Барање до МВР
Posted on
јуни 23, 2011 by
Протестира.ме
До: Министерство за внатрешни работи
Гордана Јанкуловска – Министер за внатрешни работи
Ул. Димче Митрев бб
1000 Скопје
Скопје, 22.06.2011
Предмет: Барање за доставување на информација
Почитувана Министерке за внатрешни работи,
• Врз основа на Законот за слободен пристап до информации од јавен карактер ние групата на граѓани кои протестираме против полициската бруталност во изминативе две недели, бараме да ни доставите информации за следново:
•
Врз основа на кои законски акти и одлуки на МВР нашите уставни загарнтирани права, право на мирно собирање (Устав на Република Македонија, член 21) и правото на слободно движење (Устав на Република Македонија, член 27) го ограничувате и притоа поставувате полициски кордон на раскрсницата на улиците Железничка и Бихаќка, а со тоа не можеме мирно да се собереме пред зградата на МВР.
•
Врз основа на кои законски акти и одлуки на МВР во текот на понеделникот (20.06.2011) на група граѓани кои што исто така мирно се собраа и протестираа пред седиштето на политичката партија која што исто така е на улицата Бихаќка, веднаш до зградата на МВР им беше дозволено да поминат преку оваа раскрсница без притоа да биде поставен полициски кордон на гореспоменататa раскрсница. Како потврда за ова дека таа група на граѓани мирно се собрала се прилозите на неколку медиуми објавени во текот на иститот ден:
Ќе почнам со вториот болд,дури сега ја ОПИПАВТЕ ДВОЛИЧНОСТА(НЕСТРУЧНОСТА) на Полицијата(поради партиски директиви,а не според начелата за кои постои и функционира)
Е сега за првиот болд:ОД моето 10 годишно навивачко искуство,знаете ли колку пати сум требало такви барања да поднесам:
-За чекањето по стадиони,мин 30 минути,откога завршил натпреварот
-За гостувањата,каде што уредно си ги пријавил до СВР Скопје и до гостинската Управа,и истите биле одобрени,се наоѓале моменти и локални шерифи кои тоа го прекршуваат и не го почитуваат
-Наредена маршута,под закани и силно полициско набљудување
-Забрана за организирање на некои локации(иако било однапред се најавено и регулирано)
Бидејќи не сте запознаети со овие ситуации,еве јас сега ви ги потенцирам,....па прашувам нели е ова исто,Наручување на слободата и човековите права,не вреди ли и тоа да го спонете во вашите барања,..или можеби доволно бевте јасни со тоа НАВИВАЧИ НЕ САКАМЕ;......
како прво и ЈАС и ВИЕ и НАВИВАЧИТЕ се Граѓани на оваа држава,а Човековите Права и Слободи важат ЗА СИТЕ ГРАЃАНИТЕ,
--- надополнето: Jun 23, 2011 5:50 PM ---
У кратки црти вака некако му доаѓа ..
Група на граѓани VS полициска бруталност.
Група на граѓани VS ВМРО, пошто од петни жили се обидуваат да го компромитираат движењето:
-го бојат протестот во сино-жолта боја
-младите лавови од штаб добија наредба да се соберат на непартиски контра протест ?!
Група на граѓани VS СДСМ, сакаат да ќарат политички поени.
Ваљда сеа ти е појасно
потполно ми е јасно и се согласувам......но не мислиш дека заборави една група на експери и млади членови VS Диктаторскиот режим.