Прашање за Христијанството III

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
Сега дознав уште една вистина а тоа е дека пушењето цигари е грев.

.

Човекот се учи додека е жив, ... затоа чедата БОЖЈИ имаат само Еден Учител (Вечниот Живот)!

Знаеш Кој е тоа?

Спиро,

секако дека тројното обиколување околу црковниот храм не е паганштина, туку моја намера да му одговорам на мојот соговорник со тоа што одговорот би бил по негова желба-она кое SubZero сака да го прочита.[DOUBLEPOST=1397763136][/DOUBLEPOST]

Види овде:

http://forum.kajgana.com/threads/Прашање-за-Христијанството-iii.66310/page-363#post-6557897[DOUBLEPOST=1397763207][/DOUBLEPOST]
.

Во ред, ти благодарам за одговорот. Јас неможев потполно да сфатам, делумично зошто неколку членови се наоѓаат на мојата игноре листа, со што нивните постови кај мене постојано се избришани!

.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
П.С:

Очигледно е дека не можеш ни да отфантазираш што е Црквата и што е нејзината улога во Светов.
Не знам за светот, но улогата на црквата во Македонија моментално е да го стриже народот со поддршка на власта.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Мики, знаеш што е забавното кај тебе? Што секој твој пост е причина повеќе за луѓето да имаат одбивност плус кон христијанството, а ти најверојатно си мислиш дека растураш тука на форумов.....
Иронијата неможе да има посоодветен лик од тебе.
Исус да слезе, да му го однесеш за рака кај Мики, Исус лично да му објасни дека не е во право , тој ќе рече “За Црквата тоа не е валидно“

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Исус да слезе, да му го однесеш за рака кај Мики, Исус лично да му објасни дека не е во право , тој ќе рече “За Црквата тоа не е валидно“
Ќе му рече: "ти си протестант". :pos:

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
Темава стана преобемна и претешка за следење...можеби ова прашање предходно е поставено и одговорено но не сум го забележал :unsure:

Каква врска има зајакот со христијанството (православно) и зошто македонските христијани дозволуваат комерцијализмот на голема врата да им ја менува традицијата?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Се согласувам: не знаеш.[DOUBLEPOST=1397825601][/DOUBLEPOST]
но улогата на црквата во Македонија моментално е да го стриже народот со поддршка на власта.
Како?...Знаеш?[DOUBLEPOST=1397825784][/DOUBLEPOST]
Мики, знаеш што е забавното кај тебе? Што секој твој пост е причина повеќе за луѓето да имаат одбивност плус кон христијанството, а ти најверојатно си мислиш дека растураш тука на форумов.....
Иронијата неможе да има посоодветен лик од тебе.
Ипси,

моето учество на фирмов го гледам како можност да посведочам за мојата вера и Бог а не да „растурам„.
Тоа што некој стекнал одбивност кон рисјанството наводно ради мене и моето учество, тоа за мене е добар показател, а не причина за срам.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Се согласувам: не знаеш.[DOUBLEPOST=1397825601][/DOUBLEPOST]

Како?...Знаеш?[DOUBLEPOST=1397825784][/DOUBLEPOST]

Ипси,

моето учество на фирмов го гледам како можност да посведочам за мојата вера и Бог а не да „растурам„.
Тоа што некој стекнал одбивност кон рисјанството наводно ради мене и моето учество, тоа за мене е добар показател, а не причина за срам.
Не си ласкај (знаеш чија особина е тоа). Твоето сведоштво е важно колку и било чие јудаистичко, исламско, хиндуисттичко, будистичко ....... или било чие. Еднакво на нула.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не си ласкај (знаеш чија особина е тоа). Твоето сведоштво е важно колку и било чие јудаистичко, исламско, хиндуисттичко, будистичко ....... или било чие. Еднакво на нула.
Еве „една„ и од мене: Твоето сведоштво за неможноста од откривање на вистината, иако Вистината самата ни се објави, е обично безумие...а тоа е троа помалку од „0„.
Море, иде во „минус бесконечно„.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.261
Поени од реакции
84.356
Тие редовни седмици во кои се блажи, ги има овде, на сајтот на МПЦ.

Ја колку што го сфаќам тој термин "се блажи", значи дека не се пости среда и петок тие седмици.
Каква е таа редовна седмица од четврти до единаесети април?
Како тоа се блажи у сред велигденски пости?
Ја постев тој период.

Да не им е грешка сајтот на МПЦ со датите?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипси,

Одлично ти оди сведочењево, штета што не си сведок на страна на Грција во споров со нас. Продолжи така. :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Одлично ти оди сведочењево, штета што не си сведок на страна на Грција во споров со нас. Продолжи така. :)
Хвала!
Мојот Бог да Те благослови!
И да Ти дој умо‘...[DOUBLEPOST=1397852933][/DOUBLEPOST]
Тие редовни седмици во кои се блажи, ги има овде, на сајтот на МПЦ.

Ја колку што го сфаќам тој термин "се блажи", значи дека не се пости среда и петок тие седмици.
Каква е таа редовна седмица од четврти до единаесети април?
Како тоа се блажи у сред велигденски пости?
Ја постев тој период.

Да не им е грешка сајтот на МПЦ со датите?
„Светлата седмица„ е седмицата/неделата после Великден, во која се блажи/мрси во сите денови од истата. Ќе да има грешка во датумите...а треба да стои: 21-26.04.2014 г.

Последно уредено:
Член од
14 август 2006
Мислења
45.261
Поени од реакции
84.356
„Светлата седмица„ е седмицата/неделата после Великден, во која се блажи/мрси во сите денови од истата. Ќе да има грешка во датумите...а треба да стои: 21-26.04.2014 г.
Фала.
Веројатно и датумите на другите редовни седмици им се грешни?
Ако е така, каде на нетов би можело да се најдат точни датуми?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Фала.
Веројатно и датумите на другите редовни седмици им се грешни?
Ако е така, каде на нетов би можело да се најдат точни датуми?
На „нетов„, можеш да погледнеш овде:

http://borbazaveru.info/content/blogsection/11/40/

иако е покорисно да се држиш до одредбите за постот од МПЦ-ОА, кои ги имаш во секое мало православно календарче или во самиот Типик.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Еве „една„ и од мене: Твоето сведоштво за неможноста од откривање на вистината, иако Вистината самата ни се објави, е обично безумие...а тоа е троа помалку од „0„.
Море, иде во „минус бесконечно„.
Не правам јас никакво сведоштво. Не сум Мики Ќец.

Kajgana Shop

На врв Bottom