Прашање за Христијанството III

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
@ZOTE,

како ја замислуваш таа „повисока свест„?
Тоа е кога ќе прогледаш нешто што до тогаш не си го гледал. Пример немаме свест за сечење на дрвата и мислиме дека тоа не е ништо, не е грев, дрвата не ги боли итн. Но да испадне дека тоа е грев и огромна штета. Ете тоа е подигање на свест колку што можам јас да објаснам со мојот ум.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
@ZOTE,

како ја замислуваш таа „повисока свест„?
Свештениците ја немаат повисоката свест бидејќи се преокупирани со материјалните работи,џипови,хотели,базени,изобилие.Монасите се еден чекор поблиску до повисоката свест од свештениците,ама тие се под контрола на Синодот(материјалистите),а не под Божја контрола.Но затоа Бог си избира луѓе кои му се мили,со чисто срце од мирјаните кои ја шират речта на Неговата Волја.Така беа избрани сите патријарси,апостоли кои не беа ниту свештеници,ниту учеа некоја теологија ама ја вршеа Божјата волја,и ја ширеа Божјата Реч.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Не знам дали овде на темава е коментирано за

ПРАВОСЛАВНА ПОУКА – АНТИХРИСТ: Крај света у визији Светог оца Јован, јереј Кронштански

Мене ме интересира еден дел од тоа видение

Затим опет, ја угледах цркву, а око ње много књига; о Богу, о вјери, о житијима светих… Ја се сагнем да подигнем једну, а старац ми рече да оне ту леже дуги низ година. Свештеници их не хтједоше давати нити читати народу и не дадоше им да науче Божију истину нити да се нахране истином.

http://www.forumprijateljbozji.com/showthread.php?5480-Крај-света-у-визији-Светог-оца

Ако размислиме логички дали во овие книги има и за реинкарнација и за други вистини кои не ги споделуваат со нас луѓето? Јас мислам дека во ватикан сигурно има такви книги и тие тоа го кријат, но не оставам можност такви книги ил ислично за кој не знаеме што пишува можеби кријат и во православните храмови. Имате ли некоја теорија кои би биле тие книги?

п.с. не знам колку е веродостоен филмот што сум го гледал за нострадамус, но таму има еден дел како кријат книги од црквата кои содржат знаење кој го издига човекот на повисока свест и му дава друг поглед на светот и религијата.
Не е во ред да вадиш реченици од контекст со цел да оправдаш сопствени ставови. Еве за каков храм пишува:
Идемо даље. Ја угледах мрачан и таман храм, мрачан и таман олтар. У цркви нема иконостаса. Уместо икона неки страни портрети са звјерским лицима и оштрим калпацима, на олтару нема крста него звијезда, и јеванђеље са звијездом. Свијеће горе од смоле и треште као дрва, причесна чаша стоји, а из ње излазаше силан смрад, а из њега свакакви гадови; жабе, шкорпиони и пауци.
За какви свештеници:
Страшно погледати све то. И просфора такође са звијездом. Пред олтаром стоји свештеник у жарко црвеној мантији, а по њој пужу зелене жабе и шкорпиони.
Лице је у њега страшно и црно, као угаљ, очи црвене, а из рукава провириваше дуги прсти са канџама као у птице. Ух, Господе, како страшно све то!

Затим на олтар скочи нека мрска, гадна, црна жена са црвеном звијездом на челу. Она се заврти на олтару и крикну као ноћна птица страшним гласом „слобода“ и стаде.
И кој ќе одржи до крајот:
„Свијетлила која падоше, то су цркве које су прешло у јерес, а та која остадоше су Цркве Саборне и Апостолске које ће остати до краја свијета.“
Да неизлезе дека и јас манипулирам препорачувам секој кој прочитал моите или неговите извадоци да го отвори линкот(погоре) и да го прочита целиот текст.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Не е во ред да вадиш реченици од контекст со цел да оправдаш сопствени ставови. Еве за каков храм пишува:
Идемо даље. Ја угледах мрачан и таман храм, мрачан и таман олтар. У цркви нема иконостаса. Уместо икона неки страни портрети са звјерским лицима и оштрим калпацима, на олтару нема крста него звијезда, и јеванђеље са звијездом. Свијеће горе од смоле и треште као дрва, причесна чаша стоји, а из ње излазаше силан смрад, а из њега свакакви гадови; жабе, шкорпиони и пауци.
За какви свештеници:
Страшно погледати све то. И просфора такође са звијездом. Пред олтаром стоји свештеник у жарко црвеној мантији, а по њој пужу зелене жабе и шкорпиони.
Лице је у њега страшно и црно, као угаљ, очи црвене, а из рукава провириваше дуги прсти са канџама као у птице. Ух, Господе, како страшно све то!

Затим на олтар скочи нека мрска, гадна, црна жена са црвеном звијездом на челу. Она се заврти на олтару и крикну као ноћна птица страшним гласом „слобода“ и стаде.
И кој ќе одржи до крајот:
„Свијетлила која падоше, то су цркве које су прешло у јерес, а та која остадоше су Цркве Саборне и Апостолске које ће остати до краја свијета.“
Да неизлезе дека и јас манипулирам препорачувам секој кој прочитал моите или неговите извадоци да го отвори линкот(погоре) и да го прочита целиот текст.
Ти ги извртуваш работите, јасно е објаснето -

Прво го кажува ова -

Ја опет угледам читаво брдо разних књига; великих и малих. Између њих пролазе црви, милећи и распрострањујући силан смрад. Ја упитах шта је са тим књигама, а старац ми рече: „То су безбожничке и јеретичке књиге које заразиваху људе читавога свијета мрским богохулним учењем.“ Старац све књиге спали и пепео од њих вјетар разнесе на све стране.

А одма испод иде ова -

Затим опет, ја угледах цркву, а око ње много књига; о Богу, о вјери, о житијима светих… Ја се сагнем да подигнем једну, а старац ми рече да оне ту леже дуги низ година. Свештеници их не хтједоше давати нити читати народу и не дадоше им да науче Божију истину нити да се нахране истином.

Така јасно се гледа дека црквата крие некои книги, и тоа е факт.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Ти ги извртуваш работите, јасно е објаснето -

Прво го кажува ова -

Ја опет угледам читаво брдо разних књига; великих и малих. Између њих пролазе црви, милећи и распрострањујући силан смрад. Ја упитах шта је са тим књигама, а старац ми рече: „То су безбожничке и јеретичке књиге које заразиваху људе читавога свијета мрским богохулним учењем.“ Старац све књиге спали и пепео од њих вјетар разнесе на све стране.

А одма испод иде ова -

Така јасно се гледа дека црквата крие некои книги, и тоа е факт.
Го постирав делот каде што пишува за каква ’’црква’’се работи, и кој ќе се одржи до крајот. Јасно се гледа во твоите очи затоа што тоа бараат,не е никаков факт. За такви клевети кон црквата би те потсетил само на символот на верата, четири се нештата кон кои се вели ВЕРУВАМ.
Сепак нема да пишувам за оваа понатаму а ќе препорачам секој да го прочита линкот и да увиди сам.
http://www.forumprijateljbozji.com/showthread.php?5480-Крај-света-у-визији-Светог-оца

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Го постирав делот каде што пишува за каква ’’црква’’се работи, и кој ќе се одржи до крајот. Јасно се гледа во твоите очи затоа што тоа бараат,не е никаков факт. За такви клевети кон црквата би те потсетил само на символот на верата, четири се нештата кон кои се вели ВЕРУВАМ.
Сепак нема да пишувам за оваа понатаму а ќе препорачам секој да го прочита линкот и да увиди сам.
И јас го прочитав целото,и ништо посебно не ми падна во очи.Сите видени работи,осуди ги сите христијански деноминации,го немале Светиот Дух.Само во православната соборна апостолска црква бил Светиот Дух.(и Абориџинец да дојде,и некој Индијанец од Амазонија,не треба многу за да свати со каков дух сте,а сеуште се обидувате да лажете)Јасно ми е дека се е напишано од тој старец,демек имал визија,а не е тоа,туку тој се наоѓа во очај па затоа го велича царот Николај Втори.Зошто?Бидејки сите после него,ќе го надминат во слава започнувајќи од Ленин.Рускиот народ знае кој стори најдобро за него(писменост,култура,и сите придобивки од комунизмот)

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Значи пак го негираш видението на јован кронштонски. Ти сега сакаш тука да тврдиш дека цркваат која не ги дала книгите на јавноста се тие цркви што отпаднале. Еве да речеме ватикан отпаднал ама има книги кои имаат божја вистина и не ги споделуваат со јавноста. Но тие книги ги нема православната црква. И сега што правиме?

Или втора теорија дека и некој свештеник од православна религија крие некои книги со божја вистина, и житија од народот. Значи видението говори за тоа и нема тука ништо нејасно.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Значи пак го негираш видението на јован кронштонски.
Никаде не пишав такво нешто, а тоа дека ти ги вадиш работите од контекст.
Ти сега сакаш тука да тврдиш дека цркваат која не ги дала книгите на јавноста се тие цркви што отпаднале.
Ме радува што разбра.
Еве да речеме.
Може многу да речеме....
И сега што правиме?
Ништо тоа е само претпоставена ситуација, а не факт како што пиша предходно.[DOUBLEPOST=1416153041][/DOUBLEPOST]
И јас го прочитав целото,и ништо посебно не ми падна во очи.Сите видени работи,осуди ги сите христијански деноминации,го немале Светиот Дух.Само во православната соборна апостолска црква бил Светиот Дух.(и Абориџинец да дојде,и некој Индијанец од Амазонија,не треба многу за да свати со каков дух сте,а сеуште се обидувате да лажете)Јасно ми е дека се е напишано од тој старец,демек имал визија,а не е тоа,туку тој се наоѓа во очај па затоа го велича царот Николај Втори.Зошто?Бидејки сите после него,ќе го надминат во слава започнувајќи од Ленин.Рускиот народ знае кој стори најдобро за него(писменост,култура,и сите придобивки од комунизмот)
Муабетот со Зоте беше сосема друг, тој сакаше да вметне дека извадокот се однесува за Православната црква, а како што и самиот си прочитал се однесува за друга ’’црква’’.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Никаде не пишав такво нешто, а тоа дека ти ги вадиш работите од контекст.

Ме радува што разбра.
Може многу да речеме....

Ништо тоа е само претпоставена ситуација, а не факт како што пиша предходно.[DOUBLEPOST=1416153041][/DOUBLEPOST]
Муабетот со Зоте беше сосема друг, тој сакаше да вметне дека извадокот се однесува за Православната црква, а како што и самиот си прочитал се однесува за друга ’’црква’’.
Не си ме сватил,овој што го напишал ова,прави споредба помеѓу православната црква и таа другата.Но јас велам дека ни православната црква ни најмалку не се разликува од таа друга црква.

Член од
16 декември 2013
Мислења
1.856
Поени од реакции
1.203
Не си ме сватил,овој што го напишал ова,прави споредба помеѓу православната црква и таа другата.Но јас велам дека ни православната црква ни најмалку не се разликува од таа друга црква.
Те разбрав. Муабетот со Зоте беше друг, не за твоето мислење.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Бидејки сите после него,ќе го надминат во слава започнувајќи од Ленин.
Погледни го начинот на кој липсал славниот Ленин и спореди го со начинот на кој е упокојуваат Светиите и ќе ти текне во што е разликата.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Погледни го начинот на кој липсал славниот Ленин и спореди го со начинот на кој е упокојуваат Светиите и ќе ти текне во што е разликата.
Ако по тоа донесуваме заклучок кој како починал,тоа зависи кој како живеел,а не заради тоа дали верувал или не.Зар свештениците кои починуваат од алкохолизам,последици од пушењето,сообраќајки каде ќе ги ставиме,во која група?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако по тоа донесуваме заклучок кој како починал,тоа зависи кој како живеел,а не заради тоа дали верувал или не.Зар свештениците кои починуваат од алкохолизам,последици од пушењето,сообраќајки каде ќе ги ставиме,во која група?
Не „надабај„ произволности со пренасочување на муабетов. Пак велам: спореди како пцовисал Ленин и како се упокојува еден Светител и самото ќе ти се каже...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Не „надабај„ произволности со пренасочување на муабетов. Пак велам: спореди како пцовисал Ленин и како се упокојува еден Светител и самото ќе ти се каже...
Хенри втори (прогласен за светец во 1147 од папата Еугениј трети умре од инфекција на мочниот меур.

Kajgana Shop

На врв Bottom