VeS
.
- Член од
- 16 мај 2008
- Мислења
- 4.749
- Поени од реакции
- 2.355
Имаш досега сретнато питач без рака и две нозе се влечи по земја и проси? Или дете без една нога и проси?Или пак поизводливо им е да просат? Има работа,само треба да се најде.Немора да работи како шеф/шефица некаде,немаат сите можност за таква работа.
Да сум учела со такви,реков живеам близу такво маало.Едноставно немам доверба во нив,не сум гатачка за да знам на кој стварно му се потребни пари,а на кој не.
5.Ако му давам сигурно нема да му дадам 5 денари.Мизерија е.Ако веќе давам,ќе давам повеќе,нема сигурно да се осиромашам за 5 денари,ама ти не сфаќаш дека не е тоа финтата.Мајка ми не работи по цели денови за да јас изигравам некоја дарежлива и да таа дарежливост се искористи на најлош можен начин.
6.Не се откажувам јас од моите „лижавчиња“ за да некој го искористи и тоа.Јас сум си купила лижавче,а тој со парите што ќе му ги дадам јас и + некои 4-5 други души ќе оди и ќе купува глупости.И зошто сум се откажала? Бар знам дека не сум ги искористила парите на цигари,лепаци и други работи кои што им се во шема сега.
Дали мислиш дека тие се способни да најдат било каква работа? Дали мислиш дека тие се оставени сами на себе и немаат никаков друг начин да јадат освен да просат.. и најбитно : дали мислиш дека тој ден тие ќе пари ќе ги потрошат за цигари,алкохол или ќе купат нешо за јадење?
Немој да ми викаш има социјална помош. Социјалнана помош се знае колку дава, 2000 денари, чисто се сомневам дека би им дала на циганите баш поради тие стереотипи шо ги имаме кон нив. И фала богу никој неможе од 2000 денари еден месец да живее плус се знае колку државава економски е развиена.
И верувај дека не е мизерија да му дајш на некој 5 денари. Не е мизерија, затоа што ќе му значат тие пари пак ќе кажам, повеќе отколку што тебе ќе ти значи лижавчето што си го купила или орбит мастиката. Од 5 денари можда нема да купи ама уште 6 луѓе да му дадат по 5 денари ќе може да купи леб.
Тоа дали таквите просачи лажат чисто се сомневам или шо намерно дан си ги исекле нозете и раката за да им даваат пари?