Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Главна грижа Божја е спасението на родот човечки. Се‘ друго е помалку битно...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Разликата е во тоа што Светата Тајна крштевање, која е зададена лично од Христа Бога, не можеш да ја поистоветиш со детска играчка, произведена од смртник, за нецрковни потреби.
Дали тоа значи дека таа Света Тајна со цена од 20-на евра (според тарифникот) е поефтина од голем број на детски играчки?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Дали тоа значи дека таа Света Тајна со цена од 20-на евра (според тарифникот) е поефтина од голем број на детски играчки?
Веќе Ти одговорив: не е мудро да поистоветиш Света Тајна, која може да значи и заработување вечен живот, со материјален нетраен предмет за овосветовна употреба, независно од нивната цена и разликата во цените.

Цените од црковните треби се пониски од повеќето индустриски производи, што не значи дека црковните треби се „евтини„ или „скапи„.

Преку тарифникот од црковните треби, верните во Црквата го издржуваат своето свештенство, кое не смее да има друга активност за заработување за живот, освен нивниот свештенички призив.
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 13:14 ---
Krajno vreme e da go spasi .
Објективно, веќе сме спасени. Христос се жртвуваше за нас и тоа ни‘ е доволно.

Субјективно, тоа е знак-прашање: дали секој од нас, како поединец, има добра волја да ја прифати жртвата Христова или ќе си тера по својот ум.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Преку тарифникот од црковните треби, верните во Црквата го издржуваат своето свештенство, кое не смее да има друга активност за заработување за живот, освен нивниот свештенички призив.
"10.8 Исцелувајте болни, воскреснувајте мртви, исчистувајте лепрозни, изгонувајте демони"

Колку мртви воскреснале? Колку демони изгониле? Колку лепрозни исчистиле?

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Dali ima nekoe dostoinstvo vo tvoite tekstovi pocnav da se prasuvam. Ako ne si igras so custvata na lugeto sto predstavuva ovoj tekst, te citiram
vo tvoite zborovi pogore imas zakani kon neistomislenici, najgolemata kazna sto postoi ke ja dobijat samo zatoa sto ne go "prifakaat" tvojot bog.
Ti so ovie recenici i zborovi probuvas da vneses strav vo lugeto, da se plasat od "tvojot Bog" i deka loso ke gi snajde za kazna i edinstveno spasenie e prifakanje na "tvojot Bog". Posle ke pocnes so drugi recenici propovedas lubov spasenie i.t.n. Ako mislis deka ova ne e igra so custvata na lugeto tuku tvoe spasenie kon niv so golema zal te izvestuvam deka 100 % ti e isperan mozokot.
Ti samiot ne mozes da postignes vnatresen mir bez da misles na nekoja imaginarna licnost, i ovaa licnost te prati celo vreme, te sledi i gleda sto pravis i dokolku ti se sluci nesto loso ke ti pomogne na negov nacin (za tebe misticen nacin) se razbira dokolku gi izvrsuvas negovite zapovedi.

Тука си контрадикторен прво прашуваш и се мешаш во темата Христијанство и добиваш одговор во тој контекст.А потоа се жалиш дека си добивал закани.
Жал ми е што те копка атеистичката совест и што не сакаш да го омекнеш срцето и да се понизиш пред Бог и да ја прифатиш вистината!

ne veruvam vo veruvanje vo bog a isto taka ne veruvam vo veruvanje vo satana i nemam namera da im sluzam na nikoja od navedenite imaginarni licnosti. Kako mozes da si zemas za pravo da ponizuvas nekogo so "sataniziranje".
Не веруваш?Тогаш што прашуваш одговори ми?
Овде си до сега да си играш со чуствата на верниците и да ги исмејуваш за нашата вероисповест и извртуваш и ме напаѓаш и клеветиш дека ние сме го правеле тоа кон тебе!

Еве ти еден куп теми да си пишуваш оваа тема е за верниците кој сакаат да научат нешто повеќе.

Прочепкај по форумов има еден куп такви теми како што се за тебе:Пишувајте си колку сакате таму ќе си споделуваш мислења за истите како тебе и нема да добиваш закани и наводно да бидеш напаѓан....

http://forum.kajgana.com/threads/Што-бараат-атеисти-на-форум-за-религија.47653/

http://forum.kajgana.com/threads/Верувате-ли-во-Господ-Дали-постои.3406/

http://forum.kajgana.com/threads/Повеќе-причини-да-бидеш-атеист.11639/

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
"10.8 Исцелувајте болни, воскреснувајте мртви, исчистувајте лепрозни, изгонувајте демони"

Колку мртви воскреснале? Колку демони изгониле? Колку лепрозни исчистиле?
Воскреснувањето мртви не е чудо „за секој ден„, а уште помалку може да го стори било кој свештеник или свештеномонах, па затоа не е чест настан дури и низ целата историја од Црквата.

Изгонувањето демони и лекувањето болести се случува и по нашите манастири.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Воскреснувањето мртви не е чудо „за секој ден„, а уште помалку може да го стори било кој свештеник или свештеномонах, па затоа не е чест настан дури и низ целата историја од Црквата.
Зошто да неможе да го стори било кој свештеник кога нели тие се наследници на апостолите? Оние кој ги наследиле?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зошто да неможе да го стори било кој свештеник кога нели тие се наследници на апостолите? Оние кој ги наследиле?
Апостолското наследство не е „пук„ автоматизам, оти подразбира и лична достојност и подготвеност да се биде Апостолски наследник, во полнотата од тоа наследство. Дека не се работи за автоматизам, ни‘ сведочи и Светото Писмо во Марко, 9.28. Ако ни Апостолите не можеле да сторат чудо туку-така, уште помалку може било кој свештеник или свештеномонах.

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Тука си контрадикторен прво прашуваш и се мешаш во темата Христијанство и добиваш одговор во тој контекст.А потоа се жалиш дека си добивал закани.
Жал ми е што те копка атеистичката совест и што не сакаш да го омекнеш срцето и да се понизиш пред Бог и да ја прифатиш вистината!

Не веруваш?Тогаш што прашуваш одговори ми?
Овде си до сега да си играш со чуствата на верниците и да ги исмејуваш за нашата вероисповест и извртуваш и ме напаѓаш и клеветиш дека ние сме го правеле тоа кон тебе!

Еве ти еден куп теми да си пишуваш оваа тема е за верниците кој сакаат да научат нешто повеќе.

Прочепкај по форумов има еден куп такви теми како што се за тебе:Пишувајте си колку сакате таму ќе си споделуваш мислења за истите како тебе и нема да добиваш закани и наводно да бидеш напаѓан....
Ne sum kontradiktoren, te prasuvam vo vrska so tvojata religija i odgovorot koj sto go dobivam ne e licno tvoj, tuku od tvojata sveta kniga. Tvojata filozovija na zivot e osnovana na osnova na tvojata sveta kniga, a ona e polna so velicenje na dobri dela, lubov megu lugeto i drugi opsto prifateni pozitivni raboti od edna strana;
od druga strana velici izmislen lik, velici ponizuvanje na luge koi ne ja prifakaat nejzinata filozofija, gi satanizira i marginalizira na tie luge, gi pravi socijalno neprifatlivi i preku tekstovite na svetata kniga im se zakanuva so najgolemite kazni (ova e napisano vo tvojata sveta kniga i ti so nejzino prifakanje i recitiranje gi prifakas istite kako tvoi stavovi i ti si toj sto gi ugnetuva neistomislenicite)
Site dobro znaat pred pojavuvanje na sekularnata drzava sto i kako im se slucuvase na ovie neistomislenici na crkvata, bea ubivani i maceni vo ime na izmislen bog, momentalno sto se slucuva vo zemjite kade sto ima seriatski zakoni. Vo ovoj moment crkvata nema moznost da se presmetuva so nejzinite neistomislenici no vo sustina nejzinoto ucenje na diskriminiraje, zaplasuvanje na nejzinite vernici, sataniziranje na neistomislenici se uste postoi vo svetite knigi i dokolku se unisti sekularnosta na drzavata vo koja sto ziveeme nisto cudno istite izmacuvanja i ubistva vo ime na izmisleni bogovi pak da ni stanat sekojdnevie.

vo ovaa tema e dozvoleno postavuvanje na prasanja i od ateisti, pa se podrazbira deka prasanjata sto ke se postavuvat ke bidat i vo vrska so samoto postoenje na hristijanstvoto, dali e pozitivna ili negativna religija, ke go doveduva vo prasanje verodostojnosta na istoto i na svetite knigi na koi se postaveni temelite na ovaa religija.

Mojata sovest e otvorena i nastojuvam da ja drzam otvorena, pa ako imas dokazi za postoenje na bogot koj sto go pretstavuvas slobodno predstavi gi pa ako se verodostojni i jas ke stanam vernik na tvojata religija.

Niggersinparis

добро вече
Член од
28 август 2012
Мислења
2.457
Поени од реакции
1.999
Дали блаженството Стефан, тоа што се вози по луксузни автомобили, има 150 кила (отприлика), пие скапи пијалоци, секогаш е насмеан и задоволен, го прави неверник? Зашто сега многу тажни луѓе висат надвор по контењери, питаат по плоштадите со цел да соберат доволно средства за преживување. Нели христијанството се залага верниците да сочувствуваат и да го делат тоа што го имаат со сиромашните?(бар мене моите така ме учеле) Нели едно црковно лице како блаженството Стефан може од своите 150 кг да одели, и да му даде на некој што има недостаток на тежина? Нели може и он да иде пешки, како што можат и многу други? Или, факт е дека тој е неверник а сепак треба да му оддаваме почит со господин господин или блаженство?

тоа не се тажни луге тоа се цигани за ти што збориш а во библијата нема ништо за цигани тие после се измислени

Член од
21 март 2013
Мислења
176
Поени од реакции
149
тоа не се тажни луге тоа се цигани за ти што збориш а во библијата нема ништо за цигани тие после се измислени
Као прво, не се сите цигани. А, нели сите луѓе сме исти?
Зарем христијанството ги учи христијаните да не им помагаат на другите луѓе шо се различни од нив?
Па каква мирољубива религија би била... :confused:

Прашање: Дали според христијанството треба да им помагаме на сите луѓе, без разлика на вера и етничка припадност?

Niggersinparis

добро вече
Член од
28 август 2012
Мислења
2.457
Поени од реакции
1.999
Као прво, не се сите цигани. А, нели сите луѓе сме исти?
Зарем христијанството ги учи христијаните да не им помагаат на другите луѓе шо се различни од нив?
Па каква мирољубива религија би била... :confused:

Прашање: Дали според христијанството треба да им помагаме на сите луѓе, без разлика на вера и етничка припадност?
јас разбирам и вери и етнички припадности и женски ама цигани се нешто трето не мешај поими

Kajgana Shop

На врв Bottom