Не збориме за музиката во Македонија како профитабилен бизнис. Музиката на овие простори уште долго време ќе биде само хоби. Ни јас не ги ценам оние разгалени тинејџери со микрофон во рака, ниту пак 50 годишните певаљки. Но го ценам тоа што имам многу другари кои си оформија групи, и денес стекнаа голема репутација и се дел од македонската андерграунд метал сцена.
Океј е да се оди по живи свирки, и тоа е начин на забава, но, тезга бендовите освен каверите што ги прават, може кога веќе се занимаваат со музика да направат и нешто свое.
И диџеите спаѓаат во истата категорија. Тие не прават музика. Се што прават е еден единствен потег со раката, и се воршипувани од цела младина како којзнае што да направиле.
И Dj-ите прават музика, не ги потценувај.
Тој еден потег не е туку така лесен,треба да имаш асолен слух,да знаеш да направиш добра песна,да ја измиксаш со друга..
Имам слушано многу wanna be dj-и зеле лаптопот virtual dj и ајде ќе пуштаме музика,а притоа ќе чекаат да заврши една песна и после 10 секунди ја пуштаат другата,па се премислиле и одат на трета.
Поентава ми беше шо и dj-ите по клубовите шо пуштаат музика 98% не е нивна. То е ебан факт и никој на тоа не се буни,во спротивно не би постоеле дискотеки или ќе се отвораат само еднаш месечно ко ќе дојди некој со сопствена музика да пропејт 2 саати.
И светските ѕвезди пеат понекогаш некоја туѓа песна шо е популарна,публиката го сака тоа.
Пред се повеќето луѓе сакаат да слушаат нешто што е актуелно,што се врти по ТВ и слично.
Мене лично поинтересно ми е да слушам песни шо веќе ги знам,отколку да учествувам на некаква промоција на која само
ќе чутам и ќе кимам со главата.