Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?


  • Вкупно гласачи
    679

SNM

Член од
19 август 2020
Мислења
564
Поени од реакции
1.336
Единствени невини Руси што страдаат се Русите што живеат во Украина, и најверојатно страдаат од овие “одбрамбениве батаљони“. Санкциите се нормална работа во оваа ситуација. Исто како што беше нормално Русија да покаже дека не може да и се мотаат во двор, без разлика на цената.

Ова е една од најразумните војни што се случиле во нашиот животен век. Стварно не ја сфаќам драмата.
Драмата е дека ова нема да заврши со руската воена победа со илjади загубени животи на воени и цивили. Ке има тероризам и герилство на долги години. Ке има практично зид помегу Западот и Русиjа.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.764
Поени од реакции
26.331
Драмата е дека ова нема да заврши со руската воена победа со илjади загубени животи на воени и цивили. Ке има тероризам и герилство на долги години. Ке има практично зид помегу Западот и Русиjа.
Зидот е полош за западот одколку за Русија. Многу полош. Русија очигледно се спремала за ѕидот, а западот го постави непресметано од ароганција.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.105
Поени од реакции
30.872
По мене сакат да стават марионетна влада. Само таа не можи да обстои без руска окупациjа. Ке мора да има окупациjа. Има доволен броj луге во Украина што се спремни на борба герилска и терористичка.
Aко не може во Украина да опстои влада што не е проамериканска (читај марионетска клиент држава), тогаш зошто САД мораа да направат државен удар и промена на власт за постават таква влада?

Тероризам ке има и на териториjа на самата Русиjа. Башка ке има силно осиромашуване и во Украина и во Русија.
Kaсно е за плашење со вакви работи, Русија неколку децении живее со западно финансиран тероризам и сиромаштија. Навикнати се.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.046
Поени од реакции
80.923
Многу луѓе не сфаќаат дека две зла не прават едно добро, дека грозоморната надворешна политика на САД и хаосот кој го закуваа во разни места по светот не значи дека кога тоа го прави друга земја автоматски е оправдано пошто ете, САД го правеле тоа.
Интересна кондиционираност и немање основна логичка конзистентност.
Така е, но не памтам никој санкции да и фрли на САД поради Србија, Гранада, Либија... ниту да ги исклучуваа од светски организации.
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.105
Поени од реакции
30.872
Почнаа гадните работи. Центарот на Харков.

Би било интересно некој да најде геолокација и да се провери од кој правец доаѓа проектилот. Пошто се гледа траекторијата... Just saying. ;)
 
Член од
24 март 2010
Мислења
15.209
Поени од реакции
25.946
Драмата е дека ова нема да заврши со руската воена победа со илjади загубени животи на воени и цивили. Ке има тероризам и герилство на долги години. Ке има практично зид помегу Западот и Русиjа.
Секако дека ќе има. Секој изразит триуфмализам против голема сила завршил така. Па така и западниот во последниве 30 години.
 

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.046
Поени од реакции
80.923
Da se razbereme na komu ne mu e jasno Brigadata Azov imaat zname so kukast krst svastika i se Ukrainski ultra-desničari, ultra-nacionalisti, se borat protiv i mrzat Rusi, Komunisti, Muslimani, Evrei, lica od drugi rasi i.t.n. i.t.n. klasični neo-nazi tipčinja, a isto i onie govedata od organizacijata Desen Sektor se isti/slični po ideologija i deluvanje kako i ovie !
барем една позитивна страна имаат
 

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
23.105
Поени од реакции
30.872
...треба да се сфати дека многу народ го боде во очи западната пропаганда која ќутеше, а сега е пуштена на најсилно.
...
Штом и Русија почна ова да го прави, ќе зачестува и од други земји. Најмногу ќе го јадат послабите земји, земји кои немаат сенс за државност и унапредување на државата каде сама ќе може да се одбрани. Се знае претходната реченица на која земја алудирам. Преседаните се веќе направени, нас памет нема да ни дојде за да ја средиме државата.
Taка е, само многу важно е да се разбере каде треба да се насочи гневот.
САД се тие кои постојано ги игнорираат меѓународните конвенции и легислативи, а се повлекоа и од повеќето билатерални договори со другите велесили а првенствно со Русија. Извршија безброј инвазии и напаѓања на други држави... Што мислевте (мислевме) дека ќе се случи еднаш кога ќе нападнат некој што вусшност е во можност да врати и да се брани?

Па мало маче да го сатераш во ќош каде не може да бега и да почнеш да го малтретираш, и мачето ќе ти се фрли да ти ги извади очите. Секој ќе се брани кога ќе снема други избори, дури и либтардите што проповедаат квази-пацифизам (додека замижуваат за еден куп неправди во светот што ги прави САД).


Всушност сега кога Русија и најофицијално виде дека нема што веќе да загуби, јас би очекувал дека ќе биде многу поактивна ширум светот. Нации како Никарагва, Венецуела, Куба, итн веќе се активни со поддршка во надеж дека ќе добијат помош против САД... Кога би бил некој вазал што се закрвил со соседите на сметка на САД, би бил многу многу исплашен (хинт и на некои наши соседи). Времето за плаќање на сметките можеби е многу блиску... А кармата е кучка!
 

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.139
Поени од реакции
5.892
Руските геостратешки интереси се издефинирани уште пред неколку века. Русија води 11 војни со Турција во насока на остварување на тие интереси. Потоа им се случува национална катастрофа, и комунисти кои 70 години работат комплетно спротивно на нив. Сега, има обиди за залекување, ама сеуште Русија геостратешки е бар 100 години назад од ситуацијата во која била во 1914та.

Путин, народ, администрација, олигарси, се се тоа пропратни и минливи ентитети кои може да влијаат во насока на остварување или рушење на геостратешките интереси. Ама во ниеден случај ниту некогаш биле, ниту се, ниту некогаш ќе бидат фактор што ќе ги дефинира истите.
Ти си најапстрактниот лик што постои на форумов и со кого е скоро невозможно при дискусија да се дојде до некаков заклучок... Според ова што го пишуваш излегува дека самиот збор "Русија" е водачот на "Руските геостратешки интереси" и дека никој што живее(л) во Русија не е битен за ова, дури ни нивните лидери. Дали истово важи и за САД, Кина, Јапонија...?
 
Член од
29 ноември 2014
Мислења
998
Поени од реакции
3.999
Западната медиумска пропаганда е најмоќното оружје со кое располагаат Американците.
Дефинитивно. Заедно со контролата на интернетот и цензурирањето. 2 и пол години шират лажни вести за ковид, буквално секој пост на фејсбук со спротивно мислење беше цензуриран, а сега на истата платформа величат украински генерал/и.

Ај за Зиелински јасно ми е дека е евреј и американска марионета, ама како можеше обичниот украинец да потпадне под пропаганда и да влезе свесно во војна и да изгине, па на секој со два грама мозок му беше јасно дека нема да има ни интервенција ни помош, дека Украина ќе биде само колатерална штета...

Медиумите и западната пропаганда се нешта што во иднина ќе иницираат и нуклеарна војна...


Левелот на ретардираност оди до таа крајност што размислуваат за холивудски филмови и забава, животот на обичниот украинец не вреди ни трошка.
 

Attachments

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.146
Поени од реакции
21.785
Vlade, ako ne za drugo, gi citam dvete strani i vo slucajov ne navivam onaka sportski za nekoja strana. Mi fali pricinata za vojnava a gledam samo gubitnici, posebno gubat narodi koi gi smetam za bliski so Makedonskiot (posebno Ukraincite). Ogromna nepravda e toa sto im se desava, se ubieni, odseleni, nivnite gradovi se nistat.

Inace veruvaj lugjeto ne se tolku naivni bezuslovni da imaat verba vo vlastite. Ama situacijata e poinakva nego vo Makedonija. Toa e mozebi razlikata megju mene i tebe. Ima zapadni drzavi kade funkcioniraat sistemite i vlastite pa narodot ima pogolema doverba kon niv. Za razlika od Makedonija i drugi istocnoevropejski drzavi.

Ti sakas site isto da mislime kako tebe mesto da diskutirame razlicni stavovi, sto e i celta na eden forum, i da gi vidime i drugite perspektivi. Inace nisto licno, ne mi znaci mnogu sto se pisuva vo forumov ama ima tendenca ovde, malcinski stavovi da bidat napadnati mesto da se diskutira okolu niv. Voglavno toa e poradi narativot za losiot zapad.
Igorce daj ne zaebavaj. Narativot za losiot zapad kaj nas ima dlaboki koreni, ne e od vcera. Ne se slucucaja nekoi raboti pred 300 godini, uste ni se svezi.
Da ne zaboravi slucajno kakov bese odnosot kon tie malcinski stavovi vo koi kolku sto pamtam bese i ti i toa pred samo nekoja godina. Kakva zapadna propaganda imase togas, pa nevladini pa picke si materine koi na kraj zavrsija kako sto zavrsija. I sega ako se povikas na izbori tuka, a pojma da nemas sto se desavalo vo megjuvreme ke recis deka stavovite na vladata se isti so stavovite na gragjanite i deka nie voopsto nemame problem ni so ime, ni so bugarite, ni so albancite,ni so korupcija, pravo, zakoni, nemame marionetska vlada koja igra kako ke i svirat i deka nasite na mocanje ne smeat da odat bez od Kale da im dadat dozvola, se si e top sto nemozi da bidi podaleku od vistinata. E toa ti e druze toa zapadno perenje na mozok za koe jas ti zboruvam , a za koe ti za tuka normalno deka nema da go zemis zdravo za gotovo no za Ukraina ednostavno si legna na brasnoto oti taka si procital, videl ili ednostavno taka ti rekle.
 
O

onefifty

Гостин
Taka e. Sekoj sto ne e so ist stav kako tebe ili vas vo slucajov, e podlegnat na propaganda. Slaba samokriticnost i reflektiranost. Tuku interesno mesto da pises nesto za toa sto pisav pisuvas nesto za mene. Isto karakteristika za nekoi clenovi ovde.
Не ме сфаќај погрешно, ни јас не сакам да се согласувам со Владе ама ти на темата за корона упорно ги бранеше вакцините и тераше пропаганда за вакцинирање а и самиот си свесен како заврши коронава и вакциниве. Баш кај тебе не гледам само критичност и рефелектирање затоа што и ден денес си трубиш дека вакцините штитат и „завршиле работа“.
Онака неутрално и објективно гледано.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom