Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Поентата е сите заеднички да видиме какво христијанство поучувал Исус.
...а што е одмана позната работа, нели...
--- надополнето: 20 април 2013 во 15:38 ---
Дали онакво какво што е опишано во Новиот Завет, или пак онакво какво што промовира православието.
Секако, Ти ќе бидеш мерило за точноста, така?....
--- надополнето: 20 април 2013 во 15:40 ---
Едноставно што Светото Писмо поучува за правилното следење на Исус.
Сам си поставуваш критериум, сам тврдиш дека критеримот е точен, сам се повкуваш на точноста до тој критериум и што е најлошо, тој критериум, кој е чисто човечка измислица, треба да биде критериум за вистината?...Абе ај...
--- надополнето: 20 април 2013 во 15:42 ---
Ако на некој му е важна вистината, тој нема да дава изговори зошто не би сакал да посведочи за вистината.
Секако, освен ако лагата ја наметнеш како вистина, а некој друг, „као„ треба да биде должен да ја докажува вистинската вистинина, така?...
--- надополнето: 20 април 2013 во 15:44 ---
Зар вистината ќе се плаши од лагата која што има кратки нозе?
Реторичко прашање...А дека е одговорот? Сам си поставуваш прашање па дај, самиот и одговори си.

Ама нееее, овде треба да се развие дијакетиктичи развоен тек на мислата, од кој ќе произлезе типичен протестантски заклучок, така?
--- надополнето: 20 април 2013 во 15:45 ---
Мики бој, какво е тоа априорно оградување жити Јахве ? Мислам тука дека имаме семантички проблем.
Во што е проблемот?
--- надополнето: 20 април 2013 во 15:49 ---
Свесен сум ја за неговите лаички познавања (и од православието, и од христијанството) ?
Уште една демонско-лукаво-протестантска априорно поставена итроштина....

Ај што си самоповикан проповедник на зборот Божји, ај што си самоповикан спикер Христов, ај што подобро ги знаеш мислите Христови од Христа, ај што ја знаеш и мојата свесност, еве, сега знаеш и дека сум лаик...Алал да Ти е.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Реши да замараш а ? Ок.
Не нека е споено, туку е споено.

Во пракса Мики не е убаво да дрндаш априори, за нешто што везе немаш.

Бива ?
Еве, да Ти го објаснам она кое самиот не можеш да го видиш, а се повикуваш на Вујаклија, „Википедија„, Трајко и Петко....

Имено, Чорбаџија, нит ме знае, нит ме познава, нит ме видел, а однапред поставува услови, однапред ме девалвира, уште малку па може да се самопрогласи и за победник за настан кој не се случил.

И сега, кое е значењето на „спојката„?....
--- надополнето: 20 април 2013 во 16:08 ---
The terms a priori ("from the earlier") and a posteriori ("from the later") are used in philosophy (epistemology) to distinguish two types of knowledge, arguments:
  • A priori knowledge or justification is independent of experience (for example "All bachelors are unmarried"). Galen Strawson wrote that an a priori argument is one in which "you can see that it is true just lying on your couch. You don't have to get up off your couch and go outside and examine the way things are in the physical world. You don't have to do any science.";[1]
  • A posteriori knowledge or justification is dependent on experience or empirical evidence (for example "Some bachelors are very happy"). A posteriori justification makes reference to experience; but the issue concerns how one knows the proposition or claim in question, or better say, what evidences one has to verify the validity of proposition.
Значи, сепак не е „споено„, така?...

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Поентата е сите заеднички да видиме какво христијанство поучувал Исус.
Не ви требаат дебати за да видите какво христијанство поучувал Исус. Вистината е очигледна, а се другото е само манипулирање и додавање. Исус не поучуваше никакво христијанство!

Доказ: Библијата! Аргументот со кој постојано бараташ кога ги напаѓаш православните и останатите непротестанти на форумот. Бујрум, достави ни барем еден единствен пасус ( ма каки бре, едно единствено зборче) каде што Исус ( не Павле, Трајко,Петко или Црквата од Дебар маало), поучувал за некакво христијанство.

Член од
14 февруари 2013
Мислења
33
Поени од реакции
11
zokik,

Ти си еден од многуте на форумов, кои ем не ме знаат лично, ем веќе знаат дали го читам или не го читам Светото Писмо.
--- надополнето: 20 април 2013 во 13:21 ---

Ова е веќе адвентиститчко мудруење...лесно препознатливо.
Демек, Исус ќе дошол и ќе владеел 1000 г. на Земјава...:confused:
--- надополнето: 20 април 2013 во 13:23 ---

Да, zokik, ми текуе....Демек, после смртта, мртовецот „спие„ во гробот и со нетрпение го чека второто Исусово доаѓање...Ти текнуе?
И зашто ми стануваш лесно предвидлив, никако да ми текне...:sneaky:
--- надополнето: 20 април 2013 во 13:40 ---

mountain,

дипломирани теолози на форумов нема, но има верници на кои можам вода да им носам по однос на нивното знаење за верта, кое е многу поголемо од моето. Дипломирани телолози нема на форумов од проста причина: имаат попаметна и покорисна работа у животот, отколку да се надмудруват со протестантите. Со протестантите никој не излегол на крај, затоа што тие не веруваат со духот, односно со разумот, туку веруваат преку својата гордост и суетност, така да не е исплатливо да се надмудруваш со човек, кој не ја смирил својата гордост, туку преку наводната вер(ба) во Христа Бога и Светото Писмо, само ја потхранува гордоста до невидени граници.

Затоа, на форумов нема да наидеш на протестант кој барем еднаш признал некоја своја грешка од неговото учество на форумов, но редовно ќе наидуваш на протестанти, кои лукаво се кријат зад Светото Писмо и кои ја користат т.н. циркуларна логика. Таа логика претставува еден заворен демонски круг, каде секој се повикува на секого, односно следбеникот се повиква на претходникот и сето тоа „иде„ во тој круг. На пример, протестантот не може да згреши, затоа што се повикувана Светото Писмо, а Светото Писмо е напишано од Бога, а Бог Е безгрешен, па кога протестантот брани свој став, не може да погреши и вели дека Бог така напишал во Светото Писмо и се‘ така во круг...

А кога еден протестант ќе згреши, тој се покајува „онака„ и „во себе„...Како„иде„ тоа покајание „во себе„ навистина не знам, иако миљон пати ги прашав како да се покајам, а од нив не добив совет, освен бесконечно цитирање библсики стихови, кои и самите протестанти, очигледно, не ги зарбираат, но што е тоа битно? Битно е дека Бог така вели во Библијата...
Точно, исто како вас со вапата бескрајна гордост што се усирате во гради дека верата сте ја наследиле од татковците и дедовтице, само што не сте наследиле вера, туку традиции и обичаи. До вчера во манастирите се колеа курбани и се јадеше месо, во црквите е палеа огнови (но и онака корените на повеќето празници се на темелите на пагански празници, па наследената традиција си го прави своето). И исто со васата гордост никогаш не сте признале дека некогаш сте погршиле, само се гордеете демек само правоцлавната црква е вистинската црква, а ќе биде многу интересно кога ќе се споите со католичката, какви ли изговори ќе има тогаш...а тој процес веќе е започнат.
А овој Мики нема врска од Свето Писмо, само зелени ги кине, како да никогаш нема отворено Свето Писмо. Да знаеше како што се прави ќе дадеше толкување на некој стих зашто не се согласува со тврдењата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Точно, исто како вас со вапата бескрајна гордост што се усирате во гради дека верата сте ја наследиле од татковците и дедовтице,
Да, нашата вера православна ја насладивме од нашите предци, за разлика од „Вас„, кои немате никаков наследство, туку верата почнува од Вашето формирање како човечка заедница....
--- надополнето: 21 април 2013 во 12:12 ---
. До вчера во манастирите се колеа курбани и се јадеше месо, в
Ако си очевидец на ваков настан, а јас сум сигурен дека не си, туку само напразно клеветиш, посочи кои се тие манастири, во кои се колело и јадело....
--- надополнето: 21 април 2013 во 12:14 ---
, во црквите е палеа огнови .
Да, огнови се‘уште се палат, но Ти кутриот, наместо да поднаучиш која е нивната улога, пак и пак клеветиш....Демоните можат да Ти позавидат, мислим.....
--- надополнето: 21 април 2013 во 12:15 ---
И исто со васата гордост никогаш не сте признале дека некогаш сте погршиле,
[/quote]

Причам ти причу: јас сум 6 г. на форумов и не се сеќавам дека барем еден протестант барем еднаш признал дека згрешил.
Но секако, Вие сте непогрешливите, затоа што 24/7 се држите до Билијата, а Библијата е зборот Божји, па затоа и не можете да згрешите, така?
--- надополнето: 21 април 2013 во 12:19 ---
само се гордеете .
Дете, да знаеш што е тоа гордост, Ти лично веднаш би се покајал....
--- надополнето: 21 април 2013 во 12:20 ---
Т само правоцлавната црква е вистинската црква, .
Се согласувам...
--- надополнето: 21 април 2013 во 12:21 ---
а ќе биде многу интересно кога ќе се споите со католичката,.
Штом се споиме, веднаш обавести ме, важи?...
--- надополнето: 21 април 2013 во 12:22 ---
...а тој процес веќе е започнат.
То ј проецес е започнат уште пред да се родиш, но тој „спој„ никако да се случи....
--- надополнето: 21 април 2013 во 12:24 ---
Да знаеше како што се прави ќе дадеше толкување на некој стих зашто не се согласува со тврдењата.
Миљон пати имам посочено која е разликата во толкувањето од конктренти стихови, но Ти си бегал од форумов...Ама затоа, клевети не Ти недостигаат, така?...Па нека бидат и измислени и неосновани клевети, но да бидат насочени кон Црквата.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Ако MIKI1 ја прифати дебатата, јас му дозволувам тој да си понесе со себе и дипломиран теолог (како асистент, позови пријател), му дозволувам да си ја земе и верската литература, а може да си донесе и лаптоп на кој ќе му овозможам и Wi-Fi за да може да ги користи Google и Wikipedia и сл. Свесен сум ја за неговите лаички познавања (и од православието, и од христијанството) и би било нефер од моја страна да не му го дозволам сето тоа.

И не е поентата во тоа дали јас ќе можам да издржам или не. Јас сум најмалку битен. Јас не се плашам да бидам и понижен и посрамен на дебатата. Мене ми е важно вистината да излезе на виделина и со тоа Бог да биде прославен, бидејќи Бог е вистината!
Поентата е сите заеднички да видиме какво христијанство поучувал Исус. Дали онакво какво што е опишано во Новиот Завет, или пак онакво какво што промовира православието. Поентата е да видиме како Исус поучувал дека треба да го славиме Бог, како и кому да му се молиме, какви посредници да користиме при нашето обожавање на Бог. Едноставно што Светото Писмо поучува за правилното следење на Исус.
Ако на некој му е важна вистината, тој нема да дава изговори зошто не би сакал да посведочи за вистината. Секој христијанин е повикан од Исус да сведочи за вистината. Зар вистината ќе се плаши од лагата која што има кратки нозе?
А која е вистината?
Што не учат така наречените свети списи....што рекол Исус?

Член од
9 октомври 2012
Мислења
763
Поени од реакции
1.018
Не ви требаат дебати за да видите какво христијанство поучувал Исус. Вистината е очигледна, а се другото е само манипулирање и додавање. Исус не поучуваше никакво христијанство!

Доказ: Библијата! Аргументот со кој постојано бараташ кога ги напаѓаш православните и останатите непротестанти на форумот. Бујрум, достави ни барем еден единствен пасус ( ма каки бре, едно единствено зборче) каде што Исус ( не Павле, Трајко,Петко или Црквата од Дебар маало), поучувал за некакво христијанство.
е за што подучувал бе исус ако не за христијанство и за господ ? ти ли остана да не учиш да исус, тешко на нас ако ти ни кажуваш нешто за кое врска си немаш

Член од
4 април 2013
Мислења
26
Поени од реакции
6
А која е вистината?
Што не учат така наречените свети списи....што рекол Исус?
Дека е Бог и дека не сака до тој степен што се вмешува во своето творештво, за да умре телесно, заради нашите гревови.
Печат и доказ за неговите зборови е Неговото воскресение, и Неговото присуство во милиони верници ширум светот кои се поклониле на оваа Негова порака.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
е за што подучувал бе исус ако не за христијанство и за господ ? ти ли остана да не учиш да исус, тешко на нас ако ти ни кажуваш нешто за кое врска си немаш
mona999, не си во тек на муабетот и стој си понастрана. Прашањето беше упатено до Чорбаџија како експерт за познавање на Библијата. Јас не барам ништо друго туку дословен цитат каде што Исус макар само еднаш спомнал некакво си христијанство или таква вера.

Еве да речеме во исламот, односно во Куранот имаш многу цитати каде што Бог јасно го спомнува исламот како вера. Чекам таков цитат од Библијата , од Исусовата уста.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
mona999, не си во тек на муабетот и стој си понастрана. Прашањето беше упатено до Чорбаџија како експерт за познавање на Библијата. Јас не барам ништо друго туку дословен цитат каде што Исус макар само еднаш спомнал некакво си христијанство или таква вера.

Еве да речеме во исламот, односно во Куранот имаш многу цитати каде што Бог јасно го спомнува исламот како вера. Чекам таков цитат од Библијата , од Исусовата уста.
Во право си. Исус никаде не рекол дека Неговото учење мора да се нарече „христијанство“, слично како што и Буда не рекол неговото учење да се вика „будизам“ и како што Маркс не рекол неговото учење да се вика Марксизам. Едноставно така луѓето ги нарекле, по логика, по името на основачот.
Интересно е што во Библијата зборот „христијанин“ се среќава само 2 пати (Дела 26:28; 1 Петрово 4:16) и еднаш во множина „христијани“ (Дела 11:26), значи вкупно 3 пати. Исусовите следбеници најчесто се нарекувани „Христовите ученици“, затоа што Исус бил почитуван како учител (рабин) и нормално било Неговите следбеници да бидат нарекувани ученици.
Потоа биле наречени христијани, што била огромна чест за нив да бидат поистоветени со Христос.
Инаку отпрво верата на христијаните не ја нарекувале христијанство, туку „Патот“, а меѓу Јудејците бил секако во негативна конотација познат како ерес, секта и тие со сите сили пробувале да го задушат тоа христијанско движење. Но не успеале. Христијаните многу се намножиле и заради името со кое ги нарекувале „христијани“, така се нарекла и нивната вера „христијанска, христијанство“.

Инаку, пак ќе повторам, Исус никаде не заповедал дека ние мора така да си ја нарекуваме верата. Еве на пример нашите браќа и сестри од еврејско потекло не се нареуваат христијани, туку Месијански евреи. Тоа не ги прави ни помалку ни повеќе христијани од нас што се нарекуваме христијани.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Во право си. Исус никаде не реков дека Неговото учење мора да се нарече „христијанство“, слично како што и Буда не рекол неговото учење да се вика „будизам“ и како што Маркс не рекол неговото учење да се вика Марксизам. Едноставно така луѓето ги нарекле, по логика, по името на основачот.
Интересно е што во Библијата зборот „христијанин“ се среќава само 2 пати (Дела 26:28; 1 Петрово 4:16) и еднаш во множина „христијани“ (Дела 11:26), значи вкупно 3 пати. Исусовите следбеници најчесто се нарекувани „Христовите ученици“, затоа што Исус бил почитуван како учител (рабин) и нормално било Неговите следбеници да бидат нарекувани ученици.
Потоа биле наречени христијани, што била огромна чест за нив да бидат поистоветени со Христос.
Инаку отпрво верата на христијаните не ја нарекувале христијанство, туку „Патот“, а меѓу Јудејците бил секако во негативна конотација познат како ерес, секта и тие со сите сили пробувале да го задушат тоа христијанско движење. Но не успеале. Христијаните многу се намножиле и заради името со кое ги нарекувале „христијани“, така се нарекла и нивната вера „христијанска, христијанство“.

Инаку, пак ќе повторам, Исус никаде не заповедал дека ние мора така да си ја нарекуваме верата. Еве на пример нашите браќа и сестри од еврејско потекло не се нареуваат христијани, туку Месијански евреи. Тоа не ги прави ни помалку ни повеќе христијани од нас што се нарекуваме христијани.
Во контекст на ова ќе поставам друг пат уште едно прашање. Засега ти благодарам, а се надевам дека ќе прочита и mona999 :), и ќе поднаучи нешто.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Дека е Бог и дека не сака до тој степен што се вмешува во своето творештво, за да умре телесно, заради нашите гревови.
Печат и доказ за неговите зборови е Неговото воскресение, и Неговото присуство во милиони верници ширум светот кои се поклониле на оваа Негова порака.
Кои верници и од која вера?
Ако имаш некои процентуални податоци не е лошо да приложиш.

Член од
4 април 2013
Мислења
26
Поени од реакции
6

Верници кои одговориле на пораката од Христос, кои ги има во сите христијански деноминации, или како што Во Посланието до Римјаните 10:9 вели: "Зашто, ако со твојата уста исповедаш дека Исус е Господ и ако во твоето срце поверуваш дека Бог Го воскреснал од мртвите, ќе бидеш спасен".
--- надополнето: 24 април 2013 во 16:44 ---
Верници кои одговориле на пораката од Христос, кои ги има во сите христијански деноминации, или како што Во Посланието до Римјаните 10:9 вели: "Зашто, ако со твојата уста исповедаш дека Исус е Господ и ако во твоето срце поверуваш дека Бог Го воскреснал од мртвите, ќе бидеш спасен".
--- надополнето: 24 април 2013 во 16:45 ---
Ако имаш некои процентуални податоци не е лошо да приложиш.
Изворот за оваа статистика е во Божјиот статистички завод :)

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
И луѓето го прашаа Христос.
Дали тој страда(е слеп) поради неговите гревови или гревовите на неговите родители(предци)
Ниту неговите,ниту гревовите на неговите предци туку божјите дела се врз него.

Зошто никој не може да ми го објасни ова,никој не го разбира?

Едноставно и денеска се среќаваме со болни луѓе од раѓање.Дали тие страдаат поради нивните гревови или?.....
Ни експертите за библија не го знаат одговоров.!!!?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
И луѓето го прашаа Христос.
Дали тој страда(е слеп) поради неговите гревови или гревовите на неговите родители(предци)
Ниту неговите,ниту гревовите на неговите предци туку божјите дела се врз него.

Зошто никој не може да ми го објасни ова,никој не го разбира?

Едноставно и денеска се среќаваме со болни луѓе од раѓање.Дали тие страдаат поради нивните гревови или?.....
Ни експертите за библија не го знаат одговоров.!!!?
И просечните познавачи на Библијата го знаат одговорот. Но некои од нив не се ни трудат да ти одговорат бидејќи знаат дека ти не веруваш во Библијата, туку во она што ќе ти го каже попот или во она што ќе ти го наложи православската догма. Затоа не го адресирај прашањето до познавачите на Библијата, туку адресирај го до оние како MIKI1

Kajgana Shop

На врв Bottom