Преку глава ми е од тезга бендовиии :@

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.805
Поени од реакции
11.419
Е добро де, ист муабет праиме, со плус минус некој исклучок :) иначе монотоно ќе е.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Pak li so ovie underground ( orizinale demek ) vs komercijala muabeti be?

I Session Selection i Day Off se tezgasi be... i sto, ne vredat tie?!
Sto vredi, nekoe ufilmano detule sto se glupira so gitara vo raka vo nekoja garaza i se zamislava deka e Buddy Guy?!!

Ne se jade se sto leta bre... prazen stomak hrana bara.. hrana na pazar ili supermarket, a tamu bez pari vo dzep ne primaat... :toe:

Sofist?

Ула
Член од
11 јануари 2010
Мислења
160
Поени од реакции
12
Pak li so ovie underground ( orizinale demek ) vs komercijala muabeti be?
не комерцијала туку се едно исто и само тие песни ништо друго....ако праат тезга нека сменат репертоар а не еден бенд ист репертоар веќе 2 години да го свири

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.297
По мене , не се криви бендовите .. крива е публиката .. на то се пали. Џабе се нервираш .. нема да си сменат репертоар оти секој тезга бенд оди на сигурно .. да земи на пример да свири некоја ептен јака песна ама да не е позната нема публиката да реагира . Нема да има куп младина собрана која пеј свит чајлд .. Нив не им треба само еден да му пеј и будали на свирка нив им треба масовно одобрување од публиката .
Сепак мислам ја дека добро е да се направи промена на репертоарот .. не мора наеднаш ама полека полека колку да свикни публиката ..
А инаку не го осудувам ни постоењето на тезга бендовите и сама знајш дека за да опстои еден бенд за да има прогрес во тоа шо го работи треба најпрво да се самофинансира а денес да се самофинансираат можат само Некст тајм и Роџер брадрс. Тезга е најлесниот начин да заработиш како музичар а замисли некој од тоа преживува ... мора да и удоволи на публиката :toe:

Sofist?

Ула
Член од
11 јануари 2010
Мислења
160
Поени од реакции
12
По мене , не се криви бендовите .. крива е публиката .. на то се пали. Џабе се нервираш .. нема да си сменат репертоар оти секој тезга бенд оди на сигурно .. да земи на пример да свири некоја ептен јака песна ама да не е позната нема публиката да реагира .
еве ние реагираме ама господинот Биџоски не му текнува да смени ништо ... заради него најмногу ја направив темава... во Саботата мислам дека не беше на свирка така? Пак беа Сити бенд ... ако имаш заприметено на тезгашки свирки мн ретко оди некој од кај нас на свирка( освен Вирус ама веќе и таму нема никој) туку еве на 13 ќе има повеќе луѓе отколку овие неколку свирки пред тоа... оти така да не биди секогаш....ако веќе кај јас реагира некој што е многу помала публика од Скопје замисли што би се случило таму... верувај еден ден ќе им се здосади на сите ама кога...

Петра П.

насмевка
Член од
16 јануари 2008
Мислења
2.724
Поени од реакции
6.297
Е па зависи .. само на добро наслушан чоек можи да му се досади тезга .. некој слуша едно и на тоа останува и затоа на тоа се пали :smir:

MSV

Член од
24 март 2005
Мислења
2.423
Поени од реакции
38
Наведи ми ги детстките точки во мојот муабет, кога : тоа што го бара масата а и го овозможуваш е правење пари и вадење од калта и гомната и шанса за успех (а и обострано задоволство); А кога викате дека не ни треба да има сцена, не го ни правете муабетов и не плачете што седите во гаражи и не преземате ништо.
Btw после свирка, не сте дупени во чмар, туку полн ви е џебот...па и покрај сите предрасуди, добро е да се премине преку таа фаза, и еден ден да си се смеете на таквите демек "open mind" муабети.
За да се извадиш од гомната можеш да продаваш семки, и да фигурираш како семкар.
Проблемот со нашите "распеани семкари" e што фигурираат како врвни уметници. (најголемиот проблем од сите проблеми поврзани со темава)
Не сјајно ниту со публиката, жабокречина...
А па ни со бендовите. Во мк не постои бенд, има многу авторски певачки друштва, ама бенд како БЕНД... НЕМА! :smir:

И не ме сваќај погрешно...
Не се жустрам за тоа што праат многу поише пари одколку што јас земам за моето свирење, или што имаат поише луѓе, или што и да е.
Стварта што ме нервира е што знам дека може да биде многу подобро, и сакам да го добијам и да го овозможам тоа "Подобро"... :smir:

Незнаеш од кај ги извадив? Знаеш ли дека македонската блек/дет метал, па и треш сцена е почитувана многу повеќе надвор од границите на Македонија, секако, затоа што тука тоа се смета за глупост, за дерење и врескање на наркомани!

Ние имаме многу голем потенцијал, кој е спречен да напредува поради финансиските средства.
Па добро, тоа можеш да го аплицираш на сите домашни "бендови"...

Спречени сe од потребата да кукаat како гстрабајтер по татковината напатена. Нема потенцијал, тоа проблемот. А и да има, тој не е спречен од некакви финансиски демони и намќорести баби и дедовци. Ако сакаш се ќе средиш, арно ама, ако сакаш...

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
највише треба да си некреативен и глуп за да имаш тезга бенд. боље најтапа авторски бенд отколку тезгар.
Најтапа авторски бенд-no money
Тезга бенд-more money

Разлика примеќаш :wink:?

Имам одено и ќе одам.
Има бендови во Охрид шо знаат како да напрат атмосфера и да те расположат.
Не ми е дојдено да глумам критичар или да мрчам зошто пееле туѓи песни во Петок навечер.
Се дури сум расположена со песните шо ги пеат немам галје :)

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
не комерцијала туку се едно исто и само тие песни ништо друго....ако праат тезга нека сменат репертоар а не еден бенд ист репертоар веќе 2 години да го свири
Мислам дека е праен муабетов на форумов, па само ќе се повторам. Македонските тезга бендови се принудени као шо рече MSV на проституција, да свират песни кои многу одамна ги изгустирале, но ако не го прават тоа, ќе си одат дома сиромашни.

Вистинскиот проблем, мислам дека треба да се бара (како и за речиси се во државава) во стандардот. Wnn knw Y?
Затоа што профитот кој сакаат кафанџиите да го остварат е голем а пазарот односно клиенталата мала и необразована. Па имаш две опции, да отвориш турбофолк локал, биртија или турбо фолк дискотека и да се напуниш од едната проста раја, или да отвориш рок клуб каде тезгарите ќе ти свират “Неко те има ночас“.

Во таа ситуација, каде и шуто и рогато се пика да слуша Дип Парпл, Елвис и Ван Гог сите доаѓаат до едно заедничко решение. Кафанџиите продаваат, музичарите заработуваат, публиката е доволно задоволна.
Но, доколку економската ситуација е поинаква, а кафанџиите нема да мораат да го преполнат клубот и да продадат 0.8 пијалоци по посетител од вечер, тие би отворале клубови кои нема да бидат толку атрактивни за широките маси но знаејќи ја куповната моќ на посетителот ќе заработуваат исто.

Во таа ситуација, би се отвориле џез клубови каде ќе има исклучиво таква музика. Можеби некогашниот Блуз Брадрс во пролашчето кај Грчка амбасада немаше да се затвори а Банкрот Блуз Бенд ќе настапуваа во живо, туку ќе го проширеа локалот и од 4 метри квадратни ќе имаа 40, па да се осеќаат гостите вистински пријатно.
Клубот кој сака да изгради репутација на собиралиште на слушатели на метал, ќе бара бендови кои имаат опус исклучиво од овој тип на музика и се љубители на тој тип на музика, па јас како хип хопер би одел во “Автобус“ на Панчо, ама сега баш не можам, зашто таму не пуштаат стриктно Хип хоп.

Од друга (или трета, или којзнае која страна) бендовите се тотално незаинтересирани и на интелектуално рамниште на својата публика, па не се ни трудат да ја едуцираат, да и понудат песна во нивниот репертоар за која сметаат дека е квалитетна, апатични се и досадни.
А да бидеме реални, барем во скопските клуби, вкупно има 5 бендови кои знаат да ја разиграат публиката и го држат монополот во сите скопски дискотеки и клуби, ротирајќи се меѓусебно 6 дена во неделата. И тие работат from 9 till 4 како и луѓето од администрација, само во ноќната верзија на бројките.

Сите преживуваат. Креативност на минимум, заинтересираност нула.

Член од
3 декември 2008
Мислења
816
Поени од реакции
22
Во Македонија мора со тезга нема друг начин.....Бидејќи има големи срања,како слаткар и компанијата и некој нови шо изведуваат џет сет а се обични ѓубриња шо немаат веза од музика......али според некои овде е подобро да имаш срање авторско дело и многу финансиски средства за да те вртат низ сите телевизии и радио станици,па да те има во Крема на насловната со некоја афера.....КАДЕ СЕ ДОБРИТЕ МУЗИЧАРИ???
Бегаат од Македонија...Тезгарскиве бендови SHINE или Day Off прават страшни журки али ги нема на телевизии(или многу ретко) но тие свират музика,не изведуваат џет-сет......И Четкар има почнато како тезгар али сега свири во најпознатите барови,пабови...во Америка...него го нема на Фаци,Ексклузив......но за Слаткар,Мартина,Елена Ристевска,анд КОмпанијава има рубрики по пола саат....

Затоа не навредувајте тезгариве се срање не менаат репертоар....Бидејќи ако ги нема нив во Македонија нема воопшто да постои музика т.е. ќе постои али срање што го слушаат само уфилмани тинејџери кои се замислуваат тешки андерграунд момци.....

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
^ А тогаш која е смислата на животот на еден музичар, да медитира до смрт седнат врз жиците на својата гитара произведувајќи звукови преку аналните вибрации?

Сите живеат за кеш и слава. И Слаткар и Четкар. Некој се ориентира на кеш повеќе, некој на слава повеќе. Некој е поумешен од другиот. Четкар е во Америка зашо таму има боља акустика за неговите виртуозни прсти? Фак ноу, за боље школо кое ќе му овфозможи боља публика.

Да твориш за себе и никој друг е идиотштина. А ако се отвориш себе и своите идеи ги пренесеш на светот, па ако тие бидат квалитетни, тогаш секако ќе станеш богат и славен.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
^ А тогаш која е смислата на животот на еден музичар, да медитира до смрт седнат врз жиците на својата гитара произведувајќи звукови преку аналните вибрации?
Таквите за кој збориш, треба да станат попови.
Да пеат на свадби. Ем пари, ем "за душа", ем углед.

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Најтапа авторски бенд-no money
Тезга бенд-more money

Разлика примеќаш :wink:?

Имам одено и ќе одам.
Има бендови во Охрид шо знаат како да напрат атмосфера и да те расположат.
Не ми е дојдено да глумам критичар или да мрчам зошто пееле туѓи песни во Петок навечер.
Се дури сум расположена со песните шо ги пеат немам галје :)

А еве на пример ти си музичар. Една песна ја правиш една недела. Текст,аранжман,музика целосно твоја. Ја снимаш,даваш пари за тоа. После некое време некој твојата песна ја свири и зима пари на твојот труд. Сеедно ќе ти биде?

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
А еве на пример ти си музичар. Една песна ја правиш една недела. Текст,аранжман,музика целосно твоја. Ја снимаш,даваш пари за тоа. После некое време некој твојата песна ја свири и зима пари на твојот труд. Сеедно ќе ти биде?
Нормално дека нема да ми биде(доколку сето тоа го постигнам во Македонија).
Ако песната заработила многу пари пред да ми ја испеат некои (ЧИТАЈ)Македонски тезгаши,тогаш знајш шо?
К*р ќе ме боли. Веќе сум направила пари,песната добро се пласирала и после 10-20 години се`уште е слушана.
Ако ние ги чекаме сите музичари шо ја испеале песната да дојдат и да ни ја испеат..

А,да..
Шо се DJ-ите ко тогаш о.О?

Kajgana Shop

На врв Bottom