Просење

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Или пак поизводливо им е да просат? Има работа,само треба да се најде.Немора да работи како шеф/шефица некаде,немаат сите можност за таква работа.
Да сум учела со такви,реков живеам близу такво маало.Едноставно немам доверба во нив,не сум гатачка за да знам на кој стварно му се потребни пари,а на кој не.
5.Ако му давам сигурно нема да му дадам 5 денари.Мизерија е.Ако веќе давам,ќе давам повеќе,нема сигурно да се осиромашам за 5 денари,ама ти не сфаќаш дека не е тоа финтата.Мајка ми не работи по цели денови за да јас изигравам некоја дарежлива и да таа дарежливост се искористи на најлош можен начин.
6.Не се откажувам јас од моите „лижавчиња“ за да некој го искористи и тоа.Јас сум си купила лижавче,а тој со парите што ќе му ги дадам јас и + некои 4-5 други души ќе оди и ќе купува глупости.И зошто сум се откажала? Бар знам дека не сум ги искористила парите на цигари,лепаци и други работи кои што им се во шема сега.
Имаш досега сретнато питач без рака и две нозе се влечи по земја и проси? Или дете без една нога и проси?
Дали мислиш дека тие се способни да најдат било каква работа? Дали мислиш дека тие се оставени сами на себе и немаат никаков друг начин да јадат освен да просат.. и најбитно : дали мислиш дека тој ден тие ќе пари ќе ги потрошат за цигари,алкохол или ќе купат нешо за јадење?
Немој да ми викаш има социјална помош. Социјалнана помош се знае колку дава, 2000 денари, чисто се сомневам дека би им дала на циганите баш поради тие стереотипи шо ги имаме кон нив. И фала богу никој неможе од 2000 денари еден месец да живее плус се знае колку државава економски е развиена.
И верувај дека не е мизерија да му дајш на некој 5 денари. Не е мизерија, затоа што ќе му значат тие пари пак ќе кажам, повеќе отколку што тебе ќе ти значи лижавчето што си го купила или орбит мастиката. Од 5 денари можда нема да купи ама уште 6 луѓе да му дадат по 5 денари ќе може да купи леб.
Тоа дали таквите просачи лажат чисто се сомневам или шо намерно дан си ги исекле нозете и раката за да им даваат пари?

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Треба да се направи разлика меѓу човек кој вистински не може да работи и човек кој злоупотребува. Не значи ако едно лице нема рака или нога нема можност да работи. Можеби нема толку можности колку оние кои ги имаат сите органи, но сепак има. На таков човек треба да му се даде зависно од тоа што се има во моментот. Но, на дете чиј што татко седи на некоја трева во близина на раскрсницата на која тоа е изложено на опасност секоја минута, не му се дава бидејќи тие пари завршуваат во локалната продавница за алкохол. Кога сите не би им давале на децата на улица тогаш истите нема да бидат праќани да собираат пари за тој кој што нив треба да им обезбеди.

Во прилог на муабетот:

Ќе се згрижуваат деца-питачи

Министерството за труд и социјална политика наскоро во Битола ќе отвори Дневен центар за деца од улица. Целта на центарот ќе биде да ги повлече децата-питачи од градските улици и да ги ресоцијализира. Според статистиките на невладините организации од Битола, има околу 70 малолетници што со питање низ улиците заработуваат парче леб. Се смета дека нивниот број постојано се зголемува, пред се', поради присутноста на туристи. Питачите ги запоседнуваат паркинзите, влезовите во големите маркети, распослани се низ Широк сокак и на други фреквентни места.

- Секојдневно по осум часа тие деца ќе бидат земани од улицата и носени во центарот.Таму ќе им се овозможи хигиенска грижа, храна, два-три оброци, едукација, образование, внимание... По работниот ден ќе бидат враќани во нивните домови - вели Спиро Ристевски, заменик-министер за труд и социјална политика.

http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=ABECAD120332AB418DE0184486D4E5C2&arc=1

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
Им давам на оние мали бебчиња со мајки што питаат, иако се сомневам дека ќе бидат за малите потрошени парите, но грев ми паѓа кога ќе ги видам така мали незаштитени. А на оние дечишта што шетаат од кафич во кафич недај Боже да им дајш, ако те научат дека даваш пари, има да ти се залепат до тебе, па после ај ослободи се од нив:nesum:

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
A da, pred nekoja godina koga si ja kupiv kolata od sonistata, na idenje prema doma kaj crven krst edna zena prosi, ja vadenje bap 500 dinara :tv:

Toa e jako. Ako im dades pokrupna novcanica ke si ja zadrzat za sebe, nema da im ja davaat na tie za koj sto prosat.

500 dinara bap u ruka :tv:

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
A da, pred nekoja godina koga si ja kupiv kolata od sonistata, na idenje prema doma kaj crven krst edna zena prosi, ja vadenje bap 500 dinara :tv:

Toa e jako. Ako im dades pokrupna novcanica ke si ja zadrzat za sebe, nema da im ja davaat na tie za koj sto prosat.

500 dinara bap u ruka :tv:
Во летни услови ќе ја задржи за себе само ако ја изеде. И да сака да ја скрие нема каде пошто живи голи и боси ги пуштаат надвор.

goodman_91

Бубалица
Член од
2 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
29
Јас скоро ич да не давам, посебно на деца-питачи, затоа што знам дека тие пари нема да се потрошат за храна, туку за нешто друго. Нивните родители ги злоупотребуваат за сопствени задоволства, физички и психички ги малтретираат децата кои наместо да си го поминат детството играјки жмурки, брканици итн. тие ќе мора да питачат по ова жешко, па и во зима на ладното време.
Треба полицијата да ги фати тие родители што си ги злоупотребуваат децата, а децата да бидат сместени во некој дом или друга установа од сличен карактер.

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
Имаш досега сретнато питач без рака и две нозе се влечи по земја и проси? Или дете без една нога и проси?
Дали мислиш дека тие се способни да најдат било каква работа? Дали мислиш дека тие се оставени сами на себе и немаат никаков друг начин да јадат освен да просат.. и најбитно : дали мислиш дека тој ден тие ќе пари ќе ги потрошат за цигари,алкохол или ќе купат нешо за јадење?
Немој да ми викаш има социјална помош. Социјалнана помош се знае колку дава, 2000 денари, чисто се сомневам дека би им дала на циганите баш поради тие стереотипи шо ги имаме кон нив. И фала богу никој неможе од 2000 денари еден месец да живее плус се знае колку државава економски е развиена.
И верувај дека не е мизерија да му дајш на некој 5 денари. Не е мизерија, затоа што ќе му значат тие пари пак ќе кажам, повеќе отколку што тебе ќе ти значи лижавчето што си го купила или орбит мастиката. Од 5 денари можда нема да купи ама уште 6 луѓе да му дадат по 5 денари ќе може да купи леб.
Тоа дали таквите просачи лажат чисто се сомневам или шо намерно дан си ги исекле нозете и раката за да им даваат пари?
Па и наши има со таков хендикеп и зимаат социјално и не одат да просат:smir:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Па и наши има со таков хендикеп и зимаат социјално и не одат да просат:smir:
Така ти мислиш, јас знам колку и наши ми дошле на врата да просат зошто немаат пари или збираат од по пријатели.
Не е розов светов колку шо мислиш

Член од
2 април 2009
Мислења
1.405
Поени од реакции
177
Има , има .... баш тие 350.000 истото го рекоа :pos2::pos2::pos2:

Дај иди лулај се во парк , не лупај глупости !
Си пишав убаво погоре,прочитај поубаво.
Или неписмен си сигурно чим не сфаќаш со 1000000 поста што сакам да кажам.:nesvest:
И и баш не идат сите да просат.Најголемиот дел од оние кои што просат се цигани.Ти кажав дека не им верувам на поголемиот дел и тоа е тоа!
Не мешај баби и жаби.И подобро да идам да се лулам во парк,него ли да го трошам времево на тебе.Така барем ќе знам дека сум направила нешто асално во цел ден,а вака ништо зошто со вакви ко тебе човек неможе да се разбере.:toe:

Никој не зборуваше за нив.:smir:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Нели не им верувате на циганите? Нели викате вас никој не ви помогнал, па и вие нема..?
И обично дете да е циганче, којзнае низ какви трауми поминува кога нема да однесе дома пари. Зошто за нив никој не се грижи?
Не сите имаме среќно детство.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Си пишав убаво погоре,прочитај поубаво.
Или неписмен си сигурно чим не сфаќаш со 1000000 поста што сакам да кажам.:nesvest:
И и баш не идат сите да просат.Најголемиот дел од оние кои што просат се цигани.Ти кажав дека не им верувам на поголемиот дел и тоа е тоа!
Не мешај баби и жаби.И подобро да идам да се лулам во парк,него ли да го трошам времево на тебе.Така барем ќе знам дека сум направила нешто асално во цел ден,а вака ништо зошто со вакви ко тебе човек неможе да се разбере.:toe:

Детенце .... како да ти нацртам дека не е ЛЕСНО да се најде работа бидејки ако не си знаела 30% од ебанава ни држава НЕ РАБОТАТ ....

За што да се фатам кога имаш ретардирани постови како цигани возеле мерцедес џипови а децата им проселе .... Ало ... Алиса во Земјата на Чудата да не го даваат на МТВ 1 а ?

И боље ти е да се лулаш , нема да читаме дебилни постови за цигани во мерџо и остали работи ....

Ако сакаш давај им , ако нејкеш не им давај ... Твој избор

И не ми реплицирај на постов !

едит: Ке ти пишев на профил али прајват ти е ...па тука го постнав - - -

Ако не е за тука постов = Канта

едит 2: И што ако се цигани ? И тие се луѓе и имаат право на живот како и ти ... Или тоа што немале среќа како тебе ги прави *цигани* ?

Член од
2 април 2009
Мислења
1.405
Поени од реакции
177
Нели не им верувате на циганите? Нели викате вас никој не ви помогнал, па и вие нема..?
И обично дете да е циганче, којзнае низ какви трауми поминува кога нема да однесе дома пари. Зошто за нив никој не се грижи?
Не сите имаме среќно детство.
Кажав јасно,не им верувам на оние што се здрави,прави и што одат да просат.Имам причини затоа што не верувам,наведов некои во претходните постови и си стојам на се што сум кажала до сега.
Знам дека немаме сите среќно детство,реков жал ми е за тие деца затоа што немаат услови за нормален живот и сето тоа,но кажав ако давам давам ХРАНА,вака и ти сама си кажа дека они сакаат пари,ги носат дома,ги зима мајката ги носи на таткото он се собира со друштво и купува алкохол и се пијанчи до сабајле.
Епа мене ми е погреота да му дадам на некој што вака ќе ги потроши,отколку да ги сочувам за себе или па јас да му купам што му треба.
Од мене толку,не враќам веќе,јасно кажав што имав,кој сфатил-сфатил кој не...нека не се ни мачи.:helou:

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Кажав јасно,не им верувам на оние што се здрави,прави и што одат да просат.Имам причини затоа што не верувам,наведов некои во претходните постови и си стојам на се што сум кажала до сега.
Знам дека немаме сите среќно детство,реков жал ми е за тие деца затоа што немаат услови за нормален живот и сето тоа,но кажав ако давам давам ХРАНА,вака и ти сама си кажа дека они сакаат пари,ги носат дома,ги зима мајката ги носи на таткото он се собира со друштво и купува алкохол и се пијанчи до сабајле.
Епа мене ми е погреота да му дадам на некој што вака ќе ги потроши,отколку да ги сочувам за себе или па јас да му купам што му треба.
Од мене толку,не враќам веќе,јасно кажав што имав,кој сфатил-сфатил кој не...нека не се ни мачи.:helou:
Да,ама ти мене очигледно не ме сфати. Не го подржувам тоа што тие ги носат парите за родителите да се пијанат,но би им дала пари (читај) зошто ми е жал за децата, а не за родителите. Тие помисли малку на колкаво малтретирање се оставени и никој не се грижи за нив.
Ама ок, никој не знаеме како е да си во нивна кожа,но не треба да ги осудуваме поготово не децата.

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Зошто целиот муабет го вртите околу циганите и каде одат парите што ги просат? Ако сакаш да помогнеш некому што ти бара, дај и не прашувај за што му се. Ако не, помини го со свртена глава на другата страна. Кога давам на луѓе кои бараат милост, само ставам на рака парите и заминувам, ама ич не ме интересира дали ќе купи храна, шампон или пак тампони. Моето е завршено.
Сепак да застанеш на улица и да молиш за 5 денари не верувам дека тоа го прават од што дома татко им вози мерцедес или пак ги чека голема патка добро испечена на маса + десерт.

Член од
2 април 2009
Мислења
1.405
Поени од реакции
177
Детенце .... како да ти нацртам дека не е ЛЕСНО да се најде работа бидејки ако не си знаела 30% од ебанава ни држава НЕ РАБОТАТ ....

За што да се фатам кога имаш ретардирани постови како цигани возеле мерцедес џипови а децата им проселе .... Ало ... Алиса во Земјата на Чудата да не го даваат на МТВ 1 а ?

И боље ти е да се лулаш , нема да читаме дебилни постови за цигани во мерџо и остали работи ....

Ако сакаш давај им , ако нејкеш не им давај ... Твој избор

И не ми реплицирај на постов !

едит: Ке ти пишев на профил али прајват ти е ...па тука го постнав - - -

Ако не е за тука постов = Канта

едит 2: И што ако се цигани ? И тие се луѓе и имаат право на живот како и ти ... Или тоа што немале среќа како тебе ги прави *цигани* ?
МОЕ право дали јас ќе ти реплицирам или не.Моите постови не се „ретардирани“ туку се ретардирани твоите сфаќања дека тие парите кои што им ги даваме ги трошат на нешто АСАЛНО.
А,ако не ми веруваш,не ни мораш,ти кажав населба за да немаш сомнежи иди види си.Знам јас точно што зборам и реков СТОЈАМ на секое едно зборче.Никој не рече дека ако се цигани дека не се нормални луѓе,баш напротив.Аман престанете да мешате баби и жаби цело време ви зборам за оние кои што просат,а немаат никаква потреба од тоа! Еден ден кога ќе ве заебат ќе сфатите зошто јас ви враќам и зошто зборам вака.
И да,имам срце,знам како е и да имаш и да немаш.Сум осетила на своја кожа,не ме мазел животот ни мене,а ни мајка ми,ако имам 14 години свесна сум за многу работи.Ама џабе што ти враќам пак нема да сфатиш.
Ајт поздрав,толку од мене.:salut:

Kajgana Shop

На врв Bottom