Првата плата...

Член од
25 јануари 2007
Мислења
6.775
Поени од реакции
314
После толку години зависење од вашите родители, прв пат имате пари кои сте ги заработиле со сопствен труд.
На што би или за оние кои веќе работат, на што сте ја потрошиле првата плата?
Како сте се чувствувале кога ви го дале пликот ( или што во што и да ви ги дале ) со вашата прва поголема заработка?

На ова ме инспирираше еден муабет...
Татко му на Тоше премногу сакал една кола ( не знам точно која марка беше ) и Тоше со првите заработени пари ја купил колата, дошол до Крушево и му ги дал на татка си клучевите.

Дали вие би ги потрошиле на подароци за најблиските, да отидете еднаш асално во шопинг, да ги платите сметките:) или нешто сосем друго?
Или можеби тој момент воопшто не ( би ) ви бил нешто посебно?

Јас здравје, да најдам работа ( има време :) )... претпоставувам дека ќе ми биде жал да ги потрошам.:hehe:

M

mistikraptor

Гостин
епа .. се сеќавам само дека од првата плата си купив едни големи убави Philips слушалки .. а другите пари ваљда отишле за частење (ееее прва плата ајде частењеее) :)
инаку .. сега здравје кога ќе почнам пак да работам, ќе се трудам што можам повеќе да заштедам некој денар за да си реализирам некои сонови и желби ..

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Затоа што годинава ќе дипломирам(се надевам) претпоставувам дека годинава ќе се вработам(се надевам). Ваљда со диплома ќе зеам поголема плата од просечната па ќе можам да идам до германос да си купам сони 3 PES2008 и наредни месед дена ќе се социјализирам со сонито.:pipi:

Член од
13 август 2007
Мислења
672
Поени од реакции
19
Ах, веќе го имам почувствувано тоа и беше овака :
:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:сеа да ве видаааам нема ли да ми давате повише пари за искачање!!!:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:

хахахаххахахахахахахахах, си купив камера за компјутерот и фармерки.... :)
а инаку порано... кога си фантазирав, а и сега... на пр ( еј ако си го завршам факултетот шо го сакам, ако се вработам.. првите заштедени пари шо ќе ги имам ќе и овозможам на мама едномесечен целосен третман на тело и лице или ќе и купам кола на мама, (слично како тошката ) одсекогаш сакала кола бидејќи вози, и еднаш имаше прилика да се потсети на возењето и кога видов колку ужива во тоа посакав да има... ама нема :toe:.... и тогаш си замислив дека можеби еден ден ќе ја израдувам... можеби )... ... и така

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Ќе ја спиздам за нешто за гитарата. Сто посто. :)

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
Првата плата...
Отиде поголемиот дел од неа по делови за кола, еден дел се испи, а остатокот за кафе и цигари...
Од другата работа која ја имав, првата плата не се сеќавам каде ја потрошив, но најверојатно во купување на некои работи околу средувањето на станот.(баш пред женење беше)
Првата плата од третата работа ми отиде во купување подароци на жената и детето, и дел за семејни трошоци, а од четвртата работа (актуелна во моментов) пак подароци за најблиските и за семејни трошоци. Частењето на блиските луѓе не го сметам за трошок.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
зависи до платата.. но каква и да е (голема или мала) нормално ке частам и ке им купам на најблиските по нешто.. иначе сакам да си купам стан да си зивеам на раат .. што сакам да си праам :)

Член од
25 јуни 2006
Мислења
759
Поени од реакции
11
prvata plata ja dobiv ova polugodie sto pomina i si ja potrosiv za odmor vo grcka, normalno mama i tato dodadoa nesto za zdeparac.

meazza

lo §ono in†eri§†a
Член од
30 јануари 2007
Мислења
7.046
Поени од реакции
1.175
Првата плата јас ја добив во летото.. работев еден месец во продавница и заработив околку 8000 денари.. За подароци не купив на никој, купив тоа што ми беше мене најпотребно во моментот а другите (скоро половина) ги потрошив за време на викенди.. во честење на моите другари.. пиење во кафичи и така.. па за тоа се парите.. еднаш се живее..

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Auuuu... odamna beshe...... edna ubava bluza i drugite si gi staviv na banka, si otvoriv smetka togash, mnogu ubavo se osekav koga pochuvstvuvav kako se zarabotuvaat pari, pochnav domakinski da razmisluvm, ednostavno ne mi se davaa da gi potrosham taka lesno, ne bea mnogu ama bea moi i bea prvi!

Член од
20 март 2007
Мислења
8.493
Поени од реакции
308
Хм, првата ''плата'' отиде за одмор, нерезонско трошење.

Сега оваа што треба да стигне набрзо, е во вистинска смисла на зборот плата. Ќе оди во менувачница, па ќе се смени бојата на банкнотите и ќе станат помалку... па ќе одат во банка, на штедна книшка. Домаќин. И адет, се разбира.

Член од
16 февруари 2006
Мислења
2.830
Поени од реакции
21
Сум немал баш прва плата плата....летоска нешо работев со мама у фирма (наша приватна фирмичка) и ако се важи тоа тогаш.....си купив ролери и преден бандаж со се диск за точакот :pos:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.860
Поени од реакции
50.277
Права плата сум немал имав 6-7 дневници ситни и отидоа на шанк за 2 ноќи..Сега бркам за озбилна плата а она кај ке иде ке видиме

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Поради тогашните услови за живот, немањето пари и целата тогашна ебана ситуација ме примораја да работам.

И да си ја добијам својата прва плата

во 7 одделение.

Животот не е фер нели?

V

Viktoranius

Гостин
Првата плата беше кога завршив 7 одделение летото отидов со дедо ми работевме нешто и за 3 месеци околу 20 000 заработив, а ги истрошив сите на гардероба.

Kajgana Shop

На врв Bottom