- Член од
- 25 септември 2008
- Мислења
- 8.785
- Поени од реакции
- 1.556
Не им давам нишо,нејќе да учи да работи,раѓа по 10 деца и проси и нема пари,па ќе нема,ми е гајле...:smir:
Да не испадне дека ги бранам тие што просат ...
Ама толку неможете да се откажете/битни ви се тие 5/10ден. ?
Се согласивме дека не е во ред со децата што просат ама не просат сите зашто им е досадно по дома/ги мрзи да работат ....
Бар јас така мислам ;/
Па кога знам дека не му се за леб, туку дека му се за цигарче (а верувај и тие шо јадат ќотек од родителите си пушат, иако имаат по само 9-10 години), не ми се даваат.Да не испадне дека ги бранам тие што просат ...
Ама толку неможете да се откажете/битни ви се тие 5/10ден. ?
Се согласивме дека не е во ред со децата што просат ама не просат сите зашто им е досадно по дома/ги мрзи да работат ....
Бар јас така мислам ;/
Па кога знам дека не му се за леб, туку дека му се за цигарче (а верувај и тие шо јадат ќотек од родителите си пушат, иако имаат по само 9-10 години), не ми се даваат.
И не рековме дека некој проси пошо му е досадно, туку проси затоа што нема да се прехрани, што е последица на тотален неуспех во живтото, покрај што сепак си дава тој некој за право утре да оформи 10-члено семејство кое повторно ќе проси по улиците.
Да ти кажам право, повиновен би се осеќал ако знам дека ќе ги искористи за цигари/лепак/пиење, него ако ич не ни посегнам по џебов по тие 5/10 денари.Пак ке прашам
Толку ти се битни тие 5/10 денари ?
Ти му даваш за да си купи храна ... ако он е дебил и ги даде на цигари/лепак или што и да прави со нив ... негов избор , негов живот
Така ?
Да, многу ми се битни затоа што некој работел за да ми ги даде на мене. Епа го ценам туѓиот труд онолку за парите да не ги дадам на некој кој не знае што прави со себе за притоа да ги употреби на цигари/лепак/дрога итн.Пак ке прашам
Толку ти се битни тие 5/10 денари ?
Ти му даваш за да си купи храна ... ако он е дебил и ги даде на цигари/лепак или што и да прави со нив ... негов избор , негов живот
Така ?
Ама зш да му ги дадам???????????????????????мене ми ги дава некој НЕ!
Нека си работи шо ми е гајле за него негов живот...
Џабе збориме кога нема да се разубедиме.поз:smir:
Не мислам да те разубедувам ама за болдот:Ама зш да му ги дадам???????????????????????мене ми ги дава некој НЕ!
Нека си работи шо ми е гајле за него негов живот...
Џабе збориме кога нема да се разубедиме.поз:smir:
Никој не ми помогнал од улица сугрно и затоа неам намера:smir:Не мислам да те разубедувам ама за болдот:
немојш со такви размислувања да тргнуваш, некогаш ќе ти притребаат пари..
некои се родени богати, некои сиромашни...
така оди тоа,а ти не ни сакаш да му помогнеш на некого, зошто? Зошто тој не ти помогнал тебе...
ЛОЛ..
мене ми се деси така кога икс личност спомнав за донации на моја роднина и ми рече: А мене тие ми дале помош ко сум се родила?
Нема смисла, за просачиве.. сигурно децата се натерани од родителите па којзнае шо трауми имаат кога ќе се вратат без скршен денар.
Да, среќна сум шо имам нормален живот и шо сум растена во нормална фамилија што ми пружиле секакви услови.Тебе некој ти ги дава парите?
Може ја неам вишок пари како тебе и значи не сум хуман,м?^o)
Или пак спиеш на пари,ако спиеш свака ти част дај им чим имаш...
Може на друг начин сум хуман:smir:
Апел и до тебе и до Маријан-Мики... Не пробувајте да се разубедувате. Споделете мислењеа и искуства и притоа обидете се да го одбраните ставот а не да се убедите кој греши а кој неНа крај памет не ми е да се разубедувам со тебе поради годините (без навреда)
Затоа постојат хумани и нехумани луѓе не ?
Иди помини кај Буњаковец ако си од Скопје да ги видиш тие без раце/нозе што просат .... 2000ки да имам во џеб ке му ги дадам ... Јбг таков сум ...
А за гајле дека не ти е , знам дека не ти е , ни мене не ми е ... и на никој што не го ИСКУСИЛ тоа не му е ... Ама се врти светов .....
едит: Добро бе ... ако ти рече за ЛЕБ му се , иди у продавница и купи му ЛЕБ
А дали ја сум должен да им давам пари и да им го слушам животот?:smir:Да, среќна сум шо имам нормален живот и шо сум растена во нормална фамилија што ми пружиле секакви услови.
Ама дали сите се како мене или можеби како тебе родени? Дали децата се криви шо родителите незнаат што да прават со животот?
Не значи дека треба да спијам во пари за да им дам понекогаш на некој питач,ама од 10 или 5 денари верувам дека нема да се осиромашам.
Не навлегувам на кој начин си ти хуман,ама верувај некои тоа го ценат и 5 денари им значат повеќе отколку тебе шо ти значи да си купиш пиво или сладолед.
Апел и до тебе и до Маријан-Мики... Не пробувајте да се разубедувате. Споделете мислењеа и искуства и притоа обидете се да го одбраните ставот а не да се убедите кој греши а кој не
Не ги гледај годините за тоа со кој ќе комуницираш. Јас имам 17. Менува тоа нешто во процесот на нашето општење?
Он: Не е тука хумани, нехумани. Хуманоста може да се види и кога јас нема да му дадам на малото ромче кое проси на плоштадот, но ќе бидам дел од некоја хуманитарна акција. Значи не е хуманост да даваш секогаш, туку да даваш секогаш кога можеш. И верувај дека дури и најхуманиот пред некои работи затвора очи.
Во однос на болдот, мислиш дека оние кои проат на врата кај мене (освен една стара женичка) кога бараат пари за леб, пари добиваат? Не. Добиваат неколку кришки леб.
И да не глобализираме сега на една група од мене, тебе, оној зад мене, и дечкото кој вчера се сопна на плоштад во однос на нашата заедничка хуманост.
Јас си кажав дека не можам себе да си дозволам да му џитнам пари на секој. Ако ти можеш, браво за тебе.:smir:
А дали ја сум должен да им давам пари и да им го слушам животот?:smir: