Прашање за Христијанството III

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Ставов ти е прилично површен.

Постојните храмови од МПЦ-ОА се појќе од доволни, со оглед на нивната посетеност од македонските статистички православни традиционалисти: за Божик и за Великден, за да приплата свеќа „за зрајве„. Храмовите се редовно посетени од нашето малцинство, кое посетата ја гледа како дел од совјата вера, преточена во дела.

Храмовите не се само од 19-от век, оти има и многу-многу постари, има и 20-то вековни, а има и тазе изградени или кои се во тек од градба.

Што се тиче џамиите, на секој поединец кој следи белосветска политка, јасно му е „кој„ и „зашто„ ги финансира и од која страна доаѓаат парите за нивно градење.
Џамиите ги зедов за пример,бидејќи сепак и муслиманите се трудат да обезбедат место за своите верници.Истото се гледа и во ширењето на протестантските цркви,кои ги има се повеќе и повеќе,ама во нив за секој кој ќе дојде,има место каде да застане и каде да седне.Поентата не е да се направи православен храм,кој ќе биде сиот украсен со разноразни скапоцености,скапи лустери,ковани огради,златни предмети,сребрени крстови,храм кој ќе кошта стотици илјади евра,и време за неговото градење да прекорачува од 10 години.Зошто толкав луксуз,а никаква ефикасност.Со тие пари би се направиле три четири поскромни храмови,во кои би имало доволно место,да дојдат и некои кој немале навика да идат редовно.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Џамиите ги зедов за пример,бидејќи сепак и муслиманите се трудат да обезбедат место за своите верници.Истото се гледа и во ширењето на протестантските цркви,кои ги има се повеќе и повеќе,ама во нив за секој кој ќе дојде,има место каде да застане и каде да седне.Поентата не е да се направи православен храм,кој ќе биде сиот украсен со разноразни скапоцености,скапи лустери,ковани огради,златни предмети,сребрени крстови,храм кој ќе кошта стотици илјади евра,и време за неговото градење да прекорачува од 10 години.Зошто толкав луксуз,а никаква ефикасност.Со тие пари би се направиле три четири поскромни храмови,во кои би имало доволно место,да дојдат и некои кој немале навика да идат редовно.
Не е „штосот„ во тоа, храмот да биде накитен, туку да ги прибере оние кои сакаат спасение.
Од друга страна, како што рече Г.Г. Стефан при почетокот на градењето на новиот храм во Центар: работата не е во тоа, храмот да биде граден долго и скапо, туку да биде (из)граден на најдобриот можен градителски начин.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Не е „штосот„ во тоа, храмот да биде накитен, туку да ги прибере оние кои сакаат спасение.
Од друга страна, како што рече Г.Г. Стефан при почетокот на градењето на новиот храм во Центар: работата не е во тоа, храмот да биде граден долго и скапо, туку да биде (из)граден на најдобриот можен градителски начин.
Па зошто тогаш не се применува тоа?Зошто се градат толку скапи храмови,зошто толку се расфрлаат со големи богатства?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Па зошто тогаш не се применува тоа?Зошто се градат толку скапи храмови,зошто толку се расфрлаат со големи богатства?
Скапотијата од храмовите навистина е проблем: тоа е еден од знаците на времињата во кои живееме, каде надворешниот сјај го прикрива духовниот мрак.

Но, Црквата не е предмет за еднократно користење па таа мора да мисли и на идните времиња и на луѓето кои во иднина ќе посакаат да се спасуваат и оттаму и потребата од нови храмови.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Скапотијата од храмовите навистина е проблем: тоа е еден од знаците на времињата во кои живееме, каде надворешниот сјај го прикрива духовниот мрак.

Но, Црквата не е предмет за еднократно користење па таа мора да мисли и на идните времиња и на луѓето кои во иднина ќе посакаат да се спасуваат и оттаму и потребата од нови храмови.
Сигурно го свати мојот став,јас сум за градење на нови цркви во кои ќе има место за сите,кои нема да коштаат големи богатства,а ќе се има голема придобивка од нив.Па затоа не ми ги извртувај зборовите,за да не морам да се повторувам.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сигурно го свати мојот став,јас сум за градење на нови цркви во кои ќе има место за сите,кои нема да коштаат големи богатства,а ќе се има голема придобивка од нив.Па затоа не ми ги извртувај зборовите,за да не морам да се повторувам.
Уопште не ти ги извртев зборовите, туку ги потврдив и самиот.
Мојот пост стои на форумов и е читлив.

M

mar30

Гостин
Jas sakav da prasam dali na nas homoseksualcite ni e dozvoleno da staneme popovi/vladika ili metropolit a istovremeno da ne krieme deka sme homoseksualci.
Fala

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Последно уредено:
Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Jas sakav da prasam dali na nas homoseksualcite ni e dozvoleno da staneme popovi/vladika ili metropolit a istovremeno da ne krieme deka sme homoseksualci.
Fala
Во Христијанството Содомијата е смртен грев и е неприфатлив ,но не е ни неприфатлив за покајание и лекување.

M

mar30

Гостин
Во Христијанството Содомијата е смртен грев и е неприфатлив ,но не е ни неприфатлив за покајание и лекување.
Јас сум само едно чедо божјо хомосексуално и сите фистрации кој сум ги имал само Бог ми поможил да излезим од плакарот и да не се страмам што сум хомос туку да бидим чесен и да га славим негово име со цели мој снага што го имам.
ве молам се работи за човечка судбина сакам да се запишим на православни богословски факултет ама како хомосексуалац дали тоа ке ми дадат или не?
фала

D

Daedalus

Гостин
Мислењата ви се префрлени во
Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанстовото и останати убедувања

Се бара одговор од христијанин кој има познавања од таа проблематика и како идат регулативите околу тоа прашање, а не да исправате криви дрини за католици педерастри, како Исус лекувал хомосексуалци и зошто хомосексуалците би требало официјално да бидат прифатени/неприфатени на одредена позиција во некоја религиозна институција.

Се бара стриктен одговор за официјалниот став на Црквата (колку повеќе ограноци се опфатени и се анализираат различните ставови во рамките на различни христијански цркви толку подобро) околу тоа прашање, кои се исклучоците, објективен одговор без мешање од страна на тролови.
@Lord Raven и @ZOTE добиja казнени за потполно идење во оф топик (Raven) и тролање (ZOTE).
Све што не е одговор од некој кој е христијанин и знае што одговара ќе биде соодветно казнето.
@mar30 јасно ми е дека тролаш, ти го оставив прашањето само поради тоа што одговорот на истото може да биде од големо значење за тие кои навистина ги интересира.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
4. Не прави за себе идол, ниту каква слика на она, што е горе на небото, што е долу на земјата и што е во водата и под земјата

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Јас сум само едно чедо божјо хомосексуално и сите фистрации кој сум ги имал само Бог ми поможил да излезим од плакарот и да не се страмам што сум хомос туку да бидим чесен и да га славим негово име со цели мој снага што го имам.
ве молам се работи за човечка судбина сакам да се запишим на православни богословски факултет ама како хомосексуалац дали тоа ке ми дадат или не?
фала

Кого љубиш повеќе: Единствениот Вистински и Совршен Бог или твојата хомосексуалност ?

.

M

mar30

Гостин
Кого љубиш повеќе: Единствениот Вистински и Совршен Бог или твојата хомосексуалност ?

.
Ја могу духовно платонски да припадати само на величаствени и једини вистински али физички сам страствени хомосексуалац.
фала

Kajgana Shop

На врв Bottom