Промовиран новиот спот на Милчо Манчевски Macedonia-timeless

Член од
27 ноември 2005
Мислења
636
Поени од реакции
11
Дебатата за спотот почна вака:
Спотот е одличен. Браво за Милчо
Видеово на почеток е парче! Браво! Го симнувам одма.
и сајтот..за прв пат сите работи на едно место...одличен архив
Колку е само МОЌНО видеово! :vozbud:
Браво!Вакви работи ни требаат а не бистрење политики.:oeoeoe:
Го ставив видеото на Јутуб, може да го погледнете тука:
Ми се допаѓа :vozbud::vozbud::vozbud:
И видеото и сајтот за почеток е одличен :pipi:

Милчо Манчевски се покажа како вистински професионалец и одлично си ја заврши работата. Се надевам и следните видеа ќе се одлични.:smir:

Од утре ќе се прикажува на CNN видеово а потоа и на други познати телевизии низ светот :pipi:
Ова е тоа што требаше од секогаш да биде. Засекогаш.:wink:
ау ми се насолзиа очите и целиот сум наежен

браво за Милчо, не се ни сомневав дека ќе биде добро
прекасно

Macedonia-timeless
спичлес сум. преубаво склопено!
Ете пример на професионализам а не на партиски протекционизам.

Прекрасно видео, браво за целиот тим.
Екстра баш ми се допадна многу убаво скоцкано .
Ауф... прекраснооо :vozbud:

Линков и документите и податоците кои ги има ќе ги заболат јужните педери :zlo:
Се најде некој само да подбуцне и потоа следува катастрофа. Секогаш Македонија ќе има изроди кои ќе плукаат на се што е македонско или произлезено од Македонија. Ме интересира само дали и во другите земји вакви работи се случуваат или само во Македонија. Јас се гордеам бре што сум Македонец и што во спотот е прикажана Македонија и тоа MACEDONIA!!!! Уживајте бре во тоа што е македонско па макар и да не е добро направено, сепак е МАКЕДОНСКО. Самото името МАCEDONIA да го напишале на бела позадина со црвени букви е доволно!!!

Спотот „Македонија - вечна“ на Си-Ен-Ен

Извор МИА
24.12.2008 11:04
За спотот се потрошени 190 илјади евра
„Македонија - вечна“ е насловот на спотот за светска туристичка промоција на Македонија во режија на Милчо Манчевски што Министерството за култура денеска го промовираше во Музејот на современа уметност.
„Најважно ни беше да направиме проект по највисоки стандарди, без извинување и без оправдување оти татковината се брани со квалитет. Спотот ќе почне да се емитува утре нa католички и протестантски Божиќ кога сите седат дома, на Си-Ен-Ен и на уште пет други канали“, рече на промоцијата режисерот Манчевски.
Приказната на спотот е за едно девојче кое преку една волшебна сликовница патува во една земја на чудата - Македонија, што според Манчевски, ќе биде привлечно за туристот или добронамерникот да се запознае со македонското културно и природно богатство.
Премиерот Никола Груевски истакна дека спотот е одличен почеток од одличен мајстор како дел од еден поширок проект кој покрај претставувањето како туристичка дестинација има за цел брендирање на Република Македонија.
Манчевски: Татковината се брани со квалитет
„Со овој спот на почеток сме на една нова ера во презентацијата на Република Македонија. Треба да бидеме горди со природните убавини и културното наследство. Навистина Македонија заслужува тоа да го види и светот. Ако не го покажуваме на ваков начин нема да има сознанија дека тоа постои. Како и многу други земји во светот Владата на РМ се одлучи за ваков чекор во кој што ќе инвестираме за да потоа да добиеме многу повеќе“, рече премиерот Груевски.
Тој информира дека веќе е започната законската процедура за изработка на уште пет спота од кои еден ќе биде од општ карактер како и денеска промовираниот, а останатите ќе бидат тематски и посветени на брендирање на македонското вино, за македонската археологија, за убавините на македонските цркви, манастири и џамии, а еден спот ќе биде посветен на Охрид, како туристи најпосетено место во државата.
За поддршка на кампањата изработена е и веб-страница www.macedonia-timeless.com , преку која ќе може да се влезе во стотици други сајтови за Македонија и градовите, вклучувајќи ја и практичната цел туристот да може директно да букира авионски билети, престој во хотели и друго.
Емитувањето на „Македонија - вечна“ ќе почне утре на Си-Ен-Ен и на Си-Ен-Ен Интернешнл, а ќе продолжи во други десетина земји на уште осум јазици.
Материјалот за едноминутниот спот почна да се снима во октомври, на локации во Преспа, Велес, Прилеп, Крушево, Охрид, манастирот Св. Јован Бигорски, Кокино, Стоби, Курбиново, Конопиште, Скопје.
Спотот е во продукција на „Сенка филм“, финансиран од Владата и Министерството за култура со буџет од 190 илјади евра.

Што мислите за спотот?
Дали мислите дека ова е вистинскиот начин за представување на Македонија како туристичка дестинација?
Поради технички причини уште не сум го видел спотот па би ве замолил малце и за квалитетот да прозборите, за содржините и за пораката која со овој свет се праќа во светот...

Член од
22 декември 2008
Мислења
372
Поени од реакции
11
Dejan];2027662 напиша:
Дебатата за спотот почна вака:

ФАЛБИ ФАЛБИ, ...

Се најде некој само да подбуцне и потоа следува катастрофа.

Дејане - во модерни времиња живееме. Си слушнал за PR и за Creating Public Opinion Techniques? (Овие техники се присутни и кога се промовираат филмови, песни, книги и се друго). Според тоа нормално беше што на почеток се јавуваа само БРАВО мислења. И мене како на Македонец ми се бендисува спотчето. АРНО АМААААА - ЦЕЛТА Е УТНАТА. И од тој аспект поарно ќе биде Милчо да ги прочита критикиве и да проба нешто да смени во следните спотови.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Се што е Македонско го поштувам и признавам, но сепак додека го гледав спотот се осетив како да гледам Евровизија за најавување на некоја песна. :toe:

S

Sweet666

Гостин
Прееска ја утнав малце темата, оваа не ја имав видено =] Еве, видете го ова

Не ве потсеќа на спотот на Милчо? Да, знам , машко ја врти книгата.. Big deal..А спотов на Грузија е постар неколку години...

До кога вака??

Не ми се допаѓа спотот, а уште помалку фактот дека идеата е украдена. Вака, никогаш нема да бидеме свои, колку и да имаме богата историја..

Браво Милчо!:tapp::tapp::tapp:

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Dejan]: не мислам дека ти е фер коментарот. Не е работата до буцкање и до непринципиелно критикување. Се јавија многумина, меѓу кои и јас, кои го критикуваа спотот управо заради тоа што сме засегнати како Македонија е претставена во него.

Не завлегувам дали во критиките имало вмешано партиска политика, кај мене сигурно не. Меѓутоа, има моменти кои мораат да бидат подобро обработени. Впрочем и прашањето беше дали спотот воопшто ја задоволува основната задача/намена за презентација во странство. Ти очигледно мислиш да, јас мислам дека е воглавном утка. Затоа навистина сакам да видам подобрување.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Му посакувам да се обиде на направи НАЈОБИЧЕН спот, а не да се коцка на картата „уметнички спот“ зашто кога таа карта ќе се утне - наместо уметнички - спотот станува УТКА.

Со поинакви зборови: Ако Милчо направи ОБИЧНО ДЕЛО - неговиот уметнички талент ќе го направи делото УМЕТНИЧКО. Ако Милчо почне да се напрега да направи уметничко дело (како со Прашина, Сенки и спотов) - напрегајќи се - само ќе се посере.
Koмунизмот умре како термин, се друго си останало.

Ако сакаш обичен спот, еве Јован Јованов почна да режира, него да би го ангажирале од влада, ќе направи нешто верувам по твој вкус.

А луѓе како Милчо Манчевски кои го гледаат светот во неколку милиони повеќе нијанси него шо може окото на обичниот чоек да перцепира, ни би критикувал. Посебно не после 7 гледања.

Барем 77 би ми требале.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Во ред Serpico, но искрено, дали конкретниов спот е хеј-ОК?

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Во ред Serpico, но искрено, дали конкретниов спот е хеј-ОК?
Дали конкретново око е хеј-ок?

Ни треба The whole picture.
Артистички, креативно, е.
А за поентата, јас би да причекам...бидејќи немам априори дефетизам во себе за успешните признати Македонци.
Не велам дека некој има...онака, коментирам.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
А луѓе како Милчо Манчевски кои го гледаат светот во неколку милиони повеќе нијанси него шо може окото на обичниот чоек да перцепира
да но спотот не е наменет за луге што гледаат во неколку милиони нијанси туку токму за просечниот џо од америка...

дури потоа иде делот...што ке прави џо когха ке се искраца на петровец....кадфе после?

Serpico

Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
да но спотот не е наменет за луге што гледаат во неколку милиони нијанси туку токму за просечниот џо од америка...

дури потоа иде делот...што ке прави џо когха ке се искраца на петровец....кадфе после?
Македонцки, тогаш така гледано, владата е популистичка и према целиот свет бидејќи нит имаме солидни инфраструктурни инсталации за масовен туризам, нит имаме ред други работи - а се рекламираме, пре него ги средуваме нив.

А регулар Џоу веројатно би требало да се збуни и импресионира од спотот на брзака, посебно од бабата (има нешо меѓу Манчевски и стари баби, можда бил омилен внук на баба си :) ) па да просурфа и да открие се шо го интересира.

Видете, ако во еден спот сакаме да ставиме се, ќе се изгуби фокусот на сите работи и ништо нема да се истакне. Како што цртањето на портрет подобро дефинира едно лице, а цртањето на фудбалска трибина не доловува ничив израз. Јас велам дека играл на карта soft-teaser кој ќе треба поопшто да заинтригира, после што посистематски би се одело на презентација на конкретни работи (кои супер ќе изгледаат на ТВ :) ).

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Друга работа е многу поважна: интересно е како може толку многу негативна енергија да се троши, а да не се гледа вредното и да не се ужива во убавото. Спотов добива исклучителни пофалби од цел свет, ама кај нас луѓето бараат мани дури и кога ги нема. Ова е одличен пример како негативно се занимаваме со самите себе. Лошото не' интересира и просто го бараме и го предизвикуваме. Очекував бурни и злобни реакции, ама ги очекував од грчки националисти, а не и од нашинци - вели Манчевски.

http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=304C1082620D284B8FD96FEB3FE405D2

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Македонцки, тогаш така гледано, владата е популистичка и према целиот свет бидејќи нит имаме солидни инфраструктурни инсталации за масовен туризам, нит имаме ред други работи - а се рекламираме, пре него ги средуваме нив.
ТАЧНО..мај френд...кај ке дојдат бре...та не знам каков бил спотот

имаме проблеми со аеродромот..еве уште не можат под концесија да го дадат.треба модернизирање и проширување на пистата, вака се лета само до Будимпешта..на петровец не ги збира...башка музеите, жицата во стоби и калта на хераклеа...

Видете, ако во еден спот сакаме да ставиме се, ќе се изгуби фокусот на сите работи и ништо нема да се истакне.
пак тачно......спотовите на кипар, грција па и црна гора...просто, конкретно, убаво

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Ќе го искоментирам само спотов без да навлегувам во анализи и барање влакна во јајцето како што тоа многумина го прават...

Спотов е прекрасен. Милчо, секоја чест:pipi:

^Capo^

Креативец во движење:)
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.752
Поени од реакции
285
Спотов е ОК, ама само ок. Милчо многу заебано гледа на работите, некако е многу мрачен.
Го гледав и грузискиот спот и ама ни малку не ми личи на нашиов односно обратно.
Ама вредноста за квалитетот дефинитивно не иде, за вакво нешто многу е 190000евра.

Kajgana Shop

На врв Bottom