Прозни искри

Paranoik

내 ♡, ∞.
Член од
10 август 2008
Мислења
1.873
Поени од реакции
451
За тебе - in a state of trance.

Oва не е време на жалење во кое пишувам,
иако е полно со празни чаши и контејнери кои мирисаат на..
„Пак заборавив. Пак заборавив.“
Да се биде изгубен во гужва не е ништо повеќе отколку да ми недостигаш кога спијам, и да го гребам првиот слој од мојата кожа кога сум будна,
и никогаш знаејќи по кој пат да тргнам кога светлата на семафорот се менуваат,
и менуваат,
и менуваат,
а јас стојам во едно исто место.
Затоа што има нешто кое требало да биде нешто,
и разбирам дека еден ден судбината ќе ме има проголтано целосно,
и додека ја глода мојата долга кафена коса
помислувам на сите кошмари каде прекинувам,
а ти никогаш не беше таму.
Ќе се прекријам и ќе си ги избројам моите прсти,
и ќе се утешам со фактот дека бројот никогаш не се менува
затоа што кога нештата се менуваат јас играм на прагот од мојот прозорец, и мислам на времињата,
кога сакав да скокнам и самотијата ме облекуваше,
и секогаш наликував на тажалка.

Лакирани сјајни црни чевли. Ги гледав како те спуштаат во земјата,
а јас бев толку млада што се прашував колку долго ќе и треба на
тревата да порасне.
Но сега знам.
Помина една година,
и ништо не е променето,
а се` е променето.

Носам леќи секој ден, и отпрво ми требаа часови за да ги наместам,
и тогаш ќе плачев и плачев и плачев и шминката ќе ми се размачкаше и престанував да бидам убава,
но сега сум повторно убава и тие влегуваат лесно и ми недостигаш.

Пијам чај сега и ставам премногу шеќер во него и ти би го мразел тоа
и јас престанав да се јавувам и престанав да чекам
и ти престана.
И престaнав да посакувам и престанав да пишувам
и ти престана.

Пак е добро.
Бев послаба минатата година а моето тело сеа --
би го мразел.
Но сите се` уште ми се насмевнуваат.

Што можам да направам ако тие продолжат со смалување на стандардите?

Ја среќавам побарувачката и тие ја маваат мојата карта и ги ставаат перниците над моето лице
за да ја спречат светлината
и спијам до пладне
и ја читам пропагандата која ја објавиле за „Себепомагање!“ и јас верувам во тоа
бидејќи така е поубедливо
и се тркалам од креветот и си правам чај
и мојата мачка е таму за да седи на мојот граден кош и ме гуши и ме остава
да уживам во тежината, макар и на кратко.

Шетам сама во паркот кога е облачно и мислам дека може да врне
затоа што е убаво кога небото е сиво
и не е сосем црно или бело,
и не е сосем лево или десно.

Неутралност е она што ми треба сега.

Понекогаш го листам весникот и кога ја смирувам тагата има мастило на моите раце и мислам дека тоа е многу симболично.

Зборувам со моите пријателки за тебе, па ти не си некоја којзнае каква тајна.
Лошо техно свири во позадината,
и им го објаснувам мојот живот во движење на тапаните.
Тие мислат дека сум прекрасно трагична,
како да никогаш не си ни постоел.

Кога зборувам за тебе сега те изговарам како да си статуа, и велам нешта кои звучат како:
„Но, не се каам за тоа“, или „Среќна сум што сум го поминала тоа време“, и
чудното нешто е што го мислам тоа.
Тоа не значи дека се` уште не печам огромни купови храна,
немајќи кому да му ја послужам,
исто како часовите кога лежевме така спружени, и не моравме да зборуваме,
а сега се прашувам дали можеби требаше,
затоа што само моето лежење во твоите раце не те задржа тука.

Не те кривам тебе
но
не се кривам ни себе
..јас сум несреќа,
чии пропорции се толку епски што ме тераат да вриснам.
Можеби би.
Јас
мислам дека некој ден би напишала мемоар и твоето име би било нешто романтично во првата глава
и тогаш би се вратила назад и би го променила, секако, бидејќи ти си никој освен себеси
и тогаш ништо не би изгледало правилно по тоа и јас никогаш не би го завршила, би го нарекла потрошено време
и би го исфрлила,
но би знаела што испарило
пред на се да му помине рокот
и да биде фрлено во ѓубрето.

Се стркалав на патот и почнав да одам
но немав каде.

Па, каде да одам од овде?

Сите автобуси запреа и сите аеродроми се мртви,
а мојот багаж е зашиен во мојот стомак и се е накосо..
И наопаку.. Ми треба кафе.
Или чај.
Пијам чај во моментов.
А некои работи едноставно се влошуваат и влошуваат, иако времето треба да излечи се.. Само сакам да знаеш дека љубовта е како авион,
правејќи го рајот потежок за вдишување
кога си внатре, илјада метри над светот..
Но сепак си безбеден.

Пет-инчен прозорец од солзи, воздухот е тежок, и чистите пластични кеси каде кислородот нема да зголеми ништо..
Никогаш нема да те заборавам.

20 January, 2010.
You know who you are.

la-loca

Immortal...
Член од
24 јули 2009
Мислења
2.545
Поени од реакции
1.252
За некогаш....

Тишина...и тоа не само во ноќта, туку во текот на целиот ден...бараше некој кој ќе ја разбие монотонијата.Бараше уста што не колне, чиста душа, нежни раце што ќе ја допираат и галат.Бараше некој што ке ја почитува и ке ја разбере.
Темнина...токму таа црна темнина ја обзела нејзината невина душа. Горки солзи на нејзиното лице се тркалаа како капки дожд на лист од цвет...Црна ружа покрај неа...и беше омилено цвеќе...
Сакаше да излезе од осаменоста, не можеше...бараше начин, не наоѓаше. И токму тогаш кога мислеше дека за неа животот нема смисла и дека е најдобро што е можно побргу да заврши...
Го пронајде него. Оној зрак светлина случајно ги ослепе нејзините прекрасни сини очи. Прекрасната насмевката за миг се појави на нејзиното лице. И тој миг не престана...траеше долго...Разменија имиња и почнаа да говорат...не мораше да се слушнат зборови. Доволен беше говорот на нивните тела. Трепереа од возбуда...Нови, непознати чувства завладеаа со нивните души...Таа како да воскресна, но овој пат и телото и душата и беа овде, присутни...
Пронајде совршенство...токму тоа што го бараше,а беше цврсто убедена дека не постои. Му се беше заблагодарила на Бога што сеуште е жива и што живее моменти како овој сега...
Секојдневно се гледаа...миговите на радост и среќа за нив станаа навика...се познаваа краток период, но исто како да се знаеле цел живот...
Се сакаа, се љубеа...но се беше само миг...барем така изгледаше за нив...
Црна го чума обзела неговото тело...таа вест за неа значеше смрт...но не смееше да попушти пред лицето на смртта, не покажуваше слабост...беше со него и ден и ноќ...сакаше да го смее, како што тој ја насмеа неа уште при првиот поглед при првата средба...го расположуваше најмногу што можеше, а во себе плачеше. Срцето и се кршеше од тага. Знаеше дека кога тогаш ќе престане да ги гледа тие зелени очи, тој сјај во нив, таа насмевка, да ги осеќа неговите полни усни, неговиот нежен допир...
Животот си поигра со неа, ја донесе до дно, па ја крена, а сега повторно сака да ја спушти дури и под дното. Беше цела распарчена како скршена чаша...но имаше во неа сила се до оној момент...до судниот час...
Замина. Згасна уште еден млад живот. Го нема повеќе сјајот во неговите очи. Нема веќе кој да ја прави среќна. Нема веќе кој да ја гушка, да ја допира и да и вели дека животот е убав и вреди да се живее за моменти како оние кога биле заедно...
Престана да диши...го прегрна...очите и се наполнија со солзи. Оној миг кога нејзината насмевка за прв пат после долго време се појави на нејзиното лице одеднаш престана. Ја снема. Исчезна во длабочините на морето, некаде каде никогаш и никој повторно нема да ја врати...Посака да е на негово место. Се ќе дадеше само да е жив.
Болка, тага, солзи и љубовта што остана да ја чува за него. Тоа го имаше во нејзиното срце...
Се што создаваа заедно, сега го нема. Таков е животот, додека мислиш дека ти се одвива баш така како што само некогаш си замислувал, ќе се појави нешто што ќе расипе се. За нив двајца се појави смртта...убиецот на среќата...верниот пријател на тагата...
Го остави вечно да спие. До него стави Црна ружа, да го потсеќа на неа таму некаде каде ќе замине неговата душа, и една капка горка солза да знае дека без него за неа животот нема смисла и е само миг од вечноста кој едвај чека да заврши...за пак да го пронајде...
А таа само го чекаше моментот кога повторно ќе бидат заедно, еден до друг, гушнати, како некогаш...

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
И повторно она чувството на познат парфем, но бледо сеќавање од каде.
И повторно истата музика, но потиснати настани во меморијата на кои таа потсетува.
И повторно седам сам, придружен од ладните мисли кои овој пат навистина тежат повеќе од минатиот пат. А пак за секој следен, викам дека се потешки од последниот.
И повторно го дочекувам изгрејсонцето...
И повотрно се запрашувам... Ако изгрејсонцето е вечно и се повторува, тогаш каде е крајот на постојаното измачување со бледите сеќавања и потиснатите настани...

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Студ со тежина на бетонска арматура го обви нејзиното тело.
Безизлената ситуација имаше излез накај надежта која и тогаш не умре.
Иднината изгледаше посветла од било кога но и подалечна.Желбата за подобро утре растеше како што тежината врз нејзиното кревко тело се зголемуваше.
Се наоѓаше во магичен круг, од кој никако не можеше да излезе.И преостануваше да се врти како на вртелешките во паркот и да чека да заврши возењето.Нејзиното возење траеше предолго и и' предизвикуваше мачнини и гадење.
Сакам надвор од овој горчлив круг, ми се лоши веќе!!

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Можат многу работи да кажат за мене.Сум направил многу гревови во животот,нешта од кои се срамам и нешта кои мислам дека беше неопходно да се направат.Како и да е,за мене како човек можат да кажат многу нешта,но не и дека го познавам стравот.Јас и тој никогаш не сме се сретнале,не знам дали ќе се сретнеме.За разлика од тоа што јас и тој не се познаваме го познавам преку другите,сум го видел во нив , во туѓите очи...Некогаш јас сум го причинил....Со задоволство.
Но вечерва додека заспана се стуткала во мене и морници ја полазуваат од страв сфаќам дека го мразам стравот.Би се заменил да го почувствувам,да видам што е толку моќно да ја натера да трепери.За да го победам.Но најмногу од се за таа да не го чувствува.
Не ги сака зборовите,ниту јас не сум нешто вешт со нив.Затоа утешителни зборови не доаѓаат во предвид,јас и онака не ја освоив со зборови туку со непокорност.
Чувствувам телото ми трне од нервоза,сакам да ја разбудам но само ќе и потврдам дека има од што да се плаши.Можеби е подобро да ја оставам да се соочи.
Најголемата тегоба ми е што додека во овој момент додека трпери во сонот никој не може да ја спаси.Не можам ни јас...сонот е проклет некогаш мораш сам да се бориш во него.Но таа знае,во реалноста сите битки кои можам јас ќе ги издвојувам за неа.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не знам од каде да почнам, пред некое време гледав еден филм потпрена на столица каде главниот протагонист почнува со есеј каде ја објаснува својата смрт во една секвенца од 5 минути и потоа почнува увертирата во филмот па така ќе почнам и јас.
Јас сум мртва и оваа сторија нема да има хепи енд и не е препорачлива за сентименталци. Родена сум во Јапонија со прекрасно извајано тело и долг врат, мојата мајка ме извади и ме стави во една кутија каде потоа со камион и брод бев однесена во Македонија и ставена на излог.
Се сеќавам на времето кога бев во излогот многу мали разбушавени момички и момчиња ме гледаја со страст и со испазени јазици. Имаше и некој кој само застануваа и само фрлаа мал поглед кон мене и продолжуваа со својот пат. Доцна навечер кога мојот очув ме оставаше сама со останатите беше поинтересно, знам една вечер за малку не ме повредија кога две млади момчиња удрија со камен каде што стоев и набрзина ме зграбија под мишки. Знам дека чув само нешто "чивча да ноне аларми милиција ауууу паша зоти луи" и ме ставија во заден багажник на форд ескорд.
Ме извадоја од задно седиште следното утро и ме сместија во една просторија. Прв ден видов светлина дури по неколку дена кога едно келаво момче ме зеде за прв пат да ме легни. Ме зеде во неговите раце и мавна еден силен удар на моето тело.
Се гледа дека е нова ама изгледа е крадена му рече на мојот сопственик
Није жими бога татко од Швицарска ги прати за мојот сестра, таа се мажи сега и зато је продајем јефтино
Ти давам 300 марки ако сакаш неам повише рече момчето
Ај паша зоти чивча педери не дајем испод 500 ако треба ќе ја фрљам бе копук ајде бриши сега
400 марки договорено и пушти момчето рака
Ај ајван че кољи татко ми ама ко имаш мерак ајде давај парите

Момчето кое се викаше Стево и сите го викаја Еди ме стави во една кожена торба и ме однесе дома. Потоа Еди ме покажа пред неговите пријатели кој беа оддушевени и сакаја да ме погалат. Прво ме наштима еден дечко кој исто така беше келав и забележав дека сите се келави додека момичките беа слаби со разбушавени косички и црни подочњаци иако да се средеја ќе изгледаја поубави од сите оние што ги гледав секое сабаље во локалниот кафе бар кој шетаја пудлици и одеа на кафе.
После мојот нов газда сакаше да ме проба и почна силно да мава по моето тело и да стега по мојот врат слушав некој неразбирливи зборови како Фак да полис ,Кил да нигрс, гив ми а пуси бич. Со мојот газда бевме заедно две години кога еден ден неочекувано го снема и мене ме запленија во една зграда со знаk МВР и ме оставија во една соба со чичковци со плави мантили. Подоцна дознав дека мојот газда е во затвор за убивање на пудлица од јавен обвинител во јавност и осуден на 12 години робија и јас сум корпус деликти во ОЗ Шутка.
Многумина во тоа време само ме погледнуваа се додека не бев затворена во еден магацин заедно со Алфа 156 и Фиат 1300 кој беа фатени на дела првата за психотропни сустанции додека Фиатот за недозволена трговија со огревни дрва.
Бев купена на лицитација од еден млад господин кој имаше сопствен бенд и свиреше на свадби, тоа беа едни од најдобрите денови во мојот живот мојот газда ме чистеше секој понеделник, не ме гребеше на моето тело и врат, едноставно уживав во секој момент од мојот живот. Бев многу љубоморна зошто мојот често ме изневерување со многи момички, ме оставаше закачена на зидот додека ги слушав лелеците на момичките кој збивтаја под него. По неколкугодишно уживање реши да ме продаде на едно разбушавено момче кое беше на 15-16 години. Прва работа кој тој ја направи беше што ме пресоблече и залепи на моето тело сликички од Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains, Sonic Youth и неколку костурски глави. Изгледав за никаде и покрај тоа што се воскликнуваја на моето ново руво неговите другари и другарки. Кај него бев само два месеци и потоа ме замени за стрипови кај еден постар господин кој редовно онанираше под туш и покрај тоа што имаше жена која изгледаше солидно и една ќерка од 13 години. Си го добив старото руво, ме истружија со сусијат, малку кит и ме префарбаа, нови жици и повторно се чуствував млада и привлечна. По една година мојот нов газда наеднаш го снема, за дури пред мојата смрт да разберам дека господинот е обвинет за противблудно дејство со својот ближен. Во истиот момент знам дека и неговата ќерка е однесена во некоја инстутуција наречена Санаториум и дека сега се чуствува подобро.
Ме пронајдоја на таванот од куќата после 6 години. Веќе бев изгризана од глувци и молци, немав ниту тело, ниту врат, докторот каде ме однесе еден чисчко кој го чистеше таванот дијагнозираше дека болеста метастазирала до тој стадиум за да нема лек и дека клинички сум мртва.
Но не сум тажна за тоа, јас веќе усреќив неколкумина мажи и сега ми е само време да се одморам. Знам дека скоро сите мои сестри ги чека иста или слична судбина, некој од нив ќе видат орди на луѓе кој завиваат на секој допир, некој дури ќе доживеат подлабока старост зошто се со потписот на газдата ама сите ќе иструлат.

T

TheJester

Гостин
Од секогаш сум се пронаоѓал само во минатото. Секогаш во еден ист сон, како чекорам по плочникот. Газен милион пати, со едно чудо изместени плочки. Секоја од нив со своја врезана приказна. Чекорев по плочникот на минатото и сам речив да ги наместам сите коцки во сложувалката.
Го осекав твојот мирис. МИслев дека секој ден го дишам твојот мирис. Сонував дека го впивам секој молекул од туѓоста сто ја носеше во себе. Патував низ соновите, низ бескрајни хоризонти полегнати на краевите од морињата се што видов е само предупредување на опасност од ништо!! Од празнината! Од ништожноста! Да, се плашев од тоа!

“Ми кажа дека ја сака. МИ го кажа тоа на, за него специфицен начин, повлечено, со малку зборови, грубо и во одбранбен став. Ми кажа дека не му е сеедно ако си земине. Но, тој никогаш нема да и го каже тоа, таа длабоко во себе го знае. Таа знае дека во истиот миг штом ке бидат изустени двата свети збора, во истиот оној момент штом таа ке се почувствува бескрајно сигурна во неговите прегратки, тогаш страста ке почне да се рони како бајато колаче, се дури не исчезне.“

Го помнам секој оној миг кога со жар во очите, со немир во утробата и со топлина во градите чекаше да ги изустам двата збора. Ти треба моќта. Зависна си од тоа. Мора да знаеш дека си ме освоила, дека си ме покорила, мора да знаеш за да продолжиш понатаму. Ми кажа оти сум добар (иако се трудев да бидам најдобар за неа) таа никогаш нема да признае, ниту пред себе ниту пред никој. Уживаш во се она што го правам, во се она што не го правеле обичните смртници.

Во овој живот, некој следен
или пак сите претходни....
Биди ми само Љубов
со која ке ги отсонувам сите сонови!

Nonteizam

Полихистор
Член од
13 декември 2008
Мислења
1.129
Поени од реакции
791
На крајот... кога нема да остане ништо... ќе останат само чувствата. А таму јас ќе бидам господарот. Знам дека сега тие ништо не значат, во овој перверзен и кичест свет чувствата се осека на времето, и не е битно колку те сакам или зошто те сакам... за жал битно е како те сакам. Не е битно треперењето на срцето кога си блиску... или возбудата во очите кога ќе го сретнат твојот поглед... не е битно вниманието кон твојата сенка или бескрајните сништа кои ми ги крадеш... Чувствата сеуште не се во мода.
На крајот... кога нема да остане ништо... чувствата ќе бидат валута, тогаш јас ќе бидам богат, а ти ќе бидеш ограбена... Можеби ќе ти биде понудена нова шанса, но знам, ќе бидеш слепа во тој свет... Во тој свет ќе гледаат чувствителните, ќе слушаат моралните, ќе зборуваат страствените а ќе мирисаат преданите... Светот ќе добие нови вредности... а осакатените од минатото ќе го добијат својот човечки лик. Тестот ќе бидеме ние... повторно обединети во поинаков пејсаж... таму твоите услови ќе бидат бесмислени... таму нема да важи пасошот на статус, нема да важи пропусницата на пробисветот, картата на бруталноста или печатот на аристократијата... таму ќе бидеме важни само ние... голи и обезличени робови на страста, послушници на знаците на љубовта, идолопоклоници на емоциите... чувари на чувствата.
На крајот... Кога нема да остане ништо... спомените ќе бидат твој пекол... меморијата на пропуштените шанси и лузните од грешните љубови. Колку ќе патиш, тоа го знае само твоето его... но знај јас ќе патам исто како и порано. Никогаш нема да те сакам помалку... ти никогаш нема да ме сакаш повеќе, знам... но ќе си го дозволам задоволството никогаш да не прекинам да мислам на тебе... секогаш ќе бидеш тетовирана во моето срце... тетоважа која боли засекогаш како првиот пат...
На крајот... кога нема да остане ништо... материјалниот свет ќе нема функција, можеби таму сеуште ќе живеат луѓе кои не се прилагодиле на новите идеали... но тоа тешко би можело да се наречат луѓе, преку погледот од тој свет. Можеби и ти ќе останеш таму, каде се цени неморалот и лагата, каде злото е предност а парите моќ... светот каде се убива за власт... светот каде чувствата се недостаток а злобата афродизијак... светот каде љубовта не значи ништо.
На крајот... Кога нема да остане ништо... и оваа порака ќе биде бесмислена. Ни самиот незнам дали ја пишувам за себе или за тебе... и те молам, немој да ме сватиш погрешно... пораката не е напад по тебе, туку врз светот... светот кој ги топи човечките односи како да се направени од восок... светот кој обесхрабрува емоции на секој чекор... светот кој нашите личности ги претвори во шини по кој се движи еден безличен воз на експлоатирањето... ти за жал перфектно се вклопи во тој свет... се претопи во него и го изгуби најважното што го имаш... ја изгуби страста од твојот шарм, ја изгуби ведрината од твојата насмевка, го изгуби сјајот во твоите очи и ја изгуби љубовта во твоето срце. Ова писмо е протест против светот... но истовремено аларм до твојата свест.
На крајот... Кога нема да остане ништо... ќе остане само љубовта... од мене... за тебе... засекогаш...

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Уште еден пламен потклекна пред силината на ветрот.
Уште една свеќа си ја догоре својата судбина.
Ќе успеам ли да го изградам оној ѕид чии темели ги градам повеќе отколку што беше предвидено? Ќе успее ли тој ѕид да ги заштити другите свеќи од немилоста на ветерот?
Но, само едно со сигурност знам. Иако ветерот ги гаси свеќите и повремено бутка по неколку цигли од она кое јас го градам, за кратко време ќе успеам да си ја постигнам целта.
Па, кој е појак сега? Јас зад ѕидот или ветерот додека ја губи силата удирајќи во него?

M

M del Mar

Гостин
Зарем мислиш дека те заборавив? Зарем мислиш дека би можела да те заборавам?
Фрлам поглед кон минатото и те гледам тебе, а сега? Каде си? Те нема!
Посакувам да можев кога ќе погледнам низ прозорецот да го видам твојот ангелски, нежен лик, да те видам како безгрижно се упатуваш кон својот дом.
Секој пат поминувајќи покрај сега веќе напуштените љуљашки очекувам да си таму и весело подрипнувајќи да се упатиш кон мене за силно да ме прегрнеш.
Иако мразам, со сиот страв и трепет, додека по целото тело ме лазат морници, чекорам по тој пат со желба и копнеж да те видам, попусто е.
Помина долго време, а јас сеуште не се соочив со фактот дека тебе те нема, сеуште се надевам, живеам во илузија дека еден ден повторно ќе те видам, но залудно е!

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Денеска гледам ми исчезнуваат мистериозно постови па добив инспирација за да напишам еден краток расказ зошто мразам да се влечкам како Јозеф К по сиви ходници и канцеларии безпотребно па ова ќе биде нешто Виндфакер против државата.

Малиот ученик кој ќе го викаме Џек Д. Рипер во расказот го фрли ранецот на столицата и се упати во детската соба. Соблечи ги чевлите и седни да јадеш се одзва мајка му од кујната која носеше наметка од прашак ариел и подготвуваше вечера.
Не можам рече малиот Џек Д Рипер и се упати во детската соба и го пушти комјутерот. Мајка му влезе со телефонот во едната и дрвена лажица во другата рака.
Ајде нема не можам мораш да јадеш, има време и за компјутер.
Ќе јадам сендвич со салама покасно.
Станувај само сува храна внесуваш во организмот, направив ќофтина со сос од домати и супа од подравка каква ти што сакаш алпска.
Ама мамо ќе го почекам татко ми рече малиот Џек.
Нема да го чекаш има и за татко ти, мијај се раце и седнувај да ручаш додека се топли ќофтината и супата.
Малиот Џек кој не беше воопшто мал и полнеше 19 години потседна на малиот астал во кујната и почна да јаде со сласт.
Мајка му се придружи и коментираше задоволно во текот на ручекот, ти реков дека си гладен ти одма на компјутер да седнеш, имаш време и за тоа, никој не ти забранува посебно кога си одличен со успехот на училиште.
Џек се упати на комјутерот и се логира набрзина, 54 пријатели на мсн он-лајн и 68 пораки на и-мејл од кој 6 спам и 58 од фејсбук.
Ништо вообичаено се логира на кајгана и се најави како модератор, 4 пораки на профил и 3 приватни пораки од кој 2 од пичина.
Ги прочита и врати со вообичаени спам - пораки, на фејс-бук ништо ново, време е да се врати на кајгана. Почна да ги чита мислењата на неговиот подфорум. Ќе ги прегледува само тие што се напишани од 7 и 34 до 13 и 23 зошто останатите ги прегледа вчера.
Не најде ништо посебно, освен неколку спамови кој по дифолт се бришат, мислам кој побогу пишува пост со едно смајли и два збора, па ова не е мсн или скајп. Не вреди да се нервираш со децава рече Џек. Најде едно мислење од Мандрак коеј го познаваше добро од форумот па член е од 2005-та кое е за бришање. Раката малку му затрепери ама ако се пожали навистина е оф-топик и не морам да му објаснувам.
Му падна окото на еден пост напишан од Др.Стрејнџлов кој беше медиум во должина ама не беше во контекст со темата. Го прочита еднаш и само сарказам во него во тема каде што не му е местото, се знае дека во чек дис аут се прават вакви неврзани муабети и глупости. Го избриша и него и уште 12 други глупости и се одлогира. Треба да се јави до кај Мафли и да видам како е ситуацијата вечер за кафенце............................................................................................................................................................................

Но тоа не е се никогаш не размислуваме каде исчезнуваат постовите кога Џек Д Рипер ќе ги сецне, тие заминуваат во виртуалното гробје наречено ресајкл бин во датабазата на форумот.
Таму е наезда од постови и не изгледа како гробје туке е навистина живо, еве постот на Др.Стрејнџлов се сретнува со друг пост таму и започнува дискусија.
Зошто те пратија во гробјето го прашува постот на Др.С другиот пост?
Не знам навистина јас имав само глагол и прирок еби се Мурињо ама знам дека видов многумина како мене низ гробиштава.
Добро фала и се упати постот кон ритчето каде се туркаја повеќе постови на ред?
Што е ова го запраша еден постар пост кој седеше на еден камен?
Па тоа се некој клинци кој се надеваат дека ќе излезат од гробиштава.
Има и таква можност?
Па ретко сум видел се случува 1 на 10,000 да ја види светлината на денот.
Кој одлучува за тоа праша постот на Др.С.?
Па нормално Бог ама најпрво твојот татко треба да го постави на разгледување твојата содржина кај прашања на администратори, потоа се чека Бог да го праша својот архангел да те види и прави одлука дали можеш да се вратиш?
Ми изгледа многу комплицирано и познаваќи го мојот татко нема никогаш да праша и онака има премногу деца па не гледам некоја причина да се грижи за мене одговори тажно постот на Др.Стренџлов.
Да знам дека е така ама не е лошо тука, знам дека сега сме во една фаза на преминување и кога веќе од нашите тела нема да има ниту 0 ниту 1 ца.
Има и многу згодни тетки во живо ама трагично е што овдека во гробиштава некоја момичка што ја гледаме со слика е рефлектирано со бинови па не знам како можеш да засакаш 1 и 0 ама тоа ни е главна заебанција зошто некни Џек Д Рипер маструбираше на едно момиче од галерија и ние можиме да го видиме како се пали на математички формули.
Постот седна се загледа во останатите постови и се препушти на судбината...

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Книгата е извор на сите мудрости во животот
Книгата е е најверен пријател на човекот.Затоа ние треба да читаме книги за да се едуцираме, да осознаеме нешто за нас и за светот кој не опкружува, да погледнеме нешто ново, а не да бидеме робови на мислите кои сите ги делат и кои не потекнуваат од нашата глава.
Втора мајка и суштина на нашата мисла,знаење во целост и кралица на мудроста-КНИГАТА!
таа претставува богатството во нашите мисли и светлината во нашите очи..
Таа е нашето ЈАС,таа е нашата светла иднина,се што треба да направиш е да ја отвориш и да ги прочиташ нејзините тајни,нејзините мудрости и бисери.
Единствена мисла,единствена топлина и енергија што може да те прочита-КНИГАТА!
Таа е мајка на знаењето...вредноста на секоја моја искажена мисла,напишена во секој есеј и песна....
Толку многу да читам,толку многу да раскажувам,толку многу да да се восхитувам,толку многу да пишувам,книгата,книгата книгата!!
Книгата-цел мој свет....
Книгата-моето,твоето,нашето образование!!!
Таа постои за да ни даде едукација,образование,за да свети додека живееме!За да не избави од неукоста, неписменоста и темнината во која живеат неуките луѓе кои не ја осознале моќта на книгата и едукацијата и живеат според зборовите на други луѓе, кои во денешно време знаат да манипулираат со нашата психа.Но книгата постои за да ја осознаеме вистината за нас и целта на нашето постоење, на нашиот постанок.Да се избавиме од бедата во која се мачат другите луѓе и длабоко сум убедена дека нејзините мудрости се повозвишени и од мудроста на сите науки заедно и само таа може да го оплемени човекот и да ја развие неговата љубов кон природата и општеството.
Зашто човекот учи се додека е жив!!

Medea

Облинеса
Член од
25 април 2007
Мислења
2.973
Поени од реакции
3.269
Невидлив наслов.

Како што често бидува, така и овој пат, во куќарката од сино мастило и огромни црвени перници, на уличката близу плоштадот, повторно се случија куп нешта. Сопственикот на куќарката, високиот и слаб Симо, со испиени очи од несоница, решаваше крстозборка седнат на дабовата клупа и нешто мрмореше... Река на Б... во Панама... Зеленчук... низ заби и грицкајќи го пенкалото.
На верандата од куќарката во мало сиво легло, лежеше мачка, која соседите ја нарекоа Ребро. Излезе од шега името, оти некој потпијанет што минувал од тука, му се видела пругаста, па низ икање, рекол, ех, што е ребраста мачкава! Небаре радијатор, се смееле луѓето седнати во тремот кај Симо. И ете, мачката се вика Ребро. Роди пет ќорави маченца, кои пискаа цел ден и си ги јадеа опавчињата. Со сребреносиви очи, Ребро будно ги чуваше запретана во крпите во еден агол на куќата.
Се’ ќе беше добро, ако не се појавеше тој грд Сијамец од мачор, инаку милениче на здодевната и злобна Таца. Ја намирисал Ребро дека родила малечки и кога Симо не беше тука да ја надгледува, рипнал во леглото и изел три мачиња.
Избегал веднаш по зулумот. Траги немало, но Ребро како споулавена пискала во леглото. Скокнал над покривот и крвожедно си ги бришел мустаќите.
Овде сега се случува пресврт, оти ниедна мајка не заслужува да и бидат изедени децата.
Сијамецот додека си лежел на сонцето оближувајќи се и дремејќи, одеднаш се превртел мешеечки и некоја невидлива сила му ги искорнала мустаќите. Писнал од болка и престанал да чувствува мирис. Не видел како таа истата сила му го гори опашот. Ќе си речете, Симо изведува некој одмазднички пир. Но не!
Вистината е поинаква. Во куќарката на Симо, всушност имаше една мала икона, со светицата Нила, инаку заштитник на малите деца. Таа дента го беше видела ова грозно дело што Сијамецот го направи.
Го тресна од ѕидот и го претвори во човечко суштество.
Сијамецот стана висок, сув и со изразено лудачки накосени сини очи, млад човечки лик кој избезумено гледаше ту лево ту десно и не можеше да се начуди што го снашло. Крикна еднаш, нешто меѓу мјау и ау, но изгледаше како никој да не го слушна.
Стана од покривот и кога се исправи, виде дека на грбот му пораснале крилја. Не можеше да ја сфати ниту пораката на светицата а не се ни сети дека тој беше всушност мачор.
Првна со крилата, како мало пиле кога пробува да одлета и се одлизга од покривот, тресна удолу и го исплаши Симо кој се беше вратил од набавка. Симо го загледа бледо и го набрка. Се беше исплашил од грдото речиси мачешко лице на овој туѓинец кој падна од неговиот покрив. Одеднаш се здаде Таца и врескаше дека и го нема мачорот, се караше со Симо и во куќарката почнаа да се плетат зеленосиви мрежи од навредливи зборови.

Сијамецот, престорен во невидлив ангел, не ја ни забележа караницата која беше токму поради него, одлета. Секоја ноќ штом ќе заспијат сите деца на светот, тој ги надгледува, им истура сонлив прав над главите и се грижи за нив.

После глупавата расправија со Таца, Симо си влезе во куќарката, виде дека светицата Нила се превртела од лежиштето, благо ја намести и помилува. Пак промрморе нешто, и отиде да решава крстозборки.

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Денеска се удави овца во кладенецот на Стојана, секогаш кога ќе се удави овца кај нас во близина на селото кладенецот се затвора со шип и некоја ламарина за да не пија никој од него.
Дедо ми беше излезен до град да купи некој лекови за баба му и за него, му порачав да ми донесе бугарски сладолед од град.
Јас ставам два сладоледи, четврт млеко и чаша вода и со миксер се матка некој 15-тина минути додека не се згусни. Од кај дечкото што ни го откупува млекото му зедов пластични канчиња од по 250 грама. Тие се најдобри за сладоледот зошто од две пакетчиња полнам 6 такви канчиња и има за сите да каснат и за гости.
Вујко ми беше здраво мажиште, постарите во селото ми имаат кажувано дека орев од 6 месеци го корнел од земја кога бил млад. Јас го видов само два пати во животот еднаш кога си дојде од Аустрија со една тетка која не знаеше да зборува по нашки и ми донесе воз на батерии и втор пат кога го закопавме.
Кога го закопавме вујко ми цел ден врнеше, јас се радував дека врни зошто не сакав да ги гледам солзите на мајка ми и баба ми, доволни ми беа само лелеците. Знам дека го донесоја во лимен ковчег едни 4 војничиња со еден десетар направија почесна срелба. Баба ми сакаше да го види но војниците не е дадоа, десетарот само рече дека е строго доверљиво и воена тајна. Гробарот Цане му рече на татко ми да ја тргни баба ми за да можи да го закопа зошто времето не е за играчка и дождот влегува во коски.
Некој ме потчукна по рамото, се свртив да видам кога некој ме чукна уште посилно се свртив и тоа беше Олга. Станувај рече Олга само бладаш нешто и целиот си испотен најверојатно имаше лош сон, веќе пристигнавме до Макарска. Олга беше Русинка и моја девојка поточно Белорусинка која ја запознав на студии во Дизелдорф. Студираше Руска уметност и лингвистика во Германија, додека јас веќе ја завршував магистратурата по машинство. Олга имаше се што мене ми беше потребно, девојката знаеше четири јазици, свиреше пијано и имаше големи цицки.
Застанавме во еден мотел во Макарска за да одмориме, влегов на рецепција и плав висок Босанец не измери од глава до пети, искрено се задржа најмногу на Олга која ми зборуваше германски. Го зедов клучот од собата и Олга отиде во соба додека јас останав да платам. Се јави Балканштината во рецепционерот и ме праша каде сум нашол такво добро парче. Само кратко му одговорив дека ми е жена и не сака плави влакна на курот. Рецепционерот се извини и засрамено се повлече, додека јас се упатив кон собата.

Член од
1 јуни 2010
Мислења
1
Поени од реакции
1
Имаше една девојка, многу убава, паметна, ведра, насмеана. Беше најдобра во генерацијата, па многу и завидуваа. Таа не не им обрнуваше внимание, таа знаеше што сака во животот.
Имаше и едно момче, кое се обидуваше да ја живее својата приказна како што тој сака, некогаш успеваше, некогаш не, но не се откажуваше. Имаше свои соништа кои се надеваше дека еден ден ќе му се исполнат и живеше за нив.
Се запознаа сосем случајно, му се допадна уште од првиот поглед, но не размислуваше за тоа, знаеше дека е тука, дека постои, но не мислеше дека еден ден ќе се заљуби во таа девојка. Започнаа да се дружат, а тој како што повеќе ја запознаваше се повеќе се вљубуваше во неа. Не знаеше дали да и каже што чувствува кон неа. Еден ден беше решен, и се јави, се договорија да се видат. И кажа се и не знаеше што да очекува. Доби утешни зборови и малку надеж за понатаму. Ја сакаше се повеќе, повеќе не му беше битно ништо, сакаше да биде покрај неа. Бараше само малку љубов за возврат, доволно за да преживее, бараше барем малку да му возврати, да му каже макар неколку збора.
Не се видоа неколку дена, таа го одбегнуваше, тој ја бараше, сакаше да се видат, му прати порака дека е крај. Тој знаеше дека таа е во врска, но неговата љубов го заслепуваше и го одбегнуваше тој факт. Таа беше во право, можеби тој бараше премногу од неа во тој момент, но не можеше да се откаже од неа. Ја побара за да се видат. Седеа во колата, толку блиску а толку далеку, тој не знаеше што повеќе да направи. Дали таа љубов беше неможна, толку неостварлива. Таа се обидуваше да му објасни, но тој не сакаше да верува во тоа, на крај решија да останат во добри односи како добри пријатели. После тоа таа продолжи понатаму, а тој, тој беше разочаран, му требаа две недели да се врати, да продолжи.
Се гледаа секој ден, тој свати дека сеуште ја сака, дека неговата љубов кон неа сеуште постои. Никогаш не престана да и се јавува, не му беше битно за што зборуваат, само сакаше да го чуе тој нежен глас.
Помина еден месец, се немаа видено повеќе време, тој и се јави. Таа можеби не го очекуваше тој повик. Тогаш тој се присети, се присети на неа, сваќајќи колку ја сака, дека никогаш не излегла од неговите мисли. Немаше сомнеж во неговата љубов кон неа, наспроти моментите кои го тераа да се откаже, луѓето кои го тераа да ја заборави тој чувствуваше длабоко во себе дека таа е неговата љубов.
Но таа е далеку, не премногу но доволно да не можат да се видат. Тој ќе најде начин да и каже дека никогаш не ја заборавил, ќе дојде да ја види, да ја гушне, да ја бакни, да и шепне те сакам.
Ова е само еден почеток, почеток на една љубов која сеуште не е ослободена од нивните срца. Иднината не е никаде запишана па така оваа приказна ќе продолжи да ја пишува времето што ќе измине…

Kajgana Shop

На врв Bottom