Претседателските кандидати и ставот околу името

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
878
:pos2::pos2:

Овој самоутепаниов сам себе си посочува дека е неписмено фојниче:tv:
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
Дека спорот е проблем на Америка ? На тој став мислиш ?Појдовен став имаше пред 15 години, се до Букурешт. После букурешт ништо не е исто.
Не бе за 5. За најмалку една а најмногу 2. Само го чекам моментот кога ДПМНЕ сосе неговите пајташи ќе почнат да го убедуваат народот дека нема ништо лошо во северна, и дека идентитетот ни е загарантиран. Тогаш би имал неколку прашања до тебе и до преостанатите вљубеници во политиката на ДПМНЕ.
Што се однесува до мене.....прочитана книга.
Веќе многупати видени ти се овие реплики кога незнаеш што да искоментираш. Дај барем нешто ново. Досаден си веќе со истото.
Реален има една мака... што мн. тешко сфаќа :helou:

И не се работи за тоа дали јас сум или не сум досаден, туку за тоа што неможеш да ме побиеш.

А знаеш, сепак мн. подобро е да си досаден, отколку провиден.

Ви пропаѓаат сите можни лажни аргументи кои се обидувате да ги пласирате, а во целата мешаница со настојувањето слепо агитирање ни самиот ти а уште помалце останатите Ботови сте свесни колкава патетика сте во очите на оние што ве читаат.

Погледни го кловнов... самоубиствен :kesa:
 

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Реален има една мака... што мн. тешко сфаќа :helou:
А братот коа нема што да каже, лупа глупости како во моментов.
И не се работи за тоа дали јас сум или не сум досаден, туку за тоа што неможеш да ме побиеш.
Уффф која самобендисаност. Ова од идеологот твој го научи ? Што се однесува до побивањето, шо бидна со "аргументите преточени во факти" на темата каде што тврдеше дека лошите комуњари намерно каснела со својата апликација за членство во ООН ? Сеуште бараш или се откажа ?
А знаеш, сепак мн. подобро е да си досаден, отколку провиден.
И обете би ти одговарале :helou:
Ви пропаѓаат сите можни лажни аргументи кои се обидувате да ги пласирате, а во целата мешаница со настојувањето слепо агитирање ни самиот ти а уште помалце останатите Ботови сте свесни колкава патетика сте во очите на оние што ве читаат.
Во кои очи ? Оние со портокалови очила и леќи ?


P.S.
Доколку мислиш да дикутираш за мене, со задоволство ќе ти отворам една тема, па слободно треси ги твоите глупости и фрустрации таму. Овде држи се до темата.
 

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
само пренесувам пишан текст и линк

Претседателот на Центарот за истражување и креирање политики, Жидас Даскаловски смета дека е добро тоа што владата се обидува да ги зацврсти античките корени за разлика од претходната идеологија, која застанала до словенските корени на Македонците.
Според него, најавите за нови ветришта во спорот со името е неуспешен обид на претседателскиот кандидат Иванов.
- Иванов веќе еднаш пред Букурешт рече дека е прифатливо името Република Македонија (Скопје). Тој значи веќе еднаш застанал контра желбите на 97 отсто од македонските граѓани - вели Даскаловски.

целиот текст на http://www.spic.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=1&tabid=1&EditionID=779&ArticleID=30547
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
1. Интервјуто со Иванов на темава, обид за насанкување преку текстот на Крамарска која благо речено се “покака“ во намерата да го “протолкува“ Иванов.

2. Ставот на Фрчковски “пред и потоа“ во врска со името.

3. Ставот на Бранко “ пред и потоа“ во врска со името.

4. Лажното парафразирање на изјавата на Груевски во врска со потеклото на Македонците.

5. Дрското исмејување на Хунзите, за кои излезе дека промоторот бил Фрчковски уште пред 10тина години.

А сега снимен на вечерата организирана по повод заминувањето на Хунското Кралско семејство.

5. СОРОСоидните медиуми и манифести за смена на името и откажување од историјата, преку промовирање поделба на народот на “словени“ и “антички македонци“-букефалисти.
Директниот удел на НВО-то под покровителство на СОРОС и министерството на Грција, за да се протурка “неопходна“ атмосфера за промена на името.

Што е моментално невозможно, освен ако не се смени власта. Затоа се во спрега со СДСМ.

6. Користењето на Бранковите изјави против нас во судот во Хаг.


..... треба поопширно да елаборирам?


А во врска со апликацијата, ќе стигне “наскоро“ факсот, пратено е барање. Значи, покривањето на трагите, може да опстои извесен период, но ќе излезе на виделина, па ќе видиме со колкав ентузијазам ќе дискутираш.

Според тоа, многу веројатно и оваа лага да стане јаве како и сите претходни лејм обиди.

П.С. Немој да бидеш толку крут, напнат. :tv:
 
M

MKEUpatriot

Гостин
Каков став на Фрчко и на Ружин.Тие немаат животен став.Првиов Банче електрикмен го нарекува во колумна денес му е Бог ибатина, вториов како предлог на Љубчо заминува како амбасадор во Нато а е сдсовец.
 

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
За Братот и Трн во око:

Ставовите на Бранко Црвенковски и на Љубомир Фрчковски скоро сите ги знаеме, но за секој случај еве да ги повторам:

Бранко Црвенковски:
"Да си го зачуваме идентитетот – македонски, јазикот македонски, да не се менува Уставот, а на државите да им се остави самостојно да решат како ќе не нарекуваат во билатералните односи..."

Љубомир Фрчковски:
"Љубомир Фрчкоски, експерт по меѓународно право, смета дека „ова е (Република Македонија (Скопје))максимумот што можеме да го направиме“.Финалниот предлог е добар за нас. Важно е јасно да го прифатиме без никакви дипломатски фрази. Тој ги содржи сите елементи битни за нас. Атрибутот „македонски“ е фиксиран, компромисното име се остава за меѓународни организации, а земјите што досега не' признале под уставното име не се задолжуваат да го користат во билатералните односи со нас. Ова е наш максимум - објаснува тој."

Е сеа идеме до болната точка за која вие најмногу се плашите да дискутирате, а тоа се ставовите околу името на најверојатно идниот претседател на Македонија, Ѓорѓе Иванов.

Имено ти, трн и останатите овде, упорно се трудите да го издвоите Иванов од преостанатите "предавници" кои сакаат да ни го променат името и на тоа да поентирате, токму поради неговите таканаречени непопустливи ставови.
Дури ете и како доказ презентиравте некои видео материјали во кои тој вели дека името е составен дел од нашиот национален идентитет.
И ете јас би му поверувал и на Иванов и на вас.

Но се прашувам, зошто тој истиот Иванов како поборник за неменување на уставното име, пред само 10 месеци како експерт и политиколог, даде зелено светло за предлогот Република Македонија (Скопје) ?

Ѓорѓе Иванов:
"Имаме избалансиран предлог, кој е компромис со кој се задоволуваат и македонските и грчките барања. Со него нема ниту победници ниту поразени страни. Во нашиот устав не се задира и сега е потребна само политичка мудрост со која, без еуфорија, процесот ќе се доведе до крај - оцени вчера политикологот Ѓорѓи Иванов" Извор

Значи Ѓорѓе пред десет месеци имал став дека предлогот Република Македонија (Скопје) е добро решение за Македонија....така ?

Доколку идентитетот е поврзан со името јас прашувам:
Зошто тогаш Ѓорѓе дал позитивно мислење за горенаведеното решение ?
Дали според вас тој во име на компромисот со Грција, го жртвувал и Македонскиот идентитет ?
Зошто едните ги именувате како предавници за нивните менливи ставови, а другите за истите менливи ставови ги амнестирате ?

Само за потсетување, ти и трн во една наша дискусија по повод предлогот Република Македонија (Скопје), бевте експлицитно против, а денес шаком и капом подржувате кандидат кој еднаш веќе се изјаснил за истиот компромис.

Дали вистинскиот патриотизам и партиската послушност одат заедно ?
 

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Васко Ефтов и во ЦЕНТАР ,овој грешка де реален07 и право во ЦЕНТАР:helou:
 

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
Браво реален 07 трудот се исплати

за да не се изгуби во должината на постот да се потенцира уште еднаш

Ѓорѓе Иванов:
"Имаме избалансиран предлог, кој е компромис со кој се задоволуваат и македонските и грчките барања. Со него нема ниту победници ниту поразени страни. Во нашиот устав не се задира и сега е потребна само политичка мудрост со која, без еуфорија, процесот ќе се доведе до крај - оцени вчера политикологот Ѓорѓи Иванов"

изјавено од Македонецот (Скопјанец) од Валандово
 

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.498
@ Реален

Јас мојот став го кажав, во однос на името. И нема промена.

А дека се режираше клима во јавноста за прифаќање на тој последен предлог на името на сите им јасно.

Не се согласувам со ова што го изјавил Иванов, ниту ќе го поддржам тој став на било кој кандидат или политичар.

А бидејќи и ти сега го дозна овој став, неможеш мене или некој трет да обвинуваш за “партиска“ послушност, од проста причина што оваа изјава или текст излезен на петок, 28 март 2008 не сум ја видел.

А веќе на 31 март, го организиравме протестот на Пела против промена на името. Така да, протестот беше токму против сите експерти и притисоци да се прифати последниот предлог на Нимиц.

И може да ти е чудно, но баш ми е мило, што е евидентирана. По вој основ Иванов има должност повторно да се изјасни, што точно ќе застапува.

За останатите детаљи, кој како постапил во тие моменти слободно можеме да разговараме бидејќи се е запишано и документирано, во печатените медиуми, тв сајтовите и сл.

Останатите факти се следни, дека Фрчковски отворено заговара смена на името во Северна Македонија, иако претходно пред 3-4 години изјавуваше нешто сосема друго.

А доколку Иванов сега држи “цврста“ линија, за да ќари симпатии и гласови, а лично се согласува за прифаќање компромис тогаш, жал ми е многу, добар човек, но нема да ја оправда својата кандидатура.


Имам едно прашање до тебе лично, кој е твојот став по однос на името?
 

delboy

кршач на огледала
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.358
Поени од реакции
24
Ѓорѓе Иванов како кандидат за претседател:

Тоа е резултат на нашата досегашна, погрешна политика во однос на ова прашање додека секој ден слушаме дека сите во Грција се обединети и имаат изградено цврст став да не попуштат ние за овие години имаме политичари кои по неколку пати ги менуваа своите ставови по однос на името, од најцврсти до најмеки од двојна, тројна формула од некои кои велеа дека треба да се прекинат разговорите а сега ни велат мора да најдеме решение,


Ѓорѓе Иванов на 28-03-2008 за предлогот Република Македонија (Скопје)

"Имаме избалансиран предлог, кој е компромис со кој се задоволуваат и македонските и грчките барања. Со него нема ниту победници ниту поразени страни. Во нашиот устав не се задира и сега е потребна само политичка мудрост со која, без еуфорија, процесот ќе се доведе до крај - оцени вчера политикологот Ѓорѓи Иванов"


Ах бе ,реков јас кај што пливаат ајкулите не се пушта рибче :nesum:
 

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.556
Поени од реакции
278
@ Реален
Јас мојот став го кажав, во однос на името. И нема промена.
A koj spomnal promena na ime voopshto?Ne si mi jasen,koj se soglasil so promena na ime?Samo se potencira da ne narekuvaat koj kako saka vo bilateralnite odnosi dodeka jazik i nacija kako Makedonci ni se vtemeleni vo ON dogovorite.Od druga strana ne mi e jasen Ivanov koj tvrdi deka R.Makedonija - Skopje e dobar predlog a od druga strana pak nechinel.

Останатите факти се следни, дека Фрчковски отворено заговара смена на името во Северна Македонија
Severna Makedonija mozhe da ostane i krajno reshenie dokolku Gruevski prodolzhi so inaet namesto politika i baranje reshenija.Dokolku Gruevski go resheshe problemot vo Bukuresht i pregovarashe za Republika Makedonija Skopje za privremeno ime za bilateralnite odnosi a ne krajno nemashe da dojde do Severna ili Gorna Makedonija.Eden Grchki pretstavnik izjavi deka pobedata na Grchkoto lobi e izdvoena blagodarenia na Gruevski i krajno kakov toa dogovor Frchkoski pravel?

А доколку Иванов сега држи “цврста“ линија
Druzhe,najloshoto kaj Ivanov e toa shto za da ima chovek cvrsta linija mora da ima stav,a Ivanov nema ni linija ni pak najmalku ima stav,ednash zboruva drugo a utre izjavuva vtoro za da drugiot pat napravi treto.Najbitno neshto vo vakvi teshki pregovori e konceptot i ideali shto Ivanov ne gi poseduva,a takvite koncepti se odlik na iden drzhavnik i seriozen politichar.

:pos2::pos2:

Овој самоутепаниов сам себе си посочува дека е неписмено фојниче:tv:
Trn dali se soglasuvash so "stavot" na Ivanov pred 10 meseci?

Ѓорѓе Иванов:
"Имаме избалансиран предлог, кој е компромис со кој се задоволуваат и македонските и грчките барања. Со него нема ниту победници ниту поразени страни. Во нашиот устав не се задира и сега е потребна само политичка мудрост со која, без еуфорија, процесот ќе се доведе до крај - оцени вчера политикологот Ѓорѓи Иванов" Извор
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
A koj spomnal promena na ime voopshto?Ne si mi jasen,koj se soglasil so promena na ime?Samo se potencira da ne narekuvaat koj kako saka vo bilateralnite odnosi dodeka jazik i nacija kako Makedonci ni se vtemeleni vo ON dogovorite.Od druga strana ne mi e jasen Ivanov koj tvrdi deka R.Makedonija - Skopje e dobar predlog a od druga strana pak nechinel.
Severna Makedonija mozhe da ostane i krajno reshenie dokolku Gruevski prodolzhi so inaet namesto politika i baranje reshenija.Dokolku Gruevski go resheshe problemot vo Bukuresht i pregovarashe za Republika Makedonija Skopje za privremeno ime za bilateralnite odnosi a ne krajno nemashe da dojde do Severna ili Gorna Makedonija.Eden Grchki pretstavnik izjavi deka pobedata na Grchkoto lobi e izdvoena blagodarenia na Gruevski i krajno kakov toa dogovor Frchkoski pravel?
Druzhe,najloshoto kaj Ivanov e toa shto za da ima chovek cvrsta linija mora da ima stav,a Ivanov nema ni linija ni pak najmalku ima stav,ednash zboruva drugo a utre izjavuva vtoro za da drugiot pat napravi treto.
Абе еве ти еден “артикал“ од Преамбулата на Декларацијата за човекови права при ООН за да се увериш колку имаме намерно глупи власти во земјава,кој не ја ни прочитале цела декларација или не знаат ни две реченици да преведат од истата.:

Universal Declaration of Human Rights
Preamble
Article 15
1. Everyone has the right to a nationality.
2. No one shall be arbitrarily deprived of his nationality nor denied the right to
change his nationality.

Инаку што се однесува до Ѓорѓе,па нормално е еден директор на ИРИ секојдневно да ги менува своите ставови во зависност од потребите на оној кој му ја порачува анкетата за зголемување или намалување рејтинг.:toe:
 

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
@ Реален

Јас мојот став го кажав, во однос на името. И нема промена.

И може да ти е чудно, но баш ми е мило, што е евидентирана. По вој основ Иванов има должност повторно да се изјасни, што точно ќе застапува.
Ценам искрен став.
Затоа и ценам политичари со искрен и храбар став.
Во ова ситуација изборот е сведен само на две опции.
Или се залагам за компримис по цена влез во НАТО и ЕУ.
Или нема промена на уставното име по било кој основ.
Оние кои ги ветуваат и обете...ЛАЖАТ.
Затоа и ќе видиш анкети во кои подршката за влез во ЕУ и НАТО е над 95%, а со исто толку проценти е и подршката за неменување на името.
Затоа и се ствара конфузија кај народот.
Затоа и нон-стоп напоменувам дека некој си игра со чувствата на граѓаните.
Затоа се и овие делби на патриоти и предавници.
Истото се случуваше на минатите избори.....истото се случува и сега.
Редно е веќе на проблемот да му се пристапи реалистички и да му се каже вистината на народот.
А доколку Иванов сега држи “цврста“ линија, за да ќари симпатии и гласови, а лично се согласува за прифаќање компромис тогаш, жал ми е многу, добар човек, но нема да ја оправда својата кандидатура.
Ма не е проблемот кај него. Нему пак конфузија му ствара Груевски, бидејќи и тој сеуште игра на картата и име и НАТО и ЕУ. Затоа и човекот незнае што веќе да каже и кому да му ја погоди.
Имам едно прашање до тебе лично, кој е твојот став по однос на името?
Иако досега многупати го имам изнесено мојот став, еве по твоја желба ќе го повторам:

Реален подржува компромис, само доколку се изнајде решение со кое ќе се гарантира неменливоста на Македонскиот јазик и Македонската националност, без менување на уставот, и само доколку на државите кои не признале под уставното име им се остави слобода со истото и во иднина да ни се обраќаат.
И не е ова став ниту на Фрчко ниту на Бранко, туку истиот е напишан овде на форумов, пред споменатите да почнат да го форсират ова решение.

Што би добила Македонија со ова ?
- Би добила пристап во Евроатланските институции за да може да напредува како и дургите преостанати држави во регионот.
- Би седнала на иста маса со Грција, а со тоа нашите аргументи околу спорот со Македонците во соседните држави би добиле на тежина.
- Со оставањето простор пријателските држави да не ословуваат со нашето уставно име, на некои идни попаметни генерации им се остава можност да ја исправат неправдата која сега ни се случува.

Ова според мене значи фер компромис на кој сите политички партии се повикуваат.
Двојната формула после Букурешт не е веќе во игра.


Овој став го држам се додека во Македонија не се создаде сериозна иницијатива од сериозни структури кои ќе претстават алтернатива за просперитетна Македонија без НАТО и ЕУ....со зачувано име.
 

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Претседателските кандидати и ставот околу името
Според насловот на темата и воведниот дел изостануваат голем број на претседателски кандидати и нивните ставови околу името.
Вистина или грешка во насловот.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom