M
Muranyi
Гостин
Што е херувим и зошто се спомнати Богови во множина?Стиховите се однесуваат на лукавот/ѓаволот. Пророкот Исаија, во наведените стихови ја опишува состојбата/положбата во која се наоѓал ангелот Деница во рамките од ангелската хиерархија, (имено, ангелот Деница/Светлоносец/штитоносец, бил херувим, колку ми е познато...), а понатаму, Исаија ја посочува неговата возгордеаност, заради која ангелот посакал да се изедначи до Бога Творецот па дури и да го завземе Божјиот престол, што било причина за падот од предметниов ангел, кој, заедно со 1/3 од побунетите ангели, се исфрлени на Земјава, за да ги искушуваат луѓето, очекувајќи го своето судење.
"ќе седнам на гората во соборот на боговите"
--- надополнето: 12 август 2012 во 15:41 ---
Што значи син на зората,кои народи ги угнетувал,кои се тие Божји ѕвезди,зошто се спомнува крајот од северот?Тоа што ти ми го објасни и самиот го разбирам,но болдираново што би значело?“Како падна ти од небото Денице, сине на зората! Се разби од земјата ти, кој ги угнетуваше народите. А во срцето свое си велеше:>> Ќе се искачам на небото, ќе го издигнам престолот свој погоре од Божјите ѕвезди и ќе седнам на гората во соборот на боговите, на крајот од северот; ќе се искачам до висините на облаците и ќе бидам сличен на Севишниот <<“ (Исаија 14, 12-14).
MIKI1,ќе сакаш ли да ми го протумачиш значењето на овие стихови?