Хептаграм XI
Ἱερὸς Γάμος
- Член од
- 13 февруари 2010
- Мислења
- 12.134
- Поени од реакции
- 12.115
Твоите молби не се слушаат кај овој богОткриј ни се, та да те познаеме!!! (ова во библиска смисла)
Моли се на друг, О Савле предавнику низаеден
Твоите молби не се слушаат кај овој богОткриј ни се, та да те познаеме!!! (ова во библиска смисла)
Ако знаеш кој го вика ова во книгата, треба да знаеш дека не е ни молба ни молитва, богче од сред селоТвоите молби не се слушаат кај овој бог
Моли се на друг, О Савле предавнику низаеден
Јас не зборував за никаква книга, јас зборував за тебе, на тебе.Ако знаеш кој го вика ова во книгата, треба да знаеш дека не е ни молба ни молитва, богче од сред село
Три ипол недели.Колку време Адам и Ева престојувале во рајот пред да бидат избркани?
сигурен бе зоштоDali si siguren deka ne postojat demoni? i dali si siguren deka Isus i Apostolite ko izgonvale demoni toa bile samo bolesti?
Па нормално. Што мислеле тие, ни во Франција неможеш да земеш подолг платен одмор.Три ипол недели.
Ај ќе почекам и второ мислење... документирано...Три ипол недели.
Бог се открива, т.е. се претставува како Личност, која не ја подразбира Неговата природа, која за созданијата останува неспознатлива.И сега прашање, јас да прашувам на темава хахааха
-Дали Бог е личност? Ако е да се наведе дали е машко или женско, да се опише малку за тоа како христијаните(не сите) го рабираат Бог.
- Дали сите религии кажуваат за еден ист Бог?
две прости прашања, по кој ќе има и подпрашања
Интересна е колективната свест и паметење на човештвото за Апсолутот, Бог.- Дали сите религии кажуваат за еден ист Бог?
не ми е целта да исмеам нешто како жената. Но знам дека бог не е личност. Но ти велиш дека е. Значи ли тоа дека треба да има лични особин, како добар, лош, маж, жена, милостлив , казнува за гревови и т.н. милион има и совршеноса е лична особина.Бог се открива, т.е. се претставува како Личност, која не ја подразбира Неговата природа, која за созданијата останува неспознатлива.
Ок, сега да ги прашам христијаните (сите):Зошто цело време се форсира машкиот принцип? Татко, син... тој седи од лево/десно, духот е како неутрален но потсетува или навестува машкост?Дури и во законите стои жената да е ПОД мажот, да не влегува ете во црквите кај олтарот како недостојна, женските деца при крштевање и тогаш не ги шетаат позади иконостасот? Жената безусловно да е сенка на мажот... Што е таа дискриминација божја од страна на вашиот умирачки бог кој што воскреснува?Зарем жената не е рамноправна со мажот во универзумот?Зошто Бинах е заборавена и заменета со дух? Зошто е изгубена Шекина како што ја споменуваат некои евреи и е сметана за обичен партал во рацете на мажот?Благодарам.Во род се обраќаме на Бог, бидејќи Бог е личност а не предмет и тоа со целосна свест и одговорност дека сме ослободени од подлебата на машко и женско што нашиот јазик ја носи.
Така пр: Отецот, не е исто што и биолошкиот Татко и Маж. Едноставно немоќни сме потполно да го изразиме Бог.
Христос што е најважно го открива Бог како Отец. Кој нема тело и е над половоста, како што ќе бидат и луѓето во Неговота Заедница, Царство.
Исус е роден како маж, бидејќи преку маж(Адам) дојде страдањето, затоа беше потребен нов Адам.
Христос за првпат ја ослободува жената потполно исто како мажот(ап. Павле), бидејќи пред Бог нема половост, поделби... туку сите се исти.
А за женското достоинство, пример е св. Богородица, која е воспеана во христијанската химнографија како „Почесна од Херувимите и неспоредливо пославна од Серафимите“.
значи токму поради ова Бог знам дека не е личност.Се разбира дека се работи за истиот Бог, но за различни пристапи и односи кон Истиот.
Како знаеш?не ми е целта да исмеам нешто како жената. Но знам дека бог не е личност. Но ти велиш дека е. Значи ли тоа дека треба да има лични особин, како добар, лош, маж, жена, милостлив , казнува за гревови и т.н. милион има и совршеноса е лична особина.
Генерално човештвото има претстава за Виша Сила, која е креатор или пак некако влијае на нашиот живот итн.Интересна е колективната свест и паметење на човештвото за Апсолутот, Бог.
значи токму поради ова Бог знам дека не е личност.
Знаеш источите религии го гледаат Бог како многу милослив, една религија не ми текнува името вели дека човек не може да направи толку гревови за да не им прости бог, но содом и годом покажуваат друго.Има религии кои велат дека има божица, значи бог е женско тогаш.
И сега знаеме има изумрени релии кои тврделе дека бог е ваков или онаков, но изумреле тие и што ? Умрел таквиот Бог. Како може Бог да умре? Размисли за ова. Еве да речеме исламот,дали отако ќе изумрен. Различниот пристап е океј , тоа не се оспорува, некој се моли да пристапи кон бог некој друго. Христијанин се моли на Бог, а некој се моли на божица, некој на добар, а некој и на не така добар Бог и тоа го прават у исто време.Ако го гледаме бог како личност тогаш велиме дека бог го измислил човекот. Како може бог(универзумот) да го измисли човекот кога секој ден го мириса, гледа.
Зависи кого прашуваш. За повеќето од источните религии Бог не е личност, туку безлична енергија. Во пантеистичките религии на пример Бог е СЕ. Бог си ти, Бог е дрвото, масата, па дури и изметот на кравата-Дали Бог е личност?
Ако е да се наведе дали е машко или женско, да се опише малку за тоа како христијаните(не сите) го рабираат Бог.
Категорично не.- Дали сите религии кажуваат за еден ист Бог?
Го изедначувам со она што отсекогаш било тука. Се што постои е бог.Ако се покаже дека универзумот е вечен зошто да не е тоа бог или боженствениот универзум. Зарем ја исклчуваш можноста да постои вечна интелегенција во универзумот. Јас мислам дека Мојсие мислел на тоа.Болд: дали Бог го изедначуваш со универзумот?
дали ова значи дека бог не е во моментот со нас и дали е надвор од универзумот и ако е така каде е.Зависи кого прашуваш. За повеќето од источните религии Бог не е личност, туку безлична енергија. Во пантеистичките религии на пример Бог е СЕ. Бог си ти, Бог е дрвото, масата, па дури и изметот на кравата
Според христијанската објава, Бог е недвосмислено Личност. Притоа под „личност“ не се подразбира само човечко битие кое има пол (машки, женски), туку битие што има разум, свест, емоции и воља.
И ангелите исто така се личности, најверојатно бесполови согласно библиската објава.
абе да види ти ја разбирам јас поентата само ме бунат спротиставените ставови , еве ти велиш дека бог не е ист за сит е, а либериј тврди инаку. Некои христијани велат дека постојат демони , а јас назад објснив дека ни ѓавол ни демони нема и тоа го кажува библијата.Категорично не.
Политеистичките религии јасно тврдат дека постојат повеќе богови кои што и меѓу себе не се исти (иако од иста религија), а камо ли па со боговите од другите религии.
Заедничкото за монотеистичките религии (христијанство, јудеизам, ислам итн) е тоа што веруваат во Еден Бог, Создател на се видливо и невидливо, но доколку навлезете во деталите на Божјата природа, Божјите атрибути и карактеристики, тие се разликуваат меѓу себе.
Тоа е слично како и за „објавите за Александар Македонски“. Грците веруваат дека тој бил грк, македонците веруваат дека бил македонец. Некои веруваат дека тој бил геј, други дека бил стрејт. Има повеќе историско-археолошки „објави“ за Александар, но вистината е една. Примеров не е совршен, но мислам дека ми ја сфати поентата.
Според моето убедување, човекот никогаш не би можел да го пронајде Бог (вистините за Него), доколку Бог не му се открие. Човекот истражува, но Бог му се открива.
„Тој (Бог) не е далеку од ниеден од нас.“ (Дела 17:27, Библијата)
„Ќе Ме барате и ќе Ме најдете, зашто ќе Ме барате со сето свое срце.“ (Еремија 29:13, Библијата)