@ZOTE, читај внимателно:
Затим опет,
ја угледах цркву,
а око ње много књига; о Богу, о вјери, о житијима светих… Ја се сагнем да подигнем једну, а старац ми рече да оне ту леже дуги низ година.
Свештеници их не хтједоше давати нити читати народу и не дадоше им да науче Божију истину нити да се нахране истином.
Старац пође даље хитрим кораком да га Једва пристизах. Окрете се опет и показа ми. Кад отуда иде гомила људи гоњена страшним бијесовима, који их немилосрдно тукоше и бодоше дугим штаповима, вилама и грабљама.
„Шта је са тим људима?“ упитах ја старца, а он ми одговори: „
То су људи који отпадоше од вјере Свете и Апостолске цркве и који су пришли јеретичкој цркви.“
У тој групи људи су били епископи, свештеници, ђакони, монаси и монахиње који примише брак и стадоше живети развратним животом; ту су били безбожници, врачи, блудници, пијанци, среброљубци, јеретици и секташи. Они имадоше страшан изглед; лица им црна, из уста им излази силан смрад и пијена. Они траже помоћ, али их бијесови тукоше још јаче тјерајући их у дубоку пропаст (провалију). Одатле излазише дим и огањ и смрад. Ја се прекрстим: „Избави, Господе, и помилуј!“
Свештениците кои не сакале да ги даваат книгите ниту да ги читаат на народот за да се научат на Божјата вистина се свештениците од отпаднатите цркви (римокатоличката, протестантските деноминации и сл.) кои не им ги даваат вистинските книги на своите верници во кои е запишана Божјата вистина, туку им даваат некои други со свои искривени толкувања (па така имаш и филиокве и лимбо и чистилиште и безгрешно зачнување на Богородица и непогрешливост на папата и индулгенции и Инквизиција, и умирање на душата заедно со телото после смртта, и славење на сабота наместо недела, и многу други заблуди кои НИКАДЕ ги нема во Светото Писмо, ниту во книгите кои овие отпаднати свештеници не им ги даваат на своите верници за да не се разобличат самите себе).