Прозни искри

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Стариот трговец со печурки живее сам задоволен што може секојдневно да разговара со малите бели капчиња кои живеат во неговиот подрум. Денес, извршувајќи ги основните работи, диплејќи ги исушените парчиња облека забележа дека во горната бела тренерка се сокрил еден невообичаен домаќин за тоа место. Во грлото на десниот ракав се стуткало мало чорапче кое таму ја поминало моменталната зима и страшниот суд на центрифугата. Како во кожурец ѕиркало од внатре додека сите останати побелувале под големиот прашок.

Стариот го извади од таму, иако исушено и тоа самото побелено, го однесе кај останатите чорапчиња па го положи веднаш до неговото близначе.
“Кога само би можел да го пронајдам својот ракав...“

К

Кики.

Гостин
твојот лик????
да, твојот лик сеуште го гледам пред мене - со некоја кисела и љубоморна насмевка. Но, зарем има потреба од тоа? Зарем треба мене да ми завидуваш? Јас, човек со пола срце, со пола душа, човек без солзи за да ја искаже својата тага и без насмевка за да ја искаже радоста... ти ми завидуваш на тоа? не е фер да му завидуваш на човек што има помалку во душата и во срцето од тебе, ама сепак тоа е твое право и јас не можам да ти го одземам. А, сега само продолжи да ми завидуваш, а јас ќе продолжам да те сожалувам и да тагувам за твоето изгубено време.

до личноста која некогаш се нарекуваше моја сестра

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
За 3 дена изгубив 3 години, добив 33 нови искуства 333 цигари испушив, а 3333 пати помислив на тебе.
Изгубив многу, добив уште помалку, но на мојата вага тоа не изгледа толку трагично, се тоа за тебе.
Скршив многу принципи, само за тебе.

А добив игри без граници.

• Ми се допаѓа
Reactions: ada
С

Сатори

Гостин
Тромаво се лигавеа грдите и патетични мисли од нејзините очи кога влегов во просторијата, мирис на смрт, не, грешка во опишувањето, хиперболизирам, мирис на омраза, зачинета со нечии туѓи манифестации на наводна надмоќност која што не постои, заробена во ситуација да се претвори во истата онаа личност која што ја презира, не, овој пат не сум јас во приказната онаа презираната, иако сум потенцијалната.

Како и да е, прскаат змејовите големо количество на дегенерични насмевки кога воздухот смрди толку силно, што и да си Близнак, како јас самата, нема да можеш да го игнорираш тоа труло створење што седи чучнато во длабочините, да не се лажеме, го има и кај мене, само што јас го гледам како розова принцеза која седи на трон и размислува за тоа дали и го скрши вратот на птицата до неа. Гррр ... грешни мисли навистина, ја чувам во кафез во последно време, малечка е и тажна, но никогаш валкана и трула, бар тоа и остана како трошка достоинство пред да се сруши како падната сирена пред светот.

А мене ме обвинуваа за глумење на сцената, но, барем е забавно да се гледаат тие малечки, скоцкани бранови на гадење, восхитувањето не е резервирано во ниту еден правец.

Скамени се!

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Милиони бактерии кои се хранат со ткивото на репродуктивниот систем, крв која неуспешно ги чисти ѕидовите на матката, јајници кои исфрлаат уште еден живот, цервикс проширен и омлитавен од безбројните упади на страни тела, канал со остатоци на латекс и спермациди...Вина која ниедна хименопластика не ја сокрива.
Дури ни ректалниот отвор одамна нема потреба од лубриканти.

Но, тука е шминката, заоблениот, испрчен задник и струкот кој вришти, силувај ме.
Даваат гламурозност на истрошениот и прекумерно употребуван, или злоупотребуван, полов тракт.

Sex sells!

~windy~

urban hippie
Член од
10 септември 2008
Мислења
774
Поени од реакции
120
Малди девојки со плитки, илузорни амбиции во евтина нискобуџетно шоу парадираат експонирајќи ги своите долги, криви, масни екстремитети кои им отвараат широк поглед кон еден имагинативен, бајковит, розов свет! Разбудете се заспани патетични убавици, принцови одамна не постојат! Ах, вие уште верувате во гомнениците на браќата Грим? Чекате да ви донесат стаклена чевличка,да ве разбудат со бакнеж и однесат на бел коњ во замкот на врвот на ридот каде што ќе ве служи верниот слуга Роланд а за милениче ќе го имате мачорот во чизми? А како ви звучи онаа за малата принцезичка која требаше да ја бакне краставата жаба м? Така е и во реалноста драги, многу жаби малку принцови! Многу лоши самовили, проклетства, ѕверови и волци низ шумата! А шумата е проклето густа и темна!
Кога имав 10 години ме научија да стрелам!
Никогаш не сакав стрелање!
Премногу лесна смрт за непријателот. Нема болка, нема страдање. Мала прецизност, концетрација, гнев и бум..го нема! Не, не, нема да им го пружам тоа задоволство! Јас сечкам моја мала розева пријателке! Се сеќавам ја читавме Снежана кога бевме мали! Злобницата од бајката го сакаше срцето на Снежана! Така и јас! Кога ќе решам да убијам, го вадам срцерто со сопствени раце! Копам низ утробата, телото, градите, заривам нокти и кинам месо без око да ми трепне! А си игравме со барбики драга, јас и ти, по цел ден облечи, соблечи, чешлај! Илузија!
Ниту една не ја уништив! Стојат сите под креветот во вреќа полна спомени од наивното, прекрасно детство! Јас бев тоа мало, срамежливо девојче во розов фустан и голема чипкана јака!
Фустаните ги нема! Барбиките сеуште постојат! Светот е суров но баш им е гајле! Плавите стаклени очи им ја ограничуваат перцепцијата и затвораат хоризонтите! Малото, наивно девојченце, се крие!
Патетика...

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Ноќно-утрински мисли на заљубен поет

Мислам дека конечно те открив, го пронајдов тоа што го сакаш.
Ти впрочем не се ни постави различно, секогаш сакаше само мене да ми е убаво. Но едноставно морав да го пронајдам тоа што те задоволува тебе од себични причини, многу ми е поубаво кога ти си среќна.
...Тоа се бакнежите по твоето лице, образите усните, очите.
Знаеш колку сум ненаситен кога те бакнувам, мислам дека е тоа тоа...но знам ти нема да ми кажеш. Но вака можеби е поубаво, неизвесноста ме убива, а желбата ме држи на нозе.

На крајот на денот јас сум обичен човек кој што никогаш нема целосно да се отвори кон никого-за жал ни кон тебе.

P

Polaroid vanity

Гостин
Побогу младичу..со кое право?
Ми ја даде леснотијата како товар..ми ја нудиш крвта под перница..ја цицаш мојата.
Кој проклет исушен труп..со сета моќ која смртта ја носи. Ти го крена знамето за мојата. Ме погреба. Ме турна. Ме оттфрли. Сега ми палиш свеќа и гледаш немо кон моето празно место.
Па,тука сум..О Боже. Со боите на виножитото. Отвори го прозорецот. Изгасни ја цигарата.
Ти пречи чадот. Те гони љубовта. Та,зошто ме бараш? Каде ме пронајде во мислите? Каде во толпата?
Немој те молам да гледаш кон врвот. Таму стои искушението,таму е божјата милост. Ама ти ја крена раката во знак на бегство. Така тешко..неподносливо болно.
Плачам корнејќи ти срце од гради.
Во ред е сега. Го имаш моето..го носам твоето. Нозете раширени ќе бидат,во знак на посед.

AnaMercury

Love is only a feeling...
Член од
30 декември 2007
Мислења
1.097
Поени од реакции
190
Прв ден од мојот живот

Овие неколку месеци живеам туѓ живот, играм улога во која не се препознавам себеси. Глумам добра девојка, пример за другите, секогаш расположена, никогаш лута, без грешки и со планирано време 24 часа. Не го искажувам она што го мислам од страв дека целата работа во која јас и моите сакани вложивме толку многу труд и мака ке се заврши и се ке биде залудно...не тоа никако не можам да си го дозволам. Затоа си молчам и чекам. Го чекам денот кога конечно ке излезам од овој затвор во кој сите се преправаат, ке ја извадам маската која ми го повредува лицето и ке влезам во мојот свет во кој јас сум јас. Свет кој ме прави среќна, исполнет со луѓе што ги сакам и на кои ми е дозволено да им ги кажам сите мои мисли без претходно да размислам дали треба да го направам тоа или не.
Тој ден во мојот календар е означен како прв ден во мојот живот. Ден кој ке го паметам засекогаш, ден кој ке претставува мој личен празник, ден кога ке ставам крај на преправањето и ке започнам нов живот. Само се надевам дека лузните од маската што стои предолго нема да останат.

*OSS*

Commentless.
Член од
13 мај 2007
Мислења
818
Поени од реакции
43
Последното двоумење

Таа повторно се најде пред авионот. Го проколнуваше моментот кога аплицираше за виза. Ова изненадување беше премногу, таа сепак се грижеше за него и не сакаше да си замине. Постоеја милион причини кои ја тераа да си замине, но таа една која ја задржуваше како да ја убиваше сета возбуденост за новиот живот. Соочувањето кое го очекуваше секогаш ја интригираше но, тој! Тој! Тој и претставуваше вечна загатка. Вечна изгубеност во еден непознат свет, свет кој само тие го знаеа. Знаеше дека ќе го добие тој удар со цигла в глава но, кога? Кога? Везден си мислеше дека ќе се предомисли, везден веруваше дека иднината беше зад аголот, везден го следеше својот Татко, везден се навраќаше на бесот кој го втресуваше Тартарус. Кербер го чекаше својот ручек а Стикс плачеше над нејзината неодлучност. Крајот беше овде. Зацртан низ карпите на Тартарус. Опеан од Харон, одвеан од ветрот. Но, крајот не беше крај. Нејзиниот Татко го знаеше тоа. Затоа и ја одведе пред авионот и ја праша: Зошто се двоумеш?! Но, таа немаше одговор. Сеуште тој не беше мртов како што мислеше. Тартарус уште беснееше по неговата душа. Таа молчеше, немо гледаше во очите на нејзиниот Татко и се плашеше да ги изговори тие зборови. А нејзиниот Татко пак знаеше дека премногу боли.
Заедно тие убија многу ега но, неговото таа го поштеди. Навидум.
Тој сепак остана без одговор и без изговорени зборови, а таа? Таа замина. А тоа нему му беше доволен удар...

Ајанта

Македонка
Член од
21 декември 2008
Мислења
580
Поени од реакции
37
[FONT=M_Swiss]Vo tie denovi `ivotot be[e te`ok , a umiraweto lesno. ^ove~kiot `ivot be[e eftin, a `iveeweto skapo. Qubov ne se nao\a[e nitu ako se bara so borin~e, no se prodava[e na par~e na aglite od krstosnicite ili na golemo pred mati~ar.[/FONT]
[FONT=M_Swiss]Navistina, te[ko na tie [to ]e poveruvaa deka se qubeni ili [to ]e se ubedea deka qubat.[/FONT]
[FONT=M_Swiss] [/FONT]
[FONT=M_Swiss] [/FONT]
[FONT=M_Swiss]**********[/FONT]​
[FONT=M_Swiss]Denot be[e kako v`e[tena tepsija - potskoknuvavme po asfaltot [/FONT]
[FONT=M_Swiss]trudej]i se da najdeme par~e koe e pomalku `e[ko i gi zabrzuvavme ~ekorite iako nitu domot ne nude[e lad.[/FONT]
[FONT=M_Swiss]Tuku[to gi zavr[iv obvrskite i brzav doma ne poglednuvaj]i ni levo ni desno.[/FONT]
[FONT=M_Swiss]Ovoj be[e eden od retkite momenti vo koi [to mu se raduvav na vra]aweto doma.Mojot dom ne be[e dom vo tradicionalna smisla na zborot, te[ko mo`ev da go nare~am dom mestoto vo koe [to samuvav vo migovite koga sakav da se sokrijam od ostatokot na svetot i da se odmoram od neprekinatata borba za odr`uvawe na povr[inata . [/FONT]
[FONT=M_Swiss]Eden[/FONT][FONT=M_Swiss] po eden zgasnuvaa ili zaminuvaa za mene bliskite likovi, se dodeka ne ostanav sosema sama. Smrtta na dedo mi , po dolgo no tivko boleduvawe, i na baba mi nabrzo po nego,mi otkri deka vo svetot na lu\eto postojat i momenti na kone~nost.Bev dovolno golema za da bidam radoznala, no dovolno mala za da ne me pogodi i naobla~i vistinata.[/FONT]
[FONT=M_Swiss]Zatoa pak smrtta na tatko mi ja do`iveav intenzivno, kako dlaboka i neo~ekuvana rana. Ona [to vistinski bole[e ne be[e tolku faktot koj go buntuva[e mojot egoizam na ~edo (tato nikoga[ pove]e nema da bide tuka ), tuku porazitelnosta na soznanieto [to raste[e vo denovite na negovata bolest za na kraj da kulminira vo migot koga toj nepovratno zgasna. Ona [to otsekoga[ sum go percepirala kako tvrdina, siguren yid koj[to mo`e da me za[titi od sekakvo zlo, se raznebiti kako kula od pesok izgradena vo leto, na pla`a, za detska zabava. Vo mene se skina paja`inata na Veruvaweto - ~ija igra~ka, ~ija kula od pesok sme nie?[/FONT]

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
... сето тоа личи на пеколот. Замисли и помисли, зарем не е така? Повеќе немаш ни место каде би можел да кажеш дека си дома. Што е “дома“? Тоа е место каде се чувствуваш сигурен, спокоен, а ти синко мој повеќе немаш такво место. Тоа не е ни собата во која е компјутерското биро, ниту полицата со сувенири од илјада родендени наназад. Тоа не е ни ѕидот со пост-ит каде се испишани сите магии за илјада и една намена, голема и мала, тоа е местото каде сакаш да одиш кога работите се густи, темни и болни.

Како малечок, врискаше за мама ако контејнерските џукели ти се сипеа од глад или мерак. Но подоцна, на родителите стануваш родител, а на нивните родители очув и старател, треба да бидеш и негувател па имаш обврска во обврска, да ги задоволиш немошните па и неуките, да бидеш мирен и кроток но и успешен и радосен, да си задоволен и насмеан но и остар и пресметан, бидејќи секоја погрешна емоција на твојот лик или гримаса од погрешен тип ќе измами болка во нечие срце. Згора на тоа имаш шефови и подшефени, сите тие исто така со проблеми нерешени, па мораш и за нивниот тежок карактер да се мислиш, да се чуваш и себе и нив да ги штитиш.

Но, затоа подоцна во животот се појавува онаа прекрасна идила која успева да ги исфрли од реалноста сите баналности кои се создаваат во умот на малите човечиња, она кое геноцидот го исфрла од постоењето барем за миг, и се вика... љубов, се вика девојка, жена, сопруга, мила душа која без да има потреба, знаење или желба е тука за тебе, да те придржи кога си спремен да паднеш. Го имаш ли тоа? Не! Ти сине немаш дом, ти си сирак и клошар кој падна под ветрот уште многу одамна.

Но не грижи се, на крајот секогаш се` излегува на добро. Колку и животот да биде суров и да личи на вистински Сизиф, знај, дека сите го живееме истиот. Сите ние туркаме една невидлива карпа која ни тежи на срцето и никогаш не стигнуваме да ја истуркаме некаде. Но длабоко во себе сакам да верувам дека со смртта, илјадници години наназад луѓето огорчени од постоењето во оваа реалност, воздивнуваат со радост и задоволство дека конечно завршиле со својата голгота. Смртта мора да е олеснување, бидејќи помачно од ова и не може да биде. Смртта кога тогаш, ќе ги реши сите наши маки. А Господ знае дека ги имаме повеќе од доволно.

С

Сатори

Гостин
Чекореше така лесно по калдрмата како светот да и е послан под нозете, со насмевка на девојче од 13 години, со раширени раце како воздухот да е најголемиот пријател на светот со голема бела брада и колачиња од јагода за подарок.

Истата вечер се заборави себеси во една соба во средината на градот, каде што просторот се стеснуваше само околу две тела и мозаикот на нечии мириси се создаваше како микс на нарцис и бела ружа, проколната есенција на создавање ремек дело.

Воздивнуваше во двоен ритам, се спушташе и се креваше аеродинамично за да ја ослободи мислата во главата и сите допири беа на истите раце, нежно и прекрасно за да си дозволи да чекори без штикли по калдрмата.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
судбина

Проклетство над мојата глава,ме прати на секој чекор,се обидувам да побегнам, безуспешно.Тројцата предскажувачи сигурно биле пијани кога стоеле до моето креветче,на заебанции ми ја предвиделе судбината.Целиот пат ми е променлив,добивам работи кој не ги сакам,копнеам по она што никогаш неможам да го добијам.Сакам едно,ми сервираат друго.Кој знае што мислеле,кој знае што посакале,се каша попара направиле.Мачно ми е цел живот да се борам за да остварам една цел,а таа ни малку не ми е блиска.Потрошив многу години,добив многу успеси,некои и подобри од она што го сакам,но не го добив она по кое копнеам.
Мора да ми вдахнале алкохолизиран воздух,штом толку го сакам мирисот и вкусот на тоа блаженство.За здравјето ми пречкртале неколку реда,колку да се рече дека спомнале.Од вирус до вирус,од болест до болест,се помина низ телово.Нема еден да ме одмине,сите се вселуваат кај мене,имунитет чварка.
Младичов што ми го ставиле на патот,намерно го извадиле од торбата,психички да ме силува,секогаш кога ќе се почувствувам удобно во своја кожа.Да не добијам мир,мисли да ме прогонуваат,да љубам како налудничава,да ми продаваат ефтини приказни,смрдени чорапи и надеж за подобро.Можеле и подобра комбинација да измислат,но цела вечер сеир ми пукале над глава,затоа низ таа призма ми поминува животот.
Севкупно гледано,ја промашиле вечерта,ми оставиле да се радувам на малку,не биле до крај саркастични.

R

RoXy=]

Гостин
......MARTA....

Letooo..Cinis toplinata e nesekade i sozdaVA custvo na nervoza koe go ispolnuva celiot grad...Se e razdviizeno...Petocna letna vecer...Parkot e prepoln...No sosema daleku zad toplinata i licata na izmorenite luge na petiot kat na malata zafrlena zgrada na periferijata na golemiot grad sedese malata golema devojka...Na stariot prozorec od uste postarata zgrada sedese i sonuvase..Da sonuvase za svet koj go nemase...Svet koj postoese vo nejzinoto srce...LAzen svet..

Marta bese mala sosem sitna so nakriveni sini oci koj nautro imaa nekoja bledo zelena boja i so lice na angel..Dete vo teloto na devojka, dete koe odbivase da porasne..I ete ja..Samo mirno sedese i gledase vo agolot na ulicata kako da ocekuvase nekogo...A toj nekoj stotuku se pojavi i se upati kon zgradata...
Taa bese sama vsusnost odsekogas bese sama...Se bese rodila sama bez roditeli i bese ostavena vo dom kade sto go pomina svojot zivot...MEsto vo koe ja nauci surovostna na zivotot rasipanosta na lugeto mesto koe gi usnisti nejzinite sonista i ja urna iluzijata za eden podobar svet...
Vratata se otvori...Povtorno po kojzne koj pat..SLikite i se vrtea vo glavata...Na krajot sosema do vratata imase ogledalo...Ogledalo koe odsekogas bilo tamu odkoga znaese za sebesi..Se prisetuvase na momentite koga bese pomala i se prepravase deka e princeza od nekoja bajka i go gledase svojot odraz vo ogledaloto, samo togas se custvuvase srekna..Povtorno pogledna kon ogledaloto..Ne nemase nisto..Samo bedna praznina na edna izgubena mladost...Maldost koja nema da se vrati..Nikogas..

Toj ja legna na krevetot...Bez ronka sovest i sozaluvanje go otstranuvase sekoe parce obleka od nea...A taa taa ne davase otpor..Bese skrsena...Kako da nemase pricina za ponataka...Bezmilosno vleguvase vo nea...Temninata kako da se obiduvase da ja sokrie tagata vo tie sini oci na zagubenata devojka...Negovite race minuvaaa nasekade po nejzinoto telo..JA dopiraa nasekade i ostavaa custvo na odvratnost..Kako crveni tragi da ja prisetuvaat na bolkata....Migot se cinise kako vecnost a sekoja izminata sekunda ostavase neizbrisliv trag na nejzinoto srce...Otkako se zavrsi ostana da lezi samo vo mrakot ne obiduvajki se da stane...

Utro..Niz otvoreniot prozerec vleguvase mirisot na divi rozi izmesan so ubavinata na noviot pocetok... SOnceto sjajno se bese iskacilo na neboto i najavuvase pocetok na uste eden leten den...Marta go oblece edinstveniot ubav fustan so cvetovi vo sareni boi koj mnogu go sakase i sedna na visokata tarasa...Go vdisuvase cistiot vozduh..Mu peese na sonceto.. I odnednas zaplaka..Vistinski iskreno od dlabocinata na nejzinata dusa...Placese za sebesi..Za zivotot...Za beznacajnosta na nestata...Za surovosta na onoj koj i go odzema ona detskoto vo nea...I vo eden mig se cinese kako da se nasmevnuva pred za posleden pat da go pogledne horizontot i da gi zatvori ocite...Skona..I nekolku momenti custvuvase tapa praznina...Kako da lebdi...I potona vo temninata... Prestana da postoi...

Neboto zaplaka..Taa nok vrnese dozd poveke od sekogas...A Marta otide vo eden svet koj otsekogas go barase...Svet koj se nadevam ke i pruzi uteha...Edna uteha ili mozebi samo lazna sreka pred da potone vo ona sto nie go vikame zaborav...

..Go mrazam zivotot...Go sakam zivotot....Cuden e...Ne tera da patime da ziveeme vo negovata surovost deka mozebi samo mozebi eden den ke imame sansa da ja pocustuvame ubavinata na srekata...A nadezta, nadezta e samo bedna iluzija na slabite...:uvo:

Kajgana Shop

На врв Bottom