Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    746
Член од
7 декември 2019
Мислења
4.741
Поени од реакции
8.456
razbirame. pobeda za rusija u berlin ruski da se zbori ili i toa ne e dovolno?

da znaeme sro da preneseme na putin.
Аа па пола Берлин веќе збори руски, останува втората половина! Ама тие турски зборат, тешко!

Член од
31 мај 2019
Мислења
366
Поени од реакции
1.151
dobro de, treba da ostane nesto i za 3ta runda... poleka malku. i da se zamrzne konfliktot da ne ocekuvas urkite da ja dobijat 3tata runda? :tapp:
Se ke zavisi od klauzulite vo eventualniot dogovor za demilitarizacija.
Dokolku se otide so varijanta Ukraina da ne dobie clenstvo vo NATO, stranski, bazi na svoja teritorija ili odrzuvanje na voeni vezbi, a ostane nedefinirano nivoto na voena sorabotka so stranski zemji i limitot na golemina na armijata i arsenalot na vooruzuvanje, togas bidite sigurni deka Zapadot od Ukraina ima da napravi tvrdina.

Veke e sigurno deka Rusija dozvoluva Ukraina da bide del od EU, sto znaci ke ima uste pozestoko perenje na mozoci i od ukraincite ke se napravat teski anti-rusi...sto znaci deka koja e svrhata na celava strategija na Rusija?
Da dobie 20% ukrainska teritorija, nitu eden golem i znacaen grad osven Donetsk i Luhansk i ostatokot od Ukraina da bide vo EU i dusite i srcata na narodot da se anti-ruski nastroeni i pro-zapadni?
A veke so vojnava Ukraincive si dobija i prilicno bujna istorija na Vojna za Nezavisnost, sto ke ja forsiraat vo idnina i ke sluzi vo propagandni celi.

Pa celovo ova ne e nisto drugo nego deka Rusija ja ima izgubeno Ukraina.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.805
Поени од реакции
25.258
Dokolku se otide so varijanta Ukraina da ne dobie clenstvo vo NATO, stranski, bazi na svoja teritorija ili odrzuvanje na voeni vezbi, a ostane nedefinirano nivoto na voena sorabotka so stranski zemji i limitot na golemina na armijata i arsenalot na vooruzuvanje, togas bidite sigurni deka Zapadot od Ukraina ima da napravi tvrdina.

Veke e sigurno deka Rusija dozvoluva Ukraina da bide del od EU, sto znaci ke ima uste pozestoko perenje na mozoci i od ukraincite ke se napravat teski anti-rusi...sto znaci deka koja e svrhata na celava strategija na Rusija?
Da dobie 20% ukrainska teritorija, nitu eden golem i znacaen grad osven Donetsk i Luhansk i ostatokot od Ukraina da bide vo EU i dusite i srcata na narodot da se anti-ruski nastroeni i pro-zapadni?
A veke so vojnava Ukraincive si dobija i prilicno bujna istorija na Vojna za Nezavisnost, sto ke ja forsiraat vo idnina i ke sluzi vo propagandni celi.

poleka malku... cekaj da vidime za kogo ke glasaat prvo urkite da ne ispadne nekoj rusofil i sve ova sto si pisal da e dzabe.

ne zaboravaj kako dojde zeljo ma vlast i sto vetuvase. nekoj so isti stavovi da ne pobedi pak samo sega vagner ke bide prisiten a ne azov vo ukraina.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.329
Поени од реакции
1.180
Русија започна да разговара со САД не за Украина како што сакаат да ни наметнат медиумиве, туку за создавање на сфери на влијание во светот. Украина е секако дел од Русија и за Украина освен прифаќањето на таа остојба ништо друго и не може да се разговара а камо ли пак да се преговара.
Како ќе се изведе сето тоа може да биде предмет на преговори но тоа се само форми а не содржина .Основна работа во сето ова е да се стави се на маса од гео-стратегија до економија,па да се види каде можат да се постават границите и какви ќе бидат принципите .Пред почетокот на СВО господин Владимир Владимирович имаше еден текст за едни западни новини во кој јасно рече дека светот сега делува дека се наоѓа исто како пред 1939 година.Сега светот се наоѓе како пред Техеранската конференција 1943.За да се дојде до Јалта ќе помине некое време.
Сега во во овие раговори во прво време можеби нема да се викне Кина но на нрајот кога ќе се изоштрат руско -американските интереси ќе мора да се повика и Кина која ќе го завземе местото на Британија.од Јалта.Важно е дека тие што владеат со Америка изгледа прифатија дека има уште еден субјект во светот и дека мора во перспектива да се смета на уште Кинескиот субјект во светската политика.Останатите лакеи ако сакаат да постанат субјекти ќе мора да покажат своја сопствена воља и сила.Кандидати има во Индија Бразил и можеби во некоја европска сила која не е ни на повидок во моментов.

Последно уредено:
Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.794
Поени од реакции
6.234
Од сегашен аспект, кога мање/више се гледаат контурите на крајот, што мислат про-Украинците?
- Вредеше војната за сите мртви, ранети, осакатени, за сите сираци, вдовици, раселени...па и изгубени територии?
-Или подобро беше уште на почетокот, пред 3 години, да прифатеа (многу веројатно подобар) договор? Значи, неутралност, без Нато, поголема автономија на 2 региона, и остало...

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
7.210
Поени од реакции
13.633
Црвено - Зошто да би ме лажел еве сега работи во западна Европа и воопшто не сака да се врати назад освен да ги види своите родители.

Сино - И во тоа има точност дека Бајрактарите се добри само онаму каде што нема добро ПВО нешто како во Карабах. Али пак ќе кажам РФ воопшто мислеше дека со Блиц Криг ќе ја заврши оваа авантура, а тоа е дело на лошата проценка на тајните служби. Тие мислат сите кои говорат руски ни се пријатели.

Црно - Тешко дека ние тоа ќе го дочекаме во редови пред амбасадата на РФ. Не е никој луд да отиде во некој зафрлен град пример Ојмакон каде е -50 и условите за живот се претешки. Згора над се им го знам менталитетот имав контакт со нив тие воопшто не сакаат да е некој над нив и да поднесам барање за виза ќе ме стават таму на некоја најтешка работа која ни тие од Таџикистан не ја работат.

Со тоа што многу Руси и Украинци побегнаа од конфликтот се гледа дека како народ не се спремни да го одбранат своето и не се обединети како нација околу една цел. За жал тоа е словенскиот менталитет затоа секогаш Словените ќе бидат под германска и англо-саксонска доминација.

Поздрав товариш.
Се обидуваш нешто со сино,црвено, цено.
Ама од тоа суштинското, ниту бројки покажа, туку остана на тоа дека пријателот сега од З.Европа така кажал.

Па сега некој лаже, дали ти или тој. Треба да се консолидирате.

Јас мислам дека старно е неблагодарно да се јаде бурек за земја која не си ја посетил.

Руси што избегале од војната, имаше такви случаеви. Делумно од нив се вратија. Делумно останаа по Ерменија, Турција, Србија или Дубаи или тн. И што е интересното. Според тебе овие со 200 еврс плата како што ги објасни, мене енигма како ли преживуваат во земјиве. Еее пичку матер. Не е убаво да се тресат зелени. Само мене ми е јасно, дека работат во Руски компании со доста солидни плати. За да тоа им овозможи доста солиден живот во земјите каде што избегале, дури во некои од земјите живеат подобро од самите граѓани на тие земји.
Инаку ваквите ги има и во Украина, и во Македонија, и во Полска или Америка. Така да нема потреба да се обвинуваат словените. Утре Германија да објави мобилизација, пола земја ќе се врати по Турција и Македонија на пример.

Тебе успех би било да прошеташ прво до Русија. За работа во Омјакон луѓето земаат дупла плата, и за една година стаж им се смета како две. Едни од најбогатите луѓе во Русија се од северните краеви. За таму виза освен ако не си ептен дефицитарен кадар, тешко дека ќе те сметаат. Моментално се променува политиката кон населението од мала азија. Та дури и за тие најтешките работи не ги земаат.

Сума сумарум, испиша приказни полни со предрсуди.

Поздравите задржи ги за себе, пријателе.

Се вртиш околку некоја приказна за Бајрактсрите, кои не се видени од 2022. Ендемски видови. Гејмчејнџери со краток животен рок.

Член од
16 декември 2009
Мислења
1.329
Поени од реакции
1.180
Почетна точка во разговорите од руска страна ќе биде ултиматумот кој Русија им го достави на Сад во декември 22-ра година .два месеци пред СВО.Од таа точка ќе се појде. Тоа што Трамп изговара дека сета оваа војна не била потребна ако тогаш се седнело и се преговарало,е затоа што тогаш САД би биле во поповолна позиција од што се сега,.Тоа е поентата на тоа што го говори американскиот претседател.

Член од
22 јули 2011
Мислења
1.059
Поени од реакции
1.179

Што и да се потпише нема да трае подолго од 30 години.
Овој мир ќе биде т.н. сепаратен мир, како во Версај 1918/1919 после завршување на прва светска војна се потпиша мировен договор кој само беше одолговлекување кон следната светска војна. Тоа им беше јасно и на дел од Француските генерали во тоа време, дека Версајскиот договор е само краткотраен мир.
Тогаш Вајмарска Германија беше принудена на финансиски сепарации да плаќа кон победниците и таа Германија имаше ограничувања во поглед на големината на војската и воениот арсенал, и после извесно време таа Германија престана да го почитува ограничувањето на армијата и создаде огромна армија.

И сега слично ќе биде, Украина ќе има некое ограничување во поглед на големината на војската и вооружувањето, ќе се почитува тоа ограничување некое време ( додека е Трамп претседател) после со доаѓање на нови ликови и претседатели на власт во САД и останати Европски држави од западниот дел на Европа ќе следи постепено прекршување на ограничувањето за вооружување на Украинската армија, Русија ќе предупредува за прекршувањата, ќе има повремено пукање меѓу зоните од Украина кои ќе бидат под контрола на Украина и Русија, и кога тогаш пак уште пожестока војна, тоа е неизбежно.

Пред 10-тина денови пишував овде, веќе и пред војната и пред 2014 година, и да се земеа гласовите на целото население на Украина од оние 603.000 километри квадратни, почна таа атмосфера меѓу обичното Украинско население, мнозинството од Украинскиот народ беше прозападен, како поминуваше времето од 1991 и независноста и постарите генерации одумираа и поновите генерации се повеќе се свртуваа кон западот тоа е факт.
Огромен неуспех е што Русија не ја освои Одеса и целото Црноморско крајбрежје на Украина, после мировниот договор, Украина ќе може да набавува се и сешто преку морето од Турција ( а Турција само повремено има пријателски односи со Русија), Турција си гледа свои интереси.
Реално немаат понекогаш многу избор во Русија и ќе потпишат и не баш потполно поволен договор, и самите знаат дека ќе треба да бидат постојано подготвени за следна војна.

Член од
11 октомври 2024
Мислења
415
Поени од реакции
726
Што и да се потпише нема да трае подолго од 30 години.
Овој мир ќе биде т.н. сепаратен мир, како во Версај 1918/1919 после завршување на прва светска војна се потпиша мировен договор кој само беше одолговлекување кон следната светска војна. Тоа им беше јасно и на дел од Француските генерали во тоа време, дека Версајскиот договор е само краткотраен мир.
Тогаш Вајмарска Германија беше принудена на финансиски сепарации да плаќа кон победниците и таа Германија имаше ограничувања во поглед на големината на војската и воениот арсенал, и после извесно време таа Германија престана да го почитува ограничувањето на армијата и создаде огромна армија.

И сега слично ќе биде, Украина ќе има некое ограничување во поглед на големината на војската и вооружувањето, ќе се почитува тоа ограничување некое време ( додека е Трамп претседател) после со доаѓање на нови ликови и претседатели на власт во САД и останати Европски држави од западниот дел на Европа ќе следи постепено прекршување на ограничувањето за вооружување на Украинската армија, Русија ќе предупредува за прекршувањата, ќе има повремено пукање меѓу зоните од Украина кои ќе бидат под контрола на Украина и Русија, и кога тогаш пак уште пожестока војна, тоа е неизбежно.

Пред 10-тина денови пишував овде, веќе и пред војната и пред 2014 година, и да се земеа гласовите на целото население на Украина од оние 603.000 километри квадратни, почна таа атмосфера меѓу обичното Украинско население, мнозинството од Украинскиот народ беше прозападен, како поминуваше времето од 1991 и независноста и постарите генерации одумираа и поновите генерации се повеќе се свртуваа кон западот тоа е факт.
Огромен неуспех е што Русија не ја освои Одеса и целото Црноморско крајбрежје на Украина, после мировниот договор, Украина ќе може да набавува се и сешто преку морето од Турција ( а Турција само повремено има пријателски односи со Русија), Турција си гледа свои интереси.
Реално немаат понекогаш многу избор во Русија и ќе потпишат и не баш потполно поволен договор, и самите знаат дека ќе треба да бидат постојано подготвени за следна војна.
На Русија им виси на врат цела Централна Азија и Кавказ во иднината. Во РФ се случува голема депопулација и празнење, а од друга страна во овие централно азиски земји брутален раст на популација со происламско и антируско население.

Со оваа војна во нивните очи дефинитивно падна стравот од моќната руска армија.

YuZe

Sic Semper Tyrannis
Член од
22 септември 2005
Мислења
2.131
Поени од реакции
2.560
Незнам дали го прикачи некој ова предходно.

Член од
3 јули 2016
Мислења
199
Поени од реакции
613
Ukraincite nemozhat da izdrzhat da ne pushtat air sirens vo Kiev koga ima nekoj gostin, posebno od Murica kako Kellog sega iako rusite imaat back channel communication so amerite tuka.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.451
Поени од реакции
84.858
Според постовите на про-западните членови, се спремаат за пораз.

Доказ за тоа се индициите кои ги има од нивните постови за тоа како било кој исход од преговорите ќе го прогласат за пораз на Русија.

Немам ја ништо против тој cope.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom