Другар се ти е испомешано и читано кој знае од колку книгу, а најмалку од Светот Писмо. "Ти текнуе"?
zokik,
Ти си еден од многуте на форумов, кои ем не ме знаат лично, ем веќе знаат дали го читам или не го читам Светото Писмо.
--- надополнето: 20 април 2013 во 13:21 ---
а исто и 1000 години потоа
Ова е веќе адвентиститчко мудруење...лесно препознатливо.
Демек, Исус ќе дошол и ќе владеел 1000 г. на Земјава...
--- надополнето: 20 април 2013 во 13:23 ---
Ако сега има рај и пекол и душите на пртвите одат таму, тогаш нема потреба Исус да доаѓа и да вели "мртвите во Христос ќе воскреснат први". Значи и они чекаат воскресение, поред тоа не се живи и не се во рајот, зашто Исус не е сеуште дојден по втор пат.
"Ти текнуе"?
Да, zokik, ми текуе....Демек, после смртта, мртовецот „спие„ во гробот и со нетрпение го чека второто Исусово доаѓање...Ти текнуе?
И зашто ми стануваш лесно предвидлив, никако да ми текне...
--- надополнето: 20 април 2013 во 13:40 ---
MIKI1 е обичен верник кој самиот само чита верска литература и повторно наоѓа одговори,теории,факти како сакате речете ги.А Замисли да дојде дипломиран Теолог.што многу ни фали на форумов таков.дали ќе може да издржи Чорба. Ќе го утепа со одговори...
mountain,
дипломирани теолози на форумов нема, но има верници на кои можам вода да им носам по однос на нивното знаење за верта, кое е многу поголемо од моето. Дипломирани телолози нема на форумов од проста причина: имаат попаметна и покорисна работа у животот, отколку да се надмудруват со протестантите. Со протестантите никој не излегол на крај, затоа што тие не веруваат со духот, односно со разумот, туку веруваат преку својата гордост и суетност, така да не е исплатливо да се надмудруваш со човек, кој не ја смирил својата гордост, туку преку наводната вер(ба) во Христа Бога и Светото Писмо, само ја потхранува гордоста до невидени граници.
Затоа, на форумов нема да наидеш на протестант кој барем еднаш признал некоја своја грешка од неговото учество на форумов, но редовно ќе наидуваш на протестанти, кои лукаво се кријат зад Светото Писмо и кои ја користат т.н. циркуларна логика. Таа логика претставува еден заворен демонски круг, каде секој се повикува на секого, односно следбеникот се повиква на претходникот и сето тоа „иде„ во тој круг. На пример, протестантот не може да згреши, затоа што се повикувана Светото Писмо, а Светото Писмо е напишано од Бога, а Бог Е безгрешен, па кога протестантот брани свој став, не може да погреши и вели дека Бог така напишал во Светото Писмо и се‘ така во круг...
А кога еден протестант ќе згреши, тој се покајува „онака„ и „во себе„...Како„иде„ тоа покајание „во себе„ навистина не знам, иако миљон пати ги прашав како да се покајам, а од нив не добив совет, освен бесконечно цитирање библсики стихови, кои и самите протестанти, очигледно, не ги зарбираат, но што е тоа битно? Битно е дека Бог така вели во Библијата...