Прашање за Христијанството III

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.203
Поени од реакции
12.195
Јас не мислам дека поповите се совршени - затоа и прашувам како може тој да ми е посредник со богот и способен да освети било што одејќи од куќа во куќа?
Зошто попот не е совршен, како преставник на богот?
Тие се должни пред народот... пред богот и има да се осповедуваат и тоа до сржта на своето битие. Бидејќи не се исповедаат тие се такви какви што се: злато, куќи, пари, жени, сешто... погрешни дури и од грешните...
Пред богот се прави само едно, не се земаат пари за венчавки, за свеќи, за умрени, за се и сешто... ако имаш волја ќе му дадеш, ако не ќе си оди - но тие не ни доаѓаат ако нема пари!
Зошто се земаат пари, треба да живеат од милостина, или пак не?

Ма јас пред богот сум најгрешен и ме обожава... гледај си ти за себе, што се заморуваш со мене? Батали ти да споменуваш божественост и попови во една реченица - не богохули.

Ти не си бил во црква, па не си видел ниту злато ниту сребро ниту богатсво во црквите? Каде е умереноста? Каде е на виделина христијанската проповед? Ќе зборуваме и раскажуваме сказни, а на дело сосема друго?
Или за некоја селска црква збориме? :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Жал ми е, но според ова што Исус го кажува, јасно е дека само тие што веруваат во Исус ќе дојдат до Бог. .
А ш‘о ќе биде со сите оние народи: минати, сегашни и идни, до кои благата вест не дошла или нема да дојде? Ќ‘одат право у пеколот?...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чорбаџија како кружната дебата. Сподели некои детали.
Не споделувам тука. Кој дошол, видел. Кој не можел, ќе има шанса друг пат :)

Моеш да изорганизираш и една таква дебата за форумџииве:)

Фејс ту фејс:)

Нема гугл, нема Библија онлајн, нема помош:P

Јас се пријавувам за судија:cool:
Секогаш сум расположен за такво нешто, но песимист сум дека некој како MIKI1 би се сложил. За тоа треба храброст и убеденост во своите верувања.
Морам да идам на работа, се читаме вечер.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дијалектичкиот метод што се користи при дебатирањето, при што се соочуваат две спротиставени гледишта, е клучен за развој на мислата.
.
Да, еве ја‘ мислам дека Хегел и Маркс и нивната дијалектика се кључни за Црквата...:confused:
--- надополнето: 19 април 2013 во 14:16 ---
Секогаш сум расположен за такво нешто, но песимист сум дека некој како MIKI1 би се сложил. .
Чорба,

ај не глуми херој....

Пред 2-3 години, двајца членови од „Идивиди„ (ahmаr1 i Maranata, Ти текнуе?...) ја прифатиле Твојата покана за непосредна средба, од која некој ескивирал!...

Се сечаш на тој настан?...:)

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Не, туку тука има луѓе што, кога зборат за Христијанството, презентираат што Исус или генерално што Светото Писмо вели за таа тема, а има и такви што си кажуваат свои лични субјективни замисли (или замисли на деноминацијата на која што и припаѓаат) за тоа што Бог сака и мисли. Првите ќе ги препознаете што секое свое тврдење го поткрепуваат со цитат од Светото Писмо (како што јас правам цитирајќи го Исус што кажал), а вторите ќе ги препознаете што често пати велат: Ова сака Бог, вака рекол Бог, ова мисли Бог, а ништо од тоа не го потврдуваат со цитат од Божјото Слово.
Се разбира овде зборам само за христијаните. Атеистите, муслиманите или агностиците нема смисла да се повикуваат на Светото Писмо за нивните претстави за Бог.
Па ти всушност не ја ни разбираш суштината на вербата,црквата итн....
А и не си го отворил срцето да го разбереш,туку на некој твои протестански верувања.
Но никогаш нема да успеете да ја уништите само Бог знае дали е фасциниран од твоите библиски цитати или нашите молитви.Во храмот мислам.
--- надополнето: 19 април 2013 во 14:34 ---
Чорбаџија
Ти си првиот што сум го сретнал од Протестанти па затоа сакам да знам,сакам да те прашам и нормално ако сакаш да одговориш што е суштината на вашето верување.Има ли храмови.Има ли свештеници.како се одвиваат и дали ги има крштевки,свадби умирачки како ги одбележувате.го пишува ли тоа во библијата.
Рече дека не требало да постите за да примите причест.па како се спремате за причест ми нема логика тоа еве пр ќе се прејадам месо,ќе се начукам ќе го мавнам на порнич и ќе одам на причест.едноставно ми нема логика.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Чорба,

ај не глуми херој....

Пред 2-3 години, двајца членови од „Идивиди„ (ahmаr1 i Maranata, Ти текнуе?...) ја прифатиле Твојата покана за непосредна средба, од која некој ескивирал!...

Се сечаш на тој настан?...:)
Погрешно си информиран. Јас Мараната 5-6 пати јавно ја канев на дебата во живо, таа постојано одбиваше пишувајќи некои изговори, дека не сум и бил достоен за дебата, а и дека живее во странство. Типката дојде во Македонија, без да ми се најави. Исто така без да ми се најави ме побарала во црквата каде што служам јас (небаре јас таму живеам). Откако дознав дека ме барале, дојдов и се видов со неа и ахмар на едно 15-20мин, пиевме боза во слаткарница Апче. Значи они си седеа таму, а јас им се убацив пред да си одат. Од работа излегов, за да дојдам. Она ми кажа дека утре оди во друг град од Македонија и потоа си бега во странство. Немаше ни време за организирање дебата или слично.
Значи ако она сакала да ја прифати мојата покана за дебата, ќе ми се најавеше, ќе одвоеше време од нејзиниот повеќедневен престој во Македонија и јас со задоволство ќе организирав.

Патем, предизвикот стои и за тебе. Не мораш да се вадиш со други личности од други форуми. Но повеќе од очигледно е дека и ти ќе си наоѓаш извори и ќе бараш начини да ескивираш :) А што друго и би правел, кога и самиот си свесен дека Светото Писмо поинаку поучува од тоа што ти го пишуваш тука.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Погрешно си информиран. Јас Мараната 5-6 пати јавно ја канев на дебата во живо, таа постојано одбиваше пишувајќи некои изговори, дека не сум и бил достоен за дебата, а и дека живее во странство. Типката дојде во Македонија, без да ми се најави. Исто така без да ми се најави ме побарала во црквата каде што служам јас (небаре јас таму живеам). Откако дознав дека ме барале, дојдов и се видов со неа и ахмар на едно 15-20мин, пиевме боза во слаткарница Апче. Значи они си седеа таму, а јас им се убацив пред да си одат. Од работа излегов, за да дојдам. Она ми кажа дека утре оди во друг град од Македонија и потоа си бега во странство. Немаше ни време за организирање дебата или слично.
Значи ако она сакала да ја прифати мојата покана за дебата, ќе ми се најавеше, ќе одвоеше време од нејзиниот повеќедневен престој во Македонија и јас со задоволство ќе организирав.

Патем, предизвикот стои и за тебе. Не мораш да се вадиш со други личности од други форуми. Но повеќе од очигледно е дека и ти ќе си наоѓаш извори и ќе бараш начини да ескивираш :) А што друго и би правел, кога и самиот си свесен дека Светото Писмо поинаку поучува од тоа што ти го пишуваш тука.
Чорба,
пак си ласкаш....

Имам разбирање дека како заедница сте: тазе створени, малубројни, небитни, непознати пошироко, невлијателни и слично и дека на секој можен начин се обидуваш токму таа Ваша „малост„ да ја изрекалмираш на секој можен медиум, со разно-разни јавни повици за ѓоамити дебати, кружни и коцкасти маси, дијалектички (?) размишљања и развивања (?) на мислата и слично....

Од она кое до сега сме го дискутирале на форумов, за што очигледно не се согласуваме суштински, што друго би имал да ми кажеш на таа средба? :)
--- надополнето: 19 април 2013 во 15:11 ---
Од работа излегов, за да дојдам.
Знам, знам, Ти си често на работа...
--- надополнето: 19 април 2013 во 15:28 ---
А што друго и би правел, кога и самиот си свесен дека Светото Писмо поинаку поучува од тоа што ти го пишуваш тука.
Чорба,
судиш предвремено....Лукаво, лукаво од Тебе....:sneaky:

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
--- надополнето: 19 април 2013 во 14:34 ---
Чорбаџија
Ти си првиот што сум го сретнал од Протестанти па затоа сакам да знам,сакам да те прашам и нормално ако сакаш да одговориш што е суштината на вашето верување.Има ли храмови.Има ли свештеници.како се одвиваат и дали ги има крштевки,свадби умирачки како ги одбележувате.го пишува ли тоа во библијата.
Рече дека не требало да постите за да примите причест.па како се спремате за причест ми нема логика тоа еве пр ќе се прејадам месо,ќе се начукам ќе го мавнам на порнич и ќе одам на причест.едноставно ми нема логика.
Како и што претпоставував немаш одговор и не сакаш да одговориш.И ти го правиш истото ама на правилен протестански начин "а" A другите не ги осудуваш? тие самите треба да замижат и да се крстат?.лукавоо.
не за друго сакав да ти донесam 1л зејтин во црквата.за здравје.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Затоа што тој стих е додаден 8-от век во одредени латински текстови (преводи) на Библијата и не постоел во грчките ракописи дури до 1520 година. Значи се работи за интерполација јасно евидентирана од стручните христијани и текстуални критичари на Новиот Завет.
Значи некој очигледно замешал прсти во Божјото Слово.

Не би се согласил со ова, затоа што има и други места каде што на едно место е спомнато Тројството. Впрочем, во првите вселенски собори каде што се водела дебатата за и околу Тројството, на никој не му требал овој стих за да го аргументира Тројството, затоа што постојат други цитати - кои што ти како долгогодишен исламски форумџија сигурно ги знаеш и си ги дискутирал и со мене и со други христијани и јас не планирам да губам пак време во објаснување на исти работи.
--- надополнето: 18 април 2013 во 13:48 ---
Одвои малце време и потсети ме каде на друго место се спомнати сите три ипостаси на Тројството?

Член од
20 април 2013
Мислења
5
Поени од реакции
1
Незнаев каде да напишам бидејќи незнам како се викаат луѓето кои веруваат слично како мене, а темата атеисти беше затворена. Според мене боговите ги сметам како обични луѓе кои се родиле и умреле на природен начин. Повлијателни биле Исус Христос и Алах. Но според моето мислење нивната цел не била човекот да го натераат да верува во некои надприродни моќи. Сето тоа го напишал човекот во Библијата и други слични свети книги. Христос, Алах, Буда и многу други имале скоро слична цел да го подигнат моралот на високо ниво. Сакале луѓето да ги обединат, без разлика каде живеат и каде се наоѓаат, да ги прекинат амбициите и лакомоста на тогашните владетели само со едно световно движење. Тоа движење до ден денес не потсетува што е добро, а што лошо. А тоа што луѓето го измислиле е чиста глупост. Молењето во Бог, потоа верување во свештени лица, Библијата и Коранот и други свети книги, постење (Зарем не ви е срам да ја одбивате храната која што ја имате секој ден пред вас само заради некои верувања, а некој нема да си дозволи ни корка леб???) ,некои надприродни моќи (ШТО Е ПОМОЌНО ОД САМАТА ПРИРОДА???) тоа се само глупости кои народот од чист простотилак го однеле тоа свето движење во погршен правец. Тука е нашата грешка, а во 21 век тешко е дека некогаш ќе се исправи.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
33
Поени од реакции
11
Црквата познава само еден пекол, во две состојби: пеколот пред Велика Сабота, во кој „одеа„ душите од луѓето, со тоа што душите од праведниците му се придружуваа на Авраама, во т.н. крило/лоно Авраамово, како еден вид изолиран „простор„ во пеколот, и пеколот после Велика Сабота, кога Христос беше во пеколот, го проповедаше евангелието и ги ослободи душите од праведнците од пеколите стеги и маки, а самиот пекол делулмно ја изгуби силата за заробување човечки души.

„Локацијата„ на пеколот не е буквално во земјината внатрешност, затоа што пеколот ја прикажува пред се‘, пеколната состојба во која се наоѓаат душите од неправедниците, а тоа што пеколот е „сместен„ „во внатрешноста„ од Земјата, е само симболичен приказ на падот од пеколот и пеколната состојба, како антипод на продуховеноста и височината од Небесата и возвишената состјба од душите од праведниците, кои обитуваат во близината Божја.
--- надополнето: 13 април 2013 во 20:15 ---

За душите од упокоените, битни се: 3-от, 9-от и 40-от ден, а тн. „6 месеци„ и „година„ претставува сеќавање на живите за душите од своите упокоени роднини.
--- надополнето: 13 април 2013 во 20:19 ---

Ова е, колку паметам, мудрување од Тома Аквински...Демек, душите од праведниците ќе им се исмевале на душите од неправедниците, гледајќи ја мизерната состојба од неправедниците.
--- надополнето: 13 април 2013 во 20:21 ---

Секако дека има слисла, и тоа дебела!

Ако после смртта, и‘ се суди само на душтата, на Судот Христов, по воскресението, Он ќе и‘ суди и на душата и на телото, истовремено!

Ти текнуе?...
--- надополнето: 13 април 2013 во 20:23 ---

Секако, чекавме да се појавите „вие„ и да се впуштите во точното толкување на Откровенитео, кажувајќи ни‘ што видел Св. Ап. Јован.
Другар се ти е испомешано и читано кој знае од колку книгу, а најмалку од Светот Писмо. Телото оди во земја, духот кај Бог. Кога Исус по втор пат ќе дојде ќе воскреснат мртвите праведни (со исти дух и тело кои повторно ќе ја спсѕават душата), а исто и 1000 години потоа кога ќе дојде да се изврши пресудата врз грешните и сатаната (итсо ќе воскреснат мртвите грешни, ама за суд и за конечно уништување, воедно и уништување на гревот). Така пишува во Светото Писмо. Ако сега има рај и пекол нема никаква смисла Исус да доаѓа по втор пат, а многу јасно и чисто пишува зошто ќе дојде. Ама тоа вас некако не ви одговара и многу го премолчувате оти директно се коси со вашата испомешана доктрина од човечки преданија и приказни.
1 Коринтјаните 52 одеднаш, во еден миг, при последната труба; ќе затруби, и мртвите ќе воскреснат нараспадливи, а ние ќе се измениме;
1 Солунјаните 15 Зашто ова ви го кажуваме преку Господовото слово, дека ние кои живееме и остануваме до доаѓањето на Господ, нема да отидеме пред оние кои се упокоиле;
16 зашто Самиот Господ ќе слезе од небото, на заповед, со глас на архангел и со Божја труба, и мртвите во Христос ќе воскреснат први.
17 Потоа ние живите кои останавме, ќе бидеме грабнати заедно со нив на облаците, за да Го сретнеме Господ во воздухот; и така засекогаш ќе бидеме со Господ.
Ако сега има рај и пекол и душите на пртвите одат таму, тогаш нема потреба Исус да доаѓа и да вели "мртвите во Христос ќе воскреснат први". Значи и они чекаат воскресение, поред тоа не се живи и не се во рајот, зашто Исус не е сеуште дојден по втор пат.
"Ти текнуе"?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Другар се ти е испомешано и читано кој знае од колку книгу, а најмалку од Светот Писмо. "Ти текнуе"?
zokik,

Ти си еден од многуте на форумов, кои ем не ме знаат лично, ем веќе знаат дали го читам или не го читам Светото Писмо.
--- надополнето: 20 април 2013 во 13:21 ---
а исто и 1000 години потоа
Ова е веќе адвентиститчко мудруење...лесно препознатливо.
Демек, Исус ќе дошол и ќе владеел 1000 г. на Земјава...:confused:
--- надополнето: 20 април 2013 во 13:23 ---
Ако сега има рај и пекол и душите на пртвите одат таму, тогаш нема потреба Исус да доаѓа и да вели "мртвите во Христос ќе воскреснат први". Значи и они чекаат воскресение, поред тоа не се живи и не се во рајот, зашто Исус не е сеуште дојден по втор пат.
"Ти текнуе"?
Да, zokik, ми текуе....Демек, после смртта, мртовецот „спие„ во гробот и со нетрпение го чека второто Исусово доаѓање...Ти текнуе?
И зашто ми стануваш лесно предвидлив, никако да ми текне...:sneaky:
--- надополнето: 20 април 2013 во 13:40 ---
MIKI1 е обичен верник кој самиот само чита верска литература и повторно наоѓа одговори,теории,факти како сакате речете ги.А Замисли да дојде дипломиран Теолог.што многу ни фали на форумов таков.дали ќе може да издржи Чорба. Ќе го утепа со одговори...
mountain,

дипломирани теолози на форумов нема, но има верници на кои можам вода да им носам по однос на нивното знаење за верта, кое е многу поголемо од моето. Дипломирани телолози нема на форумов од проста причина: имаат попаметна и покорисна работа у животот, отколку да се надмудруват со протестантите. Со протестантите никој не излегол на крај, затоа што тие не веруваат со духот, односно со разумот, туку веруваат преку својата гордост и суетност, така да не е исплатливо да се надмудруваш со човек, кој не ја смирил својата гордост, туку преку наводната вер(ба) во Христа Бога и Светото Писмо, само ја потхранува гордоста до невидени граници.

Затоа, на форумов нема да наидеш на протестант кој барем еднаш признал некоја своја грешка од неговото учество на форумов, но редовно ќе наидуваш на протестанти, кои лукаво се кријат зад Светото Писмо и кои ја користат т.н. циркуларна логика. Таа логика претставува еден заворен демонски круг, каде секој се повикува на секого, односно следбеникот се повиква на претходникот и сето тоа „иде„ во тој круг. На пример, протестантот не може да згреши, затоа што се повикувана Светото Писмо, а Светото Писмо е напишано од Бога, а Бог Е безгрешен, па кога протестантот брани свој став, не може да погреши и вели дека Бог така напишал во Светото Писмо и се‘ така во круг...

А кога еден протестант ќе згреши, тој се покајува „онака„ и „во себе„...Како„иде„ тоа покајание „во себе„ навистина не знам, иако миљон пати ги прашав како да се покајам, а од нив не добив совет, освен бесконечно цитирање библсики стихови, кои и самите протестанти, очигледно, не ги зарбираат, но што е тоа битно? Битно е дека Бог така вели во Библијата...

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
MIKI1 е обичен верник кој самиот само чита верска литература и повторно наоѓа одговори,теории,факти како сакате речете ги.А Замисли да дојде дипломиран Теолог.што многу ни фали на форумов таков.дали ќе може да издржи Чорба. Ќе го утепа со одговори...
Ако MIKI1 ја прифати дебатата, јас му дозволувам тој да си понесе со себе и дипломиран теолог (како асистент, позови пријател), му дозволувам да си ја земе и верската литература, а може да си донесе и лаптоп на кој ќе му овозможам и Wi-Fi за да може да ги користи Google и Wikipedia и сл. Свесен сум ја за неговите лаички познавања (и од православието, и од христијанството) и би било нефер од моја страна да не му го дозволам сето тоа.

И не е поентата во тоа дали јас ќе можам да издржам или не. Јас сум најмалку битен. Јас не се плашам да бидам и понижен и посрамен на дебатата. Мене ми е важно вистината да излезе на виделина и со тоа Бог да биде прославен, бидејќи Бог е вистината!
Поентата е сите заеднички да видиме какво христијанство поучувал Исус. Дали онакво какво што е опишано во Новиот Завет, или пак онакво какво што промовира православието. Поентата е да видиме како Исус поучувал дека треба да го славиме Бог, како и кому да му се молиме, какви посредници да користиме при нашето обожавање на Бог. Едноставно што Светото Писмо поучува за правилното следење на Исус.
Ако на некој му е важна вистината, тој нема да дава изговори зошто не би сакал да посведочи за вистината. Секој христијанин е повикан од Исус да сведочи за вистината. Зар вистината ќе се плаши од лагата која што има кратки нозе?

Член од
20 април 2013
Мислења
5
Поени од реакции
1
неврзано со било која религија, постењето е осмислено за прочистување на организмот од маснотии.чисто од медицински причини:)
Мислев дека ќе отворам нова дискусија за ова мислење што го имам, но овде се е излезено од контрола :confused: Па да во право си, постењето го смислил човекот како еден вид почитување. Но ниту еден од тие големи свети лица не сакале да го гледаат народот гладен, нели во тоа време не е развиено општеството и граѓанската култура и сликата била морбидна. Подобро би поседил 5 минути во црква, без тие молења и лигавења, само 5 минути во тишина и би запалил една свеќа, отколку да земам да се распрам муабети со некој шо пости да си објаснуваме без масло, без леб. Денес не јадам леб, а другиот ден плукај по Власта дека е поскапен. Тоа не е почитување на Бог, тоа е глупост!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
и би било нефер од моја страна да не му го дозволам сето тоа.
Чорба,

не се сеќавам дека од Тебе имам барано било каква дозвола за било што...Така, не се наметнувај априорно како некаков фактор, оти не си.
--- надополнето: 20 април 2013 во 15:32 ---
Јас сум најмалку битен.
Се согласувам: не си воопшто битен, ама ај...
--- надополнето: 20 април 2013 во 15:34 ---
Јас не се плашам да бидам и понижен и посрамен на дебатата.
Еве, пак априорно се оградуваш од нешто кое не се нислучило: уште една протестантска лукавштина.
--- надополнето: 20 април 2013 во 15:35 ---
Мене ми е важно вистината да излезе на виделина и со тоа Бог да биде прославен, бидејќи Бог е вистината!
Чорба,

вистината е излезена уште пред Твоето раѓање, но еве пак, по којзнае кој пат, себе си се гледаш како носител на таа вистина.

Kajgana Shop

На врв Bottom