MIKI1
Поставувач на неодговорени прашања.
- Член од
- 10 јануари 2008
- Мислења
- 20.396
- Поени од реакции
- 3.398
Не е проблем што не можеш, еве го одговорот: верата ја темелам на природната потреба од религиозност, со искажана доверба кон од Бога откриената вистината, преку Црквата.Јас уште неможам да разберам на што си ја темелиш верата...
--- надополнето: 19 јуни 2013 во 08:45 ---
Да, ја темелиш на Библијата, која е само мал дел од вкупно црковно учење-катихизис, така да јасно е дека намерно и свесно се ограничуваш себе си, прифаќајќи човечка измислица, позната како „сола скриптура„, а не она кое Бог го објави(л) преку Црквата.... Јас мојата ја темелам на библијата и се држам според тоа што го пишува тамо, за разлика од тебе.
--- надополнето: 19 јуни 2013 во 08:50 ---
Се работи за едноставно искуствено сознание.. А од кај знаеш ти дали јас го практикувам тоа што го знам?
Имено, кога тазе-протестант ќе стане тазе-член на форумов, првото што го чини, тоа е истурањето на сите свои телесни нечистотии врз Црквата, иако тоа од него не е побарано. Второто што го чини, тоа е бесконечното криење зад „авторитетот„ од Светото Писмо, во стилот: „..така е, оти така пишува во Библијата...„ а од исполнувањето на напишаното нема ни трага ни глас...
И конечно, следи произволното објаснување на библиските записи, кои „као„ треба да асоцираат на исполнување на напишаното, по приципот „...јас сум сам за себе црква...„.
--- надополнето: 19 јуни 2013 во 08:56 ---
Не е никаков проблем: Бог допушта, нели, оти „...така пишува во Библијата...„.... ако сакам ќе најдам жаба, ќе ја испечам и ќе ја јадам... или змија или кучи или што и да е. Тоа дали е вкусно за јадење е друг проблем.
--- надополнето: 19 јуни 2013 во 08:58 ---
...а не е битно што Бог допушта се‘ да користиме за јадење, а Ти се фаќаш само за онаа храна која кај нас е традиционално застапена...Не за џабе се јаде свинско, пилешко, телешко итн... тоа месо го јадам со сласт дека ми е вкусно.