Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тогаш зошто ја гледаш науката како закана? Зошто ја негираш еволуцијата? Зошто ја спориш староста на земјата? Нели нема потреба од потврдување и од негирање?
- Човекот е способен да озознава вистини и од двата Света: и од духовниот и од материлајниот. Вистините од материјалниов Свет, популарно познати како „наука„, се вистини од пониска и груба прриода, за разлика од вистните од духвна природа. Црквата не е зависна од научните вистини, кои се во постојата промена, оти Црквата има свои вистини, кои се неменливи.
- Еволуцијата е тешка лага и Богоборно верување, но не е никава вистина, понајмалку научна.
- Староста од Земјата, мерена со научни методи, е неверојатно променлива бројка. Зашто да верувам во она кое постојано се менува?
- Потреба од потврдување и негирање има, доколку некој чепне и се посомнева во црковниот приод кон нештата. Црквата не е апстрактен поим и за секое чепкање, таа реагира.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
- Човекот е способен да озознава вистини и од двата Света: и од духовниот и од материлајниот. Вистините од материјалниов Свет, популарно познати како „наука„, се вистини од пониска и груба прриода, за разлика од вистните од духвна природа. Црквата не е зависна од научните вистини, кои се во постојата промена, оти Црквата има свои вистини, кои се неменливи.
- Еволуцијата е тешка лага и Богоборно верување, но не е никава вистина, понајмалку научна.
- Староста од Земјата, мерена со научни методи, е неверојатно променлива бројка. Зашто да верувам во она кое постојано се менува?
- Потреба од потврдување и негирање има, доколку некој чепне и се посомнева во црковниот приод кон нештата. Црквата не е апстрактен поим и за секое чепкање, таа реагира.
Ако науката која го изучува материјалниот свет нема допирни точки со твојата "духовна наука", како може едната да ја побива другата?
Со што ти докажа дека еволуцијата била тешка лага? Со твојот инает и одбивање да се прифати вистина која не ти по ќејф?

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
Ако не си знаел, пентаграмот за раните христијани бил симбол за Исус.
Инаку не си нејасен, јасен си, ама не ти се јасни прашањата поставени од моја страна.
Дај ми барем еден извор каде пентаграмот е христијански симбол? Барем еден? Од каде ви се овие лаги, немам појма, ама штом доаѓа од вас, не ми е воопшто чудно.
За второто, во врска со прашањето не ми одговори. Тоа значи дека неумешно го избегнуваш одговорот или едноставно немаш одговор. Јас инсистирам на одговор како би ми докажал дека грешам (ако грешам, нали...)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Дај ми барем еден извор каде пентаграмот е христијански симбол? Барем еден? Од каде ви се овие лаги, немам појма, ама штом доаѓа од вас, не ми е воопшто чудно.
За второто, во врска со прашањето не ми одговори. Тоа значи дека неумешно го избегнуваш одговорот или едноставно немаш одговор. Јас инсистирам на одговор како би ми докажал дека грешам (ако грешам, нали...)
The pentagram was used in ancient times as a Christian symbol for the five senses.[10] or of the five wounds of Christ. A Christian use of the pentangle occurs in the 14th-century English poem Sir Gawain and the Green Knight, in which the symbol decorates the shield of the hero, Gawain. The unnamed poet credits the symbol's origin to King Solomon, and says the symbol is key to understanding the work. The poet explains that each of the five interconnected points represents a virtue tied to a group of five. Gawain is keen in his five senses, dextrous in his five fingers, faithful to the salvation provided through the Five Wounds of Christ, takes courage from the five joys that Mary had of Jesus, and exemplifies the five virtues of knighthood.[11]

Link

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Пентаграмот/петоаголникот никогаш не бил рисјански симбол, туку бил масонски/ѕидарски симбол, а тука мислам на масонеријата/ѕидарите во традиционална смисла од нивниот еснаф, а не на номовокомпонираните масони, како тајни друштва, кои ја зазедоа позицијата од вистинските масони, откако на овите вториве им се распадна еснафот, кон крајот од 18от век.

Петогаголникот е симбол за препознавање меѓу масоните, а воедно и смибол на здравје и живот. Кај античките елини-ѕидари, петоаголникот бил појдовна геометриска фигура, од која се изведувал целиот објект, на лице-место, на самото градилиште.[DOUBLEPOST=1402851328][/DOUBLEPOST]
Ако науката која го изучува материјалниот свет нема допирни точки со твојата "духовна наука", како може едната да ја побива другата?
Може: духовноста е повисоко знаење од материјалноста, па она кое е од повисок ред, има предност над она кое е од понизок ред.[DOUBLEPOST=1402851669][/DOUBLEPOST]
Со што ти докажа дека еволуцијата била тешка лага? Со твојот инает и одбивање да се прифати вистина која не ти по ќејф?
Еволуцијата е тешка лага, од миљон причини:
- не е историски познат запис за виден еволутивен процес,
- има целосно спротивна доктрина од објавената створеност на Светот и животот (Постанокот од Св. Писмо).
- нема научен доказ дека еволуцијата е проверлив процес,
- сите воочени слаби места, со кои еволуцијата се кити, сеуште не се „пополнети„,
- дел од денешните науки ја побиваат еволуцијата, така да воопшто не е потребно нејзино црковно побивање,
- еволуцијата „барата„ со крајно неверојатни настани,
- еволуцијата не е во склад со личните искуства и заклучоците од здравиот разум,
- еволуцијата совршено се вклопува само во дарвиновско-марксистичкиот светоглед,
- ниту една од другите религии не познава такви неверојатни настани, каде нештата е случуваат самите од себе,
- еволутивните докази се парцијали и често противречни,

и тн...

Последно уредено:

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
- има целосно спротивна доктрина од објавената створеност на Светот и животот (Постанокот од Св. Писмо).
- сите воочени слаби места, со кои еволуцијата се кити, сеуште не се „пополнети„,
- дел од денешните науки ја побиваат еволуцијата, така да воопшто не е потребно нејзино црковно побивање,
- еволуцијата не е во склад со личните искуства и заклучоците од здравиот разум,
- еволуцијата совршено се вклопува само во дарвиновско-марксистичкиот светоглед,
- ниту една од другите религии не познава такви неверојанти настани, каде нештата е случуваат самите од себе,

и тн...
за другите работи нема да ти реплицирам, али црвеното Е во склад и со личните искуства и со здравиот разум.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
за другите работи нема да ти реплицирам, али црвеното Е во склад и со личните искуства и со здравиот разум.
Важи: ајде наведи ми ги своите лични практични искуства и контеплации, од кои можеш да видиш дека:
- „нешто„ настанало од „ништо„,
- живо настанало од неживо и
- едно еднокелиско живо битие се самовосложнило и станало сложено и свесно.

Повели...

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Важи: ајде наведи ми ги своите лични практични искуства и контеплации, од кои можеш да видиш дека:
- „нешто„ настанало од „ништо„,
- живо настанало од неживо и
- едно еднокелиско живо битие се самовосложнило и станало сложено и свесно.

Повели...
не сум научник да идам во такви детали ко тебе, али доволен е податокот каде што самите вируси мутираат и се адаптираат на новонастанатите услови. тоа значи дека еволуираат, е сега сходно на тоа кое ми/ни е лесно достапно и разбирливо, следува логиен заклучок дека и тоа (ТЕ) е возможно.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Може: духовноста е повисоко знаење од материјалноста, па она кое е од повисок ред, има предност над она кое е од понизок ред.
И тригонометријата е од повисок ред од алгебрата, но тоа не ги прави да се исклучуваат меѓу себе, без разлика од кој "ред" се, сепак се однесуваат на иста категорија - математиката.
Ти тврдеше дека твојата "духовна логика" е сосема различна категорија и дека тоа што таа го открива нема ништо со тоа што го открива науката која се занимава со материјалниот свет, за потоа да го негираш едното за сметка на другото.
Еднаш тврдиш дека на духовните вистини не им треба потврда, друг пат негираш научни заклучоци за да потврдуваш духовни "вистини".
- ниту една од другите религии не познава такви неверојатни настани, каде нештата е случуваат самите од себе,

и тн...
Ништо од набројаново нема врска со вистината ниту со реалноста. Еволуцијата е факт, докажан и покажан. Дури и одредени деноминации на христијанството повеќе не ја негираат, како што е случај со католиците и ватикан.
Научни докази дека еволуцијата е проверлив процес имаш милиони. Не само врз база на фосили, туку и конкретни организми кој еволуирале и чија еволуција е забележана и евидентирана. Дел од нив по природен пат, дел со човечка интервенција. Во темата - еволуција наспроти креационизам постојано се посочувани примери кои ти лицемерно ги игнорираше и сеуште ги игнорираш.
Пентаграмот/петоаголникот никогаш не бил рисјански симбол, туку бил масонски/ѕидарски симбол, а тука мислам на масонеријата/ѕидарите во традиционална смисла од нивниот еснаф, а не на номовокомпонираните масони, како тајни друштва, кои ја зазедоа позицијата од вистинските масони, откако на овите вториве им се распадна еснафот, кон крајот од 18от век.

Петогаголникот е симбол за препознавање меѓу масоните, а воедно и смибол на здравје и живот. Кај античките елини-ѕидари, петоаголникот бил појдовна геометриска фигура, од која се изведувал целиот објект, на лице-место, на самото градилиште.
The pentagram was used in ancient times as a Christian symbol for the five senses.[10] or of the five wounds of Christ. A Christian use of the pentangle occurs in the 14th-century English poem Sir Gawain and the Green Knight, in which the symbol decorates the shield of the hero, Gawain. The unnamed poet credits the symbol's origin to King Solomon, and says the symbol is key to understanding the work. The poet explains that each of the five interconnected points represents a virtue tied to a group of five. Gawain is keen in his five senses, dextrous in his five fingers, faithful to the salvation provided through the Five Wounds of Christ, takes courage from the five joys that Mary had of Jesus, and exemplifies the five virtues of knighthood.[11]

Link

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И тригонометријата е од повисок ред од алгебрата, но тоа не ги прави да се исклучуваат меѓу себе, без разлика од кој "ред" се, сепак се однесуваат на иста категорија - математиката.
.
Тригонометријата и алгебрата воопшто не се противречни или од различни редови, туку неизбежно се наведени една на друга.[DOUBLEPOST=1402856812][/DOUBLEPOST]
Ти тврдеше дека твојата "духовна логика" е сосема различна категорија и дека тоа што таа го открива нема ништо со тоа што го открива науката која се занимава со материјалниот свет, за потоа да го негираш едното за сметка на другото.
.
Да: сеуште велам дека духовноста е пониаков Свет од материјалниов и створен Свет. Материјалниов Свет, на пример, не познава гревови.[DOUBLEPOST=1402856938][/DOUBLEPOST]
Еднаш тврдиш дека на духовните вистини не им треба потврда, друг пат негираш научни заклучоци за да потврдуваш духовни "вистини".
На духовните вистини им треба и лична потврда, преку личниот духовен опит, со кој (опит) верникот се зацврстува во својата вера.
Научните заклучоци се минливо-менливи, а за тоа, доказ се самите науки.[DOUBLEPOST=1402857000][/DOUBLEPOST]
Еволуцијата е факт, докажан и покажан.
Ако еволуцијата е докажан факт, тогаш еволуцијата е или наука (а не е...) или е вистина (а не е).[DOUBLEPOST=1402857101][/DOUBLEPOST]
Дури и одредени деноминации на христијанството повеќе не ја негираат, како што е случај со католиците и ватикан.
Римската Црква оди до таа крајност, што Папата е расположен да крштева "марсовци": Со таква "сериозна" Црква, човек да си нема работа...[DOUBLEPOST=1402857254][/DOUBLEPOST]
Научни докази дека еволуцијата е проверлив процес имаш милиони. Не само врз база на фосили, туку и конкретни организми кој еволуирале и чија еволуција е забележана и евидентирана. Дел од нив по природен пат, дел со човечка интервенција. Во темата - еволуција наспроти креационизам постојано се посочувани примери кои ти лицемерно ги игнорираше и сеуште ги игнорираш.
Научните докази за еволуцијата се мисловна категорија: „Сега ги немаме, ама во иднина, ќе ги најдеме„.[DOUBLEPOST=1402857353][/DOUBLEPOST]
Една од причините зашто не користам "линкови и клипови" е таа што било кој, може да објави било што на "нетов", а објавеното да стане вистина...

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Мислам дека цитирање буква по буква ќе ја долови твојата духовна вистина далеку поефикасно. Цели зборови можат да деконцентрираат и да се пропушто тоа што е битно.

П.С. Дијалог со тролови како тебе повеќе не. Терај.

Aleksandar Nevski

Окултисти свих земаља ... чувајте се! Доваѓам!
Член од
9 октомври 2011
Мислења
1.074
Поени од реакции
350
The pentagram was used in ancient times ...
Тоа за пентаграмот знам дека ни ти не го веруваш ама безвезе трубиш само да избегнеш одговор што должиш. Ќе одговориш или ќе вртиш наоколу као киша око Крагуевца?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа за пентаграмот знам дека ни ти не го веруваш ама безвезе трубиш само да избегнеш одговор што должиш. Ќе одговориш или ќе вртиш наоколу као киша око Крагуевца?
Јас не сум ги пишувал информациите на википедија, историчари ги пишувале. Што тоа избегнувам?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мислам дека цитирање буква по буква ќе ја долови твојата духовна вистина далеку поефикасно. Цели зборови можат да деконцентрираат и да се пропушто тоа што е битно.

П.С. Дијалог со тролови како тебе повеќе не. Терај.
Цитирањето пооделни речници е згоден начин на давање одговор на посочениот цитат, а не одговарање на нечиј цел пост, кој може да содржи миљон неповрзани прашања и лични ставови.

Член од
24 октомври 2013
Мислења
12.192
Поени од реакции
26.997
Цитирањето пооделни речници е згоден начин на давање одговор на посочениот цитат, а не одговарање на нечиј цел пост, кој може да содржи миљон неповрзани прашања и лични ставови.
Во врска со приказната на Јона. :)
Прво дали веруваш во истата и второ дали можеш да ми го кажеш твоето размислување околу симболиката на истата? Или можеби ја разбираш буквално?

Kajgana Shop

На врв Bottom