I sto odluci na kraj? jas sum vo ista situacija sega i ne znam sto da izberam spored cena i kvalitet...a i majstor monter ne znam koj ima salam...ajde pofali se ili pozali seЗдраво, во скоро време планирам да ставам пвц прозори па се двоумам помеѓу Salamander BluEvolution ( оков Sigenia или AGB) и Veka Softline (оков AGB), и двата 3д. Дали некој може да сподели искуства или препорака во однос на овие две опции?
Рехау е профилот, Генео или Синего се дизајни на профилот Рехау.Здраво,
сакам да ставам ПВЦ прозори, па сакам да прашам кои се подобри и поквалитетни профили -Rehau или Veka?
Veka се со Siegenia оков, а Rehau не знам со каков оков ги прават (може да ми препорачате оков и за нив)
И која е разликата меѓу Rehau и Rehau Geneo?
Субвенции нема, но има 10% од банките за енергетска ефикасност ...со фирми регистрирани со сертификати што ја исполнуваат по програмата.Dali IMA godinava subvencii za prozori Od vlada?
Гелан исто така германски профил, со малку поразлични стандарди и дизајни, на пример 82мм, 86мм и слично.Здраво,
ги исчитав сите мислења пред некој ден на оваа тема, но пак имам двоумење.
Сеуште не сум бил да прашам за понуди но од тоа што го прочитав имам некоја слика што би сакал да ставам како ПВЦ.
Се мислам помеѓу Века, Реаху и Гелан (Gealan) и оков Мако или Рото.
За првите два профила веќе горе доле јасно ми е дека се работи за добар квалитет, прашањето ми е повеќе за третиот, дали некој има искуство со него.
Алумил има 3 фирми што ги препродаваат нивните производи (не готов производ туку профил), ниту еден препродавач од нив не е сериозен...затоа се непознати и така ќе останат долго време.Во продолжение на мојот претходен пост еве еден линк према проиѕводите на Алумил од Грција. https://www.alumil.com/bosnia/homeowners/products/windows-doors
Ова е сајт на босанската филијала, не знам дали има и во Македонија филијала, изгледа дека нема шо по мене нема логика - има за Босна и Херцеговина и Албанија, а нема за македонија
Убаво објасни за оковот, фала ти. Некако и мене поголем фаворит ми беше Рото оковот.Гелан исто така германски профил, со малку поразлични стандарди и дизајни, на пример 82мм, 86мм и слично.
Во корпорација е со Века, односно Века го купи Гелан пред 7,8 години.
Гранулатот на гелан е малку поразличен од другите односно малку потемен , вероватно дека има повеќе олово или некоја друга легура.
Не е лош , добар е ги исполнува стандардите...но ако имаш понуди исти од рехау или века со гелан јас би ги избрал првите 2.
Едноставно на ниеден саем или семинар, или во германија на некој наптревар не добил прва награда за разлика од другите.
Рото НТ оковот е незаменлив, мако е исто така добар доколку го носат од германија, макото има една голема мана. Горниот рајбер (тоа е еден механизам на двокрилен прозор што е со адаптер) многу тешко се затвара, инжинерите тоа добро не го имаат направено и често се расипува, јас работев со мако долго време и го баталив најмногу ради тоа.
Jas imam VEKA Softline 82 so troslojno staklo,vo format 4/12/4/12/4 sto znaci 4mm 4 sezoni staklo, 12mm argon, 4mm flot staklo,12mm argon, 4mm K staklo ili nisko emisiono staklo. Okovot e Sigenia. Koeficientot na toplotna provodlivost za moite prozorci e 0.98wm2/K, A se sto e pod 1.1 e standard na EU za energetsko efikasni prozori. VEKA Softline 82 so ROTO okov e odlicen izbor. PozdravУбаво објасни за оковот, фала ти. Некако и мене поголем фаворит ми беше Рото оковот.
Инаку, со еден пријател зборував за рехау, ми спомна нешто дека во последно време како да забушаваат со квалитет, од типот од рециклирани материјали го прават профилот итн..
Некако мислам дека Века + Рото ќе биде најдобра/најдобитна комбинација, но ќе видам и со цени и понуди како ќе биде. Ми рекоа сигурно 4-500 евра ќе биде поскапо од другиве.
Како си задоволен со звучната изолација?Jas imam VEKA Softline 82 so troslojno staklo,vo format 4/12/4/12/4 sto znaci 4mm 4 sezoni staklo, 12mm argon, 4mm flot staklo,12mm argon, 4mm K staklo ili nisko emisiono staklo. Okovot e Sigenia. Koeficientot na toplotna provodlivost za moite prozorci e 0.98wm2/K, A se sto e pod 1.1 e standard na EU za energetsko efikasni prozori. VEKA Softline 82 so ROTO okov e odlicen izbor. Pozdrav
Od trite navedeni najdobra varijanta e vtorata VEKA softline 82 so bilo koj okov, i dvata se megju najdobrite. Ako baras ponuda od Rehau baraj profil GENEO bez celicno ojacuvanje do odredeni dimenzii na prozorite. Toa e poradi rau fipro vlaknata koi gi koristat vo proizvodstvo na GENEO profilot. So toa se dobiva na cvrstina na profilot i poradi toa nema celicno ojacuvaje, a koeficientot na toplotna provodlivost na profilot e 0.76, i se sto e pod 1.1wm2/k spored standardot na EU se energetski efikasni prozorci.Како си задоволен со звучната изолација?
Малку се двоумам околу аргонот, некои ме убедуваат дека е залудна инвестиција, а некаде и на форумов прочитав дека за 4-6 години тој ќе го снема и инвестицијата е малку апсурдна, ама шо знам.
Инаку за моиве димензии барав понуди по градов и ретко кој со РОТО работи, па како опција е Мако и Сигениа.
Понуди што ги имам со цени се следниве:
1. Veka SWINGLINE 70 со оков Мако + 4 сезони стакло (4+16+4) = 1100e
2. Veka SOFTLINE82 82 со оков Сигениа +4 сезони трослојно стакло (4+16+4+16+4) = 1700е
3. Gealan со оков Мако +4 сезони стакло полнето со аргон = 1150е
Повеќе ме влечеше ова последново дека со аргон полнети стакла, ама уште не сум одлучил и ќе барам и други понуди со рехау и саламандер.
Ќе може малку подетално да објасниш за ова,како се зима?брзо иде? И сигурно е 10% за сите ?Субвенции нема, но има 10% од банките за енергетска ефикасност ...со фирми регистрирани со сертификати што ја исполнуваат по програмата.
Јас мислам 15% е ако е во прашање само ПВЦ дограма ако купуваш плус комбинирано некој друг енергетски ефикасен производ пример соларен панел , клима уред, термо фасада... имаш 20%.Ќе може малку подетално да објасниш за ова,како се зима?брзо иде? И сигурно е 10% за сите ?
Фирмата треба да е сертифицирана и пријавена дека работи по таа програма. Не сите фирми работат по таа програма, ако си кредитоспособен парите ќе бидат одобрени за 1 недела...ако имаш проблем со документација трае до 2 месеци.Ќе може малку подетално да објасниш за ова,како се зима?брзо иде? И сигурно е 10% за сите ?