Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Е па нека ти текне. :pos:
Ова е тема насловена како „Прашања за христијанството„ или „Квискотека„?[DOUBLEPOST=1397719116][/DOUBLEPOST]
Ај малку музичка помош, не можев да најдам оригиналот од Јудаистот Роберт Зимерман, ама и оваа ќе заврши работа.
„Јудаист„?...:unsure:
По кој основ?[DOUBLEPOST=1397719176][/DOUBLEPOST]
Јајца вапцани и свеќи запалени по која Исусова, или апостолска наредба или налог или обичај.. се пракса денес во Христијанството.
По оваа: на погрешно прашање, се дава погрешен одговор.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
По оваа: на погрешно прашање, се дава погрешен одговор.
заборави да додаеш дека вапцаните јајца и свеќи по цркви се фатаморгана, не постојат и се дело на нечастивиот

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
За јајца како религиски обреди знам во Вавилонската и Египетската паганска вера. Ме интересира за Христијанската
Не знаеш: тоа што си прочитрал нечиј Богоборечки текст, не значи дека автоматски и „знаеш„.
Бојадисувањето јајца за Великден не е „обред„, тоа е благочестив обичај. Значи, не знаеш.
Православно-рисјанскиот обичај на бојадисување јајца има своја посебна симболика, за која е пишувано на форумов. Тоа што некој верски „обред„ има сличност кај различни религии, не значи дека „обредот„ има и иста смисла и цел.

П.С:
Наградно прашање за Тебе:
кој, кога, каде и како го пренесол „обредот„ од Вавилон и Египет во православната Црква и вера? Ми требаат точни, проверени и детаљни податоци.[DOUBLEPOST=1397719564][/DOUBLEPOST]
заборави да додаеш дека вапцаните јајца и свеќи по цркви се фатаморгана, не постојат и се дело на нечастивиот
Не заборавив: еве Ти го кажа од мене некажаното.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
П.С:
Наградно прашање за Тебе:
кој, кога, каде и како го пренесол „обредот„ од Вавилон и Египет во православната Црква и вера? Ми требаат точни, проверени и детаљни податоци.
Ова е моја финта ко ти барав извештај на доктор дека Исус умрел на крст. Пошто можеби само се онесвестил па го слегле одма преврзале и по 3 дена се опоравил истанал и му избегал на римјаните. Немаме доказ на стручно лице дека исус умрел.

Јајце како религиски симбол се корител во храмовите во Вавилон, Египет, воскреснувањето, крштевањето, 12 ученици, чудесни раѓања од девица, јадење на леб како тело и пиење вино како крв божја, го има пред христијанството... го има во Персиска, Индијска, Грчка, Египатска религија. Се е то веќе видено и слушнато. Не е нешто оригинално ни посебно ни вчудоневидувачки.
Јас прашав на која одлука, наредба, традиција која е забележена во писмата, дали евангелија, дали делата, или Павле... е укажано или покажанао да се вапцаат јајца, да се палат свеќи, бадникови гранчиња.... или то накнадно е човечка измислица и амандман на христијанството[DOUBLEPOST=1397720240][/DOUBLEPOST]
Не заборавив: еве Ти го кажа од мене некажаното.
Значи на сликата јајцата вапцани и свеќите всушност не постојат, само така ние невернте гледаме додека пример Стефан не ги гледа таму за него е празен простор?

download.jpg

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Целта на секоја религија е да го стимулира емоционалниот центар кај човекот, а да го угасне разумскиот. Оној кој барем малку ќе го вклучи мозокот, лесно може да види дека му се сервираат неверојатни глупости. За да ја постигне таа цел религијата, сите обичаии се добродојдени, само да бидат пошарени и помистични. Целта е умот да се збуни и ако може да се исклучи.

Вапцување јајца, нема проблем, ако треба нека е дојдено и од хиндуизмот, нека се занимаваат луѓето со нешто. Она пресмешното пеење на поповите има иста цел. Ако ги заслушнеш што мумлаат, ти доаѓа да прснеш од смеење.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ова е тема насловена како „Прашања за христијанството„ или „Квискотека„?
Побара одговор, го доби. Твоето неразбирање на истиот не е мој проблем.
Тоа што одговорот е таков е затоа што (ќе го цитирам Мики Кец).
на погрешно прашање, се дава погрешен одговор.
„Јудаист„?...:unsure:
По кој основ?
Израел, евреи, јудаизам....... ти текиња?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Побара одговор, го доби. Твоето неразбирање на истиот не е мој проблем.
Тоа што одговорот е таков е затоа што (ќе го цитирам Мики Кец).
...?...
Одговоро‘, дека е?....[DOUBLEPOST=1397722368][/DOUBLEPOST]
Израел, евреи, јудаизам....... ти текиња?
Не...Потсети ме.[DOUBLEPOST=1397722620][/DOUBLEPOST]
Ова е моја финта ко ти барав извештај на доктор дека Исус умрел на крст. Пошто можеби само се онесвестил па го слегле одма преврзале и по 3 дена се опоравил истанал и му избегал на римјаните. Немаме доказ на стручно лице дека исус умрел.
Де де, не си ласкај: нема тука никаква „твоја финта„ за доказ за воскресението Христово, оти Црквата е таа и Црквата е тој жив доказ и докаживач за тој чудесен настан, а не некоја си таму наука, која нити познава ниту признава чудесни настани.

Према томе, еве го моето прашање уште еднаш, цитирам:
„...кој, кога, каде и како го пренесол „обредот„ од Вавилон и Египет во православната Црква и вера? Ми требаат точни, проверени и детаљни податоци...„

Значи, не ми требаат контенплации „за по дома„: не ми требаат мисловни конструкции за наводното пренесување на „обредот„ со јајцата од Вавилон во Црквата, туку ми требаат точни податоци, настани и имиња на тие пренесувачи.[DOUBLEPOST=1397722740][/DOUBLEPOST]
Јајце како религиски симбол се корител во храмовите во Вавилон, Египет, воскреснувањето, крштевањето, 12 ученици, чудесни раѓања од девица, јадење на леб како тело и пиење вино како крв божја, го има пред христијанството... го има во Персиска, Индијска, Грчка, Египатска религија. Се е то веќе видено и слушнато. Не е нешто оригинално ни посебно ни вчудоневидувачки.
Тоа што имало таков „обред„ е една работа, а она кое мене ме занима, веќе прашав: кој, кога, какде и на каков начин го пренел тој „обред„ од Вавилон и Египет во Црквата Христова?

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
...
„...кој, кога, каде и како го пренесол „обредот„ од Вавилон и Египет во православната Црква и вера? Ми требаат точни, проверени и детаљни податоци...„
Нема таков доказ, тие ритуали религиски со јајце си постојеа во тие религии, а христијаните можеби самите ги измислиле истите обреди без да знат дека веќе пред нив постоеле со векови и милениуми пред нив. Така да употреба на јајце во религиозно верски обреди се јавува покрај во паганските Египетски и Вавилонски религии и во христијанството.

а сега околу твојата изјава, велиш нема доказ дека Исус умрел на крстот?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
...?...
Одговоро‘, дека е?....
Човекот ги даде имињата на сите ...... продолжи ја реченицата, ете го одговорот
Не...Потсети ме.
Хахаха...... мајтап на друго место
Де де, не си ласкај: нема тука никаква „твоја финта„ за доказ за воскресението Христово, оти Црквата е таа и Црквата е тој жив доказ и докаживач за тој чудесен настан, а не некоја си таму наука, која нити познава ниту признава чудесни настани.

Значи, не ми требаат контенплации „за по дома„: не ми требаат мисловни конструкции за наводното пренесување на „обредот„ со јајцата од Вавилон во Црквата, туку ми требаат точни податоци, настани и имиња на тие пренесувачи.[DOUBLEPOST=1397722740][/DOUBLEPOST]

Тоа што имало таков „обред„ е една работа, а она кое мене ме занима, веќе прашав: кој, кога, какде и на каков начин го пренел тој „обред„ од Вавилон и Египет во Црквата Христова?
И број на лични карти сакаш? Тоа преку МВРо дпмне виа панама.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
а христијаните можеби самите ги измислиле истите обреди
„Можеби„?
Тоа е доказот, така?[DOUBLEPOST=1397723054][/DOUBLEPOST]
а сега околу твојата изјава, велиш нема доказ дека Исус умрел на крстот?
Тоа не е моја „изјава„: Црквата верува и учи дека Христос беше распнат на крстот и умре за сите нас, но и воскресна.[DOUBLEPOST=1397723125][/DOUBLEPOST]
Човекот ги даде имињата на сите ...... продолжи ја реченицата, ете го одговорот
А ако реченицата ја продолжам со Твоето име?...Ќе биди комплетна?[DOUBLEPOST=1397723157][/DOUBLEPOST]
Хахаха...... мајтап на друго место
Стварно, не знам. Ај бе кажи?...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Тоа не е моја „изјава„: Црквата верува и учи дека Христос беше распнат на крстот и умре за сите нас, но и воскресна
Нешо барем некој пулс да му пипнеше, да видеше дал дише.... можи жив чоек закопавте!?
Црквата не беше со него ко ѓоа умре. Не беше ни некое медицинско лице, го зедоа го однесоа в гроб и го затворија.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
А ако реченицата ја продолжам со Твоето име?...Ќе биди комплетна?
Че биди, ако ги додаеш и моето и твоето и Петко и Рајко и..........и Џон и Исмаил....итн
Ставрно не знам. Ај бе кажи?...
Не сум издаица. Прашај кај личните карти. :D

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Нешо барем некој пулс да му пипнеше, да видеше дал дише.... можи жив чоек закопавте!?
Христос не беше закопан, туку по еврејската традиција, беше положен во издлабена карпа, завиткан во платно.

Изразувањето лични желби за обликот од посакуваните „докази„ за нечија смрт, не е мудар потег, оти Црквата вели дека Он воскресна па и се вознесе на Небесата, тогаш, каков доказ очекуваш за смртта Христова, кога по Него не остана никаква трага?[DOUBLEPOST=1397723646][/DOUBLEPOST]
Црквата не беше со него ко ѓоа умре.
Црквата беше цело време со Христа: и Небесната Црква-ангелите, и земната-Апостолите и мироносиците.[DOUBLEPOST=1397723700][/DOUBLEPOST]
Не беше ни некое медицинско лице, .
Да, можеби и било, ама веројатно го заборавило ЕКГ-то...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Христос не беше закопан, туку по еврејската традиција, беше положен во издлабена карпа, завиткан во платно.

Изразувањето лични желби за обликот од посакуваните „докази„ за нечија смрт, не е мудар потег, оти Црквата вели дека Он воскресна па и се вознесе на Небесата, тогаш, каков доказ очекуваш за смртта Христова, кога по Него не остана никаква трага?[DOUBLEPOST=1397723646][/DOUBLEPOST]

Црквата беше цело време со Христа: и Небесната Црква-ангелите, и земната-Апостолите и мироносиците.[DOUBLEPOST=1397723700][/DOUBLEPOST]

Да, можеби и било, ама веројатно го заборавило ЕКГ-то...
Беше поставен во издлабен гроб во приватен имот. Незамислива работа при распнување, да го распнат во приватна бавча во која има туѓ гроб. Имање на свој гроб во јудеја во тоа време беше раскош кој малкумина можеа да си го дозволат. Луѓето биле погребувани во заеднички гробници. Тој издлабен гроб беше затворен со камен, е сега никој не проверил дали со камен затвориле жив чоек. Ни пулс ни дишење, ни ослушнале срце дал му чука тивко и бавно. Значи сосем можно е да по некое време Исус станал и се искраднал од гробот и избегал. А никаква црква не постоеше тогаш околу негу то се се разбегало, дури по три дена некои жени приметиле празен гроб. Значи во него оставен чоек за кој н е е утврдено дека е мртов, по 3 дена го немало и одмна - ете воскреснал дај да прајме нова религија.
Мислам дека избрзавте со заклучоци. направивте ли прво истрага, потера дали беше распишана награда за тој кој знае каде е или што се случило. Маче да ти избега од дома па неколку дена ќе го бараш не чоек.
Многу сте површни бе Мики.

Kajgana Shop

На врв Bottom