Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398

Прашање:

Какво е христијанското толкување на ЕВАНГЕЛИЕТО СПОРЕД МАТЕЈ
Глава 25 , 1-10 пасус:

1 „Тогаш Небесното царство ќе биде како десет девици, кои ги зедоа своите светилници и му излегоа во пресрет на младоженецот.
2 Петте од нив беа неразумни, а петте мудри.
3 Зашто неразумните зедоа со себе светилки, но не зедоа масло;
4 а мудрите зедоа масло, во садовите, со своите светилници.
5 Бидејќи младоженецот се забави, сите задремаа и заспаа.
6 А на полноќ се чу викање: ‘Еве го младоженецот, излезете му во пресрет!’
7 Тогаш сите оние девици станаа и ги приготвија своите светилки.
8 А неразумните им рекоа на мудрите: ‘Дајте ни од вашето масло, зашто нашите светилници ни гаснат.’
9 Но мудрите им одговорија и рекоа: ‘За да не биде малку и за нас и за вас, отидете кај трговците и купете си!’
10 Кога отидоа да купат, младоженецот дојде и спремните влегоа со него на свадбата, и вратата се затвори.
1 „Тогаш Небесното царство ќе биде како десет девици, кои ги зедоа своите светилници и му излегоа во пресрет на младоженецот.

10-те девојки не се девојки (женски личности) туку 10-те девојки се родот човечки.

2 Петте од нив беа неразумни, а петте мудри.

Половина од нив, 5, се оние кои не веруваат (неразумнити) а другата половина се оние кои веруваат (мудрите).

3 Зашто неразумните зедоа со себе светилки, но не зедоа масло;

Значи, неверните (неразумните) и покрај својот ум (светилката), немале вера (маслото).

4 а мудрите зедоа масло, во садовите, со своите светилници.

А оние, кои верувале, покрај својот (раз)ум (светилките) имале и вера (маслото).

5 Бидејќи младоженецот се забави, сите задремаа и заспаа.

Младоженецот е Христос Богочовекот, кој „задоцни„, т.е. ни остава временска фора за да поверуваме. Заспаните сме ние, родот човечки, кој живе во духовна неразбуденост.

6 А на полноќ се чу викање: ‘Еве го младоженецот, излезете му во пресрет!’

Тоа значи дека доаѓа Христос-Младоженецот за Црквата, на Неговиот Страшен Суд.

7 Тогаш сите оние девици станаа и ги приготвија сЕвоите светилки.

Значи дека верните биле подготвени да се сретнат со Христа, оти имале вера (масло) во своите светилки (умот).

8 А неразумните им рекоа на мудрите: ‘Дајте ни од вашето масло, зашто нашите светилници ни гаснат.’

А неверните, немале што да приложат пред Христа Бога на Судот, па (предоцна) барале од верата од верните.

9 Но мудрите им одговорија и рекоа: ‘За да не биде малку и за нас и за вас, отидете кај трговците и купете си!’

А верните (мудрите) велат дека верата не е „нешто„ кое се разделува и позајмува, оти или ја имаш или ја немаш...

10 Кога отидоа да купат, младоженецот дојде и спремните влегоа со него на свадбата, и вратата се затвори

Тоа значи дека, неверните, немајќи со што да се оправдаат пред Христа Бога, „отишле„ (останале пред Рајските порти) , а штом Младоженецот (Христос) и верните (свадбарите) влегле со Него (во Рајот), Христос ги затвора портите Рајски за оние кои „отишле„, т.е. кои немале што да приложат на Судот и кои останале пред портите од Рајот, што значи, самите себе се осудиле на битисување во пеколот.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
[/COLOR]Патем мала грешка направил Исус, или лошо е препишано.
Неразумни не е спротивно на мудри.
Пријателе, размисли, кога човек го употребува разумот даден од Бога како се нарекува од другите? - Мудар.
А оној кој не го употребува разумот, може да биде само неразумен.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Пријателе, размисли, кога човек го употребува разумот даден од Бога како се нарекува од другите? - Мудар.
А оној кој не го употребува разумот, може да биде само неразумен.
Не се така дефинирани зборовите а и не им е такво значењето.
Разумност е особина на умот.
Мудроста е особина на духот.
Уствари у суштина станува збор за две состојби.
Едната е сон каде умот е газда а свеста(духот) е роб и обратното будност.
Мудрост има кога разум нема и обратно.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1. Разумот, чувствата, слободната волја и фантазијата, се особини од духот.

2. Умот е световниот дел од разумот-умот е нашиот „рацио„, нашиот „есапџија„.

3. Мудроста е дар од Светиот Дух, не е особина од (раз)умот.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Прашање до протестантите: (еве да инсинуирам дека е само до Госпоел, но тоа се однесува и до другите протестанти) како се финасирате?
Да појаснам, градење на домови за проповед, уредување на домовите за проповед со намештај, парно, кујна, учество на семинари, печаење на верска литература...?
Во повеќето западни замји, државата го решила тоа прашање, имено постои данок, и кој се изјасни за член на одредена Црква, пример дека е припадник на Католичката Црква, тој плаќа данок, ако е член на некоја протестанска плаќа исто така данок, а државата ги собира тие пари и ги уплатува. Како во Македонија функционирате?
Бидејќи прашањето беше упатено директно до мене, ќе дадам одговор онака како што јас ги гледам и ги разбирам работите.
Не можам да зборувам на ниво на Македонија, но можам да кажам на локално ниво. Главниот извор на приходи за одржување на црквата е од само-финансирање т.е. средствата кои верниците доброволно ги одвојуваат за подмирување на (струја, вода, огрев, данок, комуналии, телефон, одржување на инвентарот и просторот пред црквата).

Бидејќи во Евангелските цркви не се врши продажба на реквизити (крстови, ланци, белезици, икони, свеќи, пеена вода и ред други транталци ) црквата нема додатен приход од таа работа. Литературата која се дели помеѓу верниците е бесплатна (не се продава), тоа значи дека Библија или било каква литература може да земи секој бесплатно, се додека ја има на лагер. Библиите и литературата се набавуваат од здруженија кои се занимаваат со издаваштво (такви се Гидеоните, Библиска лига и т.н во македонија) чија што литература е бесплатна. Верувам дека изворот на приход на овие здруженија доаѓа од надвор, од нашите цркви ширум светот. Значи некој платил за да се штампа таа литература, но истата не смее да се пре-продава и да се профитира на истата. Често пати бесплатна литература добиваме од останатите заедници кои се слични во учењето со мојата црква, како што се баптисти, пентекосталци, божја црква и ред други.

Кога треба да се врши изградба на храмови, мал е делот од самофинансирање, бидејќи евангелистите се малку во македонија, во споредба со оние надвор, па така и средствата се мали. Нашите брајќа и сестри од надвор кои што работат, како што самата кажа, се подложни на одделување на десеток кој што државата задолжително им го зема и го префрла на црквата за која е изјаснет верникот, па верувам дека и од тие средства несебично се помага во македонија.

Лично за мојата црква имотот (тука спаѓа и храмот, станува збор за стара зграда) уште пред војната е купен од една фамилија, кој што самоиницијативно го купува и го поклонува на црквата. За да не дојде како фалба, овај гест не се спомнува надвор од фамилијата, така да ретко кој знае за ова, меѓу верните.

Инаку за средствата кои се збираат од само-финансирање, еднаш годишно има јавен отчет, за секој јасно и гласно да слушни како и каде се трошат тие средства, со целосно образложување како се потрошиле и колку средства останале за тековната година. Тој отчет се врши на почетокот на секоја нова година, на крајот од неделната богослужба. Исто така постои и ревизија на ниво на македонија, која го контролира трошењето на локално ниво.

За платите на проповедниците не сум лично запознат на кој начин ги подмируваат. Дали од средствата од самофинансирање, дали од помошта од надвор, не сум компетентен да дадам одговор. Знам дека во некои протестантски цркви постои давање десеток (како што беше во стариот завет), но во мојата заедница доброволниот прилог се дава според можноста на верникот и според неговата добра волја.

Ценовник во црквата не постои. Така што крштевање, венчавање, закоп, или било каква друга услуга, не се наплаќа. Одлуката дали верникот ќе остави доброволен дар е негова. Според тоа, се што е доброволен прилог не можи да се оданочи, па така државата по оваа основа и не не оданочува. Црквата плаќа данок на име на имот (храмот и дворот од црквата)

Се надевам дека си задоволна од одговорот.

А сега јас ќе те замолам ти да се про-изјасниш за тоа, како твојата католичка црква ги обезбедува своите средства за да опстојува како црква. Верувам дека ќе бидеш фер и ќе дадеш образложение.

Со почит, Госпел.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Зошто господ мрзи грбави луѓе?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Мрзи, мрзи.. така вика во Библијата. Прљави биле и неќе да му влагаат у храм.
Исто и слепци, и со криви носеви, скинато уво, скршена рака - нога... све тоа било прљаво и гнасно.
Така Господ вика. Во Библијата.

O

Omer el Faruk

Гостин
Толкувањето е следново:
Секој кој му служи на живиот Бог, кој верува во Пресвета Троица, Отец и Син и Светиот Дух, ќе биде спасен и ќе живее вечно во Царството небесно.
Оние што не веруваат во живиот Бог, во Пресвета Троица, Отец и Син и Светиот Дух, како муслиманите на пример, за нив царството небесно ќе биде затворено, нема да влезат во рајот, туку ќе бидат во пеколот, бидејќи им се навести и даде правата и вистинскаста вера, а тие имаа затворени срца, и не ги наполнија срцата со љубовта Божја. Самите се осудија. Амин.
Сме слушнале многу разговори за 72-те девици во рајот МЕЃУТОА ајде да видиме што вели Библијата за ДЕВИЦИТЕ
Може ли??

Најпривн, СЕКОЈА БЛАГОДАРНОСТ МУ ПРИПАЃА НА АЛЛАХ (Субханеху ве теала)
Семоќниот Бог

Во името на Аллах, Најмилостивиот
بسم الله الرحمن الرحيم

17 Затоа убијте ги сите машки деца! А убијте ја и секоја жена, која запознала маж!
18 А оставете ги живи за себе сите девојки, кои не запознале машко.

(Стариот Завет: Броеви - Четврта Книга Мојсеева)

28 Ако маж наиде на млада девица, која не е верена, па ја грабне и легне со неа, та биде фатен на дело,
29 тогаш мажот кој лежеше со неа нека му даде педесет сребреници на моминиот татко. А бидејќи ја оскверни, нека ја земе за жена, да не може да ја пушти додека е жив.

(Стариот Завет Второзаконие – Петта Книга Мојсеева)

И за сите оние кои ќе речат: “Тоа е Стариот Завет, Новиот Завет не ни кажува такви работи” ... Па другари мои вие сте на погрешна патека... Во Новиот Завет се вели:

(Евенгелие според Матеј 25)

Ајде да го погледнеме стихот 10:

10 Кога отидоа да купат, младоженецот дојде и спремните влегоа со него на свадбата, и вратата се затвори.

Поглавјето вели дека 5 ДЕВИЦИ влегоја во собата и имаа однос. Не сакам да ги засрамам христијаните, но во Исламот не ни е дозволено да имаме однос со повеќе од една жена истовремено. Да имаш однос со 5 ДЕВИЦИ истовремено е БОЛНА РАБОТА!

Хадисот за 72-те или 73-те девици е сличен со Библиското поглавје нели? Меѓутоа сепак според Кур’анот, секој ќе влезе во Рајот со неговата жена/жени!! А не со девици. Ние ќе живееме со нашите жени радосни...

Според вашата книга ти ќе влезеш во рајот само ако веруваш и ништо друго... тоа значи дека Хитлер, педофилите, убијците, психопатите, сексманиаците ќе бидат во вашиот Рај... тогаш другар мој... јас попрво би го избрал пеколот со радост

Претпоставувам овие луѓе ќе се таму?

Стариот Завет Песна над Песните 8:

1 О, да си ми брат, да ги цицаше градите на мојата мајка! Тогаш, сретнувајќи те на улица, ќе те пољубев и никој немаше да ме осуди за тоа.
2 Би те повела и би те вовела во домот на мајка ми; ти би ме учел, а јас би те поела со најдобро вино и со сок од калинки.
3 Неговата лева рака ми е под главата, а со десната ме прегрнува.

Не благодарам… престанете да не напаѓате нас пред ние да ве направеме да изгледате лошо... Мир и Аллах да ни опрости на сите нас и тој најдобро знае за сите овие стихови и поглавја! Селам!

П.С. Поентата ми беше друга кога го поставив прашањето. Поентата се вика СИМБОЛИКА или обид одредени нешта да ни се прикажат на нам сфатлив начин. И како што видов и ти и Мики кец, овие пасуси ги прокоментиравте симболично а не буквално нели?

-Па зошто тогаш се исмејувате на исламското сфаќање на Рајот кога постојано ви укажуваме дека станува збор за симболика?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Сме слушнале многу разговори за 72-те девици во рајот МЕЃУТОА ајде да видиме што вели Библијата за ДЕВИЦИТЕ
Може ли??

Најпривн, СЕКОЈА БЛАГОДАРНОСТ МУ ПРИПАЃА НА АЛЛАХ (Субханеху ве теала)
Семоќниот Бог

Во името на Аллах, Најмилостивиот
بسم الله الرحمن الرحيم

17 Затоа убијте ги сите машки деца! А убијте ја и секоја жена, која запознала маж!
18 А оставете ги живи за себе сите девојки, кои не запознале машко.

(Стариот Завет: Броеви - Четврта Книга Мојсеева)

28 Ако маж наиде на млада девица, која не е верена, па ја грабне и легне со неа, та биде фатен на дело,
29 тогаш мажот кој лежеше со неа нека му даде педесет сребреници на моминиот татко. А бидејќи ја оскверни, нека ја земе за жена, да не може да ја пушти додека е жив.

(Стариот Завет Второзаконие – Петта Книга Мојсеева)

И за сите оние кои ќе речат: “Тоа е Стариот Завет, Новиот Завет не ни кажува такви работи” ... Па другари мои вие сте на погрешна патека... Во Новиот Завет се вели:

Ајде да го погледнеме стихот 10:

Поглавјето вели дека 5 ДЕВИЦИ влегоја во собата и имаа однос. Не сакам да ги засрамам христијаните, но во Исламот не ни е дозволено да имаме однос со повеќе од една жена истовремено. Да имаш однос со 5 ДЕВИЦИ истовремено е БОЛНА РАБОТА!

Хадисот за 72-те или 73-те девици е сличен со Библиското поглавје нели? Меѓутоа сепак според Кур’анот, секој ќе влезе во Рајот со неговата жена/жени!! А не со девици. Ние ќе живееме со нашите жени радосни...

Според вашата книга ти ќе влезеш во рајот само ако веруваш и ништо друго... тоа значи дека Хитлер, педофилите, убијците, психопатите, сексманиаците ќе бидат во вашиот Рај... тогаш другар мој... јас попрво би го избрал пеколот со радост

Претпоставувам овие луѓе ќе се таму?

Стариот Завет Песна над Песните 8:

1 О, да си ми брат, да ги цицаше градите на мојата мајка! Тогаш, сретнувајќи те на улица, ќе те пољубев и никој немаше да ме осуди за тоа.
2 Би те повела и би те вовела во домот на мајка ми; ти би ме учел, а јас би те поела со најдобро вино и со сок од калинки.
3 Неговата лева рака ми е под главата, а со десната ме прегрнува.

Не благодарам… престанете да не напаѓате нас пред ние да ве направеме да изгледате лошо... Мир и Аллах да ни опрости на сите нас и тој најдобро знае за сите овие стихови и поглавја! Селам!

П.С. Поентата ми беше друга кога го поставив прашањето. Поентата се вика СИМБОЛИКА или обид одредени нешта да ни се прикажат на нам сфатлив начин. И како што видов и ти и Мики кец, овие пасуси ги прокоментиравте симболично а не буквално нели?

-Па зошто тогаш се исмејувате на исламското сфаќање на Рајот кога постојано ви укажуваме дека станува збор за симболика?
Прво јас ти одговорив на сето тоа што го постираш, бидејки го постираш по неколку пати. Најди го одговорот да не препишувам. А тоа што ти велиш дека во Куранот кај што пишува да праведниците ќе имале секс со 72 чисти жени, девици - било симболика, значи Мухамед лажел, а ти си во право. Нека ти биде така, нека биде симболика, јас немам ништо против. Тоа е твоја грижа, не е моја.

O

Omer el Faruk

Гостин
Прво јас ти одговорив на сето тоа што го постираш, бидејки го постираш по неколку пати. Најди го одговорот да не препишувам. А тоа што ти велиш дека во Куранот кај што пишува да праведниците ќе имале секс со 72 чисти жени, девици - било симболика, значи Мухамед лажел, а ти си во право. Нека ти биде така, нека биде симболика, јас немам ништо против. Тоа е твоја грижа, не е моја.
Токму на тоа и те навлекував, на двојните стандарди. Патем, земи и проучи што е Кур'ан а што Суннет и која е разликата помеќу нив, и за одредено прашање проучи ја целата целина а не само делче.

А ти кому веруваш: На Богот од Стариот Завет или на Богот од Новиот Завет ?

-Колку што јас гледам овој Бог не ќе да е истиот според променливоста на карактерот кој го поседува. Но, како што велиш нека ти биде според верата твоја, јас немам ништо против. Тоа е твоја грижа, не е моја.:wink:

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Бидејќи прашањето беше упатено директно до мене, ќе дадам одговор онака како што јас ги гледам и ги разбирам работите.
Не можам да зборувам на ниво на Македонија, но можам да кажам на локално ниво. Главниот извор на приходи за одржување на црквата е од само-финансирање т.е. средствата кои верниците доброволно ги одвојуваат за подмирување на (струја, вода, огрев, данок, комуналии, телефон, одржување на инвентарот и просторот пред црквата).

Бидејќи во Евангелските цркви не се врши продажба на реквизити (крстови, ланци, белезици, икони, свеќи, пеена вода и ред други транталци ) црквата нема додатен приход од таа работа. Литературата која се дели помеѓу верниците е бесплатна (не се продава), тоа значи дека Библија или било каква литература може да земи секој бесплатно, се додека ја има на лагер. Библиите и литературата се набавуваат од здруженија кои се занимаваат со издаваштво (такви се Гидеоните, Библиска лига и т.н во македонија) чија што литература е бесплатна. Верувам дека изворот на приход на овие здруженија доаѓа од надвор, од нашите цркви ширум светот. Значи некој платил за да се штампа таа литература, но истата не смее да се пре-продава и да се профитира на истата. Често пати бесплатна литература добиваме од останатите заедници кои се слични во учењето со мојата црква, како што се баптисти, пентекосталци, божја црква и ред други.

Кога треба да се врши изградба на храмови, мал е делот од самофинансирање, бидејќи евангелистите се малку во македонија, во споредба со оние надвор, па така и средствата се мали. Нашите брајќа и сестри од надвор кои што работат, како што самата кажа, се подложни на одделување на десеток кој што државата задолжително им го зема и го префрла на црквата за која е изјаснет верникот, па верувам дека и од тие средства несебично се помага во македонија.

Лично за мојата црква имотот (тука спаѓа и храмот, станува збор за стара зграда) уште пред војната е купен од една фамилија, кој што самоиницијативно го купува и го поклонува на црквата. За да не дојде како фалба, овај гест не се спомнува надвор од фамилијата, така да ретко кој знае за ова, меѓу верните.

Инаку за средствата кои се збираат од само-финансирање, еднаш годишно има јавен отчет, за секој јасно и гласно да слушни како и каде се трошат тие средства, со целосно образложување како се потрошиле и колку средства останале за тековната година. Тој отчет се врши на почетокот на секоја нова година, на крајот од неделната богослужба. Исто така постои и ревизија на ниво на македонија, која го контролира трошењето на локално ниво.

За платите на проповедниците не сум лично запознат на кој начин ги подмируваат. Дали од средствата од самофинансирање, дали од помошта од надвор, не сум компетентен да дадам одговор. Знам дека во некои протестантски цркви постои давање десеток (како што беше во стариот завет), но во мојата заедница доброволниот прилог се дава според можноста на верникот и според неговата добра волја.

Ценовник во црквата не постои. Така што крштевање, венчавање, закоп, или било каква друга услуга, не се наплаќа. Одлуката дали верникот ќе остави доброволен дар е негова. Според тоа, се што е доброволен прилог не можи да се оданочи, па така државата по оваа основа и не не оданочува. Црквата плаќа данок на име на имот (храмот и дворот од црквата)

Се надевам дека си задоволна од одговорот.

А сега јас ќе те замолам ти да се про-изјасниш за тоа, како твојата католичка црква ги обезбедува своите средства за да опстојува како црква. Верувам дека ќе бидеш фер и ќе дадеш образложение.

Со почит, Госпел.
Сакам да ми кажеш која е таа Црква, оти јас не одам во МПЦ туку одам Во Вистинска Православна Црква на Вистински Православни Христијани. Одговорими на прашањето?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom