Прашање за Христијанството III

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.693
Поени од реакции
9.300
Сум го читал и можам само да потврдам дека денешната црква не го применува словото божје. Таа станала државна црква, ја интересира само пари и властољубие. Верниците се сиромашни а црквата има огромни средства и капитал.
Дали ти паднале во очи следниве два стиха?

11. И Господ рече: „Кој ти кажа дека си гол? Да не си јал од она дрво, од кое ти забранив да јадеш?”
12. Адам, пак, рече: „Жената, која ми ја даде Ти, таа ми даде од дрвото, и јас јадев.”

Адам, не молел за прошка, ниту се покајал, туку се самооправдувал, дрско велејќи му на Бог дека: "Jaс немаше да јадам, туку плодот ми го даде жената што Ти ми ја даде. Ми ја натовари таа несреќа на врат и сега ме обвинуваш".

Си се уверил дека многу свештеници се грешници. Но тоа не те оправдува и не ти дава за право и ти самиот да грешиш. Што се однесува до свештенството што греши, тоа не е ништо чудно. Грешат поповите, грешат игумените, грешат дури и патријарсите. Луѓе се, грешат. Па дури и третина од ангелите погрешиле!

Не се угледувај на нив, туку следи го Божјото Слово!

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Дали ти паднале во очи следниве два стиха?

11. И Господ рече: „Кој ти кажа дека си гол? Да не си јал од она дрво, од кое ти забранив да јадеш?”
12. Адам, пак, рече: „Жената, која ми ја даде Ти, таа ми даде од дрвото, и јас јадев.”

Адам, не молел за прошка, ниту се покајал, туку се самооправдувал, дрско велејќи му на Бог дека: "Jaс немаше да јадам, туку плодот ми го даде жената што Ти ми ја даде. Ми ја натовари таа несреќа на врат и сега ме обвинуваш".

Си се уверил дека многу свештеници се грешници. Но тоа не те оправдува и не ти дава за право и ти самиот да грешиш. Што се однесува до свештенството што греши, тоа не е ништо чудно. Грешат поповите, грешат игумените, грешат дури и патријарсите. Луѓе се, грешат. Па дури и третина од ангелите погрешиле!

Не се угледувај на нив, туку следи го Божјото Слово!
Јас не реков у таа смисла. Но не можам нив да ги следам. Затоа секој што верува треба сам да ја спознае вистината преку светиот дух. А не како денес многу верници се заведени од црквата од тие што ја водат на погрешен пат. Токму во тие стихови има контрадикторност кај верниците, кои само веруваат а дела немаат какви што треба да има еден христијанин.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас не го признавам целиот блог на таа весна, туку ја вадам вистината од тој дел. Така всушност е секаде во светот, има вистина измешана со лага, секој треба тоа да го препознава да го испитува и само така ќе дојде до комплетна вистина и ќе ја избегне манипулацијата и лагата.
Ti, nesomneno si strucnjak za prepoznavanje na vistinata, tamu kade sto e izmesana so lagata.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Велат фактите -

PAVLE JE NA VISE MESTA FALSIFIKOVAO ISUSOVO UCENJE*

Pavle je falsifikovao Isusovo ucenje u sledecim tackama:

- SAMA VERA JE DOVOLJNA

- OMALOVAZAVANJE ZENE

- SMRTNA KAZNA

- RATNA SLUZBA

- JEDENJE MESA

Pavle nije poznavao Isusa. On ga nikada nije sreo. Poznavao je ucenje, samo, po prepricavanju. Pa ipak, prosirivao je ucenje tako revnosno, kako ga je pre toga odbacivao i njegove propovednike proganjao. Nekoliko primera falsifikata koji poticu od Pavla ili su njemu pripisani:

*A mozda su i njemu neki falsifikati prepisani?

* VERA UMESTO DELA

Pavle je ucio: „Tako mi smatramo da ce covek biti pravedan bez da cini dela zakona, jedino verom“. (Rimlj.3, 23-28) To je za narod bila prijatna poruka. Sa neprijatnim Isusom iz Nazareta, koji je ucio da se pridrzavaju Zapovesti Besede na Gori recima: “ To cini i bices ziv“, nema vise nista zajednicko.

(Lk 10,27/Mat.7,21.24)

* OMALOVAZAVANJE ZENA

Kao sto je u njegovoj rimskoj okolini bilo uobicajeno Pavle omalovazava zenu, iako je ona kod Isusa bila postovana i ravnopravna. (1. Kor. 11,9;14,34).

* SMRTNA KAZNA

Pavle potpuno prilagodjava hriscanstvo rimskoj imperiji, tako sto izjavljuje da hriscanin mora da bude poslusan vlastima ovoga sveta, jer je ona od Boga postavljena, naredjena i „sluga je Bozija“, koja sa macem izvrsava pravednu „presudu“ (Rimsko pismo 13) – ucenje sa strasnim delovanjem u sledecih gotovo 2000 godina. Isus iz Nazareta i Apostoli nisu to ucili. Oni su govorili: „Podajte dakle cesarevo cesaru, i Bozije Bogu“. Ili: „Vecma se treba Bogu pokoravati negoli ljudima“. (Mat.22,21/Del.5,29)

RATNA SLUZBA/ROBOVANJE

Zbog prilagodjavanja rimskom sistemu dozvoljava Pavle, vise ili manje, ropstvo (pismo Filemonu) i kao posledicu svog drzavnog ucenja i ratnu sluzbu (Rimsko pismo 13) – crkva ga je tako razumela.

* JEDENJE MESA

Pavle je ucio: “ Sve sto se prodaje na mesarnici, jedite, i nista ne ispitujte savesti radi“.

(1. Kor. 10,25)

Kada su se prvi hriscani sastali da bi u zajednistvu jeli i pili nisu morale zivotinje za to da umru, jer je Isus iz Nazareta uputio svoje sledbenike u osecaje zivotinja i rekao im jeda ne kolju zivotinje (vidi takodje pod Jeronim).

DA LI JE JEVANDJELJE PO LUKI PAVLE DIKTIRAO?

Jevandjelje po Luki je jedino jevandjelje koje opisuje Mariju kao devicu, i konacno, moralo je da istrpi kao osnova za katolicku dogmu, o Marijinom devicanstvu. Po „Kanonu Muratori“ iz godine 1740, koji se oslanja na jedan dokument iz godine 200 i time poseze za jednim od najstarijih dokumenata, „prizvao“ je Pavle jednog poznavaoca prava (po jednom drugom prevodu „poznavaoca pisma“). Radi se o jednom lekaru po imenu Luka. Ovaj je napisao Jevandjelje „u sopstveno ime, ali po (svom) misljenju. Medjutim, ni on nije, u to vreme, video Gospoda u ljudskom telu…“ Da je u Kanonu Muratori jedno poglavlje greskom dva puta prevedeno i prepisano, samo na primer za to, kako su se delimicno „varvarski“ provodili rukopisi i sa koliko gresaka su bili prepisani. Iz novih objava novijeg vremena potice informacija, da je Pavle kasno uvideo svoje greske i u svojim poslednjim godinama zivota postao veran pristalica i alatka Hristova. U bolovima morao je da prizna da veci deo od onoga sto je napisao, ne moze vise biti povuceno. Za vreme, dok je Pavle u Rimu bio proganjan i konacno ubijen od vlasti, ciji je sluga hteo da bude, sazreva pogresno seme, koje je on posejao, na mnogim mestima rimske imperije u crkvenu instituciju. Otprilike 300 godina kasnije, institucija, koja je u medjuvremenu izrasla u drzavnu crkvu, pronalazi i uklanja sve spise Pavlovih protivnika. Pavlova pisma, medjutim, koja covek iz Tarzusa nije vise mogao da koriguje, unesena su u bibliju i bez izuzetka najavljena kao „Rec Bozija“. Pri tome se ne moze iskljuciti, da se slavljenom „Apostolu“ ponestopripisalo a njegove korekcije svesno ignorisale. Tako su mnogi religijski naucnicidanas ubedjeni u to, da poneka Pavlova pisma uopste nisu njegova, vec poticu od njegovih ucenika. Medjutim, kratko pred smrt, kako se navodi u novijim objavama, Hrist ga je tesio: doci ce vreme u kome ce njegove greske biti ispravljene.
@ZOTE,

од кај ги набавуваш овие „толкувања„, лебати? Со духот од учењето од Црквата немаат ништо заедничко, ама мириса дека имаат многу заедничко со некој друг дух...„сумњиви„ ми се.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
@ZOTE,

од кај ги набавуваш овие „толкувања„, лебати? Со духот од учењето од Црквата немаат ништо заедничко, ама мириса дека имаат многу заедничко со некој друг дух...„сумњиви„ ми се.
Црквата одавна истапила од вистинското Христово учење ама тоа не сака да го признае па затоа како одбрана се исмејува на вистината кога не и одговара.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Црквата одавна истапила од вистинското Христово учење ама тоа не сака да го признае па затоа како одбрана се исмејува на вистината кога не и одговара.
За да можеш со сигурнот да (по)тврдиш дека Црквата навистина отстапила од учењето Христово, би требало лично да ја следиш во минатите 2 милениуми и само така со леснотија да речеш дека Црквата забегала во погрешен правец.

Вака, ти преостанува само да нагаѓаш па случајно, можеби и ќе „погодиш„.

Од друга страна, ако имаш читано црковна литература, која е пишувана во различни времиња и автори а во текот од минативе 2 000 г., самиот би можел да забележиш дека кај записите од различни Богослови се провлекува ист дух во запишаното учење, што значи дека временскиот тек не и‘ наштетува на Црквата и на нејзиното битисување. Друга е приказната што од Црквата се оддели кој стигна и почна да мудрува по својот ум, градејќи своја приватна теологија, која, за да биде убедлива, започнува со критика на учењето од Црквата а завршува во ерес, која е погубна и за еретикот и за неговите следбеници.

Живееме во времиња кога Богоотпадништвото и индвидуализмот се модерни појави па не е чудно што секој поединец смета дека е попаметен од Црквата.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
За да можеш со сигурнот да (по)тврдиш дека Црквата навистина отстапила од учењето Христово, би требало лично да ја следиш во минатите 2 милениуми и само така со леснотија да речеш дека Црквата забегала во погрешен правец.

Вака, ти преостанува само да нагаѓаш па случајно, можеби и ќе „погодиш„.

Од друга страна, ако имаш читано црковна литература, која е пишувана во различни времиња и автори а во текот од минативе 2 000 г., самиот би можел да забележиш дека кај записите од различни Богослови се провлекува ист дух во запишаното учење, што значи дека временскиот тек не и‘ наштетува на Црквата и на нејзиното битисување. Друга е приказната што од Црквата се оддели кој стигна и почна да мудрува по својот ум, градејќи своја приватна теологија, која, за да биде убедлива, започнува со критика на учењето од Црквата а завршува во ерес, која е погубна и за еретикот и за неговите следбеници.

Живееме во времиња кога Богоотпадништвото и индвидуализмот се модерни појави па не е чудно што секој поединец смета дека е попаметен од Црквата.
Што да ја следам црквата па делата нејзини говорат. Голем капитал имаат, свештениците се три пати побогати од верниците. Не се бунат за ништо, туку стануваат државна црква, заедно се со властите, и така натака приемри еден куп. Така е сегде не само кај нас туку во сите христијански земји. Не ми требас стручњак да бидам тоа да не го забележам со свои очи што се случува.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што да ја следам црквата па делата нејзини говорат..
Ако „...делата нејзини говорат...„, тоа значи дека следиш што чини Црквата.[DOUBLEPOST=1416694113][/DOUBLEPOST]
Не се бунат за ништо, туку стануваат државна црква, заедно се со властите, и така натака приемри еден куп.
За што би требало да се бунат свештениците?
Како Црквата, конкретно, МПЦ-ОА, станала државна Црква?[DOUBLEPOST=1416694168][/DOUBLEPOST]
Не ми требас стручњак да бидам тоа да не го забележам со свои очи што се случува.
Ако си толку стручен во забележувањето на туѓите гревови, време е да станеш стручен и во увидот во своите.

D

Daedalus

Гостин
Задржете се до прашање/одговор, следат казнети ако продужите со несоодветна содржина.

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Евреите знаат нешто и пак ќе се надоврзам на видението на кроштански каде пишува за мноштво книги кои не му се дадени на човекот да ја дознае божјата вистина.

А пробале за бројо 666 што излегло или не споделиле со јавноста?
Што е то што знаат евреите и што врска има св. Јован Кронштадски со твоите безвезија?[DOUBLEPOST=1417225024][/DOUBLEPOST]
Pavle je bio čovek koji je osećao izvesno divljenje prema hrišćanstvu koje je upoznao. Međutim...
Глупости тресеш пријателе, присобери се[DOUBLEPOST=1417225187][/DOUBLEPOST]
Читам нешто за кабалата тука на кајгана форум и прочитав интернесен факт -

Но, нешто се случило на почетокот на Новата Ера, по уништувањето на храмот, кое оневозможило луѓето од таа генерација и од наредните две илјади години навистина да сфатат било што од кабалата. Тоа е точката кога се појавиле религиите;...
Кабалата постои доста време (12-13 век) после Христијанството со цел да го наруши истото.[DOUBLEPOST=1417225339][/DOUBLEPOST]
А каде е истапот поточно?

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.436
Поени од реакции
84.800
Кабалата постои доста време (12-13 век) после Христијанството со цел да го наруши истото.
Кабалата постои од Аврам и нејзината цел ни оддалеку, не е да го наруши Христијанството. Како може да го наруши, кога само го потврдува?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Што е то што знаат евреите и што врска има св. Јован Кронштадски со твоите безвезија?[DOUBLEPOST=1417225024][/DOUBLEPOST]
Глупости тресеш пријателе, присобери се[DOUBLEPOST=1417225187][/DOUBLEPOST]
Кабалата постои доста време (12-13 век) после Христијанството со цел да го наруши истото.[DOUBLEPOST=1417225339][/DOUBLEPOST]
А каде е истапот поточно?
Ова видео ако не си го гледал објаснува дел од тоа што прашуваш.

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Кабалата постои од Аврам и нејзината цел ни оддалеку, не е да го наруши Христијанството. Како може да го наруши, кога само го потврдува?
А? Кој Аврам? Аврам Линколн?[DOUBLEPOST=1417516279][/DOUBLEPOST]
Ова видео ако не си го гледал објаснува дел од тоа што прашуваш.
Не гледам видеа и не разбирам, можеш да ми објасниш со свои зборови?

Kajgana Shop

На врв Bottom