Просење

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
А дали ја сум должен да им давам пари и да им го слушам животот?:smir:
А за шо се прават хуманитарниве акции ширум светов? Зошто на некои луѓе им е потребна помош и ќе го кажат својот живот за да можеме ние да знаеме шо е проблемот и да помогнеме.
Незнам ако не си бил на начинот да им дајш 5 ден на просач хуман, туку на друг.. каков е тој начин кога не ти е грижа за тоа дали некој живее во беда.
Или хуман си да им даваш на другарите пари кога заборавиле од дома да земат.

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
Ја само за цигани реков не давам зш ги знам што шуги се...
Можда си ја сретнал кај мавровка на тие семафори една постара баба у црно со бела коса?на таа секогаш и давам кога имам,зш ја имам видено на пазар паметно ги троши парите,не како циганите за лепак и за такви ствари:smir:

Мене ме прашува некој дали живеам у беда или не,му е гајле,шо има и мене да ми биде гајле за нив

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Да, среќна сум шо имам нормален живот и шо сум растена во нормална фамилија што ми пружиле секакви услови.
Ама дали сите се како мене или можеби како тебе родени? Дали децата се криви шо родителите незнаат што да прават со животот?
Не значи дека треба да спијам во пари за да им дам понекогаш на некој питач,ама од 10 или 5 денари верувам дека нема да се осиромашам.
Не навлегувам на кој начин си ти хуман,ама верувај некои тоа го ценат и 5 денари им значат повеќе отколку тебе шо ти значи да си купиш пиво или сладолед.
Мила, сакале ние или не, секој понекогаш во животот пати поради туѓа грешка па не можеме секогаш да помогнеме. И точно дека од 5-10 денари никој нема да се осиромаши, но сигурен сум дека тие 5 денари им значат само средство кое ги носи поблиску од новата кутија цигари. Епа поубаво јас сладолед, отколку они цигари.:)
А дали ја сум должен да им давам пари и да им го слушам животот?:smir:
Не си должен. Затоа и се’ се базира на желбата за давање.

Ама искрено, стварно не е во ред кога ќе ти се залепи некој просјак и 15 минути ќе те следи раскажувајќи ти ја својата животна приказна, притоа преколнувајќи те 100 пати во минута.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Ја само за цигани реков не давам зш ги знам што шуги се...
Можда си ја сретнал кај мавровка на тие семафори една постара баба у црно со бела коса?на таа секогаш и давам кога имам,зш ја имам видено на пазар паметно ги троши парите,не како циганите за лепак и за такви ствари:smir:

Мене ме прашува некој дали живеам у беда или не,му е гајле,шо има и мене да ми биде гајле за нив
Сите трошат пари на лепак? Не.. некои затоа што едвај имаат да купат еден леб. Се знае дека тие се помалку образовани и работа освен чистач или нешо слично неможат да најдат,а и тоа тешко се наоѓа а нормално секој сака да јаде и да се искапи.

Дали ти мислиш дека некои умираат во беда? Дали ти мислиш дека нема секој пари да издвои за да плати операција на своето дете? ..
што треба да направиме да ги оставиме да умрат?
Не викам дека секогаш донирам илии давам на питачи пари,но кога сум во можност го правам тоа. Ајде нека отиде една мастика или едно лижавче, некој барем ќе јаде на раат..

Убаво е да гледаш повеќе за себе, отколку за другиве.. ама ова е веќе претерано

Мила, сакале ние или не, секој понекогаш во животот пати поради туѓа грешка па не можеме секогаш да помогнеме. И точно дека од 5-10 денари никој нема да се осиромаши, но сигурен сум дека тие 5 денари им значат само средство кое ги носи поблиску од новата кутија цигари. Епа поубаво јас сладолед, отколку они цигари.:)
Па не реков јас дека на сите треба да им се дадат пари, секогаш има исклучоци што питаат само за тоа како побрзо да купат алкохол или цигари. Муабетот ми беше шо Маријан-Мики вели дека не дава пари , затоа што него никој од нив не му помогнал,па нема ни тој. До каде ќе стигнеме сите така ако размислуваме?

Член од
13 мај 2009
Мислења
47
Поени од реакции
2
Би дал само во доброотворни цели за луге што не се способни да работат или па на луге што им е потребна помош(операција,изградба на објект за...)а за млади и перспективни циганчиња нема шанса...нека идат во магацин нека работат или нешто друго по просто што бара физичка сила...

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Просјаци. Хммм искрено ретко давам пари. 5-10 денари викате не прави промена? Али ете од мене и од уште 10-20 души ке собере 100 денари минимум и со тоа си направил ќар и тоа од неработење туку најчесто од замарање/колнење/закани со плукање/викање или што и да е. Па и тие 100 денари се смешни но со тоа тоа дете пред се (се концентрирам на малите циганчиња сеа зашто тие ми се најчести во последно време) ке види дека се заработува така, ке го сфати здраво за готово и нема да мрдне ни да учи ни да работи зашто ете и вака може да земе пари. Друго. Експеримент1 - циганче бара пари а јас му нудам смоки и ме одби - знам смоки не е храна али смоки или ништо?! Екперимент2 - циганче бара цигара. Ситни му давам и ме пцуе зашто сака цигара - од кога па се живее за цигари. Екперимент3 - баба стара (познаничка) седи дома сама, доаѓа циганка со бебе во рака и бара пари. Бабава и вели - Дај јас сум сама дома, ке ти го причувам бебето а ти помогни ми да ја наместам завесата и после ке ти даам ручек. Одговор на циганката - Е да бееее јас да работам!
Е ај после зашто не давам на просјаци.

Во обработка на постот, не е намерно навреден ниту 1 ром од моја страна туку сите просјаци ги дефинирав цигани кои за мене се делат од Ромите.

Член од
2 април 2009
Мислења
1.405
Поени од реакции
177
На крај памет не ми е да се разубедувам со тебе поради годините (без навреда)

Затоа постојат хумани и нехумани луѓе не ?

Иди помини кај Буњаковец ако си од Скопје да ги видиш тие без раце/нозе што просат .... 2000ки да имам во џеб ке му ги дадам ... Јбг таков сум ...

А за гајле дека не ти е , знам дека не ти е , ни мене не ми е ... и на никој што не го ИСКУСИЛ тоа не му е ... Ама се врти светов .....

едит: Добро бе ... ако ти рече за ЛЕБ му се , иди у продавница и купи му ЛЕБ

Аман престанете да не осудувате според годините! Човек неможе мислење да си каже од ваквите како тебе! И што ако имаме 14 години? Тоа значи дека немаме појма за тоа што се случува околу нас,дека си попаметен од нас само затоа што си поголем? Ма дај жити се.
Иначе еве јас живеам блиску до маало каде што врие од цигани,имаат повеќе пари од нас,возат џипови,мерцедеси и што ти јас знам и пак децата си ги праќаат да просат.Е нормално е тоа?
Или пак кај што живеела мајка ми порано имало некоја циганка просела од врата на врата секој ден и откако умрела,таму кај што живеела и нашле еден куп монети и книжни пари.Е после ова да им веруваш?
Или направила 5 деца едното го пафта по семафори за да брише шофершајвни од кола до кола,другото го оставила продава парфеми во некоја си кутија,третото трча ко улаво по случајните минувачи,а четвртото го зела со неа во раце,седнува негде со кутијата пред нејзе и проси.И кој и е крив што направила толку деца,а неможе да им пружи живот каков што заслужуваат? Какво детство ќе имаат тие? Ќе раскажуваат како ги злоупотребувале од дома од мали нозе? :nesvest:
Не велам дека не ми е жал,жал ми е,но едноставно јас,а ни другите не сме гатачи за да знаеме на кој навистина му се потребни,а на кој не.Ако давам,давам храна најсигурно ми е.
Зошто да му дадам пари ако има намера да ги потроши на цигари,лепаци,ракии,вина и триста чуда? Еден ден кога ќе почнам сама да заработувам можеби ќе почнам да давам и пари,сега за сега не.Ни на моите не им растат парите на дрво.:toe:

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
Сите трошат пари на лепак? Не.. некои затоа што едвај имаат да купат еден леб. Се знае дека тие се помалку образовани и работа освен чистач или нешо слично неможат да најдат,а и тоа тешко се наоѓа а нормално секој сака да јаде и да се искапи.

Дали ти мислиш дека некои умираат во беда? Дали ти мислиш дека нема секој пари да издвои за да плати операција на своето дете? ..
што треба да направиме да ги оставиме да умрат?
Не викам дека секогаш донирам илии давам на питачи пари,но кога сум во можност го правам тоа. Ајде нека отиде една мастика или едно лижавче, некој барем ќе јаде на раат..

Убаво е да гледаш повеќе за себе, отколку за другиве.. ама ова е веќе претерано

И шо сеа сакаш да ме разубедиш или шо е работава?

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
И шо сеа сакаш да ме разубедиш или шо е работава?
Не ми оди во прилог да те разубедувам.. it`s your life anyway..
само сакав да ти посочам дека не сме сите родени со нормални услови за живот и не сите виделе што значи да живееш без притоа да се грижиш дали утре ќе имаш пари да купиш леб.
Секој си има свое мислење, јас го кажувам моето ти ми викаш те разубедувам лол:uvo:

Член од
25 септември 2008
Мислења
8.785
Поени од реакции
1.556
Епа и ја сакав да ти докажам дека не ги бранам и си имам право на мислење и тоа е тоа.

позз43 кисс43:back:

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Аман престанете да не осудувате според годините! Човек неможе мислење да си каже од ваквите како тебе! И што ако имаме 14 години? Тоа значи дека немаме појма за тоа што се случува околу нас,дека си попаметен од нас само затоа што си поголем? Ма дај жити се.
Иначе еве јас живеам блиску до маало каде што врие од цигани,имаат повеќе пари од нас,возат џипови,мерцедеси и што ти јас знам и пак децата си ги праќаат да просат.Е нормално е тоа?
Или пак кај што живеела мајка ми порано имало некоја циганка просела од врата на врата секој ден и откако умрела,таму кај што живеела и нашле еден куп монети и книжни пари.Е после ова да им веруваш?
Или направила 5 деца едното го пафта по семафори за да брише шофершајвни од кола до кола,другото го оставила продава парфеми во некоја си кутија,третото трча ко улаво по случајните минувачи,а четвртото го зела со неа во раце,седнува негде со кутијата пред нејзе и проси.И кој и е крив што направила толку деца,а неможе да им пружи живот каков што заслужуваат? Какво детство ќе имаат тие? Ќе раскажуваат како ги злоупотребувале од дома од мали нозе? :nesvest:
Не велам дека не ми е жал,жал ми е,но едноставно јас,а ни другите не сме гатачи за да знаеме на кој навистина му се потребни,а на кој не.Ако давам,давам храна најсигурно ми е.
Зошто да му дадам пари ако има намера да ги потроши на цигари,лепаци,ракии,вина и триста чуда? Еден ден кога ќе почнам сама да заработувам можеби ќе почнам да давам и пари,сега за сега не.Ни на моите не им растат парите на дрво.
:toe:

1.Значи дека сум видел повеќе од вас , сум научил од сопствено искуство повеќе од вас и да , постар сум од вас и повеќе знам ... Да не не е така ? Не ме ставајте на ниво на дете да се расправам по форуми во 4 сабајле ....Сакаш прифати совет , сакаш не ....

2.Се сомневам да има повеќе од семејства такви но таквите се за палење на плоштад .... Кој ке го праќа детето да проси и да се бламира ако има џипови и палати како што кажуваш ти ? As I said -Се сомневам

3.Фер ...а од кај знаеш ти дали тие деца не се плод на *Силување* да речеме ?

Еве .... Бајрам Бајрамовски дошол дома начукан ја рашлапал типката и ја дупнал од Е***е ... да не има пари да абортира може ??
Или сега ке прашате ... па не правела тест за бременост ? или не користела заштита ? Дај бе погледнете надвор од стакленото звоно во кое живеете

Си учела со такви ? Рече живееш близу такви ...познаваш такви , си видела што им се случува ?? Не збори глупости ... Што се они ? дебили да прават по 20 деца и да ги фрлаат по буништа зашто немаат да ги прехранат ? Еве да речеме и дека ИМА ТАКВИ ... СИТЕ не се такви !

4.Фер ....твој избор дал ке даеш пари/храна или ништо ... ама размислувањата од типот дека *прави деца за да има војници за просење* и *зашто да им давам , мене кој ми дал* се дебилни и се и под ниво ..

И да , има такви на кои што им е убаво да просат цел ден наместо да работат ама за *част искључоцима* немојте сите да ги ставате во ист ќош (не зборам за тебе)

И искрено мене ова со *пари не растат на дрво* за 5ден. ми паѓа смешно ....

Факт е дека со тие 1/2/5 ден. неможеш НИШТО да купиш ... и дека пола од вас им паѓаат од џепови и ги мрзи да се наведнат да ги земат (пример) и со тоа не се согласувам ... Како што рече членката погоре , откажи се од лижавче ....бар знаеш си усреќила некој !

едит: На крај памет не ми е да ве разубедам ...

Ниту ве знам , ниту ве познавам а со вакви мислења ниту сакам да ве запознаам така да небитно ми е вашето мислење .... Исто како и вие - И јас си кажувам што мислам . !

• Ми се допаѓа
Reactions: VeS
Член од
2 април 2009
Мислења
1.405
Поени од реакции
177
1.Значи дека сум видел повеќе од вас , сум научил од сопствено искуство повеќе од вас и да , постар сум од вас и повеќе знам ... Да не не е така ? Не ме ставајте на ниво на дете да се расправам по форуми во 4 сабајле ....Сакаш прифати совет , сакаш не ....

2.Се сомневам да има повеќе од семејства такви но таквите се за палење на плоштад .... Кој ке го праќа детето да проси и да се бламира ако има џипови и палати како што кажуваш ти ? As I said -Се сомневам

3.Фер ...а од кај знаеш ти дали тие деца не се плод на *Силување* да речеме ?

Еве .... Бајрам Бајрамовски дошол дома начукан ја рашлапал типката и ја дупнал од Е***е ... да не има пари да абортира може ??

Си учела со такви ? Рече живееш близу такви ...познаваш такви , си видела што им се случува ?? Не збори глупости ... Што се они ? дебили да прават по 20 деца и да ги фрлаат по буништа зашто немаат да ги прехранат ? Еве да речеме и дека ИМА ТАКВИ ... СИТЕ не се такви !

4.Фер ....твој избор дал ке даеш пари/храна или ништо ... ама размислувањата од типот дека *прави деца за да има војници за просење* и *зашто да им давам , мене кој ми дал* се дебилни и се и под ниво ..

И да , има такви на кои што им е убаво да просат цел ден наместо да работат ама за *част искључоцима* немојте сите да ги ставате во ист ќош (не зборам за тебе)

И искрено мене ова со *пари не растат на дрво* за 5ден. ми паѓа смешно ....

Факт е дека со тие 1/2/5 ден. неможеш НИШТО да купиш ... и дека пола од вас им паѓаат од џепови и ги мрзи да се наведнат да ги земат (пример) и со тоа не се согласувам ... Како што рече членката погоре , откажи се од лижавче ....бар знаеш си усреќила некој !

едит: На крај памет не ми е да ве разубедам ...

Ниту ве знам , ниту ве познавам а со вакви мислења ниту сакам да ве запознаам така да небитно ми е вашето мислење .... Исто како и вие - И јас си кажувам што мислам . !

1.Не е така.Се гледа по муабетиве што ги правиш.
Кој совет да го прифатам? Кажа ти некој совет или одма почна да цитираш,да се расправаш,да делиш делче памет од твојот и да не осудуваш ради годините? Да имавме пишано 20,поинаку ќе не третираше и гледаше?

2.Иди во населба Керамидница,увери се сам.

3.И да се плод на силување како што велиш,незначи дека треба да имаат таков живот.Што не најде Бајре некоја работа за да им го приушти? Или па жена му? Или пак поизводливо им е да просат? Има работа,само треба да се најде.Немора да работи како шеф/шефица некаде,немаат сите можност за таква работа.
Да сум учела со такви,реков живеам близу такво маало.Едноставно немам доверба во нив,не сум гатачка за да знам на кој стварно му се потребни пари,а на кој не.Не ми ни оставиле простор за да видам.

4.Епа видиш,не се дебилни.Ти ако не си видел случаеви каде што ги злоупотребуваат парите,јас сум видела и затоа и зборувам вака.Имам и јас срце,а и останатите.Тоа што не ги браниме циганите незначи дека сме бесчуствителни.

5.Ако му давам сигурно нема да му дадам 5 денари.Мизерија е.Ако веќе давам,ќе давам повеќе,нема сигурно да се осиромашам за 5 денари,ама ти не сфаќаш дека не е тоа финтата.Мајка ми не работи по цели денови за да јас изигравам некоја дарежлива и да таа дарежливост се искористи на најлош можен начин.

6.Не се откажувам јас од моите „лижавчиња“ за да некој го искористи и тоа.Јас сум си купила лижавче,а тој со парите што ќе му ги дадам јас и + некои 4-5 други души ќе оди и ќе купува глупости.И зошто сум се откажала? Бар знам дека не сум ги искористила парите на цигари,лепаци и други работи кои што им се во шема сега.

Едит: Ни на крај на памет не ни е ни на нас да те разубедиме тебе и и ние не ни сакаме да те запознаеме.Не ни е гајле воопшто дали тебе ти е важно нашето мислење или не,има други на кои што им е.Главен фактор на форумов НЕ си.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
1.Не е така.Се гледа по муабетиве што ги правиш.
Кој совет да го прифатам? Кажа ти некој совет или одма почна да цитираш,да се расправаш,да делиш делче памет од твојот и да не осудуваш ради годините? Да имавме пишано 20,поинаку ќе не третираше и гледаше?

2.Иди во населба Керамидница,увери се сам.

3.И да се плод на силување како што велиш,незначи дека треба да имаат таков живот.Што не најде Бајре некоја работа за да им го приушти? Или па жена му? Или пак поизводливо им е да просат? Има работа,само треба да се најде.Немора да работи како шеф/шефица некаде,немаат сите можност за таква работа.
Да сум учела со такви,реков живеам близу такво маало.Едноставно немам доверба во нив,не сум гатачка за да знам на кој стварно му се потребни пари,а на кој не.Не ми ни оставиле простор за да видам.

4.Епа видиш,не се дебилни.Ти ако не си видел случаеви каде што ги злоупотребуваат парите,јас сум видела и затоа и зборувам вака.Имам и јас срце,а и останатите.Тоа што не ги браниме циганите незначи дека сме бесчуствителни.

5.Ако му давам сигурно нема да му дадам 5 денари.Мизерија е.Ако веќе давам,ќе давам повеќе,нема сигурно да се осиромашам за 5 денари,ама ти не сфаќаш дека не е тоа финтата.Мајка ми не работи по цели денови за да јас изигравам некоја дарежлива и да таа дарежливост се искористи на најлош можен начин.

6.Не се откажувам јас од моите „лижавчиња“ за да некој го искористи и тоа.Јас сум си купила лижавче,а тој со парите што ќе му ги дадам јас и + некои 4-5 други души ќе оди и ќе купува глупости.И зошто сум се откажала? Бар знам дека не сум ги искористила парите на цигари,лепаци и други работи кои што им се во шема сега.

Едит: Ни на крај на памет не ни е ни на нас да те разубедиме тебе и и ние не ни сакаме да те запознаеме.Не ни е гајле воопшто дали тебе ти е важно нашето мислење или не,има други на кои што им е.Главен фактор на форумов НЕ си.

Има , има .... баш тие 350.000 истото го рекоа :pos2::pos2::pos2:

Дај иди лулај се во парк , не лупај глупости !

Член од
23 мај 2009
Мислења
788
Поени од реакции
23
апсолутно не давам пари на жени што просат дали било наши или цигани здрави прави госпо ги дал со сите нишани нека одат нека работат за секој има работа ако сака да работи а најлесно е да бидеш опериран од срам и да сбереш една дневница од 500 ден дневно со излитени зборови.......
ми се случува да давам почесто цигара или пак на деца да дадам од тоа шо јадам али пари никако зашо тие просат за родителите да можат да ира нивниот татко комар

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Zavisi od raspolozenje. Nekad ko sum epten raspolozen, a ja koga sum raspolozen se gleda:tv: znam da im dam ili krem banana, nekad cokolado, a nekolku puti sum im dal po 100 ka. Ne gi opravduvam ama ete situacija. :tv:

Kajgana Shop

На врв Bottom