Zivi bili pa videli. Sega zasega ne vi izleguva bas matematikata. A niti edna zima nema pominato.
Jas uste na pocetokot tuka rekov, bez nafta i gas, kucinjata so mast nema da ve jadat. Nekoi ajde da ne gi spomenuvam sega koj ne ubeduvaa vrska nema muabetot, pickin dim bilo toa.
E arno ama toa bese fevruari, mart. Sega ispagja deka ne bilo bas pickin dim rabotata. A cekaj uste Juli sme, sred leto. Broenite pari brzo se trosat, vo slucaj da nemas zaprimeteno.
I da site ke go jadime tuka, no razlikata e sto za mene nisto novo, cel zivot vo tranzicija go pominav.
Ova ke bidi samo uste edna vo niza.
Hans ili tamu nekoj ima samo slusano od dedo mu kako bilo 45 i tamu nekogas.
Kako bre coece moze Argentina ili Brazil ete zemji od tretiot svet koi ne se del od zlatnata EU da umrat od glad bre koga se prvi vo svetot po proizvodstvo i izvoz na meso... Vsusnost Evropa e taa sto nema energensi, pa ni dovolno produkcija na hrana oti teritorijalno e mala povrsina(vo sporedna so ostatokot od svetot), a za ostatokot od svetot ic ne mu se sekiraj si imaat oni se i energensi i hrana i teritorija i populacija vo izobilie...
kako be nema dovolno produkcija na hrana? ozbilno ne znam kako doagas do takov zaklucok. ne sakam da vregam, izvini, ama "glupav" kazav deka na nesto sto tvrdam mi repliciras so sosema drugo. nitu rekov deka cel svet e sranje deka ne e del od EU, nitu rekov deka drugite ke ogladnat.
rekov deka pred EU da strada od hrana pre ke stradaat 80% od drugite. drzavi kako kina i indija na primer imaat polosa konstelacija, toa ti se veke 2,8 milijardi. dodaj ja skoro cela afrika + bliskiot istok + i nekoi drzavi kako japonija i lesno ke stignes do takva brojka.
EU komotno moze samata da se hrani, ne i treba nikakov import ako ke eksportiraat, momentalno im e izednaceno so imort/export i toa iako ni prilicno ne go koristat kapacitetot koj go imaat (na tie od toj biznis poisplatlivo im e da derat drzavi kako brazil i ukraina so evtinata rabotna snaga).
kako be nema dovolno produkcija na hrana? ozbilno ne znam kako doagas do takov zaklucok. ne sakam da vregam, izvini, ama "glupav" kazav deka na nesto sto tvrdam mi repliciras so sosema drugo. nitu rekov deka cel svet e sranje deka ne e del od EU, nitu rekov deka drugite ke ogladnat.
rekov deka pred EU da strada od hrana pre ke stradaat 80% od drugite. drzavi kako kina i indija na primer imaat polosa konstelacija, toa ti se veke 2,8 milijardi. dodaj ja skoro cela afrika + bliskiot istok + i nekoi drzavi kako japonija i lesno ke stignes do takva brojka.
EU komotno moze samata da se hrani, ne i treba nikakov import ako ke eksportiraat, momentalno im e izednaceno so imort/export i toa iako ni prilicno ne go koristat kapacitetot koj go imaat (na tie od toj biznis poisplatlivo im e da derat drzavi kako brazil i ukraina so evtinata rabotna snaga).
vidi deka nema da gladuva eu, nema. problemot sto go imate e sto ke mora da ne isporacate hrana a drugite ke go poplnat vakumot i so hrana i so energensi. sakale ili ne krajot na globalizacijata se gleda a za razlika od porano koga zapadot go kontorlirase tretiot svet sega toa nema da bide. najnovo e sto veke nema germanski firmi vo top 100te najgolemi po padot na evroto.... teski vreminja za evropa doagaat.
indija jasno i glasno bukvalno u sekoja prilika pocnuva da ja dupi eu i uk... indonezija (bivsa holandska kolonija) poslednive 2 god pocnuva da pokazuva zabi i da odviva da izvezuva surovini nego insistira na svoe proizvodstvo. francuska afrika se raspaga (znaes deka tamu uste frankovi se koristea i centralnata banka na francija bese glavna), turcija probuva da vospostavi turka/osmanliska zona na vlijanie, brics, kina e u podem, ednava korea pravi politicki i voeni problemi, drugava se poveke i e konkurencija na germanija vo tehnickiot svet na recisi site polinja a e daleku poeftina. ostaj toa ama k culture se poveke se siri a so toa i reklamata za nivnoto. vo evropa toa moze ne go gledate tolku ama vo ostatokot na svetot denes poveke se slusa kpop nego germanska muzika, vadar poveke i podobri filmovi, ima se poveke restoranti itn a pazi oni se "mala" aziska nacija.
citam gluposti od tipot rusija/ostatokot na svetot bil zavisen od tehnologijata na zapadot... moze e toa tocno ali se moze i bez mnogu od taa tehnologija (lalinjata na holandija) ama bez resursi i bez pazar potesko. ogromna greska pravi eu sto ne si gi gleda svojte interesi za smetka na americkite ama toa e, epten glupi luge go vodat cel zapaden svet, pa mesto narodot da e na prvo mesto lobi grupi i korporacii rakovodat so zapadot.
Zivi bili pa videli. Sega zasega ne vi izleguva bas matematikata. A niti edna zima nema pominato.
Jas uste na pocetokot tuka rekov, bez nafta i gas, kucinjata so mast nema da ve jadat. Nekoi ajde da ne gi spomenuvam sega koj ne ubeduvaa vrska nema muabetot, pickin dim bilo toa.
E arno ama toa bese fevruari, mart. Sega ispagja deka ne bilo bas pickin dim rabotata. A cekaj uste Juli sme, sred leto. Broenite pari brzo se trosat, vo slucaj da nemas zaprimeteno.
I da site ke go jadime tuka, no razlikata e sto za mene nisto novo, cel zivot vo tranzicija go pominav.
Ova ke bidi samo uste edna vo niza.
Hans ili tamu nekoj ima samo slusano od dedo mu kako bilo 45 i tamu nekogas.
vo pravo si deka hans nema iskustvo so takvi krizi i mnogu povise ke go boli, no ne veruvam deka i slednata zima ke dojde do tolkava kriza koja hans bi go isfrlila od kolosek.
kako sto kaza zimata ne e daleku i mislam deka ova ke potrae, pa za nekoj mesec ke bideme popametni.
Да ти кажам и за украинците и русите не мислев дека се авганистанци и сиријци, ама ете, брзо се приспособија на вв2 војување. Како и да е не очекувам Европјаните да сечат глави на улица, меѓутоа револтот ќе се манифестира не еден или друг начин. Доволно е да довлечкаат морон како трамп на власт.
sporedbata ne drzi voda. edno e da ti padne ekonomijata, drugo e rat. normalno vo ukraine ke krsat glavi i ke se kolat koga edna drzava so vojska vleguva vo druga.
duri i pitomoto makedonce ke se fati za puska nekoj da mu vlezi vo drzavata, no i zaradi toa ne ni vleguvaat naglo nego popoleka so malku lubrikant^^
Изгледа Украинците се презафатени со многу поважни проблеми од националниот суверенитет - кој го изгубија уште во 2014 година - и територијалниот интегритет кој го губат засилено од 24 февруари 2022 па наваму.
vo pravo si deka hans nema iskustvo so takvi krizi i mnogu povise ke go boli, no ne veruvam deka i slednata zima ke dojde do tolkava kriza koja hans bi go isfrlila od kolosek.
kako sto kaza zimata ne e daleku i mislam deka ova ke potrae, pa za nekoj mesec ke bideme popametni.
vidi deka nema da gladuva eu, nema. problemot sto go imate e sto ke mora da ne isporacate hrana a drugite ke go poplnat vakumot i so hrana i so energensi. sakale ili ne krajot na globalizacijata se gleda a za razlika od porano koga zapadot go kontorlirase tretiot svet sega toa nema da bide. najnovo e sto veke nema germanski firmi vo top 100te najgolemi po padot na evroto.... teski vreminja za evropa doagaat.
indija jasno i glasno bukvalno u sekoja prilika pocnuva da ja dupi eu i uk... indonezija (bivsa holandska kolonija) poslednive 2 god pocnuva da pokazuva zabi i da odviva da izvezuva surovini nego insistira na svoe proizvodstvo. francuska afrika se raspaga (znaes deka tamu uste frankovi se koristea i centralnata banka na francija bese glavna), turcija probuva da vospostavi turka/osmanliska zona na vlijanie, brics, kina e u podem, ednava korea pravi politicki i voeni problemi, drugava se poveke i e konkurencija na germanija vo tehnickiot svet na recisi site polinja a e daleku poeftina. ostaj toa ama k culture se poveke se siri a so toa i reklamata za nivnoto. vo evropa toa moze ne go gledate tolku ama vo ostatokot na svetot denes poveke se slusa kpop nego germanska muzika, vadar poveke i podobri filmovi, ima se poveke restoranti itn a pazi oni se "mala" aziska nacija.
citam gluposti od tipot rusija/ostatokot na svetot bil zavisen od tehnologijata na zapadot... moze e toa tocno ali se moze i bez mnogu od taa tehnologija (lalinjata na holandija) ama bez resursi i bez pazar potesko. ogromna greska pravi eu sto ne si gi gleda svojte interesi za smetka na americkite ama toa e, epten glupi luge go vodat cel zapaden svet, pa mesto narodot da e na prvo mesto lobi grupi i korporacii rakovodat so zapadot.
se soglasuvam deka EU/evropa odi nadole, samo ne se soglasuvam so crni scenaria kao naskoro nema da imaat za jadenje.
spored mene celiot konflikt vo ukraina e maslo na amerite za da oslabi evropa. najgolema opasnast za amerikancite e zapadna evropa da se zblizi so rusija, taka bi nastanal najopasniot protivnik za SAD, toa e i pogolema zakana od kina. zaradi toa bea i site gluposti a la nawalny, skripnik itn.
za zal putin tuka potfrli i im napravi strasna usluga na amerikancite (zaradi toa i mojot komentar deka popoleka dobivav cuvstvo deka putin e marioneta na amerikancite, svesno ili nesvesno).
vidi, vo zapadna evropa imas dve strani. gi ima pro-amerikancite (vo germanija gi narekuvaat transatlanticari, ne znam dali toj zbor se koristi i nadvor od germanija) i tie voobicno gi drzat mediumite i jako lobiraat kaj golem del od politicarite. na druga strana gi imas golemite industrijata koi zapadna evropa sakaat da ja emancipiraat od SAD znaejki deka koga si so SAD sekogas si pod niv.
merkel bese proruski nastroena iako nekogo toa bi go cudelo. ona bese mnogu povrzana so biznis sektorot i sakaa da go namalat amerikanskoto vlijanie, zaradi toa i go teraa severen tek 2 iako SAD postojano go torpediraa toj projekt (obama, trump i biden), zaradi toa i merkel kaza deka se dodeka ona e na vlast nema da dozvoli ukraina da vlezi vo NATO. merkel ucestvuvase vo sankcii kon rusija za mir vo kukata, no istovremeno so biznis sektorot se zblizuvase kon rusija so cel dolgorocno EU i rusija da gi sploti i da nastane pojak igrav i od SAD (i normalno germancite tuka da imaat ubava uloga, nikoj ne e nesebicen^^).
kako sto kazav se ova e maslo na amerikancite, nivna stapica za rusija i evropa i putin totalno nagazi vo nejze. IMHO putin mnogu popametno ke izigrase da go ignorirase sranjeto na amerikanskata marioneta zelenski i na poeleganten nacin da go resi problemot.
sekako ova e moe licno mislenje. ubeden sum deka amerite porano ke padnea (sekako uste mnogu dolgo ke trae) vo slucaj da ne se pocnese ovoj rat.
a ti mislis deka germancite i drugite zapadno evropski drzavi ke umrat od stud? kao za sibir zborime? jas poslednite godini parnoto go pustav vo prosek nakaj 5 pati vo tek na edna zima. vo pogolemiot del od germanija zimite ne se mnogu ladni, retko osetlivo ispod nula, a gradbite se dobro izolirani. i voopsto da nema parno greenje vo germanija nikoj nema da umre od ladno vreme, edino doma ke treba da nosat fanela
mesto parnoto da go pustat za da sedat vo shorcevi i kratka maica.
spored mene moze da se sluci da imaat problem so greenjeto, ama togas ke namalat vo potoplite regioni, a ke im ostavat povise na primer na tie vo bavarija kade sto zimite se poladni (ima planinski mesta kade sto na zima se -20).
pak ke kazam, mek e narodot, nema da ima "revolucija" se dodeka imaat pokriv, hrana i internet. se drugi ke pretrpat kukajki. sekako shvabite postojano kukaat, ete i za begalcite kukaat so godini i sepak afd kako i sto prognozirav ostana nebiten politicki faktor.
se soglasuvam deka EU/evropa odi nadole, samo ne se soglasuvam so crni scenaria kao naskoro nema da imaat za jadenje.
spored mene celiot konflikt vo ukraina e maslo na amerite za da oslabi evropa. najgolema opasnast za amerikancite e zapadna evropa da se zblizi so rusija, taka bi nastanal najopasniot protivnik za SAD, toa e i pogolema zakana od kina. zaradi toa bea i site gluposti a la nawalny, skripnik itn.
za zal putin tuka potfrli i im napravi strasna usluga na amerikancite (zaradi toa i mojot komentar deka popoleka dobivav cuvstvo deka putin e marioneta na amerikancite, svesno ili nesvesno).
vidi, vo zapadna evropa imas dve strani. gi ima pro-amerikancite (vo germanija gi narekuvaat transatlanticari, ne znam dali toj zbor se koristi i nadvor od germanija) i tie voobicno gi drzat mediumite i jako lobiraat kaj golem del od politicarite. na druga strana gi imas golemite industrijata koi zapadna evropa sakaat da ja emancipiraat od SAD znaejki deka koga si so SAD sekogas si pod niv.
merkel bese proruski nastroena iako nekogo toa bi go cudelo. ona bese mnogu povrzana so biznis sektorot i sakaa da go namalat amerikanskoto vlijanie, zaradi toa i go teraa severen tek 2 iako SAD postojano go torpediraa toj projekt (obama, trump i biden), zaradi toa i merkel kaza deka se dodeka ona e na vlast nema da dozvoli ukraina da vlezi vo NATO. merkel ucestvuvase vo sankcii kon rusija za mir vo kukata, no istovremeno so biznis sektorot se zblizuvase kon rusija so cel dolgorocno EU i rusija da gi sploti i da nastane pojak igrav i od SAD (i normalno germancite tuka da imaat ubava uloga, nikoj ne e nesebicen^^).
kako sto kazav se ova e maslo na amerikancite, nivna stapica za rusija i evropa i putin totalno nagazi vo nejze. IMHO putin mnogu popametno ke izigrase da go ignorirase sranjeto na amerikanskata marioneta zelenski i na poeleganten nacin da go resi problemot.
sekako ova e moe licno mislenje. ubeden sum deka amerite porano ke padnea (sekako uste mnogu dolgo ke trae) vo slucaj da ne se pocnese ovoj rat.
Автоматски споено мислење:
a ti mislis deka germancite i drugite zapadno evropski drzavi ke umrat od stud? kao za sibir zborime? jas poslednite godini parnoto go pustav vo prosek nakaj 5 pati vo tek na edna zima. vo pogolemiot del od germanija zimite ne se mnogu ladni, retko osetlivo ispod nula, a gradbite se dobro izolirani. i voopsto da nema parno greenje vo germanija nikoj nema da umre od ladno vreme, edino doma ke treba da nosat fanela
mesto parnoto da go pustat za da sedat vo shorcevi i kratka maica.
spored mene moze da se sluci da imaat problem so greenjeto, ama togas ke namalat vo potoplite regioni, a ke im ostavat povise na primer na tie vo bavarija kade sto zimite se poladni (ima planinski mesta kade sto na zima se -20).
pak ke kazam, mek e narodot, nema da ima "revolucija" se dodeka imaat pokriv, hrana i internet. se drugi ke pretrpat kukajki. sekako shvabite postojano kukaat, ete i za begalcite kukaat so godini i sepak afd kako i sto prognozirav ostana nebiten politicki faktor.
odlicen post i dobro nivo na detali. imam dve zabeleski.
1. koe bi bilo poelegantno resenie koe go posocuvas? skoro 10 godini se molat, ni dogovor od minsk se pocituva, apla se vide deka ozbilno se vooruzuvaat, i imase info deka ukraina ustvsri se sprema za napad na separatistite.
2. ne znam kako vi e greenjeto vo germanija, ako si imas kotel vo kukja, si greis kolku sakas, ako si na mreza toplotna, kolku kje ti pustat.
vo svedska reguliraat na 20 +- 2 stepeni, vo najgolem del od godinata.
na nekolku pati, imase nekoi problemi, vo rabotna kancelarija od 20m2, temp. beer 16-17C, odma se zabelezuva razlika. ako rabotis kompjuterska sedecka rabota, kako najgolem del, ne se isseduva, boli glava i ne e udobno uopsto.
ne vikam deka nekoj kje umre od stud, ama site ovie najavi se ogromen pad na komforot, koj ni e najgolema motivacija da rabotime i ziveeme vo taa zapadna evropa.
posledni 5 godini,mesecni smetki za struja i greenje se kolku edna vecera vo pojak restoran ili vikend patuvanje preku sila, a sega naednas, od nigde nikade, nekoj da ti kazuva kolku pati da se tusiras, na kolku da greis/ladis od tugji gluposti, e mocanje u faca direktno.
Не знам како ова би поминало кај обичниот руски смртник.
Сепак руски татковци, мајки, синови, ќерки, браќа, сестри гинат во Украина, а нивната жртва треба да биде наградена со руско државјанство за нивните џелати ?
Не верувам дека ваквиот потег ќе наиде на широка поддршка кај Русите, колку и да ги сметаат Украинците за свои браќа и сестри, сепак Украинците директно со активно учество или индиректно со пасивно учество - па макар и во облик на молчење, а молчењето значи одобрување - одбраа страна во оваа војна, а страната која ја одбраа не е Русија.
Некад звучиш како полковник Дата од Стар Трек... Има еден куп луѓе во Украина што се осеќаат како Руси, а има и такви што едноставно размислуваат и гледаат дека во моментот подобро е да имаш (и) руско државјанство. Русија им дава можност да добијат државјанствно, затоа што тоа е во интерес на Русија.
Биди сигурен дека нацистите нема да бараат руско државјанство, а и да го побараат нема да го добијат. Доволно добро е ова објаснување за бинарна дефиниција?
inace nogu crna hronika ste ja napravile temava. glad, stud, gotovo, kraj na svetot.
od eden drug aspekt na seto ova, za site so prasuvaa, kade se ukrainkite begalki, barajte po jadranot, pokonkretno budva - bar region.
info od teren, da ne bide posle Harald drn drn samo
inace nogu crna hronika ste ja napravile temava. glad, stud, gotovo, kraj na svetot.
od eden drug aspekt na seto ova, za site so prasuvaa, kade se ukrainkite begalki, barajte po jadranot, pokonkretno budva - bar region.
info od teren, da ne bide posle Harald drn drn samo
Да де, ако преживееш Трета Светска Војна ќе се занимаваш со земање кредити... Ама ако не се деси Трета Светска Војна тогаш ќе банкротираш (или барем ќе изгубиш хипотека) кога ќе ги дигнат ратите во небеса, како што се дешава во секоја рецесија.
Практично си одбрал да се самоубиеш, без разлика дали ќе има светска војна или не.
Некад звучиш како полковник Дата од Стар Трек... Има еден куп луѓе во Украина што се осеќаат како Руси, а има и такви што едноставно размислуваат и гледаат дека во моментот подобро е да имаш (и) руско државјанство. Русија им дава можност да добијат државјанствно, затоа што тоа е во интерес на Русија.
Биди сигурен дека нацистите нема да бараат руско државјанство, а и да го побараат нема да го добијат. Доволно добро е ова објаснување за бинарна дефиниција?
Хехе, да беше бинарен проблемот ќе имаше само две можни решенија, тука е друга приказна.
Давање на државјанство на личности кои директно или индиректно помагаат нечии воени дејствија против државата која им дава државјанство, не е баш политика која би била во корист на таа држава.
Не ги видов американците да им дадат американски државјанства на Авганистанците ниту во 2001 година кога го нападнаа и окупираа Авганистан, ниту во 2021 година кога си заминаа од Авганистан со спуштени глави.
Но знам за една држава која има потпишано примирје со злосторници против човештвото, им има дадено амнестија и речиси тотална власт, а денес служи како пример за тоа како не треба да функционира една држава. Веројатно само Шри Ланка служи како полош пример овие денови, со разликата што можеби има надеж за нив дека ќе се извлечат од калта до крајот на годинава.
Поточно некои на запад...во секое дувло пропагандно може да се наjде и некоj нешто паметно да каже.
Македониjа никогаш не е имала иста историjа / ситуациjа како Украина и затоа во никоj случаj не треба да се споредуваме со украинците.
П.С Единственото нешто што е заедничко и треба да нè сплотува е тоа што сме православни христиjани и навистина ми е жал тоа што се случува во Украина и се надевам што побргу да се ликвидира таа багра на чело со зелениот кловн (одговорната марионетка).
Исто е 90%..
Русија негира државотворност на УК,јазик,нација,територија...бдв,види го интервјуто на Хитлер од 23 февруари..т.е. Путин,па после коментирај.
Бугарија негира..ваљда ти е јасно,знаеш што.
Украинците им кажаа НЕ на фашистите,без борба нема да ви се покориме,имаат муда,иако фашистичка Русија има многу поголем арсенал на оружје и војска.
За разлика од нас, кои сме поделени на македонци против македонци и дозволивме шиптаpи да ни одлучуваат и преговараат за нашата иднина.
odlicen post i dobro nivo na detali. imam dve zabeleski.
1. koe bi bilo poelegantno resenie koe go posocuvas? skoro 10 godini se molat, ni dogovor od minsk se pocituva, apla se vide deka ozbilno se vooruzuvaat, i imase info deka ukraina ustvsri se sprema za napad na separatistite.
2. ne znam kako vi e greenjeto vo germanija, ako si imas kotel vo kukja, si greis kolku sakas, ako si na mreza toplotna, kolku kje ti pustat.
vo svedska reguliraat na 20 +- 2 stepeni, vo najgolem del od godinata.
na nekolku pati, imase nekoi problemi, vo rabotna kancelarija od 20m2, temp. beer 16-17C, odma se zabelezuva razlika. ako rabotis kompjuterska sedecka rabota, kako najgolem del, ne se isseduva, boli glava i ne e udobno uopsto.
ne vikam deka nekoj kje umre od stud, ama site ovie najavi se ogromen pad na komforot, koj ni e najgolema motivacija da rabotime i ziveeme vo taa zapadna evropa.
posledni 5 godini,mesecni smetki za struja i greenje se kolku edna vecera vo pojak restoran ili vikend patuvanje preku sila, a sega naednas, od nigde nikade, nekoj da ti kazuva kolku pati da se tusiras, na kolku da greis/ladis od tugji gluposti, e mocanje u faca direktno.
tuka vo regionot kade sto ziveam koga si preku gradot parnoto raboti negde od oktomvri do april, vo drugite meseci i ne ti treba deka vnatre sekako se nad 19-20 stepeni. vo periodot koga se topli parnoto celo vreme e dostapno i ti samiot reguliras (osven nekolku saati na den koga e poslabo, cesto preku nokj) imas ventil so cifri od 1 do 5, ako stavis na 5 mozes jajca da przis na parnoto^^
cesto parnoto odi zaedno so vodata i za trosoben stan od okolu 80 m2 so 4 clenovi mesecno se od 60-100€ (zavisi kolku trosis). imas i zgradi kade sto na drug nacin se topli, ama gore dole do sega cisto za greenje za 80 m2 bez voda vo godisen prosek retko bese nad 80€ mesecno.
tocka 1:
poelegantno resenie ke bese putin da pocekase ukraina da napadne. spored mene toa najverojatno nemase da se sluci bidejki na toj nacin vladata nemase da ima golema podrska od ukrainskiot narod. po moite licni iskustva koi gi steknav vo tek na poslednite godini ukraincite gore dole se pomirija so toa deka krim i regionite so seperatistite se izgubeni. tamu mnozinstvoto sekako e rusko. ukraincite se pomalku impulzivni vo sporedba so rusite, pomalku alfa se po karakter, popragmaticni. zaradi toa spored mene nemase da ima nikakva podrska za ofanziva i koj toa i da go probase brzo ke padnese. kaj narodot najgolem prioritet bese zblizuvanje so EU za nekogas da mozat da izbegaat vo EU drzava, znaci slicen stav kako na balkanot. malku verba vo drzavata i neveruvanje za nekakvo podobruvanje na sostojbata, najgolema nadez se gleda vo beganje nadvor.
edna greska na putin mislam e sto ima pogresna slika za ukrainskiot narod. on mozda navistina misli deka sakaat da bidat so rusija, no toa e zabluda. niz godinite nemam etnicki ukrainec vo ukraina (drugo e vo diasporata kade sto ima povise nostalgicari) zapoznaeno koj sonuval za spojuvanje so rusite, raspolozenieto za toa e slicno kako kaj makedoncite da se vo edna drzava so srbija. rabotata e sto vo ukraina imase nakaj 20% rusi i tie sekako bea raspolozeni za takvo nesto, od tuka mozda i filmot na rusite bidejki pretezno se orientiraat na nivniot stav. preterano kazano toa e kako albanec od albanija da zboruva so albanec od tetovo i od toa da izvlece zaklucok deka makedonskiot narod saka da se spoi so albanija..
a vlez vo NATO sekako nemase da se sluci. kako i merkel i scholz bese prilicno kategoricen protiv vlez na sila, posebno koga se vlosi situacijata. amerikancite peckaa i proviciraa kolku sto mozat za da prinudat reakcija na rusija i tie da bidat losite. IMO putin ja donese pogresnata odluka, trebase da ja glumi merkel koja site "napadi" od strana na SAD gi ignorirase i si ja terase agendata. od toj nacin na rakovodenje vo germanija duri proizleze zborot "merkeln", mislam deka pred nekoja godina go izbraa za zbor na mladite na godinata. se koristi za situacii koga k*r te boli i igras na vreme bez nesto konkretno da prezemis.
gore dole zal mi e za ukraincite, no ne sum iznenaden od ova sto se slucuva. kako sto kazav i vo pozaebana situacija se od nas, a toa go tvrdev uste pred godini. na edna strana ne sakaat da bidat so rusite bidejki so niv bile so decenie i ne videle
nisto od toa osven siromastija, na druga strana nemaat sloboda da pravat sto sakaat (i da ne e pametno). i tek popoleka sfakaat deka iako se prilicno golema drzava sepak se mal igrac so koj golemite mozat da pravat sto sakaat. vo sporedba so rusija i SAD sepak se nebitni.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.