Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Мислиш ли дека само математиката, физиката, астрономијата се науки?
1. Да, се науки, а има и други....(природни, општествени, хуманитарни....)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Филозофијата не е наука?
Философијата (не „филозофијата„) не е наука, туку шпекулација, по Бертранд Расел.

--- надополнето ---

Ќе ти го проширам знаењето: Теологијата е наука.
Теологијата не е наука, барем не во световна смисла на поимот „наука.„

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Повеќе за тоа на овој линк:
Катехизам на Католичката црква: http://www.hbk.hr/katekizam/
Очекував едноставен одговор, а не линк....

--- надополнето ---

Ke saka li nekoj mene da mi odgovori ? Po tret pat go postavuvam prasanjeto,mozno li e da e nevidlivo ?
Jas imam edno prosto prasanje.
Me interesira kako se gledase na "trojstvoto" koga Isus bese fetus vo majcinata utroba ? S.Dvojstvo i bog fetus ?
Ili,primer,koga bese mrtov na tri dena ? S.Dvojstvo i mrtov bog ? (neuzubillah).
Ili koga bese bebe ? S. Dvojstvo i bog bebe ?

Соул,
ќе добиеш одговор во моментот која Твојата предрасуда за рисјанската вера и Твојата предрасуда за рисјанскиот Бог, ќе ја замениш со точното учење од Црквата...Се дури си убеден дека Твојот бог има човечки особини а рисјанскиот Бог го прифаќаш како невозможно битите, ќе имаш вакви дилеми.

--- надополнето ---

САмо него го знаеш и единствено неговото мислење е исправно?

Не, има и други. А за дискусијава, Расел е авторитет, оти сам Ајнштајн има учено од Расел, така да сметај дека Расел е „фаца„.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Философијата (не „филозофијата„) не е наука, туку шпекулација, по Бертранд Расел.

--- надополнето ---

Теологијата не е наука, барем не во световна смисла на поимот „наука.„
Социјализмот како општествено уредување, знаеше дека луѓето веруваат во Бога, па со тортура, сила и закани наметна нови богови, водачите на партиите, а теолгијата беше самата партија. Тоа започна уште со октомвриската револуција.
Македонија беше во состав на СФРЈ, и кај нас теологијата беше програмата на СКЈ, а бог беше Јоспи Броз - Тито. Имаше и посебен закон, кој ќе го навредеше другарот Тито биваше казнуван.
Верата во вистинскиот Бог и како да се стигне до Бога полека беше заборавувана. Но не е секаде тека. Некои земји не го прифатија тоа, да партијата е религија, а водачот на партијата - бог. Таму се зачувани вредностите. Жално е што имаме такво ограничување на поимањата. И на запад има многу кои не веруваат во Бога, или имаат некоја природна религиозност, тие се католици и веруваат во Бог, но не веруваат на свештениците - најчест одговор, но научните дисциплини не ги негираат. Теологијата спага во научна дисциплина. Таа се изучува на врвни факултети и таму предавања вршат еминентни предавачи со докторати од разни области.
Иако можеш слободно да прочитеш на Википедија, да не се мачиш еве, барем прочитај. Тоа што ти лично ќе негираш не значи дека не е така. За твоја наобразба и култура е да имаш широки погледи.

Teologija ili bogoslovlje (od grčkog θεος Bog i λογος logos riječ, govor, znanost o Bogu, govorenje o Bogu) je proučavanje Boga ili religiozno učenje koje nastoji sistematizirati i potkrijepiti vjerske dogme i vjerovanja. Teologija je izučavanje pojave i biti najvišeg duha ili bića te odnos između njega, svijeta i čovjeka.[1]
Teologija je i visoka škola, fakultet na kojem se studenti pripravljaju za svećeničko zvanje, hrvatski izraz je, bogoslovija. [2]
Teologija se trudi eleborirati i razvijati teorije s obzirom na dogmatsku cjelinu koju štuju različite vjere odnosno vjernici. Dok u judaizmu svetinja biva izražana Elohimom i Jahveom, u kršćanstvu božanstvo poprima formu trojednog Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga. U hinduizmu se najčešće izražava brahmanom i atmanom. U kini biva izražena u Tao-u, njegovom tamnom i svijetlom aspektu jing-jang. U arapskom svijetu (Islam) božanstvo je Allah, kojega objavljuje njegov poslanik Muhamed. Božanstvo u svojoj teološkoj univerzalnosti općenito poprima odlike: naravi, bića, logosa, duha, razuma, milosrdnosti, istine, apsoluta, sveprivlačnosti, ono je summum bonum, stvoritelj, spasitelj, jedini, itd. Bavi se pitanjima vjere. Bavi se govorom o Bogu, o njegovoj naravi. U kršćanstvu promišlja o Isusu Kristu, o Crkvi i o drugim vjerskim sadržajima na temelju objave (Biblija) i predaje (tradicija). Katolički studij teologije sastoji se od nekoliko važnih cjelina iz kojih izviru pojedini kolegiji: filozofija, dogmatska teologija, fundamentalna teologija, crkvena povijest, religiozna pedagogija i katehetika, pastoralna teologija, moralna teologija, crkveno pravo te studij latinskog, grčkog, hebrejskog i staroslavenskog jezika. Zbog komunističkog razdoblja laici nisu studirali teologiju zbog nemogućnosti zaposlenja, dok je ona oduvijek na zapadu bila predmet istraživanja te je mnoštvo znanstvenika na tom području koji su laici. Školski predmet koji iz katoličke teologije izvire je vjeronauk ili nauk o vjeri koji se bavi učenjem o Bogu i čovjeku.“

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Teologija ili bogoslovlje (od grčkog θεος Bog i λογος logos riječ, govor, znanost o Bogu, govorenje o Bogu) je proučavanje Boga ili religiozno učenje koje nastoji sistematizirati i potkrijepiti vjerske dogme i vjerovanja. Teologija je izučavanje pojave i biti najvišeg duha ili bića te odnos između njega, svijeta i čovjeka.[1]
Teologija je i visoka škola, fakultet na kojem se studenti pripravljaju za svećeničko zvanje, hrvatski izraz je, bogoslovija. [2]
Teologija se trudi eleborirati i razvijati teorije s obzirom na dogmatsku cjelinu koju štuju različite vjere odnosno vjernici. Dok u judaizmu svetinja biva izražana Elohimom i Jahveom, u kršćanstvu božanstvo poprima formu trojednog Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga. U hinduizmu se najčešće izražava brahmanom i atmanom. U kini biva izražena u Tao-u, njegovom tamnom i svijetlom aspektu jing-jang. U arapskom svijetu (Islam) božanstvo je Allah, kojega objavljuje njegov poslanik Muhamed. Božanstvo u svojoj teološkoj univerzalnosti općenito poprima odlike: naravi, bića, logosa, duha, razuma, milosrdnosti, istine, apsoluta, sveprivlačnosti, ono je summum bonum, stvoritelj, spasitelj, jedini, itd. Bavi se pitanjima vjere. Bavi se govorom o Bogu, o njegovoj naravi. U kršćanstvu promišlja o Isusu Kristu, o Crkvi i o drugim vjerskim sadržajima na temelju objave (Biblija) i predaje (tradicija). Katolički studij teologije sastoji se od nekoliko važnih cjelina iz kojih izviru pojedini kolegiji: filozofija, dogmatska teologija, fundamentalna teologija, crkvena povijest, religiozna pedagogija i katehetika, pastoralna teologija, moralna teologija, crkveno pravo te studij latinskog, grčkog, hebrejskog i staroslavenskog jezika. Zbog komunističkog razdoblja laici nisu studirali teologiju zbog nemogućnosti zaposlenja, dok je ona oduvijek na zapadu bila predmet istraživanja te je mnoštvo znanstvenika na tom području koji su laici. Školski predmet koji iz katoličke teologije izvire je vjeronauk ili nauk o vjeri koji se bavi učenjem o Bogu i čovjeku.“
Пошто ме мрзи уште сабајлеечки да пишувам подолга елаборација, да скратам:

теологијата не е наука, оти Црквата се потпира пред се и над се, на од Бога објавените вистини, кои Бог, по Негова милост и човекољубие, ни ги открива преку Светото Писмо или преку Црквата. Така, Црквата не „открива„ некои непознати вистини, туку своите вистини ги утврдува и формулира на од Бога објавените насоки.

Затоа, смешно е да кажам дека Црквата (или теологијата...) Го „проучуваат„ Бога: просто е, како може човекот, како ограничено битие, да Го проучува Бога, Кој Е неограничено и неспознатливо битие!?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Ke saka li nekoj mene da mi odgovori ? Po tret pat go postavuvam prasanjeto,mozno li e da e nevidlivo ?
Jas imam edno prosto prasanje.
Me interesira kako se gledase na "trojstvoto" koga Isus bese fetus vo majcinata utroba ? S.Dvojstvo i bog fetus ?
Ili,primer,koga bese mrtov na tri dena ? S.Dvojstvo i mrtov bog ? (neuzubillah).
Ili koga bese bebe ? S. Dvojstvo i bog bebe ?
Ова го навреува достоинството на христијанинот. Тоа веќе не е прашање, ова е вулгарно исмејување и понижување на христијанинот. Како би се чуствувал ти да ти одговорам со ова:

Јиланд Постен m1.jpg

Жал ми е така што ти одговарам, но навистина ова е единствениот одговор кој ти го разбираш. Во иднина не ги навредувај и понижувај христијаните ако си некаков верник, но ако верата тоа ти го овозможува тогаш нека ти биде. Одговорот ќе го добиеш од твојата вера.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.818
Поени од реакции
12.308
Сега Мики ме збуни. Ако не е наука, што е тогаш теологијата? Нели има теолошки факултет

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сега Мики ме збуни. Ако не е наука, што е тогаш теологијата? Нели има теолошки факултет
Нека не Те буни изразот „тео-логија„ или „наука за Невидлвиот„.

Еве ја разликата меѓу световните науки и веронауката:

1. Световните науки имаат три основни особини: континуалност, кумулативност автокорективност. Нема да ги опишувам нивните особини, оти ќе ми одземе време. Во секој случај, науките се пуст човеков обид да го проучи и да си го објасни Светот, во распон од Вселена до суб-атомски честички, но така, што човекот се потпира исклучиво на своите (ограничени) способности, сметајќи дека, „кога-тогаш„, ќе ја дознае(ме) целата вистина за се...

2. Веронауката не Го проучува Бога. Веронауката ја има својата појдовна основа во Светото Писмо и во Црквата, во кои Бог ни се објавува онака и онолку колку што ние, ограничените, можеме да Го примиме Неограничениот. Веронауката не открива „нови„ вистини, туку се потпира на Божјите објави и од Бога откриените вистини и само на нив го оформува/формулира и утврдува своето учење, познато како теологија. Затоа, веронауката нема своја „надградба„, туку има свое учење, кое се практикува независно од времето или општествениот поредок во кој живее Црквата, т.е верните. Затоа, теологијата има своја континуалност и привидна кумулативност, но нема автокорективност.

Затоа, во Црквата нема „ништо ново„ како знаење...освен второто Христово пришествите.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Нека не Те буни изразот „тео-логија„ или „наука за Невидлвиот„.

Еве ја разликата меѓу световните науки и веронауката:

2. Веронауката не Го проучува Бога. Веронауката ја има својата појдовна основа во Светото Писмо и во Црквата, во кои Бог ни се објавува онака и онолку колку што ние, ограничените, можеме да Го примиме Неограничениот. Веронауката не открива „нови„ вистини, туку се потпира на Божјите објави и од Бога откриените вистини и само на нив го оформува/формулира и утврдува своето учење, познато како теологија. Затоа, веронауката нема своја „надградба„, туку има свое учење, кое се практикува независно од времето или општествениот поредок во кој живее Црквата, т.е верните. Затоа, теологијата има своја континуалност и привидна кумулативност, но нема автокорективност.

Затоа, во Црквата нема „ништо ново„ како знаење...освен второто Христово пришествите.
Што е МАТЕМАТИКА? Дали таа постои материјално, дали таа е составена од материја, мислам на математиката?

Биологија, апсолутно се е тука и се е на опфат, но се не е познато. Кога ќе се открие нешто како функционира се вели дека тоа и тоа е откриено на тој и тој начин. Велиме тоа е наука. Бидејќи може да биде спознаено како истото функционира.
Но науката има и дисциплини, кои се од општествена, социјална, теолошка и друга природа.
Да ја земеме за пример Етиката, или Моралот. Етиката и моралот се дисциплини кои се изучуват во рамките на философијата. Како функционира етиката или моралот кај поединец, група итн. Кој е ТОЈ АВТОРИТЕТ по кој тоа ќе биде дефинирано?

А во врска со надградбата - Бог е жив, и постојано се објавуава. Црквата во својата наука се потпира и на преданијата и сегашните објави, така да надградба секогаш и во секое време постои и кога велиш дека нема, не си во право.

За автокорективноста, ќе ти кажам дека луѓето се обидеувале да објаснуват некои работи, за кои немаат Божја објава, и тоа го прават со својата логика. Кога ќе биде објавена таа вистина од Бога, следи автокорективноста. Она што веќе е објавено од Бога е објавено и Бог не е човек па да се предомисли.

Философи: Аристотел, Ниче...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Neznam kako Moderatorite voopsto ne reagiraat na gnasnite komentari na Jona. Naj verovatno DBack... postaviv (neznaejki i nesakajki) mnogu tesko prasanje. Jona... sto da kazam za tebe,osven deka mi e zal,navistina mi e zal. Eve,poveke ne go povtoruvam jas prasanjeto bidejki se uverivme site i na site ni e jasno deka odgovor nemate na nitu edno prasanje koe bi vi go postavil a e mnogu tesno povrzano so osnovnoto veruvanje na hristijanstvoto.

Mora da si i ti od nekoja radikalna sekta vo hristijanstvoto,ne ja prepoznavam Hristovata vera vo tvoite odnesuvanja. Hristos ni priblizno na tvoeto odnesuvanje ne ucese.... ti mozes se' da bides ama sledbenik na ona sto Isa a.s go preporacuval (duri i vo Biblijata) toa nemozes da bides. Sam Isus bi se sramel so takvi sledbenici kako tebe.

Nejse... se izvinuvam sto ti postaviv tolku loso prasanje a jas se nadevam deka Moderatorite ke vnimavaat malku poveke koj kako pisuva i se odnesuva,bez razlika dali e musliman ili hristijanin.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Се сложувам со Јоан. Веронауката е наука. Да се каже дека веронауката не е наука е контрадикторна реченица сама по себе. Како што постојат природно-математички факултети, така постојат и теолошки факултети. Како што постои м-р и д-р по биологија, така постои и м-р и д-р по теологија. Природните науки го запознаваат созданието, теологијата Го запознава Создателот. Се разбира, како што научниот метод е различен во физиката и социологијата, така тој е различен и во филозфијата, така е различен и во теологијата. Филозофија е наука за мудростите, а теологијата е наука за Божјата мудрост, откриена во Исус Христос, во Божјото Слово - Библијата и водена од Светиот Дух.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom