормално).
Значи или сите ќе се затворат, или никој нема да биде затворен. Не може засекогаш така.
Иди нацртај карта на Голема Албанија у Белград или Атина и после дојди и пиши. Да те видат грците како им црташ има да те рацепат на лице место. Иде ли некој у Бугарија и Албанија или Грција да црта карти на голема Македонија ? Зашто не се побунивте кога србите во белградска арена грмеа "И кој не скаче и тај е шипт а р" , што не запалија српско знаме во Прешево или Бујановац ?

Ве заболе вас таквото за Куранот, верници аха колку сте вие јаки верници толку сме и ние. Таму ќе си ги организираат во Струга Мерко и компанија затоа што некој си има поголеми планови , па ова е само ебана маска.

Mjolnir

Духот на рамковниот договор
Член од
12 декември 2011
Мислења
1.967
Поени од реакции
1.867
Значи да сумираме - на Вевчанскиот Карневал некои од учесниците изработиле некои маски и некој перформанс кои во очите на некои муслимани биле навредливи. Поминаа 15 дена не слушнав дека ИВЗ се пожали до некого, не слушнав дека Мерко се пожали, не видов дека некој од нив поднел пријава до полиција или обвинител, одеднаш после 15 дена има радикален протест кој донесе редица инциденти и закани за некаков ултиматум за извинување, за на крај да заврши со палење на црква! Е па ставете на кантар и видете кој е во право! И уште оној неписменион Мерко будала мисли некого дека прави (знамињата се скинале!). Него сите заборавате друга работа, Кичево е на ред да се прекројат границите и онака се најавуваа бунтови сега со ова мислам дека ќе биде ептен жестоко. Се покажа дека законот за територијална реорганизација на општинските граници донесен 2004 година е опасен и антимакедонски.

Kajgana Shop

На врв Bottom