Цитат:
Напишано од sin ekspres
Zarem ne mozese Makedonija prvo da vleze vo EU i Nato pa posle da se kurcevme so spomenicite.
не е така, едноставно имаат информации , кои ти ги немаш и си купуваат време на власт , што директно значи ринење пара со лопата во сопствениот џеб...длабок...silen напиша:Ова никако не ми влегува во глава и не можам да ја сватам тактиката на владата! Или некој од горе им шепнува што да прават или ...
Необјасниво .
не е така, едноставно имаат информации , кои ти ги немаш и си купуваат време на власт , што директно значи ринење пара со лопата во сопствениот џеб...длабок...
Еј не реков дека беа во оптек.Колку што знам не беа издадени поради притисоци. А за тоа дали е грчка пропаганда незнам. Искрено никогаш не видов некој Македонски политичар да го негира случајот. Тоа би било логичен чекор да немавме ние ништо со тоа.Што збориш бе?
Гувернер, Банка, Печатница?
Кога биле овие пари во оптек кај нас?
Грчка пропаганда за наивци.
Што има некој да демантира кога тие пари никогаш не ги издала Република Македонија. Јас можам да си отштампам што сакам - долари со фаца на Киро, ако ми се допаѓа. Оди просурфај и види како изгледаа првите македонски пари.Еј не реков дека беа во оптек.Колку што знам не беа издадени поради притисоци. А за тоа дали е грчка пропаганда незнам. Искрено никогаш не видов некој Македонски политичар да го негира случајот. Тоа би било логичен чекор да немавме ние ништо со тоа.
А кога сме кај наивци, баш ме интересира како ке се извадиш со
е-маилот што го доби( или не го доби) од професорот Mittag?
http://forum.kajgana.com/showthread.php?t=38959&page=6
Работите ги гледам просто, постигни максимум ефект со минимум труд (не мислам на физичка работа).Ај објасни ми како ги гледаш ти работите?:smir:
И те како има да демантираат кога такви работи и се главно оружје на Грчката Влада во спорот за името. Токму такви работи( заедно со картите на Обединета Македонија) они ги поврзуваат со ``иредентистички идеи`` кои ги користат како алиби за нивното барање за смена на името. Така да ако молчат го прават тоа или затоа што се криви или незнам тогаш каде е проблемот!!Што има некој да демантира кога тие пари никогаш не ги издала Република Македонија. Јас можам да си отштампам што сакам - долари со фаца на Киро, ако ми се допаѓа. Оди просурфај и види како изгледаа првите македонски пари.
Зарем 18 години не му кажуваме на нашиот непријател дека ние сме им пријатели (знаме и устав смениме да го покажеме тоа). И резултатот се знае. Демек ако си ќутиме тие ќе ни прогледаат низ прсти и ќе не пуштат да си влеземе во НАТО. Нашите политичари (и ВМРО и СДСМ) во Букурешт отидоа да прифатат "разумен компромис" и Грците како реагираа? Прифатија се? Има ли поголема глупост од тоа дека треба да ги спуштиме панталоните за да влеземе во НАТО и ЕУ и потоа демек ќе сме можеле на исто ниво со нив да се бориме?Работите ги гледам просто, постигни максимум ефект со минимум труд (не мислам на физичка работа).
Со други зборови ако од твојот непријател ти зависи нешто што ти треба или многу сакаш да го добиеш не му кажувај апла во очи дека ти е непријател и дека не ти е гајле за неговито мислење или постапки (без разлика од твоето вистинско мислење). Напротив превземи се за непријателството да го сведеш на најмала можна мера (дури и само фиктивно).
Откога ќе ги постигнеш целите и веќе не зависиш директно од ничии постапки можеш да правиш што сакаш, веќе не е битно.
Зашто Македонија води политика на отворена конфронтација со Грција пред прием во НАТО и ЕУ кога реакцијата се знае однапред мене ми е апсолутно необјасниво.
Абе, сега јас не знам што носат во тоа папките нашите преговарачи во Њујорк, ама дека парите со Солун се главниот адут на Грците ми изгледа премногу провидно. Мапите со Обединета Македонија? Какви мапи имаат по грчки министерства провери на сајтот на Виножито.И те како има да демантираат кога такви работи и се главно оружје на Грчката Влада во спорот за името. Токму такви работи( заедно со картите на Обединета Македонија) они ги поврзуваат со ``иредентистички идеи`` кои ги користат како алиби за нивното барање за смена на името. Така да ако молчат го прават тоа или затоа што се криви или незнам тогаш каде е проблемот!!
Со постов ги направи Грците апла глупави!!Работите ги гледам просто, постигни максимум ефект со минимум труд (не мислам на физичка работа).
Со други зборови ако од твојот непријател ти зависи нешто што ти треба или многу сакаш да го добиеш не му кажувај апла во очи дека ти е непријател и дека не ти е гајле за неговито мислење или постапки (без разлика од твоето вистинско мислење). Напротив превземи се за непријателството да го сведеш на најмала можна мера (дури и само фиктивно).
Откога ќе ги постигнеш целите и веќе не зависиш директно од ничии постапки можеш да правиш што сакаш, веќе не е битно.
Зашто Македонија води политика на отворена конфронтација со Грција пред прием во НАТО и ЕУ кога реакцијата се знае однапред мене ми е апсолутно необјасниво.
Немам време да одам во голема дискусија поготово што влечеш заклучоци кои со мојот напис немаат врска ниту јас било кога сум ги кажал. Затоа ќе бидам краток.Зарем 18 години не му кажуваме на нашиот непријател дека ние сме им пријатели (знаме и устав смениме да го покажеме тоа). И резултатот се знае. Демек ако си ќутиме тие ќе ни прогледаат низ прсти и ќе не пуштат да си влеземе во НАТО. Нашите политичари (и ВМРО и СДСМ) во Букурешт отидоа да прифатат "разумен компромис" и Грците како реагираа? Прифатија се? Има ли поголема глупост од тоа дека треба да ги спуштиме панталоните за да влеземе во НАТО и ЕУ и потоа демек ќе сме можеле на исто ниво со нив да се бориме?
Каде спомнав зборови како умилкување и лижење гз?Со постов ги направи Грците апла глупави!!
Демек ние сега ке сме им се умилкувале на Грција, ке сме лижеле гз и со тоа без проблеми ке сме влезеле во ЕУ и Нато, а после ке ги изиграме. Сваќате ли дека Грција си зазема став да не ја пушта Македонија во ЕУ и НАТО се додека не ни се смени името на државата и идентитетот? И тој став нема никаква врска ниту со имињата на аеродромите, ниту со картите на Обединета Македонија.
Грција не не пушта во ЕУ и НАТО затоа што знае дека откако ке влеземе на никој начин не ке може да не принуди да се откажеме од името. Поедноставно здравје. А ако некој сеуште мисли дека односот на Грција кон нас е ваков заради Владава нека иде на лечење.
Главен адут им се ``иредентистичките идеи на властите во Скопје``. Тоа сигурно си го слушнал милион пати од Дора Бакојани. А како се прикажуваат тие ``иредентистички идеи``?? Преку ``провокации од типот на публикување на кулата од Солун, прикажување на картата на Обединета Макединија и сл``. Оди прочитај кое сакаш интервју од Грчките Власти и тоа ке го најдеш како одговор. Значи да, такви работи им се главен адут. Они не можат да најдат сериозна причина за да не прекрстат( затоа што и нема) и користат вакви работи да влијаат на јавноста. Зашто нашиве власти не реагираат на вакви работи ако не се точни( ако се чиста пропаганда) јас незнам.Абе, сега јас не знам што носат во тоа папките нашите преговарачи во Њујорк, ама дека парите со Солун се главниот адут на Грците ми изгледа премногу провидно. Мапите со Обединета Македонија? Какви мапи имаат по грчки министерства провери на сајтот на Виножито.
Точно (за болдираното)! Затоа во ЕУ и НАТО само како Република Македонија, за да не менуваме нешто што веќе сме му дале име.Немам време да одам во голема дискусија поготово што влечеш заклучоци кои со мојот напис немаат врска ниту јас било кога сум ги кажал. Затоа ќе бидам краток.
Уставот и знамето се сменети под притисок на ембаргото од Грција а не како доказ за некакво пријателство. Освен тоа колку ли биле кратковиди политичарите па не ја предвиделе реакцијата на Грција со знамето. Нема полош политички потег нешто званично да прогласиш и потоа да мораш истото да го поништиш. Тогаш подобро и да не си го правел.
Ќутењето не е толку за Грција колку за подршка или барем неодмагање од другите европски држави. Освен тоа нели постојат како цел ЕУ и НАТО? Приемот во овие институции директно зависи од добрата воља на Грција. Ти сега размисли која метода носи помалку штета.
Реков немам време така да тука ќе застанам.
Од кај знаеш дека не реагираат? За нив претставува провокација кога ти во Скопје ќе правиш конференција и ќе се наречеш Република Македонија (како пред неколку месеци). Провокација што викаш дека си етнички Македонец, провокација што го спомнуваш Александар Велики, провокација што викаш дека кај нив има етнички Македонци, провокација што оној црепон заглави во Бардовци.... Нашето постоење за нив е провокација....Главен адут им се ``иредентистичките идеи на властите во Скопје``. Тоа сигурно си го слушнал милион пати од Дора Бакојани. А како се прикажуваат тие ``иредентистички идеи``?? Преку ``провокации од типот на публикување на кулата од Солун, прикажување на картата на Обединета Макединија и сл``. Оди прочитај кое сакаш интервју од Грчките Власти и тоа ке го најдеш како одговор. Значи да, такви работи им се главен адут. Они не можат да најдат сериозна причина за да не прекрстат( затоа што и нема) и користат вакви работи да влијаат на јавноста. Зашто нашиве власти не реагираат на вакви работи ако не се точни( ако се чиста пропаганда) јас незнам.
Аман!!! Мора ли се црно на бело да напишам за да бидам разбран?Точно (за болдираното)! Затоа во ЕУ и НАТО само како Република Македонија, за да не менуваме нешто што веќе сме му дале име.
Помалку штета? Што за тебе е помалку штета? Република Северна Македонија? Република Македонија-Скопје? Република Вардарска Македонија?
Не е проблемот во нашите потези кои ќе тие ќе ги искористуваат, туку во нивните потези за кои ние ќутиме. Мое мислење е дека 18 години играме жив пасив со нив (демек, ќе помине време и ќе им помине лутењето).Аман!!! Мора ли се црно на бело да напишам за да бидам разбран?
Помалку штета е да не се носат потези за кои однапред се знае дека Грција ќе ги користи против на сите нивоа. Тоа е помалку штета.
Таа инсинуацијата со името ќе ти ја игнорирам пошто доволно си писмен па да ти е јасен мојот став по тоа прашање.
Како бе од каде знам?? Па гледам, читам и никаде не сум видел да вратат на тие провокации. Затоа вадам такви заклучоци какви што вадам.Од кај знаеш дека не реагираат?
Е добро де, сите го знаеме тоа. Маѓутоа јас не сум видел они официјално да го поврзуваат ова со прашањето за името. Од друга страна нашите ``иредентистичките идеи`` постојано се нагласувани и на нив никој од Македонија не реагира.:nenene:За нив претставува провокација кога ти во Скопје ќе правиш конференција и ќе се наречеш Република Македонија (како пред неколку месеци). Провокација што викаш дека си етнички Македонец, провокација што го спомнуваш Александар Велики, провокација што викаш дека кај нив има етнички Македонци, провокација што оној црепон заглави во Бардовци.... Нашето постоење за нив е провокација....
Знам дека имаат. Затоа реков да не се залажуваме дека ако го смениме името на аеродромот Александар Македонски во нешто друго дека Грците или Европската Унуја ке го смени ставот.П.С.
Тие имаат многу сериозна причина да не прекрстат. Пролистај малку во подфорум историја...
Каде спомнав зборови како умилкување и лижење гз?
Како вадите работи од контекст, чудо едно.
Зашто Македонија води политика на отворена конфронтација со Грција пред прием во НАТО и ЕУ кога реакцијата се знае однапред мене ми е апсолутно необјасниво