Протести низ Македонија (Генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.871
Поени од реакции
36.916
Што значи идејава за албански јазик од градинка е боза а? Идеја-ИДЕИШТЕ!
Визионерсска работа видиш ти јас не сум ја разработил вака на широко, ваква реформа во образование ни е апсолутно потребна. Чек да пробам да разглабам малце...
Пошто таму веќе нема да има деца за да учат македонски според тебе, тие што ќе останат ќе им дадеме и албански да учат па кога ќе дојде некој од Липково да се пресели у Штип или Кочани да се осеча као у кучи гостинот.
Аха. Доооброооо. Топ. И ќе дојдат генерации што ќе бидат турлитава.
Албанциве знаејќи дека наши го изучуваат нивниот јазик од градинка а знаејќи како се цврство обединети за нивни цели што не е случај кај нас ќе дојдеме до оваа дешавка:
Идеме у Тетово на бензинска или еве у Дебар рецимо, на кој јазик ќе му збориш? Нормално безкичмењаците што ќе ја воведат оваа демек реформа ќе го зборуваат новонаучениот јазик.
И ќе останеме меѓу себе да си го збориме нашиот јазик а ти со нив ќе збориш на нивниот јазик.
А они нема да го зборат твојот јазик. Иначе ова сценарио во буквален превод значи грубо уринирање (да не речам мочање) врз гробовите на 80 луѓе од 2001 година, и претставува систематско истребување и класична асимилација на народ во 21 век. И тоа во сопствената држава. Партија што предлага вакво нешто се декларира дека застапува Македонци. Замисли...
И сега? Шу праиме?
Не зборам јас за албанскиот јазик и каде да се учи. Јас ти зборам дека се помалку има деца што ќе одат во школо оти на родителите им е многу убаво тука и ќе ги носат кај лошите чичковци на запад во нивните школи да учат други јазици и друга култура. Оти порано ако биле 5 паралелки сега се две.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Bravo. Fala za odgovorot, nemas argumenti pa si odlucil site se glupi a ti si edinstveniot pameten! Steta sto ne si ispadnal od ova drzava pa da svatis koj kogo izlazal "Stavrogin". Ali i toa najverovatno ne e vo tvojata "mokj"
Човек кога нема аргументи, вреѓа, те исмејува, и те прави секако, небаре ти си прост, сендвичар кој на митинзи иде за сендувичи и кој е против СДС, режимско куче, сељак, небањат, стока итн. од познатиот вокабулар на СДС кои ги условуваат тие кои не се согласуваат со нивната глупавост.

Поназад некаде ги прашав овие шарениве, зошто кога се поставуваа оние глупости од жални врби, фонтани, во Вардар, палми кои за Скопје се чиста глупост, кога се градеше онаа Триуфална капија (за која мислам дека е глупост и перење пари), оние други два Трансформер Лавови на мостот Гоце Делчев, галиите, дефектната земна фонтана и разни глупости од тн Скопје 2014 година, тогаш не фарбаа со бои по багерите и службениците кои ги поставуваа него протестираа на фејсбук.

За жал ниту еден од овие шарениве не ми рециплираше, дали се правеа дека не го виделе мојот пост или нешто друго, незнам.

Но како токму сега им текна за криминалот на Грујо и фамилијата, да прават вакви работи, кога транзиторите од 90тите собрани под она име СДС кога се во криза и пред распаѓање почнаа да протестираат, и лажат дека избирачкиот список не е чист, и немало услови за избори, а кои за чудо им е иста реторика со Шарената Револуција која кажува дека не се со СДС туку протестираат заедно. би ги запрашал, како изборите пред две години за СДС за претседател и влада беа со прочистен избирачки список, кога Пендаровски беше спремен да им го издудла на ДУИ, а после и на ДПА за да го подржат, и му го начукаа и двајцата. Друго, да не беше Чаушот уапсен пред нееколку месеци, и да не беше откриена фабриката за лични карти, и да објавуваа лажни вести, за наводни фантоми, тогаш нема ни да го погледнат избирачкиот список, ама ДПМНЕ им го налука до грклан, и ко за чудо кога им го открија тоа со тн. фабрика за лажни документи на СДС, одма почнаа со лажги дека нема услови за избори, избирачки список не прочистен, и разни глупи реторики, кои некои партиски полтрони ги повторуваат како папагали. Значи невидено лицимерие до крај.[DOUBLEPOST=1462820258][/DOUBLEPOST]
1. Ако е така, никој не излезе да протестира против ФИРОМ, дали по твојата аналогија им се допаѓа на граѓаните тоа име
2008 плоштад Пела, недели уназад кршење на грчката амбасада, имаше и ситуација кога дојдоа од "браќата" со двоглави орли на грб од слава за прогласување независно Косово, да дојдат на плоштад и беа пратени на Трауматологија во Градска кога поминаа на плоштад.

Последно уредено:
Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
:facepalm: Demek na ednata strana vie, so visoko krenati chela i istureni bradi, chelichen pogled vperen vo svetlata idnina, odluchno i euforichno chekorite kon taa svetla idnina. Pesma drugovi, pishtaljke u usta i duvajte jache, za svetlu budukjnost.
Shto ke beshe bre ista retorika od 45-ta, eden chekor ne mrdnavte.

Skisnati i ednite i drugite....
Те поканувам на следниот протест во Кочани да видиш дали е така... ;)

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Поназад некаде ги прашав овие шарениве, зошто кога се поставуваа оние глупости од жални врби, фонтани, во Вардар, палми кои за Скопје се чиста глупост, кога се градеше онаа Триуфална капија (за која мислам дека е глупост и перење пари), оние други два Трансформер Лавови на мостот Гоце Делчев, галиите, дефектната земна фонтана и разни глупости од тн Скопје 2014 година, тогаш не фарбаа со бои по багерите и службениците кои ги поставуваа него протестираа на фејсбук.
Ajfelovata Kula vo Pariz beshe glupost na vremeto, duri i trebashe da se demolira, ama ete ostana i stana simbol na toj grad, svedok na edno vreme, i smee li nekoj taa kula da ja demontira so "francuski kluch",....Triumfalnata Porta vo Pariz ne e nishto originalno, ideatata e pozajmena, ama toa nema vrska so dnevnite politichki previranja vo Francija...Ona shto e postaveno vo Skopje go ima niz cela Evropa, i sega shto e problemot...Site mozhat ama nie ne smeeme..Belata Kukja vo USA e isto lajno, kopija na helinistichka arhitektura i sho prajme sega.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.352
Поени од реакции
16.531
А за Хорхе или Иванов нашиот наводен Претседател кој сите криминалци ги аболицираше дознаваме дека попладнево во неговиот кабинет стигнало известување од ЕУ за негова забрана за патување во сите 28 држави на ЕУ и плус во САД.
Лага ?
Не прочитав никаде, може има ДРУГО, да не му забраниле да оди на денешната ПАРАДА во Москва ?

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Ajfelovata Kula vo Pariz beshe glupost na vremeto, duri i trebashe da se demolira, ama ete ostana i stana simbol na toj grad, svedok na edno vreme, i smee li nekoj taa kula da ja demontira so "francuski kluch",....Triumfalnata Porta vo Pariz ne e nishto originalno, ideatata e pozajmena, ama toa nema vrska so dnevnite politichki previranja vo Francija...Ona shto e postaveno vo Skopje go ima niz cela Evropa, i sega shto e problemot...Site mozhat ama nie ne smeeme..Belata Kukja vo USA e isto lajno, kopija na helinistichka arhitektura i sho prajme sega.
Триумфалната капија е глупост, ама веќе ако е поставена зошто да се вандализира. Пак ќе прашам, ако беа шаренава (СДС) багра толку против овие споменици, зошто кога се градеа не ги спречуваа во изградба на истите. Еве пред некој ден оградата со македонски симболи ја шараа вооружени со пластични пиштоли, додека кога правеа маршута поминаа покрај спомениците на албанците кои се во склоп на проектот Скопје 2014та, ама овие "антифашистиве" не смееја да ги попгледнат, а не да помислат да ги шараат. Многу ми се смешни овие на форумов шарени (СДС-овци), на прашање зашто само македонските споменици ги шараат, а не албанските, одговараат дека тие не биле од народни пари направени. Хахаха изговор да пукнеш од смеење. Убаво нека признаат дека соборците од Беса, ќе ги исплескаат ако пробаат нешто на тие споменици.

Само никако да разберам како "антифашистите" со паролите "смрт на фашизмот, слобода на народот" се рамо до рамо со симпатизерите (БЕСА) на шовинистичките банди (Балисти) и организацијата (Bali Kombentar) која во Втората Светска Војна ја имаше формирано 21та СС Горска Дивизија "Скендербег" која ги напаѓаше невооружените македонски села и со помош на Италјанската фашистичка војска се бореше против комунистите и партизаните. Некако антифашисти и балисти (потомци на СС Скендербег), не ми одат заедно. хахахахахах тежок апсурд.[DOUBLEPOST=1462830602][/DOUBLEPOST]
Тие се за Европа, не се за Русија

Има некој друг што е за "Европа" ?

:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.194
Поени од реакции
23.717
Сериозно мислиш дека ќе има војна!? Изгледа ти знаеш нешто повеќе од мене кога станува збор за заговорите и идните дејства на сите, помали или поголеми, партиски послушници. Сакам да знам нешто повеќе околу твојата замисла за идната потенцијална внатредржавна војна! Но и да е така, ние си го имаме ГНОЈ кој во прв кризен момент ќе напише манифест и ќе дигне пушта против државниот непријател. Затоа не се замарај со црни сценарија, како Украинското.

Да, ова е класична шаховска партија. Се краде на време, а избори на крајот ќе има, макар што нема да бидат решение на кризата затоа што вистинските виновници за оваа криза пред се’ се екс пвемиевот и неговото млитаво- лоповско опкружување кое го окупира целиот систем, но и дел од опозициските политички лидери заслужуваат парче од тортата наречена политичка криза. Решението е едно, но никој не сака да се зафати да го реши овој проблем затоа што постои можност да го изгуби “кралот“ или пак можеби “кралицата“, што ќе биде вистинска шлаканица за партијата.
Немора да имам инсјадерски информации за да се види очигледното. Сега ако си седиш дома пред монитор и си одделен од светот па се ова што се случува некако ти личи како партија шах тоа е друга работа. Сигурно Украинците сакаја војна, Сиријците исто, Либијците исто и да не ги набројувам скоро сите каде имаше ајде да ги наречеме шарени револуцуии. Кажими една земја каде тоа не заврши со крвава граѓанска војна. Само една. После имаш две тотално спротиставени страни и мислења без нити една заедничка допирна точка. Нити можат да најдат заеднички јазик за основни работи . Капаче на сето тоа е отворено мешање на странски фактор во внатрешните работи на државата што јас сметам дека е недозволиво а ти на пример со раширени раце го поддржуваш. Во нормални околности ова би се решило на избори кои патем речено и тие не ги признавате како единствен начин да се реши ова цивилизирано и со тоа ја рушивте и последната шанса ова да заврши мирно. Заклучокот е кога неможи да се реши ситуацијата цивилизирано тогаш ке се реши нецивилизирано каде што и тука предначите со вашите мирни протести. Како што е ситуацијата вжештена доволна е само една искра, иницијална каписла и се да замини у курац , а после враќање нема. Да не мислиш дека ке седиш дома и ке гледаш партија шах случајно или ке се наоружаш со балони и ке фарбаш фасади а полицијата ке седи како стаписана наместо да ве руши од мање како во цел нормален свет. Стварно си се запрашал зошто полицијата толку благо реагира?
Уствари шо се секираш, за брзо секако ке видиме кој бил во право а кој не.

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Сум ви пишал и порано и не ме мрзи да ви повторам - ќе го јадете како тогаш, добро си знаете!
Дефенирај кој ќе го јаде? почитувачите на ВМРО, тие кои се против СДС, тие кои се против скрнавење, симпатизерите на портокаловата буржоазија (ДПМНЕ)?

Член од
21 ноември 2012
Мислења
1.174
Поени од реакции
744
Се разбира дека ќе го јадат шарените. Никој не им е крив

Член од
5 ноември 2015
Мислења
57
Поени од реакции
27
Во добар дел се согласувам, ама...
Првиот болд - не ќе да е баш така. Може да се каже дека го преживуваат поморот на народ што го предизвика дпмне, со тоа што живеат со родители до 40 години, работат нешто за мала плата и со помош од пензии прикрпуваат. Такви од толпата ги препознавам многу.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stom gi poznavas i da receme deka e taka. Pa duri i deka ne se manipulirani. Ne mislis li deka nosat tugja bitka na svoite pleki. I sto ke dobijat na krajot...ako im ja podarat pobedata? A, zaedno so niv ke izgubime site nie.

Smena bez legitimnost na izbori, so programa e ramna na opsto samoubistvo. Ima mal milion primeri za sostojbi posle revolucii. Da ne vazi za niv posle REVOLUCIJATA GI JADE SVOITE DECA.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Stom gi poznavas i da receme deka e taka. Pa duri i deka ne se manipulirani. Ne mislis li deka nosat tugja bitka na svoite pleki. I sto ke dobijat na krajot...ako im ja podarat pobedata? A, zaedno so niv ke izgubime site nie.

Smena bez legitimnost na izbori, so programa e ramna na opsto samoubistvo. Ima mal milion primeri za sostojbi posle revolucii. Da ne vazi za niv posle REVOLUCIJATA GI JADE SVOITE DECA.
Сите водат туѓи битки, ама многу ова го банализирате. Дпмне претера во укинување на многу слободи, брцаше по џебовите на обичните луѓе, градеше скапи глупости без дебата, ја водеше најќоравата надворешна политика која не изолира тотално. Факт е дека секогаш најниските ешалони добиваат трошки, ама овие и трошките не ги даваат и уште си предавник ако јадеш бабури против не-давањето на трошките. Преку стојко ни е од таква малоумна политика во 21 век. Во време на лесно ширење на информации, не можеш да сокриеш толкав грабеж со репресии. Да крадеа со усул, ќе имаа луѓево шанса да имаат некаков раст на плати, барем привидно да осетат комфорт. Ако не љубиш туѓ партиски гз, опциите кои ги оставија: да гниеш со 12к плата, со пари од старите да докрпуваш, многу млади се сами без фамилија, да скинеш од банална болест на клиника или да те прегази некој џанак син на вмровец и ни у затвор да не отиде за тоа.
Не знам што уште да ти кажам дека мене лични ми е преку к дојдено - испосечено Водно, скопски паркови, гаден воздух, испозатворени дуќани, кафичи, пола населба ми е исселена....Скопје личи како да му бил напалм фрлен. Моето излегување на улица е револт кон ова до сега „сработено“, а за тоа дека се мали шансите некој читав да дојде на власт сум потполно свесен. Ти толкувај си го ова како сакаш, сам си знаеш колку ти е скратено у новчаникот, фрижидерот, животот. Никој со сила не ве тера да искачате на улица, ама и патетично е што ги релативизирате овие реакции на луѓето.

Дното на новинарството го достигна латас шупакот, а Васе бркајќи го тоа дно, повеќе личи на дрогиран слон и не знае кај тера. Ја гледав емисијава. Збореа со анонимусов српски за Бојко Борисов, каков стамен политичар, доследен бил истиот и трн во око на Европа (демек), а само пред 2 недели истиот Борисов рече дека со паторот неќе да се сретне ниту случајно на улица, неќе ни да се поздрави. За луѓе со меморија како златна рипка, тоа не е проблем, само Васе ќе си го јаде стапот од уредничките штабовски чавки на дпмне. Ќе му го поместат терминот пак во прајм-тајм 3 саат сабајле.[DOUBLEPOST=1462867108][/DOUBLEPOST]
Дефенирај кој ќе го јаде? почитувачите на ВМРО, тие кои се против СДС, тие кои се против скрнавење, симпатизерите на портокаловата буржоазија (ДПМНЕ)?
А кој може да го јаде, ај кажи што мислиш? Мислиш дека е многу паметно да се повикува на линч на обични луѓе, да ги наречам политички симпатизери? Не живеам во среден век, бе! „Јадењето“ се однесува на секој одговорен за сторен криминал и за водење лоша политика (економска, меѓународна, домашна, некаква, било каква). „Почитувачите“ на дпмне за мене не заслужуваат линч, физички ќотек. Кога би се воспоставила повторно држава, тие со своите ментални капацитети би си се вратиле на своите заслужени позиции - чистачи на улици, кладионичари и слични амали, пошо толку и знаат од животов. Тоа е обична копучаана, мрзлива, неинтелигентна сорта луѓе што ништо не заслужува освен обично гниење. Социјализмот им отворил можност да се едуцираат, да завршат школо и по пат на способност да добијат место во општеството - гниежот што не го поминал тој релативно лесен и чесен пат на напредување, претходниве 10 години ги имаше своите „5 минути“. Тој тумор треба хируршки да се отстрани и оваа несреќна земја да почне да се опоравува од оваа 10 годишна траума.
Не те тепам, не се плаши. Интелектуалци имаш од спротивната страна. Не научивте што е здрава дискусија, дебата, дуел затоа што лидерот ви се крие ко п***а под кошуља и десет години знае само да рецитира на договорени прашања и интервјуа кај јанко свињата. Да беше правдата на негова страна, ќе нарачаше независна експертиза, ќе докажеше дека „бомбите“ не се автентични, цел свет ќе стоеше позади него, а не вака да му се стега јаремот околу вратот боксерски. Сега го чекаат судења, обвиненија, притвори, затвори и на него и на тоа послушниците околу него, што му ги дуеа ташаците до небо. На такво „јадење“ сите мислиме, не се секирај.

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.871
Поени од реакции
36.916
Стигна Васко Ефтов да спинува за дпмне со теми како ЦИА завери и Обоени Револуции и да изиграва wannabe Ванлок. Тужно.

Сега се како свинче што најмногу грофта пред колење.

Ајде уште малку. Се гледа крајот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom