Премиерот и Претседателот ретерираат од "цврстиот" став за двојната формула

Член од
28 март 2006
Мислења
17.783
Поени од реакции
12.252
Тоа со оптимизмот кога го кажаа ме потсети на уште еден морков, резервен. Имаат тие цело кило моркови за нас, било што да се одговори од македонска страна, вадат нов морков, неизгризан...а дали Шефер е задоволен и дали е оптимист кога се работи за Грција... најверојатно е. Не како експерт, пошто сум далеку од тоа, чисто од граѓанска гледна точка :)

Но еве да видиме каде според sin ekspres е зас*ана надворешната политика, но секако да обрне внимание и на нивната политика (еу, грција, нато) кон нас.

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.034
Чудно како темава Руско гледиште: Македонија не се брза за во НАТО

остана незабележана од “врвните експерти“ на темава.

Уште почудно што оваа вест не најде место за коментар на темава:

Поканата за НАТО не е на дофат затоа што во Македонија нема дух за компромис во решавањето на спорот за името

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=108852
Што останува да се коментира? Требаше и скулптурата на Александар Велики да биде поставена за да можеме да ја дочараме конструктивноста во однесувањето.

Сигурно е забележана но што да се коментира веќе...

Се издишавме меѓу себе на форумов камоли на меѓународнава сцена...

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Вон темата, во кој контекст е засрана надворешната политика?
Kako na primer brisenjeto na se sto e Makedonski vo Evropskiot parlament

Eve ovde ke se posluzam i so L.Georgievski.
Spomenikot ke se izgradi ,sto pravime koga ke dojde vreme da se rusi.
Tie spomenici i inatenja so Grcija samo ja unistuvaat Makedonskata nadvoresna politika.
Zarem ne mozese Makedonija prvo da vleze vo EU i Nato pa posle da se kurcevme so spomenicite.
Vaka zivi ke ne jadat Grcistana .
A nemojte da se zanesuvame deka nie mozeme da ja pobedime Grcija .
Kompromisot stignuva a kolku se nasite pregovaracki pozicii jaki koga i prijatelite begaat od nas .
Mesec dva i ete ti kraj na finaleto za ovoj spor so imeto .

Grcija vo ovoj nerealen spor nema sto da izgubi.
Ona nitu dava a saka da zeme .
Edinstveni gubitnici moze da bideme nie.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Zarem ne mozese Makedonija prvo da vleze vo EU i Nato pa posle da se kurcevme so spomenicite.
Ова никако не ми влегува во глава и не можам да ја сватам тактиката на владата! Или некој од горе им шепнува што да прават или ...

Необјасниво :toe:.

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Sto pravat Grcite ama bas ic ne me interesira.Sto pravat nasite, e toa e interesno.
Sinoka slusam od pastirot deka go stegnale za kompromis.
Jas velam deka pregovorite ke gi podelat na dva dela .
Prviot del ke se sostoi od IMETO
Vtoriot del ke se sostoi Teritorija Nacija Jazik
I zapadot znae deka rejtingot na Gruevski e povazen od se drugo.
Ova moze da se naseti od Pavle Trajanov a i od Ivanov.
Golem zalak e ova za mister rejting,ke mora malce da go podizlazat.

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Ова никако не ми влегува во глава и не можам да ја сватам тактиката на владата! Или некој од горе им шепнува што да прават или ...

Необјасниво :toe:.

Како бе не ти влегува во глава???

Што се случуваше од 1991( осамостојување) до 1995( договорот во ОН) ти текнува? Грците излегоа со инаетлив став дека ние никогаш нема да го користиме името ``Македонија``, а нашиве политичари без гајле намерно ги провоцираа. Сонцето од Вергина, Кулата од Солун на нашите пари и ред други работи се дел од тие провокации кои ја зовреа Грција. Ситуацијата толку излезе од контрола( со ембаргото) што меѓународната заедница мораше да реагира и така доје до договорот во Обединети Нации. И тамо ние се откажавме од Сонцето од Вергина и дел од уставните одредби, а добивме влез во ОН и другите организации под привремено име.

Изгледа истото се случува сега. Грујо создава проблеми, за потоа да ги искористи кога ке зоврие. И може ке мора подоцна да го руши споменикот кој го изградил, ама нема да се откаже од него без да добие нешто за возврат.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.783
Поени од реакции
12.252
А дали за тие 2 децении (и порано) гледате што грците имаат направено за инает? Се живо прекрстија во Александар Македонски, покраина Македонија, министерство за таа покраина, прекрстени градови, лични имиња.... Затоа и прашав од каде нашите толку се лоши. Грците се далеку полоши, крадат се што ќе стигнат. Не водат инает политичарите од Глигоров наваму, грците водат инает. Кој кому не признава ни историја ни име, ништо апсолутно ништо... ние ними или они нам? Зошто секогаш себеси се критикуваме, навистина не ми е јасно. Самокритика за економија, безработица и слично, но за овој проблем сепак нема шанси ние да сме виновни. Или треба да се прикажеме во тоа светло? Ние дека сме виновни?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.783
Поени од реакции
12.252

Интересна тема, а во нејзин склоп и видеото. нашие ова да го направеа...ќе ни отечеа гениталии весниците со изазивање на грција и еу. И да, од мали нозе се учи на сакање на сопствена земја култура и историја. За да не се грозиме од секое истакнување на нашето знаме и име и да не се плашиме дека ние го изазиваме (по грешка) нашиот јужен сосед.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Како бе не ти влегува во глава???

Што се случуваше од 1991( осамостојување) до 1995( договорот во ОН) ти текнува? Грците излегоа со инаетлив став дека ние никогаш нема да го користиме името ``Македонија``, а нашиве политичари без гајле намерно ги провоцираа. Сонцето од Вергина, Кулата од Солун на нашите пари и ред други работи се дел од тие провокации кои ја зовреа Грција. Ситуацијата толку излезе од контрола( со ембаргото) што меѓународната заедница мораше да реагира и така доје до договорот во Обединети Нации. И тамо ние се откажавме од Сонцето од Вергина и дел од уставните одредби, а добивме влез во ОН и другите организации под привремено име.

Изгледа истото се случува сега. Грујо создава проблеми, за потоа да ги искористи кога ке зоврие. И може ке мора подоцна да го руши споменикот кој го изградил, ама нема да се откаже од него без да добие нешто за возврат.
Значи според тебе се е тоа позитивно? Јас поинаку ги гледам работите.

А дали за тие 2 децении (и порано) гледате што грците имаат направено за инает? Се живо прекрстија во Александар Македонски, покраина Македонија, министерство за таа покраина, прекрстени градови, лични имиња.... Затоа и прашав од каде нашите толку се лоши. Грците се далеку полоши, крадат се што ќе стигнат. Не водат инает политичарите од Глигоров наваму, грците водат инает. Кој кому не признава ни историја ни име, ништо апсолутно ништо... ние ними или они нам? Зошто секогаш себеси се критикуваме, навистина не ми е јасно. Самокритика за економија, безработица и слично, но за овој проблем сепак нема шанси ние да сме виновни. Или треба да се прикажеме во тоа светло? Ние дека сме виновни?
Се е тоа во ред ама Грција е во НАТО и ЕУ со призната држава и идентитет а ти не си, голема разлика. Уште полошо што од нив бараш да те примат во истите организации. Каде е тука логиката?

Ако се откаже МК од НАТО и ЕУ и ги прекине преговорите тогаш би имало некаков смисол, вака е само некаква измеѓу политика која не знам какви резултати ќе донесе.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Кулата од Солун на нашите пари
Која кула од Солун на нашите пари? Кај си видел ти такво нешто? Тоа не беа официјални пари на Република Македонија.

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11

Интересна тема, а во нејзин склоп и видеото. нашие ова да го направеа...ќе ни отечеа гениталии весниците со изазивање на грција и еу. И да, од мали нозе се учи на сакање на сопствена земја култура и историја. За да не се грозиме од секое истакнување на нашето знаме и име и да не се плашиме дека ние го изазиваме (по грешка) нашиот јужен сосед.

Ne mora da se palime na sekoja senka od Grcija.
Spotov se koristi samo da lecime frustracii nie vo Makedonija.
Nie kako da ne gi znaevme Grcite.
Ama sega ke ni kazuvaat vlastodrscite deka ete sto ni pravat grcite.
Malce histerija od vakov tip,e sekogas dobrodojdena koga nemas ama bas nikakva ideja sto da se pravi so drzavata.
Vaka edniot nacionalizam se nadopolnuva so drugiot.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.783
Поени од реакции
12.252
Ne mora da se palime na sekoja senka od Grcija.
Spotov se koristi samo da lecime frustracii nie vo Makedonija.
Nie kako da ne gi znaevme Grcite.
Ama sega ke ni kazuvaat vlastodrscite deka ete sto ni pravat grcite.
Malce histerija od vakov tip,e sekogas dobrodojdena koga nemas ama bas nikakva ideja sto da se pravi so drzavata.
Vaka edniot nacionalizam se nadopolnuva so drugiot.
За црвеното
Властодршците често надопонуваат низ историјата разни соседски национализми како средство против сиромаштијата. Пред 1990 едино на вести се слушаше за бугарските претензии, бугарите како најлоши на свет... за потоа да се вметне и албанскиот национализам, постепено. За понатаму да се додаде и грчкиот проблем и национализам. Од дете слушам дека бугарите биле баба рога, за кога се вратив од армија (негде 1983-84) да кажат дека и албанците не чинат. И за после 1990-та да успеат да го стават и грчкиот проблем на маса. До тогаш збор се немаше кажано за проблем со грците.

За болдираното
Кај нас не приметувам национализам. Има грчки фирми, плаќаат месечна плата одвај за 1 недела преживување, си доаѓаат во шопинг, во туристички посети...
Ако го сметаш спотот за единствен доказ, отиди во егејскиот дел, види какви права уживаат нашите таму. Еднаш бев грција на одмор, пред 10-тина или 15 години, едно момче (работи на бензинска) молчешецело време внатре во објектот (имаше ваљда грци или шпиони), излезе надвор да точи бензин, ми прозборе македонски. Ме изненади. Рече не смеел да збори македонски покрај тие внатре.

Дали ние ова го правиме?
Дали имаме окупирано грчка територија и сменето назив на топонимите? Или дали од Јоргос ги прекрстуваме Јован (или како ли се вика)?
Овој проблем не се релативизира, голем е проблемот. А тие споменици дали ќе се градат, нема врска со нивната лакомост и проклетија. Ќе најдат нешто друго. А зошто тие имаат изградено споменик и никој таму нема ништо против? Зошто Александар Македонски на анкета им е избран за наголема грчка личност?
Зошто европјани не ја удрат грччката држава за несоработка во полето на организиран криминал, а ние ако наречеме автопат по нашиот (сепак е македонски...тоа стои и во називите од порано) Александар-веднаш по глава?
Зошто ако јас истакнам македонско знаме на балкон веднаш сум или вмровец или националист? Зошто ако се направи парада (во случај да се направи) веднаш се обележува како вмровска, националистичка и провокаторска кон грците? Зошто нема знамиња на нашата држава, па странец не знае ни каде доаѓа (освен знамињата на државни фирми и на граница)? Етикетирањето од овој тип не ми се допаѓа. Не држи воопшто.

Има уште многу зошто, само треба да сме малку поиздржливи во однос на нашата држава. И да не критикуваме секоја ископина, секој споменик, секој гест од нашата држава во поглед на историјата.
Сенката на грците не не пали, таа не засенува, ни го крие сонцето, а без сонце не уништува. Секој гест нивни (на државно ниво) е насочен кон наше паѓање.

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Која кула од Солун на нашите пари? Кај си видел ти такво нешто? Тоа не беа официјални пари на Република Македонија.
Јаааа?:vozbud:

А што беа тогаш??? Тоалетна хартија?:kesa:

Значи според тебе се е тоа позитивно? Јас поинаку ги гледам работите.

Ај објасни ми како ги гледаш ти работите?:smir:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Јаааа?:vozbud:

А што беа тогаш??? Тоалетна хартија?:kesa:
Што збориш бе?