Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Кај нас, тоа се вика лоша матеатика...

С

Само Човек

Гостин
Секој Атеист и секој верник се сложил до сега дека секој има право на свој став и мислење.
Се сложуваат сите дека тоа што се Атеисти не ги прави попаметни од верниците и обратно

Е сега од кај се избаци овој ал-еМАГАРЕ не ми е јасно.
Типот мисли дека што е Атеист е попаметен:facepalm: Дека интелектуалец не смее да биде верник..
Мислев дека трола, но типоп е сериозен
Чекај бе друже, ти си тој што доаѓа тука со тврдење, тоа значи дека ти го имаш теретот на докажување. Баш како во банка кога одиш да бараш кредит. Нема што банката да ти докажува тебе, ти тврдиш дека ќе можеш да го отплатиш кредитот и ти си тој што треба да го докаже тоа. Проста логика, не знам зошто тоа ти е толку страно.

Значи, вие верниците и вашите претставници (попови) излегуваат со тврдења за кои немаат никакви докази. Јас не гледам ниту една причина да им верувам, баш како што банката нема ниту една причина да ти даде кредит ако не однесеш целосна документација.
Кога напиша
Само во крупен план, де приложи доказ дека господ постои некаде. Како доказ сметам документиран настан каде што господ може да се измери. За успешно мерење се смета звук, визуелен приказ, енергетска флуктуација и слично, ама ова да биде документирано од научна институција а не црква.​
мислев дека е на некоја дрога дека Калиопи евровизија па славел.
Но не било така
Почна да бара да не се споменува Библијја. Ајде Дарвин ќе користиме, важи? Или хокинг
Врните аналогии морам да ги наведам ,она со банката е почеток
Ај тебе ќе ти пишувам пополека оти гледам дека не знаеш брзо да читаш...

1. Разумот и религијата се поврзани колку што е поврзано магарето и музиката. Знаев дека слабо стоиш со логика ама брат, изненадуваш сега...
2. Дискутираш со атеист а не знаеш ни што е атеизмот па еве да ти објаснам. Атеистите не веруваат во натприродни сили и суштества, што значи ние немаме богови.
3. Ако се вратиш наназад неколку страни ќе видиш листа на 3 сценарија кои ги користат верниците кога ќе се најдат во небрано. Пронајди се себеси, нема да те етикетирам. Аналогијата со банката е совршено валидна но бидејќи немаш излез, ќе ја дискредитираш. Класика.
4. Математички господ и не постои, се дур не се докаже спротивното. Ах пак таа логика, проклета да е...
5. Истиве прашања се расправани и ниту еднаш религијата не успеала да достави доказ. Ти кажува тоа нешто околу факторот на веродостојност?
6. Не видов доказ за да верувам во неговото постоење. Пример, кога идам накај ѕид ќе се мавнам во него и знам дека е тука. Кога ќе затнам нос и уста, не можам да дишам и знам дека воздухот постои.
7. Мојот став е таков поради многу фактори, но да - контрадикциите е еден од факторите. Кога некој вика едно а подоцна ќе се открие дека не е така, тоа обично се вика ЛАГА. А кога некој ќе ме излаже 2-3 пати, обично според логиката (оф мајко!) веќе нема баш да му верувам многу.
мики1976 мислам дека му даде одговор
1. И понатаму веројатно слабо стојам со логика.

2. Сигурен ли си?

3. Аналогијата е совршена:facepalm:

4. Сигурен ли си ? Јас само зкалучувам дека си тазе средношколец, уфурна во филмот на атеизмот, кој има уште многу д апомине во животот.

5. Никогаш и нема да ти достави религијата доказ.

6. И што со тоа сознание понатаму?

7. Така и претпоставува. Како и сит ение тука, па дури и самите верници, знаат за дел од контрадикциите и не се слагаат по тој основ.

Она што е основно пријателе во атеизмот е неверувањето во Бог со антропоморфни особини, опишани во светите книги. Капираш нели? Бидејќи тоа ти е единствената претстава за Бог, онаа што ја има во Библијата, и многуте контрадикторности околу таквиот опис на Бог како дедо кој чека на небесата и не гледа, ти врз основа на таа претстава и го градиш атеистичкиот став кон таквиот Бог. Користиш разумност во својот став, како и сите тука нели?.

продолжи
Јас би сакал доказ, нешто опипливо, црно на бело дека господ постои. Ете не навлегуваме многу во детали, неќам да те мачам со ситници. Само во крупен план, де приложи доказ дека господ постои некаде. Како доказ сметам документиран настан каде што господ може да се измери. За успешно мерење се смета звук, визуелен приказ, енергетска флуктуација и слично, ама ова да биде документирано од научна институција а не црква.

Бидејќи, ако ми даваш докази од библијата и од црквата, тие не се веродостојни, баш како што на суд не е веродостојно сведочењето на твој роднина на пример, поради причината што ќе биде пристрасен.

Дај ми ваков доказ кој ќе ме убеди и јас викендов ќе дојдам на локација која што ти ќе ја одбереш, ќе ти симнам капа и ќе одговорам на 50 твои прашања, потоа ќе ти купам пиво, па ќе одиме заедно во црква каде што ќе го примам христијанството како своја религија.

М ики1976 пак му даде малку разум на детештиво и му даде до знаење дека колку што тој ќе даде доказ дека бог не постои толку и верниците ќе дадат дека постои.

Типчето вели дека не може да се стрпа поим Бог у живот на Атеист. Просто не ми е јасно ВО ШТО не верува.

Драги Атеисти ве молам објаснете му на шредношколецок кој цело време се мачи со да ја подигне дискусијата на повисоко ниво .
Знаете многу голем интелектуалец е па не се замаре со мене пошто јас велев дека метал имало во карпите, но не имало во НЕГОВИОТ МОТОР..

Комедии е типчево стватно.
Нека му даде некој памет зоштопочна да зборува во множина НЕ ЈА САКАМЕ вели, па НЕ САКААТ на англскки, гледате знае за сите дека не ја сакаат,а што не сакаат, океј небитно тоа време у Англиски се учи во 3-та средно.

И не можам да не те прашам типче, НА ШО ДРОГА СИ ?
--- надополнето: 28 мај 2012 во 10:37 ---
Ej vas nemozi da vi se objasni........dzabe se trudam......zasto edinstven pat za da bidi covek dopren od Svetiot Duh e da se pokaj od svoite grevovi i da go prifati Isus Hristos za svoj Gospod i Spasitel i da go pobara vo negoviot zivot.......i togas Isus Hristos dava odgovor preku toa sto go Isprajka Svojot Sveti Duh vrz onie koi go molat za toa i go baraat negovoto prisustvo.......i ke ti recam pazi so zboras za Svetiot Duh i za negovoto postoenje!
31 Затоа ви велам: секој грев и хула ќе им се прости на луѓето, но хулата против Духот нема да се прости.
32 И ако некој рече збор против Синот Човечки, ќе му се прости; но ако некој рече против Светиот Дух, нема да му се прости ниту во овој век, ниту во идниот.
Stvarno pazi so zboras, najozbilen sum!
Пријателе ај одмори, христијански ти кажувам. Закани не делиме христијаните.

С

Само Човек

Гостин
Не можам од Дибек да дојдам на ред. :P
Ах Пиво пусто. И пак ќе речам на жените им е полесно. Пониска пензиска возраст, можат без Пиво, цицките им се на дофат, и не мора да се женат со некоја кучка.:D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ах Пиво пусто. И пак ќе речам на жените им е полесно. Пониска пензиска возраст, можат без Пиво, цицките им се на дофат, и не мора да се женат со некоја кучка.:D
Ти као им завидуваш? Само не знам кому, на првите или на вторите :D

С

Само Човек

Гостин
Ти као им завидуваш? Само не знам кому, на првите или на вторите :D
Не бе, не е нешто за завидување. Да им завидувам на оние хуриите , или аватарките. Се е**т колку сакат и пак невини мајке ми. Е тоа е достојно за завист

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не бе, не е нешто за завидување. Да им завидувам на оние хуриите , или аватарките. Се е**т колку сакат и пак невини мајке ми. Е тоа е достојно за завист
Ти си знаеш, голем си. Завидувај им.

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
А некој мудрец пред неколку страни рече "Господ е милостив, не сака невини да страдаат, жал му е". Ме мрзи да го барам моронскиот цитат, само ќе го одговорам набрзина.

С

Само Човек

Гостин
А некој мудрец пред неколку страни рече "Господ е милостив, не сака невини да страдаат, жал му е". Ме мрзи да го барам моронскиот цитат, само ќе го одговорам набрзина.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Jas ne oformiv nikakov stav so tebe, jas samo ti kazav so pisi vo Biblijata........i spasenie bez Isus Hristos ne e vozmozno za tie koi go otfrlaat a imaat slusnato za Nego, taka da ne me sfakaj pogresno i ne gi izvrtvaj rabotite za nesto so nemam receno! Bog znaj kako da mu sudi na tie koi nemaat slusnato za nego......nema potreba nie da se sekirame!
Либериј вели дека без разлика која религија да си, ќе бидеш прифатен од бог и дека немало судење туку самите ќе сме одбрале каде сакаме да бидеме. Од друга страна пак ти и Само Човек велите дека сепак ќе има судење и дека само оние што веруваат во Исус ќе се спаселе! Некако да се усогласевте со ставовиве?
И некако вешто го избегнавте прашањето - Ако гревот е промашување, тогаш зошто совршено битие како Бог, создало таква креација? Јас ако купам производ во продавница кој е промашување, не се жалам на производот, не го казнувам и не му судам! Одам кај производителот да се жалам.
Како може се да биде според волјата на Бог, а тој сепак да суди? Како може да ни дал слобода, ако таа слобода е условена со Страшен Суд?

С

Само Човек

Гостин
Либериј вели дека без разлика која религија да си, ќе бидеш прифатен од бог и дека немало судење туку самите ќе сме одбрале каде сакаме да бидеме. Од друга страна пак ти и Само Човек велите дека сепак ќе има судење и дека само оние што веруваат во Исус ќе се спаселе! Некако да се усогласевте со ставовиве?
И некако вешто го избегнавте прашањето - Ако гревот е промашување, тогаш зошто совршено битие како Бог, создало таква креација? Јас ако купам производ во продавница кој е промашување, не се жалам на производот, не го казнувам и не му судам! Одам кај производителот да се жалам.
Како може се да биде според волјата на Бог, а тој сепак да суди? Како може да ни дал слобода, ако таа слобода е условена со Страшен Суд?
либериј вели дека ќе има судење:P
--- надополнето: 28 мај 2012 во 13:15 ---
друго ипси ,
еве каде ти е одговорено

дел од одговорот кој ти го даде еден член
Бог е творец на материјата и на нас.
АПСОЛУТЕН е,.
Значи нема дресирање, туку ти е дадена опција, воспитна која можеш да ја отфрлиш.
Тоа што има различни религии зборува, потврдува дека Бог не се наметнува на Човекот, туку секој народ си гради свој конкретен однос со Него.
Така ниеден човек не е заборавен, запоставен.
Бог,„ Срце смирено и скрушено (слободно што сака) нема да отфрли “(50пс.), без разлика кај се наоѓа, во која форма на религија припаѓа или состојба е, и итн.
Значи немаат само Христијаните привилегија, иако по мене е најконкретен, најслободен, најличносен Однос со Бог.
Затоа останав во Христијанство, инаку вероватно би бил во Ислам или Будизам, Хиндуизам или сеедно каде би барал средба со Оној што ме создал, нормално да знам Зошто? И тоа без да ме праша.

дали некој Вешто бега од одговорот или ти Вешто малтретираш новопечени

Срамота е, некој да те чита ќе мисли патолошки случај си:love:

В

влијателен

Гостин
...
дел од одговорот кој ти го даде еден член
Бог е творец на материјата и на нас.
АПСОЛУТЕН е,.
Значи нема дресирање, туку ти е дадена опција, воспитна која можеш да ја отфрлиш.
Тоа што има различни религии зборува, потврдува дека Бог не се наметнува на Човекот, туку секој народ си гради свој конкретен однос со Него.
Така ниеден човек не е заборавен, запоставен.
Бог,„ Срце смирено и скрушено (слободно што сака) нема да отфрли “(50пс.), без разлика кај се наоѓа, во која форма на религија припаѓа или состојба е, и итн.
Значи немаат само Христијаните привилегија, иако по мене е најконкретен, најслободен, најличносен Однос со Бог.
Затоа останав во Христијанство, инаку вероватно би бил во Ислам или Будизам, Хиндуизам или сеедно каде би барал средба со Оној што ме создал, нормално да знам Зошто? И тоа без да ме праша.

дали некој Вешто бега од одговорот или ти Вешто малтретираш новопечени

Срамота е, некој да те чита ќе мисли патолошки случај си:love:
Мило ми е што тој што го напишал ова, знае за Бог и религијата повеќе од, на пример, Ватикан во Средниот Век, кога „воопшто не се наметнувале“. И мило ми е што гледам каков ефект имал секуларизмот врз односот со Бог.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom