Протести против поскапувањата на струјата, парното, бензинот...животот! [вторник, 18 ч.]

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Jaс учествував на сите Протести АМАН.
На последниот Протес, бевме двајца од кој едниот бев јас. Цело време, кога ќе видев дека некој снима, се местев да „ ме фатат во кадар “. Никаде моја слика не искочи. А мене ми е потребно да имам слика за да можам да ја пратам во Стразбур.
На крајот морав да замолам една Пријателка да донесе апарат и да ме фотографира, така да сега имам неколку слики.
И сега кога го читам ова ми станува јасно зошто никаде не искочи моја слика. - тие меѓусебно си се сликале

Max Legend

The black swordsman
Член од
27 септември 2010
Мислења
4.339
Поени од реакции
6.479
Само сакав да истакнам дека ја знам јас играта уште на почетокот со протести контрапротести името дадено кукавичко итн.
Да, во право си. Се што е упатено против владата, макар да е протест или обично негодување е подла игра на зли сили кои сакаат да ја срушат владата на пастирот, избрана од народа па и од Господ.

Еве на пример случајот Нешковски. Како само смееја да излезат луѓето и да кажат дека се сомневаат во МВР и начинот на кој се справи со убиството. Тоа опозицијата ги буцнала, сто посто е зад нив. Ама после дојде спасоносниот контрапротест каде лица со КИ помал од 50 и идни лидери на државата го осуетија протестот и го спасија пастирот од уште еден обид за уривање на власта. Паранојата е стишена... до следниот протест.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Да, во право си. Се што е упатено против владата, макар да е протест или обично негодување е подла игра на зли сили кои сакаат да ја срушат владата на пастирот, избрана од народа па и од Господ.

Еве на пример случајот Нешковски. Како само смееја да излезат луѓето и да кажат дека се сомневаат во МВР и начинот на кој се справи со убиството. Тоа опозицијата ги буцнала, сто посто е зад нив. Ама после дојде спасоносниот контрапротест каде лица со КИ помал од 50 и идни лидери на државата го осуетија протестот и го спасија пастирот од уште еден обид за уривање на власта. Паранојата е стишена... до следниот протест.

Па и ти и таквите ко тебе сте дел од играта, несвесно ја играте....

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055

Ако мислиш дека и двете страни не се политички мотивирани многу се лажеш.Може ти изгледа од надвор дека има дискусии и такви работи али 2-3 ца ја влечат целата дискусија во своја насока и на крај секогаш си ја исполнуваат агендата ( тие се политичките пиуни ).Многу лесно се препознаваат истите посебно кога ќе ги видиш после како истите си се буткаат меѓу себе и во други сфери на животот.Ова не го кажувам на памет дека можам и да ги посочам директно истите кои се од АМАН ( колку само глупо име :noze: )

Исто така најдобро се познаваат кои протести се политички според тоа што го бараат,најчесто глупости или многу недефинирани широки барање кои немаат никаква друга цел освен да звучат убаво на име.

Намалување на цената на струјата не е барање,тоа е исказна реченица.Или дај конкретно решение како тоа да се направи или иди си дома.Али целта не е да се даде решение туку да се дојде на вести да се дигне фама малку и ништо повеќе,ако успеат и некој пендрак да провоцираат уште подобро.Се сеќавам на идеи како да се правело човечки ѕид на влезот на регулаторна.:pos:

Протестите за Нешковски беа од ист карактер каде пола "бунтовници " ставаа слики на фејсбук како биле на протест и со марами закачени на фармерки и некој глупости како че ге вара симболи. :tapp:

.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ако мислиш дека и двете страни не се политички мотивирани многу се лажеш.Може ти изгледа од надвор дека има дискусии и такви работи али 2-3 ца ја влечат целата дискусија во своја насока и на крај секогаш си ја исполнуваат агендата ( тие се политичките пиуни ).Многу лесно се препознаваат истите посебно кога ќе ги видиш после како истите си се буткаат меѓу себе и во други сфери на животот.Ова не го кажувам на памет дека можам и да ги посочам директно истите кои се од АМАН ( колку само глупо име :noze: )

Исто така најдобро се познаваат кои протести се политички според тоа што го бараат,најчесто глупости или многу недефинирани широки барање кои немаат никаква друга цел освен да звучат убаво на име.
Jaс учествував на сите протести АМАН. Воопшто не ме интересира кој влече на која страна, ниту ме интересира кој е на власт.Но нека се срамат тие што ја користат мојата несреќа. Мене ме угнетуваат затоа јас влечам на мојата страна и го бранам мојот Дом од измамници и крадци. Јас сум човек и се борам за моите природни, не застариви човекови слободи и права.
Имам три барања и тие се:
1.Сакам, Јавната власт, да престане да врши дискриминација врз мене и моето Семејство која се врши врз основ на мојот статус - дека живеам во зграда во која има повеќе станови, дека до јули 2008 бев корисник на дистрибутивниот систем за топлинска енергија и дека порано го користев системот на АД Топлификација.
2.Сакам, Јавната власт, да престане да се меша во мојот приватен живот и да ме присилува да го користам дистрибутивниот систем за топлинска енергија и да ми се дозволи, да јас и моето Семејство слободно одлучиме на кој начин, како и колку ќе го затоплуваме нашиот Дом и да самостојно одлучиме дали и со кога ќе стапиме во облигациони односи околу ова.
3.Сакам, Јавната власт, да го почитува моето мислење и уверување, дека начинот на мерење, кој без било каков правен основ, го наметна АД Топлификација не е точен и дека претставува измама и грабеж и дека не сакам овој начин на мерење да се користи во мојот Дом, врз мене и членовите на моето Семејство

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Смешни се овие протести па макар биле истите за најблагодарната идеја.

До толку ли сте слепи па не можете да видите дека и гаќите кои ги носите не се во ваша сопственост?
Ова ме потсеќа на Грците, ништо не создаваат, неќат да работат, немаат апсолутно никакво знаење, се другите им се криви па се пронаоѓаат во некакви си глупи архи срања кои во основа освен импулсот на деструкција друго ништо корисно не содржат во себе.

Кој кур ќе ми е поефтина струја/парно/вода ако немам пари да ги платам истите макар коштале и 100 денари?

Земете пример од Јапонија, од Германија, од САД,... секоја голема држава, секој голем систем се гради со фино планирање и со МНОГУ пролеани крв, пот и солзи.... секако истите канализирани на правилен начин.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Смешни се овие протести па макар биле истите за најблагодарната идеја.

До толку ли сте слепи па не можете да видите дека и гаќите кои ги носите не се во ваша сопственост?
Ова ме потсеќа на Грците, ништо не создаваат, неќат да работат, немаат апсолутно никакво знаење, се другите им се криви па се пронаоѓаат во некакви си глупи архи срања кои во основа освен импулсот на деструкција друго ништо корисно не содржат во себе.

Кој кур ќе ми е поефтина струја/парно/вода ако немам пари да ги платам истите макар коштале и 100 денари?

Земете пример од Јапонија, од Германија, од САД,... секоја голема држава, секој голем систем се гради со фино планирање и со МНОГУ пролеани крв, пот и солзи.... секако истите канализирани на правилен начин.
Ако ти не знаеш што да им правиш на парите не значи дека имаш право да ги омаловажуваш останатите членови.
Земи работи за плата од први до први па тогаш коментирај дали се големи сметките за парно и струја.

Ама како викаат старите, ситиот на гладниот не му верува.

Stefus Corp.

Рационална Коза
Член од
22 август 2012
Мислења
2.097
Поени од реакции
1.821
II. ПРЕДЛОГ НА ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА
ЗАКОНОТ ЗА ЕНЕРГЕТИКА
Член 1
Во Законот за енергетика (Службен весник на Република Македонија бр. 16/2011 и 136/2011 година) во членот 25 по ставот (3) се додаваат два нови става (4) и (5) кои гласат:
“(4) Во тарифните системи за продажба на електрична енергија на домаќинствата како тарифни потрошувачи и домаќинствата кои се снабдуваат преку снабдувачите во краен случај, Регулаторната комисија за енергетика задолжително вклучува цени на ниски дневни оптоварувањаво времетраење од 3 часа во текот на денот, во периодот од 10 часот до 18 часот.
(5) По цени на електрична енергија за време на ниски дневни оптоварувања, се пресметува електричната енергија испорачана во недела (од 00:00 до 24:00 часот).
Член 2
Во членот 28 по ставот (2) се додава нов став (3) кој гласи:
„(3) Правилата од ставот (1) на овој член нема да важат за исклучените потрошувачи од електрична енергија, топлинска енергија или природен гас и истите не можат да бидат задолжени да плаќаат било каков надоместок.
Ставовите (3) и (4) стануваат ставови (4) и (5).

Ова е целиот ефективен дел од предлог на промени на законот од АМАН...тоа е тоа...толку...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во Утрински весник има напис дека АМАН ги собрал потписите и дека следната среда ќе бидат поднесени
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=8ED27705C23F4144B87953702B64A68B
Под написот има коментар на читател кој ми се допаѓа и гласи:
Cobe, 24.01.2013 18:43:21

Одлично. Да видиме сега кој е за народот а кој за Тплификација и ЕВН.
--- надополнето: 25 јануари 2013 во 00:01 ---
Во Утрински весник има напис дека АМАН ги собрал потписите и дека следната среда ќе бидат поднесени
http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=8ED27705C23F4144B87953702B64A68B
Под написот има коментар на читател кој ми се допаѓа и гласи:
Cobe, 24.01.2013 18:43:21

Одлично. Да видиме сега кој е за народот а кој за Тплификација и ЕВН.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544

noviot

Форевер Aлоун :(
Член од
19 април 2006
Мислења
446
Поени од реакции
170
Не верувам дека ова воопшто ќе дојде до гласање на седница, најверојатно ќе биде одбиено на комисија некоја, или пак ако успее да дојде на дневен ред по кратка постапка ќе биде одбиено. Жално ама вистинито, џабе маката најверојатно :(

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Е баш ме интересира дали ќе се направи анкета на пратениците...па да видиме,кој е за народот а кој не!

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Не верувам дека ова воопшто ќе дојде до гласање на седница, најверојатно ќе биде одбиено на комисија некоја, или пак ако успее да дојде на дневен ред по кратка постапка ќе биде одбиено. Жално ама вистинито, џабе маката најверојатно :(
Те молам да не бидеш Песимист
Во мое време имаше шпагети вестерн филм Dio perdona... io no!
Toa важи и за нас. Моментално се чекаат на решенијата на Собранието, на Уставниот суд и Судот во Стразбур.
Во тек е подготовка на поплака до Комитетот за човекови права на ООН во Женева.
Потоа следуваат постапки по редовните судови.
Ние би престанале да бидеме луѓе ако потклекнеме пред измамници и крадци.
Затоа главата горе....

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Eве една добра вест!
http://www.sobranie.mk/ext/sessiondetails1.aspx?Id=8278d143-89f5-46eb-9854-12bd81f1b860
На 54. -та седница на Собранието на Република Македонија, закажана за 11. 02. 2013., како 26, точка е ставен:

Предлог на закон за изменување и дополнување на Законот за енергетика (прво читање)

Поднесувач: 13.169 избирачи - Овластен претставник на предлагачот Зорица Димовска

Kajgana Shop

На врв Bottom