Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    724
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.971
Поени од реакции
7.623
Abe se toa e unavo kazhano ama shto ako duvni malce veterce nakaj zapad i im gi rasipi planovite?

Ukraina e sekako tragedija vo dva tchina.
Ama shto so Romanija,Moldavija,Bugarija ...

Ili mozhebi nekoj misli deka radijacihata mozhat da ja ogranicat na 50km

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.044
Поени од реакции
9.386
Abe se toa e unavo kazhano ama shto ako duvni malce veterce nakaj zapad i im gi rasipi planovite?

Пожелно би било да оди до 1000 Км, пак ќе речам, ги боли кур за Европа. После самитов и НАТО војска е можно да влезе у Украина....директен судир помеѓу Русија и НАТО е неизбежен. Едно од овие две сценарија е у игра....ќе видиме што ќе биде иако лично не сум оптимист.

Член од
5 ноември 2012
Мислења
2.691
Поени од реакции
6.019
Gledam po net, poslednive denovi Ima poveke izjavi od Ukrainski I Zapadni strucnjaci sto mnogu ja relativiziraat opasnosta od zracenje... Navodno radius od 2 km, ili 20 km po opasno, do max 500 km poblaga forma.. Ne znam dali e bas taka?

... Ivan Kovalec, stručnjak za životnu sredinu i modeliranje iz Nacionalne akademije nauka Ukrajine, računa da bi u najgorem slučaju mogla biti pogođena oblast do dvadeset kilometara oko nuklearke Zaporožje. Tačan obim i pravac zavisili bi od vetra.

„U tom slučaju bi bila neophodna momentalna evakuacija ljudi“, kaže Kovalec. Kako dodaje, posledice po ljudsko zdravlje mogle bi da se osete u krugu od čak 550 kilometara. „No, na tolikim razdaljinama nema potrebe za hitnim merama ili evakuacijom“,

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.493
Поени од реакции
27.313
Ајде ќе збориме за американското мешање 1991
Борис е СССР функционер уште пред да се распадне СССР.
Еве листа на функции на пијандурата:

Значи он е претседател ПРЕД распаѓањето.
Всушност он е еден од предизвикувачите на распадот на СССР. Јелцин декларира дека ќе бара независност од кога тоа го бараат балтичките републики од Горбачов. Пуленот на Јелцин, Путин, подоцна тежок кринџ мава за распадот на СССР а неговиот татенце е директен виновник за тоа.

Се сложуваме дека америте се мешаат после во избори, никој не тврди обратно. Поентата на ХХ беше дека Јелцин е донесен од западот.
Не, Борче беше на функција претходно, не го донесе западот. Кога видоа со кој сарвош си имаат работа, америте го задржаа на власт, ама не го донесоа.
Автоматски споено мислење:

Кои сме ние да и судиме на Украина за внатрешни зла? Самите да се погледнеме прво, после памет да солиме за туѓи внатрешни политики.

Која држава нема внатрешни зла? САД? РФ? Кина? Франција?

Која држава има денес надворешен окупатор? Украина и Сирија
Значи Бандераштвото се појави еден зимски студен ден во 2014. Оддеднаш во Украина под тешко Руско влијание, помочу трикова и црне маџије, се појавија пронацистички движења онака истренирани паднаа од небо. И преку ноќ низ небото се рашири анти-руски сентимент, наверојатно епидемија дојдена од Полска преку северните ветрови. BTW, дедо мраз таа година дојде порано, ми текнува како на сон.

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.380
Поени од реакции
8.982
Член од
16 октомври 2020
Мислења
2.626
Поени од реакции
5.558
Член од
17 ноември 2014
Мислења
4.971
Поени од реакции
7.623
Gledam po net, poslednive denovi Ima poveke izjavi od Ukrainski I Zapadni strucnjaci sto mnogu ja relativiziraat opasnosta od zracenje... Navodno radius od 2 km, ili 20 km po opasno, do max 500 km poblaga forma.. Ne znam dali e bas taka?

... Ivan Kovalec, stručnjak za životnu sredinu i modeliranje iz Nacionalne akademije nauka Ukrajine, računa da bi u najgorem slučaju mogla biti pogođena oblast do dvadeset kilometara oko nuklearke Zaporožje. Tačan obim i pravac zavisili bi od vetra.

„U tom slučaju bi bila neophodna momentalna evakuacija ljudi“, kaže Kovalec. Kako dodaje, posledice po ljudsko zdravlje mogle bi da se osete u krugu od čak 550 kilometara. „No, na tolikim razdaljinama nema potrebe za hitnim merama ili evakuacijom“,
Da be slicno kako i koronata.
Maska na usta i 2m rastojanije i nikomu nishto. :pos:

Zatoa Cernobil dobi sarkofazi. Mnogumina od vas ne bea ni rodeni pa neznaat ama radijaciha imase do svajcarija.
A najstrasnoto e dozhdor posle explozijata .
Kaj shto ce padni ce se radivaat.

Evi vi Karta od radijacijata vo 1986 godina.
Pa sega cenete sami kako bi bilo ako ja srokaat centralata shto e na Jug kade e ramnica i otvoren prostor.

image-1.png

Последно уредено:
Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.041
Поени од реакции
11.300
НАТО не е мое, и си е башка зло.
Ако си е башка зло тогаш не знам како тоа им замеруваш на „проруските навивачи“ на темата, а истовремено си навивач од спротивниот табор.
Двојни аршини се во прашање.

Грешна аналогија.
Аналогијата е твоја. Не може да е грешна бидејќи сега го менуваш правецот на дискусија и зборуваш за наратив (кој во секоја војна е различен и даден како причина за истата), но наративот се менува бидејќи историјата ја пишуваат победниците. Еве денес во учебниците во Северната вукојебина не се изучува дека тоа биле терористи што не нападнаа.
Остави го наративот, фактите се битни.

Факт е, според твојата аналогија, дека Украина се брани.
Моето прашање е, дали сега после X години треба да почнеме и ние да се браниме и да ги освојуваме териториите кои ни ги одзедоа?
Дали да почекаме уште некое време да не доподелат?
Дали ништо да не правиме?

Не може еднаш со едни аршини, еднаш со други, во зависност од тоа како ни одговара наративот.

Не знам од каде ти се тебе информацииве, јас имам поинакви.
Пред месец дена другар ми од Украина ми праќаше слики од ќерка му од завршната приредба од градинка.
Не знам и јас другар ти дали е милионер па никој не го дира или е од некој побогат слој.
ИАКО, секојдневно гледаш клипови по нет како по комбиња се прибирани за присилна мобилизација, како и читаш вести дека нема гробни места веќе па се копаат нови.

Ти имаш другар, јас имам контакти со преку 20 лица очи во очи и на лична основа, сите избегале од војната, сите беа жени... дали 5% (тоа се побогатите што си дојдоа со џипови, со злато на себе, со брендирана облека) се тука комплет преселени, на останатите мажите и фамилијата (родители и слично) им се во Украина - тука се само жените и СИТЕ без исклучок во рок од година дена имаат нови врски, бракови, подуени стомаци од Германци, Романци, Турци и слични, небитно, како се снашле така.

Така да, нема да земам дека твоето со пријателот е лажно претставување бидејќи не сме деца да си кажуваме бајќи ама и ова ти е од прва рака контакти и ти го кажувам како факт.

Депопулација и демографска катастрофа му донесе НАТО со борењето до последниот Украинец, од тоа нема назад.

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.849
Поени од реакции
12.939
Да се воодушевиш на глупоќата на едни членови и нивниот сеир кон можна нуклеарна радиација во Европа.

Од кога пробаа се.
Сега од ова им зависело :LOL:

После некој месец ќе биде неипходно и Death Star од стар варс да им се даде:icon_lol:

Ај океј. Ама нуклеарки може да им дадат.

Последно уредено:
Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.604
Поени од реакции
42.132
Украина нема начин да користи касетна муниција, ова се најчесто аеро бомби пуштени од авион. Они немаат авиони што можат да ги летаат над непријателска територија. Едино ако химарсот има муниција со касетно полнење, но и тоа е незначителна бројка за да има било каков ефект.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.579
Поени од реакции
33.740

(САД си рачунаат дека се далеку, а вазалчињава сите им се со испиен мозок па и ќе се самоубијат само ако им кажат)

Дали и норд стрим е фашистичка болна доктрина или чин на херојство.
Што би добила Русија ако отиде во воздух нуклеарката во Запорожје.
1. Русија сакала или не ќе мора да ја повлече целата војска од Украина. +1 за Украина.
2. Не е само војската во прашање, ќе мора и евакуација на цело руско население од Украина вклучително и Крим. +2 за Украина.
Третава точка е интересна.
3. Руската црноморска флота. Што со неа. Нема да може да се одржува флотата во пристаништата, решение или преку медитеранот и атлантикот во балтик или на дното од Црно Море. Самото ова значи и затворен излез на Русија на Црно Море. +3 за кого?
Премногу логика... Немој така. Дај малку и приказни.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.044
Поени од реакции
9.386

Washington D.C., December 12, 2017 – U.S. Secretary of State James Baker’s famous “not one inch eastward” assurance about NATO expansion in his meeting with Soviet leader Mikhail Gorbachev on February 9, 1990, was part of a cascade of assurances about Soviet security given by Western leaders to Gorbachev and other Soviet officials throughout the process of German unification in 1990 and on into 1991, according to declassified U.S., Soviet, German, British and French documents posted today by the National Security Archive at George Washington University....

Све ова што се случува денеска е одговор на ова брутално прекршување на договор....чисто да се потсетиме од каде е почната целава заебанција.

Kajgana Shop

На врв Bottom