Moжете од текстов да заклучите зошто никој, ама баш никој (освен можда Иран), не обрнува и нема да обрне внимание на агонијата на Хутите, која трае осум години веќе.
Москва се надева дека посетата на американскиот претседател Џозеф Бајден на Саудиска Арабија нема да се искористи за преземање антируски чекори, како што е обидот да се убеди Ријад да го зголеми производството на нафта поради скокот на цените, се вел
Del od oruzjeto koe masovno I bez nekoja golema kontrola se praka vo Ukraina, zavrsuva na crniot pazar kaj kriminalci. Potvrdeno od site strani
Navodno, del veke e zavrseno vo Bosna, Kosovo I Albanija.
Samo vie navivajte za uste oruzje vo regionov, posle Cacko ke bide kriv...
Не бе владе, не разбираш ти. Имаат они гас и нафта, не им требаат Руските. Па ако треба и трипати поскапо да го плаќаат немаат гајле. Ама без разлика, кај да е Русија ќе колабрира до пролет (пошто знаеш Русите се по дефолт глупи и прават грешки, а поготово Путин, ниту па знаат да поврзат два со два и појма немаат што се дешава во Украина, а исто кај да е ќе им снема паметни ракети), па ќе ги разграбаат ресурсите и пак ќе си биде ко што било, а Холандија ќе се сконцентрира пак на лалињата, наместо да ја замараат и малтретираат земјоделците цела нација со измислени проблеми.
Imaat imaat, polni se, neznaat sto da mu pravat na istite pa kao ajde za vo zol cas gi cuvaat.
Majtapot na strana, imaat da platat poskapi energensi ili so drugi zborovi da kupat socijalen mir za da Hans moze da se seta po kusi rakavi niz kukja na sred zima , ali kolku vreme ke mozat da si go dozvolat toa. Edna zima, dve, tri?
Kolonii povekje nema da cicaat od tamu, voeno ne se sposobni oddamna toa da go pravat, ekonomski i sega ne se bas konkurentni , bivsite kolonii i tretoklasni zemji im disat na vratot so svojata evtina rabotna sila. Sega dodadi i skapi energensi sto bi znacelo uste poskapi proizvodi i uste pogolema nekonkurentnost na svetskiot pazar, plus odvojuvanje od nivniot platezen sistem so sozdavanje na paralelni takvi sistemi kade nemaat vlijanie . Kolku vreme ke treba da sekni izvorceto? Da ne gledame vgodina tie polinjata so lalinja da bidat poseani so rz i po koja cena ke bidi taa rzta oti mehanizacijata ne raboti ni na nuklearna, ni na jaglen, ni na nisto drugo. Na nafta raboti. A tie danskite svincinja palenite ne jadat jaglen, nafta, plin i uranium, koncentrat jadat. A evtini sostojki za toj koncentratot ke nema za kupuvanje, a niti mozat evtino da go proizvedat , ostaj dali ke mozat radi podnebjeto.
Ova onaka nabrzinka, zgora preku sto se veli kolku da se dolovi poenta na kaj odi rabotata i kolku e pickin dim i lesno zamenliv ruskiot ( evtiniot) gas i nafta.
Del od oruzjeto koe masovno I bez nekoja golema kontrola se praka vo Ukraina, zavrsuva na crniot pazar kaj kriminalci. Potvrdeno od site strani
Navodno, del veke e zavrseno vo Bosna, Kosovo I Albanija.
Samo vie navivajte za uste oruzje vo regionov, posle Cacko ke bide kriv...
Nie momentalno na lovno drustvo od Prizren nemame kapacitet da mu pruzime seriozen otpor, ne pak drugo. Voopsto ne sum zagrizen okolu toa posto isto ni se fakja .
lol od tolku prognozi izvlece deka germancite nema da go stopiraat severen tek 2. pa sosema vo pravo ispadnav so taja prognoza. i obama i putin i biden stiskaa na sekoj mozem nacin za da se ukine toj projekt, udrija duri sankcii protiv germanski politicari od regionot i na germanski firmi i sepak germancite teraa so severen tek 2. normalno sega stopiraa koga rusija zapocna vojna, ne go napravija toa zaradi naredba na amerite nego deka nemaa poveke argument kaj svojot narod. doma germancite severen tek 2 go pravdaa kaj kriticarite kako projekt koj dolgorocno ke pridonese da ima dobri odnosi megu rusija i zapadna evropa i ke ja zajakne ekonomijata na dvete strani.
И гледам сега тече северен тек 2, гргаља. Да не е земјата доле, у круг ќе се прекршат Германците од клањање на Американците. Таа Камала Харис таков дебил каков што е и играше Шулц пеперевка, а оваа незнае да гукне. Очајно и смешно... Пародија.
i kakvo 40% prorusko naselenie vo ukraina, toa moze da go kaze covek koj nikogas ne stapnal vo taja drzava. ljugeto vagaat takvi zaklucoci od toa kolku ljuge vo drzavata go koristat ruskiot jazik, no ednoto nema vrska so drugoto. megu ljugeto koi sum gi zapoznal imase eden kup koi zboruvaa ruski (ukrainskiot i poslabo go vladeam), ama etnicki koga se ukrainci malo morgen deka nekoj ke slusnes da izrazi zelba da bide so rusija.
pokazatel ti se i izborite, ubavo se gledase poslednite godini kolku procenti imaa proruskite partii. zosto takvite nemaa 40% od glasovite koga demek tolku od narodot se proruski nastroeni? mnogu dobro se gleda deka izborite ne se poklopuvaa so taja ruska propaganda drzejki za na toa kolku ljuge zboruvaat ruski. ete jas mnogu podobro go vladeam germanskiot nego makedonskiot, koga mozam pre na germanski komuniciram, ama toa ne me pravi germanec.
Така е сине, јас и Путин не сме биле у Украина и појма немаме, ама затоа ти све знаеш за Украина. Како што кажав, ти си жив еггземплар (додуше од алиекспрес пошто имаш комплекс на нижа „словенска“ вредност) на западната ароганција, која буквално ја уништува и ќе ја докрајчи западната цивилизација.
prognozata za rusija si stoi, za mene tie i ponatamu se vo pad. mojata prognoza bese za slednite deceni. kao sega deka vodat vojna so ukraina toa e pokazatel deka se mokni. ke pokazat slednite godini kolku pameten poteg im bese akcijava, kolku podobro ke im bide celosno da treba da se nastrojat na drzavi kako indija i kina. mene mnogu mi e jasno deka gasot i naftata uste dolgo ke bidat bitni za svetskata ekonomija, no ekonomijata na zapadot ako ne saka nema da zavisi od ruskite resursi, im treba samo vreme da sd prilagodat, ne funkcionira toa za nekolku meseci.
Да само што ова не се 80-ти и 90-ти, па цел свет да се врти околу западна Европа и Северна Америка. Во денешницата како што гледаме ниту Русија не зависи од Европскиот пазар. Од една страна ќе имаме скапи ресурси и енергенси, а од другата речиси бесплатни... Па види сега кој ќе има капацитет да оди нагоре, а кој ќе тоне у своите гомна.
i ima edna ogromna razlika megu tvoite sfakanja za mokna i jaka drzava i moite sfakanja. za mene luxemburg i svajcarija se pojaki drzavi od germanija, SAD i rusija. zosto? deka za mene kvalitetna drzava e drzava koja na sto pogolem del od narodot mu pruzuva moznost za pristoen zivot. detski muabeti za toa koj kakvi raketi i avioni ima mene ne me zamaraat, lecenje na kompleksi.
По твојата логика Либија беше моќна држава, во која стандардот беше неспоредлив со ниедна друга (или барем повеќето) држава. Државата моќна, народот задоволен.... Ама што дека, кога немаа капацитет да се одбранат. Во една денешна констелација на светот Луксембруг и Швајцарија се јаки држави, но да дувне малце ветерот поинаку... оде воз у кукуруз. Твоето поимање на јака држава е причината за тоа што ќе се случува од сега па натаму. Ќе и плаќате на САД рекет и ќе и го купувате нејзиното оружје, или малце посликовите, ќе бидете курвичиња нивни... Нели економијата мора да им се оправи... А како најава види го курсот на доларот према еврото.
na bill koj vo san francisko ima dve raboti za da ja plati kirijata i ne e zdravstveno osiguren i na evgeni koj zivee doma so roditelite deka kako prodavac nema pari za kirija za sopstven stan ne im pomaga sto nivnite drzavi gi imaat najjakite oruzja. uste posmesno mi e koga nekoj nadvor od tie drzavi se gordee so nesto povrzano so tie drzavi. mene stapot me zabole za amerite ili rusite, vo x komentari imam kazano kolku odvraten mi e amerikanskiot sistem, do tolku sto ljuge tvrdele deka sum socijalist ili komunist. vo sekoj koj go kritizira putin gledas amerikanski patriot i tuka, dali primetuvas ili ne, funkcioniras na ist nacin kako sharen kurton. zivot ne e samo crno ili belo.
Чекај бе малце, нема да помине многу време, па ќе видиш колку значи оружјето во економијата, кога дупките на САД ќе треба да ги покрие Европа. Јас 10 години викам дека ако не Русија сама, тогаш САД ќе ја воздигне Русија, дека за да САД остане на позиција да го контролира западот и треба сериозен негативец како причина, а некои си талибани, балканци или арапи. Виде, САД вика нема северен тек, Германија се прај курназ. Заигра мечката на исток, Северен тек 2 тканди.
Imaat imaat, polni se, neznaat sto da mu pravat na istite pa kao ajde za vo zol cas gi cuvaat.
Majtapot na strana, imaat da platat poskapi energensi ili so drugi zborovi da kupat socijalen mir za da Hans moze da se seta po kusi rakavi niz kukja na sred zima , ali kolku vreme ke mozat da si go dozvolat toa. Edna zima, dve, tri?
Kolonii povekje nema da cicaat od tamu, voeno ne se sposobni oddamna toa da go pravat, ekonomski i sega ne se bas konkurentni , bivsite kolonii i tretoklasni zemji im disat na vratot so svojata evtina rabotna sila. Sega dodadi i skapi energensi sto bi znacelo uste poskapi proizvodi i uste pogolema nekonkurentnost na svetskiot pazar, plus odvojuvanje od nivniot platezen sistem so sozdavanje na paralelni takvi sistemi kade nemaat vlijanie . Kolku vreme ke treba da sekni izvorceto? Da ne gledame vgodina tie polinjata so lalinja da bidat poseani so rz i po koja cena ke bidi taa rzta oti mehanizacijata ne raboti ni na nuklearna, ni na jaglen, ni na nisto drugo. Na nafta raboti. A tie danskite svincinja palenite ne jadat jaglen, nafta, plin i uranium, koncentrat jadat. A evtini sostojki za toj koncentratot ke nema za kupuvanje, a niti mozat evtino da go proizvedat , ostaj dali ke mozat radi podnebjeto.
Ova onaka nabrzinka, zgora preku sto se veli kolku da se dolovi poenta na kaj odi rabotata i kolku e pickin dim i lesno zamenliv ruskiot ( evtiniot) gas i nafta.
И во 2014 предвидувавме дека Русија е во слободен пад, ама слабо нешто. Сметано па тоа е речиси цела една деценија. Така изгледа не таа деценија, сега за наредна е предвиден падот.
Ај да му јавам на Путин америчкиот пијон
Многу јаки се мислењава. Речиси сите биле во Украина/ или сретнале некој од Украина и знаат како, што и зошто се случува интервенцијава. Исто така сретнале Појаци, Литванци, Летонци. Фали уште клингонци да сретнале и да ги прашале зошто се против Русија.
Во ист тој момент , никој ја нема посетено Русија, ниту сретнал некој рус.
Маме му ебем, каков феномен.
Не е од 2014, далеку е од порано. Исмејување на Русите, ароганција. Види ги филмовите само, Русите до дефолт и кога се негативци и позитивци, пијаници, тврдоглави, глупи, нецивилизирани, неписмени. А со таков мајндсет и се влезени во војнава против Русија. Те не се способни да предвидат нешто, те глупи се и не знаеле што ги очекува во Украина. Те не се способни да произведат сами паметни ракети и ќе им снемало. Потценување до даска. Сеуште голем дел од западот верува дека Украина победува на велико во војнава, поготово оние подложни на либтард пропаганда.
“Make a false move, not to pass it for a genuine one but to transform it into a genuine one after the enemy has been convinced of its falsity.” — The Wiles Of War: 36 Military Strategies From Ancient China
neli moze so svajc aparatot da izvarat nesto, od 2kata nakaj 1 severen tek? od 2kata "da druka" pritisok a od kecot da tece gasot
site srekjni i zadovolni da bidat, love n understanding malku
neli moze so svajc aparatot da izvarat nesto, od 2kata nakaj 1 severen tek? od 2kata "da druka" pritisok a od kecot da tece gasot
site srekjni i zadovolni da bidat, love n understanding malku
Ништо бе. Нема ништо да им биде.
Ете после толку излагања на индустриски бранши што сами им велат дека неизбежен колапс на цела Немачка индустрија, не се толку битни. Побитни се јас и Дирк што мислиме од пред локална кооперација или киоск од Немачка. Ќе се прилагоделе велат.
Мада што сакаш бе од генерации што живеат во виртуелен свет.
Не е од 2014, далеку е од порано. Исмејување на Русите, ароганција. Види ги филмовите само, Русите до дефолт и кога се негативци и позитивци, пијаници, тврдоглави, глупи, нецивилизирани, неписмени. А со таков мајндсет и се влезени во војнава против Русија. Те не се способни да предвидат нешто, те глупи се и не знаеле што ги очекува во Украина. Те не се способни да произведат сами паметни ракети и ќе им снемало. Потценување до даска. Сеуште голем дел од западот верува дека Украина победува на велико во војнава, поготово оние подложни на либтард пропаганда.
Па кога би споредил како живее народот во Норвешка, а како во Русија, јасно е дека Рускиот систем е катастрофа за мнозинството.
Иронијата е што луѓето на запад кои се против Рускиот систем, даваат безрезервна поддршка ист систем и кај нив да се имплементира. Со санкциите, со јаглеродниот данок и ред други активности што Западот ги имплементира, прави слаб приватен сектор, моќен државен систем, а народот да е зависен од тој систем.
Холандија самите пробуваат да си го уништат земјоделството, плус без око да им трепне пукаат по 16 годишни што ништо не погрешиле, додека силувачи, педофили ги тинтраат.
Интересно ова со Иран и дроновите. Не сум многу упатен, од тоа што прочитав Русиве неколку пати биле заинтересирани да склучат зделки за размена на технилогија за дронови со Иран. Но не се случило поради тврдоглавоста на военото раководство на Русија дека не треба многу да се форсираат на офанзивни дронови. Затоа повеќе развиваа против воздушна машинерија во која се моментално и во врвот со Панцирот и С300/400/500 системите поради причината да можат да бранат ако дојде судир со НАТО. Општо познато е Америчката љубов кон дронови.А и нормално таква доктрина негуваат од СССР со ракетна технологија. Друга причина е соработката со Израел, имено изгледа барале од Израел Русиве дронови ама овие им рекле њет. Али ова секако е муабет чаршиски. Мое лично мислење е дека треба да веќе имаат свои дронови од новата генерација.
Ме интересира само што седат со курот враце Иран, Индија, Кина,Русија и остали и не сооработуваат потесно во полето на воената индустрија и отсутството на заеднички проекти.
Инаку да Иран изненадува со дроновите. Не бев запознает дека после Израел и САД се веднаш зад нив во поглед на технолошка развиеност од тој вид.
Автоматски споено мислење:
Види овие Холанџаниве. Зеле ролаат некои думани со Русов и дрмаат Водка.
Се собрале дробат нешто за обединета Европа што никат нема да се случи. Се дур Немачка и Франција се под окупација.
Па кога би споредил како живее народот во Норвешка, а како во Русија, јасно е дека Рускиот систем е катастрофа за мнозинството.
Иронијата е што луѓето на запад кои се против Рускиот систем, даваат безрезервна поддршка ист систем и кај нив да се имплементира. Со санкциите, со јаглеродниот данок и ред други активности што Западот ги имплементира, прави слаб приватен сектор, моќен државен систем, а народот да е зависен од тој систем.
Холандија самите пробуваат да си го уништат земјоделството, плус без око да им трепне пукаат по 16 годишни што ништо не погрешиле, додека силувачи, педофили ги тинтраат.
Ме интересира само што седат со курот враце Иран, Индија, Кина,Русија и остали и не сооработуваат потесно во полето на воената индустрија и отсутството на заеднички проекти.
Не е дека седат со курот во раце. На пример веќе неколку децении Русија соработува со Кина и претежно фабриките за оружје во Кина се со Руска лиценца и со Руски инжинери. На пример Кина си има сопствено производство на С400 системите по лиценца на Русија. Исто така Русија има фабрики за тенкови во Индија.
Иран е под конотинуирани санкции и во моментов колку што може одбраната им се базира на сопствено производство. Доста инвестираат во студенти и можам да кажам дека студентите со кои сум имал контакт на запад им се меѓу најдобрите, на исто ниво на Ерменците на пример, а нешто послаби од Русите. Праќаат на постдипломски студии студенти и на запад и во Русија и мислам дека ги стипендираат. За разлика од нашите, нивните студенти во голем број се враќаат во Иран и го користат своето знаење за корист на државата, вклучително и за воената технологија. Генерално затоа се воено-технички доста напреднати и во крива на напредок се нешто под Израел.
Соработката на Русија со Иран се повеќе ќе се зголемува после војната во Сирија и сега интервенцијата во Украина. Имаше некаква си изјава дека Русија го смета Иран како дел од противракетниот чадор, незнам колку беше муабет или имаше некаква позадина. Ама не би се зачудил дека е вистина, пошто и ние тука како и западните земји живееме под тешка цензура и тешко се стига до вистината.
Од друг аспект, пошто нели Иран живее со санкции веќе над 40 години. Буквално све што им треба сами си произведуваат. Мислам дека Иран им беше рол модел на Русија за живот под санкции после 2014 година, па одтогаш по нивни терк се спремаа за овие санкции.
Бафра, Рускиот систем само така можеше да излезе од злото што го снајде за време на Јелцин. Што е најинтересно иако како што викаш е катастрофа, мнозинството знае и го подржува. И кога велам мнозинство, не зборам за просто мнозинство, туку за огромно мнозинство. Како и да е, мораше да се зауздаат тие што се збогатија на грб на народот. Кога веќе се создаде нова елита, све што направи Путин е ги одреди нотите по кои смеат да играат. Јас мислам дека никој нема да ги чепне оние што со мака стекнале богатство.
Сеуште неможат да се освестат од наркоманската и алкохолната чума што ги зафати тој период..
Како и да е, кога ќе споредиш Русија 1992 и Русија денес, денес во Русија подобро се живее, народот претежно ја сака својата власт и патриотизмот е на многу високо ниво, војската и безбедносните структури реформирани, надворешната политика светлосни години напред. Русија денеска е дефинитивно таа што дрма.
Значи гледаме една нагорна линија во развојот. Тоа апологетите на западот како тука на форумов не го гледаат. Кога една сила како Русија иде 30 години во нагорна линија, тоа е проследено со силна инерција, која тешко некој може да ја застане. Ако односот помеѓу САД и Русија во 1992 беше 1:100 денеска прашање е дали е 1:2. Разликата се повеќе ќе се смалува додека либтардите чекаат пропадне да Русија со отприлика ваков поглед:
И гледам сега тече северен тек 2, гргаља. Да не е земјата доле, у круг ќе се прекршат Германците од клањање на Американците. Таа Камала Харис таков дебил каков што е и играше Шулц пеперевка, а оваа незнае да гукне. Очајно и смешно... Пародија.
Така е сине, јас и Путин не сме биле у Украина и појма немаме, ама затоа ти све знаеш за Украина. Како што кажав, ти си жив еггземплар (додуше од алиекспрес пошто имаш комплекс на нижа „словенска“ вредност) на западната ароганција, која буквално ја уништува и ќе ја докрајчи западната цивилизација.
Да само што ова не се 80-ти и 90-ти, па цел свет да се врти околу западна Европа и Северна Америка. Во денешницата како што гледаме ниту Русија не зависи од Европскиот пазар. Од една страна ќе имаме скапи ресурси и енергенси, а од другата речиси бесплатни... Па види сега кој ќе има капацитет да оди нагоре, а кој ќе тоне у своите гомна.
По твојата логика Либија беше моќна држава, во која стандардот беше неспоредлив со ниедна друга (или барем повеќето) држава. Државата моќна, народот задоволен.... Ама што дека, кога немаа капацитет да се одбранат. Во една денешна констелација на светот Луксембруг и Швајцарија се јаки држави, но да дувне малце ветерот поинаку... оде воз у кукуруз. Твоето поимање на јака држава е причината за тоа што ќе се случува од сега па натаму. Ќе и плаќате на САД рекет и ќе и го купувате нејзиното оружје, или малце посликовите, ќе бидете курвичиња нивни... Нели економијата мора да им се оправи... А како најава види го курсот на доларот према еврото.
Чекај бе малце, нема да помине многу време, па ќе видиш колку значи оружјето во економијата, кога дупките на САД ќе треба да ги покрие Европа. Јас 10 години викам дека ако не Русија сама, тогаш САД ќе ја воздигне Русија, дека за да САД остане на позиција да го контролира западот и треба сериозен негативец како причина, а некои си талибани, балканци или арапи. Виде, САД вика нема северен тек, Германија се прај курназ. Заигра мечката на исток, Северен тек 2 тканди.
Автоматски споено мислење:
Најинтересно ќе биде кога ќе почнат социјалната помош од по гетоата да ја кинат.
istata prikazna ja vrtis celo vreme. ne znam sto mi trupas tuka za amerite ova amerite ona. za mene amerikancite (odnosno nivnata politicka elita) se najgolemite svetski kriminalci od vtoriot svetski rat navamu, nitu im ja sakam politikata nitu im go sakam sistemot. no toa ne znaci deka sega ke bidam na strana na rusite koi imaat obid da napravat genocid vrz ukraincite i sakaat protiv nivna volja da gi prisvojat. kao sega protiv amerikancite sum, pa ke bidam na strana na rusite bilo sto i da pravat. nikogas vo zivotot ne sum razmisluval na toj nacin. da bi me sledel podobro i da bi me poznaval licno bi znael deka sum covek koj postojano zboruva i potsetuva za zlostorstvata na amerikancite (vietnam, bliski istok, jugoslavija, sredna i juzna amerika, ustvari skoro segde), ama malo morgen deka zaradi toa sega ke bidam protiv ukraincite samo deka kaj niv se vmesani amerikancite. mnogu dobro znam deka aktuelnata vlada na ukraina e poslusna na amerikancite, pred ze evreon, ama isto taka dosta vreme sum pominal vo ukraina za da znam deka na etnickite ukrainci (koi se mnozinstvo vo drzavata) preku glava im bese od rusite uste daleku pred 24.02.2022. nema sega deka amerikancite gi koristat kako alatka da bidam protiv niv, posebno kako makedonec znaejki sto znaci nekoj da te negira i da saka da te prisvoi protiv tvoja volja.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.