Првата плата...

Член од
2 август 2011
Мислења
383
Поени од реакции
653
Со моите прво заработени пари од скромната стипендијата на МОН (кои ги добивав 3 години) се запишав на постдипломски студии, и така сонот за иницијациско патување ми стана подалечен од кога и да било досега:(. А кој ми е крив што размислувам толку долгорочно?

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.911
Поени од реакции
11.265
80% од првата плата отиде на частење на другарите од маало, и најдобрите другари од средно, останатите 20% за да имам за превоз до на работа, до наредна плата ;)

Шеј Лонг

Koristam kirilica.
Член од
16 јуни 2010
Мислења
1.987
Поени од реакции
1.611
Па не е плата али... Нема врска, си го платив факултетот, частев друштво си купив нешо за мене и коа ќе видиш нишо не остана..

Емкаа

the worst thing about prison was the dementors.
Член од
14 мај 2008
Мислења
5.005
Поени од реакции
12.628
Па како шо ги читам овие пред мене бајаги плата сум имала.
Ја потрошив на ролери, патики,облека.Бев Градиште неколку дена. Ја почастив на сестра ми и на домашниве по нешо,а сеа искрено криво ми е шо не го почастив друштвото. Мали бевме, не бевме по пиењето тоаш.....

B

Borg_Drone

Гостин
Првите заработени пари ги добив далечната 2007 год. кога се вработив на седумнаесет години во пицерија кај млечен во населбата Капиштец.Тогаш знам дека отидов со претерано голем страв, не бев воопшто опуштен и од што и не можев да се снајдам во кујната ми падна страв дека ќе ме избркаат и почнав да плачам и тие моменти нема никогаш да ги заборавам.Но, на крајот заврши се добро и знам дека на првата работна смена што ја одработив (а работев по дванаесет саати на ден) заработив вкупно четиристотини денари дневница.За разлика од другите (што немам ништо против тоа што ги фукнале првите пари во кафана) јас првата дневница се сеќавам уште отидов во еден часот после полноќ на улица Водњанска каде што работеше мајка ми трета смена во една од трафиките и на неа и ги предадов тие пари.Значи првите пари што ги заработив ги дадов во фамилијарниот буџет и искрено чувството беше неописливо.Знам дека тие први денови бев претерано многу малтретиран (како и секаде во приватното) од својот шеф и се враќав после одработената смена како да ме прегазила Сканија.Искрено, чувството на првите заработени пари е и неописливо за мене, но и одвратно.Почеток на нешто убаво, но и на нешто грозно.Од една страна заработуваш пари, а од друга страна со текот на времето дознаваш дека заработуваш само „трошки“ кои се платени од твоја страна ужасно тешко.

M

Moon Child

Гостин
Со првата плата си купив фарба за коса. Многу бев ужасна во косата, неможев да се поднесам:D

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.166
Поени од реакции
18.212
Отиде на пијанчење и облека, а нешто и настрана со оглед дека ми се погоди работното место :sneaky:

Член од
26 февруари 2012
Мислења
38
Поени од реакции
17
првата плата.. па нормално на частење ;)
треба да си педер да не почастиш :rolleyes:
другото факултетот да си го платам (y)

Kajgana Shop

На врв Bottom