Премиерот и Претседателот ретерираат од "цврстиот" став за двојната формула

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Е добро де, сите го знаеме тоа. Маѓутоа јас не сум видел они официјално да го поврзуваат ова со прашањето за името. Од друга страна нашите ``иредентистичките идеи`` постојано се нагласувани и на нив никој од Македонија не реагира.:nenene:
Зарем треба да демантираме ирендентизам кога тоа го имаме запишано и во уставот...

AMANDMANI I I II NA USTAVOT NA REPUBLIKA MAKEDONIJA
(Ovoj Zakon e objaven vo Slu`ben vesnik na RM br. 1/92 od 10 januari 1992 god.)

Ovie amandmani se sostaven del na Ustavot na Republika Makedonija i vleguvaat vo sila so denot na nivnoto proglasuvawe.

AMANDMAN I

1. Republika Makedonija nema teritorijalni - pretenzii kon sosednite dr`avi.

2. Granicata na Republika Makedonija mo`e da se menuva samo vo soglasnost so Ustavot, a vrz principot na dobrovolnost i vo soglasnost so op{toprifatenite me|unarodni normi.

3. So to~kata 1 na ovoj amandman se dopolnuva ~lenot 3, a so to~kata 2 se zamenuva stavot 3 na ~lenot 3 na Ustavot na Republika Makedonija.

AMANDMAN II

1. Republikata pritoa nema da se me{a vo suverenite prava na drugi dr`avi i vo nivnite vnatre{ni raboti.

2. So ovoj amandman se dopolnuva stavot 1 na ~lenot 49 na Ustavot na Republika Makedonija.

Член од
19 јули 2006
Мислења
3.157
Поени од реакции
129
Епа како да го искоментирам овој твој пост??:toe:
Браво патриотски, со мој цитат си ја покажуваш силата :icon_lol:.

Некоја земја смени знаме и устав и сеуште преговара за финалното име така да немој мене тие финти за лижење гз и слични глупости.

Не ти личи а не сме ни од вчера.

Член од
7 март 2009
Мислења
247
Поени од реакции
32
Зарем треба да демантираме ирендентизам кога тоа го имаме запишано и во уставот...

AMANDMANI I I II NA USTAVOT NA REPUBLIKA MAKEDONIJA
(Ovoj Zakon e objaven vo Slu`ben vesnik na RM br. 1/92 od 10 januari 1992 god.)

Ovie amandmani se sostaven del na Ustavot na Republika Makedonija i vleguvaat vo sila so denot na nivnoto proglasuvawe.

AMANDMAN I

1. Republika Makedonija nema teritorijalni - pretenzii kon sosednite dr`avi.

2. Granicata na Republika Makedonija mo`e da se menuva samo vo soglasnost so Ustavot, a vrz principot na dobrovolnost i vo soglasnost so op{toprifatenite me|unarodni normi.

3. So to~kata 1 na ovoj amandman se dopolnuva ~lenot 3, a so to~kata 2 se zamenuva stavot 3 na ~lenot 3 na Ustavot na Republika Makedonija.

AMANDMAN II

1. Republikata pritoa nema da se me{a vo suverenite prava na drugi dr`avi i vo nivnite vnatre{ni raboti.

2. So ovoj amandman se dopolnuva stavot 1 na ~lenot 49 na Ustavot na Republika Makedonija.
Секогаш кога сме напаѓани, треба да се одбраниме.:helou:

Значи ДА, треба да демантираме било каков иредентизам секогаш кога Грчките цигани ке го спомнат. Треба да објасниме зашто Грчките изјави се празни зборови и немаат врска со реалноста, а не да седиме како мулиња и да ќутиме.
Спомнуваш дека нашиот устав не дозволува иредентизам, ама ај објасни ми колкав дел од Европската јавност го знае тоа??:tapp:
0% нели? И кога Бакојани ке спомне иредентизам( очигледно свршува на тој збор) луѓево си помислуваат дека Македонија сака да прави проблеми.

Браво патриотски, со мој цитат си ја покажуваш силата :icon_lol:.

Некоја земја смени знаме и устав и сеуште преговара за финалното име така да немој мене тие финти за лижење гз и слични глупости.

Не ти личи а не сме ни од вчера.

Баш така. А замисли Сонцето од Вергина да не ни беше национално знаме до 1995!! Ке требаше друга отстапка да правиме во 1995.:toe: Вака намерно ке направиме проблем, за потоа да го вклучиме во компромисот.

Член од
30 јануари 2009
Мислења
13
Поени од реакции
0
Znaes koj e stavot na SDS za imeto?

Frcko rece: Vlez vo nato do septemvri i vo evropska unija do krajot na godinata, a kako pokraj grcive sfatete sami.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Znaes koj e stavot na SDS za imeto?

Frcko rece: Vlez vo nato do septemvri i vo evropska unija do krajot na godinata, a kako pokraj grcive sfatete sami.
Во минатото Фрчко многу рече,ама ништо не излезе како што рече.Мене ме загрижува тоа што и Грујо многу нешто рече,ама сега не излегува баш како што рече,а Фрчко ќе им го фрлиме на оние кој желно го посакуваат.:toe:

Член од
30 септември 2008
Мислења
206
Поени од реакции
3
Во минатото Фрчко многу рече,ама ништо не излезе како што рече.Мене ме загрижува тоа што и Грујо многу нешто рече,ама сега не излегува баш како што рече,а Фрчко ќе им го фрлиме на оние кој желно го посакуваат.:toe:

Грујо за да си ја задржи фотелијата и да му стават споменик и на него како на А.Македонски ке вети и ке направи уше многу работи....не дека Фрчко или овие другите направија нешто....они се уше по катастрофа,но овој сегашниот не знае шо да прави и не знае што се случува во МК гледам.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Грујо за да си ја задржи фотелијата и да му стават споменик и на него како на А.Македонски ке вети и ке направи уше многу работи....не дека Фрчко или овие другите направија нешто....они се уше по катастрофа,но овој сегашниот не знае шо да прави и не знае што се случува во МК гледам.
Јас мислам дека знае многу поубаво од мене и од тебе што се случува во Македонија,само дали исправно реагира тоа е дискутабилно,и за тоа треба да дискутираме.:toe:

Член од
30 септември 2008
Мислења
206
Поени од реакции
3
Јас мислам дека знае многу поубаво од мене и од тебе што се случува во Македонија,само дали исправно реагира тоа е дискутабилно,и за тоа треба да дискутираме.:toe:

Во право си,само да не излезе нашата ,,од кол на кол,колот в г*з,,

Член од
20 мај 2009
Мислења
344
Поени од реакции
11
Премногу се надеваш без потреба, брат. Јас пак се надевам само на едно: дека нареден пат кога некој Албанец ќе дискутира, ти ќе си молчиш, ќе им ги читаш дискусиите по петпати, и ќе се трудиш нешто да научиш - место да се обидуваш докажуваш теореми коишто ти се апсолутно непознати (како што сега на пример го докажуваш “скептицизмот“ на Мирчев и Шкариќ). Човекот со два збора ти постави дијагноза што ти ни со една напишана книга не можеш да ја разбереш.
Ne znam kako moze da se veruva na covek ,koj sekoj moment menuva stav.
Eve avtobusite dvospratni,rece deka ke gi kupi pa se otkaza.
Sega ke kupel 10. ajde ti se molam kogo laze.

Eve za imeto.Rece deka ke odi so dvojna namena.
Sega veli deka ja napusta.

Eve za crkvata.Rece ke ja gradi .
Sega veli deka ke ja gradi samata crkva.

Ajde bidi pameten pa kazi dali covekot ne stanuva hronicen lazgo

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ne znam kako moze da se veruva na covek ,koj sekoj moment menuva stav.
Eve avtobusite dvospratni,rece deka ke gi kupi pa se otkaza.
Sega ke kupel 10. ajde ti se molam kogo laze.

Eve za imeto.Rece deka ke odi so dvojna namena.
Sega veli deka ja napusta.

Eve za crkvata.Rece ke ja gradi .
Sega veli deka ke ja gradi samata crkva.:pos2:

Ajde bidi pameten pa kazi dali covekot ne stanuva hronicen lazgo
Еве бидејќи вие сте многу бистри момци и девојки, специјализирани за анализирање на политички ставови, ве оставам да уживате во едни не толку далечни времиња:

1. 19 мај 2005

ЉУБОМИР ФРЧКОСКИ: ЗА ИМЕТО НЕМА МЕСТО ЗА КОМПРОМИС!

За името нема место за компромис. Проблемот околу името е што немаме што да дадеме, тоа ни е. Едно име имаме. Нимиц не разбира дека тоа не е прашање за име, туку за идентитет.

Проблем е што во Министерството нема кој да направи стратегија за името, изјави вчера професорот по меѓунардно право Љубомир Фрчкоски, на предавањето на членовите на Демократско-републиканската партија на Македонија.

Циркусот околу името, како што го нарекува Фрчкоски, започнал пред точно 14 години. Се провлекувал во Европската унија и Обединетите нации, кои на два пати направиле вистински преседан во меѓународното право преку поставување дополнителни услови за признавање на државата.

Како да се реши проблемот? - Разговорите во Њујорк се привремени. Ние немаме обврска да постигнеме спогодба, туку само да учествуваме во разговорите. Значи ние само треба да кажеме дека нема резултат од нив, и да го симнеме прашањето на техничко ниво.
Да се нотифицира генералниот секретар на ОН дека нашето уставно име е Република Македонија и ако се нафатиме и да предложиме Резолуција во Советот за безбедност. Политички, потоа, треба да извршиме притисок за признавање на уставното име во Советот на Европа и во Европската унија, - е идејата на Фрчкоски.

Тој смета дека проблем во Македонија е што земјава е "премногу толерантна со луѓето, кои работат за туѓи интереси”.

http://www.smk-wmc.org/index.asp?con...d=877&vlang=mk

2.

понеделник, 16 октомври 2006

Ексминистерот вели дека двојната формула е последен предлог за Нимиц
Македонија не смее да ги толерира квислинзите за името, смета Фрчкоски

Ексминистерот за надворешни работи, Љубомир Фрчкоски, Ј порача вчера на Владата дека ќе биде среќен ако таа му каже на Метју Нимиц дека двојната формула е последен предлог од Македонија и дека е време преговорите во Њујорк да завршат.

Според негови оцени, Македонија е премногу толерантна спрема своите внатрешни квислинзи, кои отворено работат за грчки интереси, па и не го кријат тоа.

http://217.16.70.245/?pBroj=1780&stID=36302&pR=2

3. 18 декември 2007

Постои ли дилема дали Македонија реално е соочена со изборот името или НАТО.

„Таа дилема е грчки производ“, вели екс-министерката за надворешни работи Илинка Митрева. „Прво, затоа што промената на името на нашата држава ќе значи еднаш и засекогаш прифаќање на една погубна филозофија што во континуитет ја следи судбината на Македонците - негирање на македонската нација, на македонскиот јазик, на македонската историја, а оттаму и негирање на македонската држава. И не само од страна на нашиот јужен сосед. Уставното име на Република Македонија не е фирма. Тоа име сме сите ние, тоа е нашето постоење - вчера, денес и утре. Прифаќањето на промената на уставното име Република Македонија значи откажување од нашето постоење.

Времето, секако, работи за нас“, вели Фрчковски на прашањето дали стратегијата „времето работи за нас“ се покажа како погрешна или не. „Дали мислите дека 120 земји-членки што не' признале под уставното име е неуспех, дали вреди преку тоа да плукнеме? Ние сме платиле голема цена за таа стратегија и не смееме сега да плукаме на тоа плаќање на цена само затоа што на власт е некој што не ни е симпатичен“.

Според него, „не смееме да се делиме внатре по основа дали можеби можеме да расправаме за промена на името. Нека се изложат директно во јавност луѓето што мислат дека треба тоа да се направи. Нема разумни аргументи, тоа е едноставно веднење глава по 15 години борба кога сега дојдовме до моментот да ја издржиме последната игра. Тоа не смее да ни се случи. Ние играта ќе ја одиграме до крај“.

http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=D...2CDF36181FC636

4.
Бранко пред:

10.04.2005

Грчкиот претседател Каролјос Папуљас со порака до македонските власти дека наводниот предлог на Метју Нимиц Република Македонија Скопје е добра можност која Македонија треба да ја искористи и со тоа да го поддржи мирот и безбедноста на балканот.

Изјавата на Папуљас за името дојде само неколку часа откако македонскиот претседател Црвенковски најави дека доколку овој предлог навистина дојде од Нимиц истиот ќе биде одбиен.„Нашата опција е единствена, тоа е уставното име или во тој дел презентираниот предлог за нас е неприфатлив“, вели Бранко Црвенковски.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=45203

Бранко потоа:

Мноогуу “одамна“ во Септември 2007 според Глигоровијанскиот календар ( 3 месеци=17 години )... Ел Президенте почна со:

..'мај нејм.. д'нејм оф мај кантри'...

..Што значи, ако се најде формулација со некаков додаток или придавка, која нема да значи уривање на националниот идентитет, туку, можеби, уредување, тогаш мислам дека можеме да ги постигнеме и двете цели: и да ја добиеме поканата и да го зачуваме нашиот национален идентитет.

...така што би можеле да најдеме формулација со додавка или придавкa.
Менување ставови?
:)

Он топик:

- Ние сме навикнати само декларативно да посакуваме компромис и решение, но всушност немаме таква намера. И поради тоа, не треба да се лутиме поради изјавата на Шефер, кој ни ја кажува вистината - истакна Жерновски.

http://www.spic.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=856&ArticleID=33536

:helou:

Е сега... нели глумеле патриотизам, а заговарале компромис ?

Или сега и Жерновски го сменил ставот?

Хронични лажговци! :sekss:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.782
Поени од реакции
12.249
Ахм, тој жерновски си е приказна за себе...да тужака сопствена држава...чудо од човек..човек, м да.

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
:pos2::pos2::pos2: Пред 2 минути на бумбар се јавува батка и вика, премиерот и претседателот се исти ко Глупавиот и Поглупавиот, сте го гледале ли тој филм и се обраќа на водителката. :pos2::pos2::pos2::pos2:

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Требала да го праша дали го гледал филмот Грд, лош и добар а.к.а. Сранко, Крадемарули и Дебилијан.

:pos2:

Член од
17 јануари 2008
Мислења
1.107
Поени од реакции
150
Требала да го праша дали го гледал филмот Грд, лош и добар а.к.а. Сранко, Крадемарули и Дебилијан.

:pos2:

Само со тие куршуми НЕЕЕЕ !!!!!!!!!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom