Ne mora da se palime na sekoja senka od Grcija.
Spotov se koristi samo da lecime frustracii nie vo Makedonija.
Nie kako da ne gi znaevme Grcite.
Ama sega ke ni kazuvaat vlastodrscite deka ete sto ni pravat grcite.
Malce histerija od vakov tip,e sekogas dobrodojdena koga nemas ama bas nikakva ideja sto da se pravi so drzavata.
Vaka edniot nacionalizam se nadopolnuva so drugiot.
За црвеното
Властодршците често надопонуваат низ историјата разни соседски национализми како средство против сиромаштијата. Пред 1990 едино на вести се слушаше за бугарските претензии, бугарите како најлоши на свет... за потоа да се вметне и албанскиот национализам, постепено. За понатаму да се додаде и грчкиот проблем и национализам. Од дете слушам дека бугарите биле баба рога, за кога се вратив од армија (негде 1983-84) да кажат дека и албанците не чинат. И за после 1990-та да успеат да го стават и грчкиот проблем на маса. До тогаш збор се немаше кажано за проблем со грците.
За болдираното
Кај нас не приметувам национализам. Има грчки фирми, плаќаат месечна плата одвај за 1 недела преживување, си доаѓаат во шопинг, во туристички посети...
Ако го сметаш спотот за единствен доказ, отиди во егејскиот дел, види какви права уживаат нашите таму. Еднаш бев грција на одмор, пред 10-тина или 15 години, едно момче (работи на бензинска) молчешецело време внатре во објектот (имаше ваљда грци или шпиони), излезе надвор да точи бензин, ми прозборе македонски. Ме изненади. Рече не смеел да збори македонски покрај тие внатре.
Дали ние ова го правиме?
Дали имаме окупирано грчка територија и сменето назив на топонимите? Или дали од Јоргос ги прекрстуваме Јован (или како ли се вика)?
Овој проблем не се релативизира, голем е проблемот. А тие споменици дали ќе се градат, нема врска со нивната лакомост и проклетија. Ќе најдат нешто друго. А зошто тие имаат изградено споменик и никој таму нема ништо против? Зошто Александар Македонски на анкета им е избран за наголема грчка личност?
Зошто европјани не ја удрат грччката држава за несоработка во полето на организиран криминал, а ние ако наречеме автопат по нашиот (сепак е македонски...тоа стои и во називите од порано) Александар-веднаш по глава?
Зошто ако јас истакнам македонско знаме на балкон веднаш сум или вмровец или националист? Зошто ако се направи парада (во случај да се направи) веднаш се обележува како вмровска, националистичка и провокаторска кон грците? Зошто нема знамиња на нашата држава, па странец не знае ни каде доаѓа (освен знамињата на државни фирми и на граница)? Етикетирањето од овој тип не ми се допаѓа. Не држи воопшто.
Има уште многу зошто, само треба да сме малку поиздржливи во однос на нашата држава. И да не критикуваме секоја ископина, секој споменик, секој гест од нашата држава во поглед на историјата.
Сенката на грците не не пали, таа не засенува, ни го крие сонцето, а без сонце не уништува. Секој гест нивни (на државно ниво) е насочен кон наше паѓање.