Правиш ли разлика меѓу црква како институција(сопственик на имоти, сретсва...)и цркава како духовен храм?
Правам разлика, за духовните аспекти сум дискутирал во други прилики, тука станува збор за друго.
Во конкретниов случај, со дијалогов помеѓу мене и Мики, мислев на профитната организација позната како МПЦ, која нема ни перде ни срам, и не и е проблем белото да го претставува како црно, а црното како бело!
Ме интересира, што имаш ти да кажеш на тврдењата на Мики дека немало ништо контрадикторно свештениците да се богатат, да живеат луксузно, да тргуваат со имот, да тарифираат обреди и ред други дволични дејства? Дали и ти ќе ме убедуваш дека тоа не е во спротивност со теологијата на христијанството?[DOUBLEPOST=1394495636][/DOUBLEPOST]
Ти текнува?...
Не е никаков проблем да си богат, ако Бога вечниот го имаш на прво место, пред сета овоесветовна минливост, поставена на второ место.
1 Јован 2:
15 Немојте да го сакате овој свет и она што тој ви го нуди, зашто ако го сакате овој свет, во вас нема љубов спрема небесниот Татко.
Матеј 6:
24 Никој не може да им служи на двајца господари: или едниот ќе го сака, а другиот ќе го мрази, или пак едниот ќе го почитува, а другиот ќе го презира.
Не можете да им служите и на Бога и на парите.
Јаков 5:
1 Слушнете ме сега вие што сте богати! Плачете и лелекајте заради многубројните неволи што ве очекуваат!
Јаков 4:
4 Тоа е прељубодејство спрема Бог!
Зар не знаете дека пријателството со овој свет значи непријателство со Бог!? Секој што ќе одбере да му биде пријател на овој свет, Му станува непријател на Бог.
И што викаш, не е никаов проблем а Мики?